Dětské duše
Angela Marsons
Případy Kim Stoneové série
Na hřišti v Haden Hill Parku byla zavražděna Belinda Evansová, bývalá profesorka dětské psychologie. Vzadu na krku jí pachatel vyřízl písmeno X. Belinda měla poměrně komplikovaný vztah se starší sestrou Veronikou, která Kim a jejímu týmu odmítá cokoli o sestře i jejich minulosti vyzradit. Poté co policie objeví další dvě oběti se stejným znamením, je jasné, že hledají sériového vraha, bezcitného a nemilosrdně krutého. Stopy vedou ke každoroční soutěži talentovaných dětí, na níž se scházejí malí géniové, doprovázení někdy velice ambiciózními rodiči. Zabíjel snad někdo z nich, kvůli neúspěchu? Nebo ze žárlivosti na ostatní? A koho chce ještě potrestat?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2021 , KalibrOriginální název:
Child's Play, 2019
Opět super, ikdyž tentokrát mi to přišlo lehce překombinované, už jen vrah mi přišel trochu nepravděpodobný. No nicméně to nemění nic na tom, že se to skvěle četlo.
Mimořádně nadané děti, jejich dušička mnohdy pokřivená tímto talentem, který jim nedovoluje žít život normálního dítěte. A co rodiče takových potomků? Také se snaží vytěžit z dětské geniality, co se dá, ale běda když to nejde podle plánu. Dojde to tak daleko, že naše milá inspektorka Kim má co dělat - hledá vraha.
U této knihy mi trochu dělalo problém začíst se. Každopádně příběh se mi líbil, námět byl opět originální. Oproti jiným čtenářům mě bavila i druhá dějová linka.
Zcela průměrná kniha, ze začátku vypadala velmi slibně, pak mě až nudila. Proč tam byla ta druhá dějová linka?
Popravdě nechápu tak dobré hodnocení. Tento typ knihy přečtěte a zapomenete. Nic ve vás nezůstane, jak knihy od Nesbø, Lapeny a podobných. Na dovču fajn, ale bez hloubky.
Za mě slabé 3*.
Má první kniha od autorky byla posazena do zajímavého prostředí.
Postavy nebyly nijak nevýrazné, tudíž jsem měla problém se začíst. Celkový dojem z knihy za mě průměrný.
Zase jiné pozadí vražd. Kde na to autorka chodí? Palec nahoru, především za to, že vždy je to uvěřitelné, propracované, občas čtenáři nepříliš známé skutečnosti vysvětleny. Dobrý!!! Už mi zbývá dočíst 2 díly ze série...
Četla jsem s téměř zatajeným dechem. Napínavé, téma opět zajímavé a lehce uvěřitelné, příběh mě zaujal, doporučuji.
Knížka se mi líbila, téma "dětští géniové" je zajímavé a neotřelé. Autorku jsem doposud neznala, ale líbí se mi její styl psaní, určitě si ještě něco od ní vyhledám. Dějová linka s Pennem podle mě ani být nemusela, nicméně byla také napínavá a měla zajímavé vyústění.
Kdyby tam nebyl rušivý Pennův případ, tak bych dal plný počet hvězdiček bez zaváhání. Jak píše moudivlacek, hlavní linie je materiál k velmi vážnému zamyšlení. Realizace vlastních ambicí na dětech může být velmi krutá.
Velice kontroverzní případ, nad kterým by se měli zamyslet rodiče s vícero dětmi. Téma geniálních dětí a přístupu k nim, jejich budoucnost a schopnost se sžít s "normálními" ostatními lidmi. A samozřejmě je tu i otázka života rodin s geniálním dítětem. Kdo dokáže v konkrétní situaci říci, co je moc a co je "podpora k nejlepšímu výkonu" a co je už "přes čáru". To vše vyšetřuje Kimin tým vyjma Penna, který svědčí u soudu u svého bývalého případu na minulém pracovišti. Ale soud nevychází dle představ obžaloby. Otázkou je, jestli Penn chce zjistit skutečnou pravdu za jakoukoliv cenu pro sebe, nebo vše nechá být.. A můžeme se ptát, zda bývalí kolegové z případu to vidí stejně nebo ne... Obě dějové linky dávají mi důvod hluboce se zamyslet nad svou identitou, svědomím a postojem k životu samému....
Úvodní kapitola mě okamžitě vcucla. Tradičně. Zvolené téma a prostředí opět bezva. Vraha jsem neodhalila, i když tipů jsem pár měla. Druhá vyšetřovací dějová linka se mi líbila. Na chuť jsem přišla i Fifi. Skvělé dialogy, vtipné hlášky, sarkasmus. Všechno propracované. Za mě trochu méně napětí, než obvykle; tak dávám 4,5 ⭐
Marsons je sázka na jistotu a já už si ke čtení chystám další díl.
Nevím, jak to autorka dělá, ale její postavy si vždy oblíbím, což jak už jsem psala, já si těžko dokážu oblíbit hlavní postavy. Ale Penn je super a Tiff se mi taky moc líbila. Co víc napsat, názor mám pořád stejný jako u předchozích dílů a tak to jen shrnu třemi slovy - naprosto skvělá série!
Autorka mne opět nezklamala, a i tentokrát jsem se nemohla od knihy odtrhnout. Téma geniálních dětí a jak dokážou probudit skryté ambice v rodičích a upozadí sourozence je opět něco nového a zajímavého. Vraha jsem vůbec netušila a do poslední chvíle přemýšlela, kdo to vlastně bude. Druhá dějová linka s Pennem byla taková třešnička na dortu a nová postava Fifi je boží a snad se ještě objeví nebo ještě lépe v týmu rovnou zůstane. :-)
Zajímavý, napínavý příběh. Prostředí rodičů, nemilosrdně využívajících svých nadaných dětí, je dost děsivé. Nedivím se, že by to na dětech zanechalo vážné psychické následky. Paralelní linie s Pennem je také napínavá a má překvapivé rozuzlení. Nová posila týmu by mohla zůstat natrvalo, příjemně knížku oživuje. Přijde mi až legrační, jak jsou postavy nešťastné z toho, že nemohou sloužit přesčasy a nevědí si rady s volným časem. Dovedu si představit, že práce detektiva je velmi specifická a jistě umí pohltit, ale stejně...
Pro mě nejhorší knížka celé série. Téměř nic se nedělo, napětí bylo málo. Líbila se mi dějová linka s Pennem a Fifinka. Mohla by s nimi spolupracovat častěji.
Zajímavý příběh. Pro mě zatím první z této detektivní série. Ale určitě ne poslední. Knížka se četla pěkně.
2016 | Němý křik |
2017 | Tichá modlitba |
2016 | Ďábelské hry |
2017 | Otevřený hrob |
2019 | Skryté karty |
Tentokrát mě nějak absolutně Kimino vyšetřování nezajímalo. A to až tak, že jsem se ani nenamáhala hádat, kdo za tím stojí. Ano, hádat, protože to bylo jaksi překombinované. Víc mě zajímal Pennův starý případ a tady jsem měla hned jasno - a kupodivu správně.