Sběratel kůží
Jeffery Deaver
Případy Lincolna Rhyma série
Lincoln Rhyme a Amélie Sachsová: kvadruplegický kriminalista se schopností geniální dedukce a začínající policistka. Poprvé se setkali před více než deseti lety při pátrání po Sběrateli kostí a vytvořili legendární tým. Nynější případ je pro ně ale něčím výjimečný – hledají totiž vraha, který se Sběratelem kostí zjevně inspiroval. Jeho plán je vycizelovaný do nejmenších podrobností; jeho vražedná metoda paralyzuje hrůzou celý New York. Své oběti zavleče do podzemní kobky, kde nožem a tetovacím strojkem vytváří na jejich tělech šifrované vzkazy. Místo inkoustu ale používá jed, který obětem přivodí tak kruté bolesti, že smrt vnímají jako vytoužené vysvobození. Rhyme a Sachsová vědí, že je jen otázkou času, kdy Sběratel kůží udeří znovu. Podle jakého klíče své oběti vybírá? Jaké sdělení skrývají vytetované vzkazy? Jakou šílenou misi se pachatel vlastně snaží svým počínáním naplnit? Odpovědi na všechny otázky je třeba najít dřív, než vrah zaměří svou pozornost na další oběť – anebo dokonce na samotného Rhyma a Sachsovou.... celý text
Mně se kniha líbila, bylo to napínavé a čtivé. Dávám 4* jelikož ten konec a celé rozuzlení mně už přišlo trochu moc :-)
Ať si říká kdo chce co chce pro mě je Deaver spisovatel, který dokáže udržet v knize napětí a vy musíte pořád číst a číst a číst, protože chcete vědět co bude dál. Kniha jako vždy nezklamala a já mohu vřele doporučit.
Bohužel, očekával jsem od této detektivky něco víc. Pod vlivem dojmů z úplně prvního případu Lincolna Rhyma "Sběratele kostí" mi "Sběratel kůží" přišel poměrně nezajímavý. Způsob provádění vražd sice neotřelý byl, ale motiv...? No, čekal jsem něco jiného. Což ale neznamená, že bych se netěšil na "Ocelový polibek".
Měla jsem od Deavera delší pauzu a těší mě, že z přečtení této detektivky mám stejně dobrý zážitek jako když jsem před lety četla jeho starší tituly. Má to spád, nic není tak, jak to vypadá napoprvé, napodruhé a ani napotřetí. Přesto celek nepůsobí přeplácaně. Prostě Deaver v nejlepší formě.
Co mám dodat- Miluju Lincolna Rhyma, Amelii Sachsovou a další členy vyšetřovacího teamu. Čtu jedním dechem a nadšeně čekám další díly. :)
Jeffery konečně ve své nejlepší formě! Po pár méně záživných knížkách této série přichází konečně to, na co jsme u Deavera zvyklí. Mělo to tempo, opět řadu zvratů, ironických a trefných dialogů... Ukázalo se, že se vyplatí číst celou sérii pěkně popořadě od začátku, protože příběhy na sebe začínají čím dál více navazovat. Setkáváme se se stále více postavami z minulých knih a ani tentokrát nesmí chybět zmínka o Hodináři...
knihu sem nečet,ale poslouchal,tak to se snad taky počítá.sběratel kostí je můj oblíbenej film a když jsem náhodou narazil na tohle,byl jsem zvědavej,jestli to bude taky dobrý.a lincoln nezklamal.z nahánění seriovýho vraha se vyklubal až politickej thriller,paráda.jen mě u tý namluvený knihy štvalo,že pani co to četla,uměla anglicky tak na půl a spoustu výrazů četla česky.
Kniha to byla dobrá, ale Deaverova posedlost Hodinářem je už únavná. A to se obavám, že se nám dostane té pochybné cti o něm číst ještě nejméně jednou...
Zajímavá kniha s neotřelým námětem, i když na mě trochu moc odborných výrazů a chemických vzorců. Závěr knihy byl překvapivý, některé dějové linky lehce šokující.
Napínavé až dokonce. Nelibi se mi však, ze tolik udalosti se uda během par hodin/dni. Stejne jako u D. Browna. Když nad tim clovek premysli, kolikrat je něco nerealne stihnout, udelat...
Dále se mi nelibi, ze se znase znovu vraci k popisu neceho (napr. jeho zdravotni stav), co uz bylo receno v predeslych knihách, pokud se bavim napr. o knihách s LR a AS. A další poznámka, ze nekdy méně je vice - když uz byl odhalen pachatel, znovu se objevil hrdina Hodinar, který bude asi v další knize JD a nelíbilo se mi, jak az genialne prokoukl LR jeho fintu, když chtěl zabit AS. Takze nekdy méně, je vice...Uz to bylo na me moc preRhymovano genialno.
Jeffery Deaver nás zase pěkně vodil za noc a připravil děj plný zvratů. Myslím si, že je tu více provázanosti na předchozí knihy a kdo je nečte popořádku tomu to může vadit. Obživnutí předchozího záporného hrdiny v závěru knihy při současném stavu DNA je téměř nemožné, ale asi ho bude potřebovat do dalších knih.
Kniha jako vždy byla velmi fascinující. I když už víte kdo je vrahem já musím říci, že na Setha jsem si myslel již od okamžiku kdy byl čtenářům představen tak jako správný Deaver neopomene děj vždy zamotat a vyjde Vám, že vraždy plánoval úplně někdo jiný. Kniha perfektně popisuje i různé jedy a proto se mě tato kniha také líbí. Opravdu doporučuji přečíst milovníkům dobré detektivky. Dávám 80%.
Neurazí, ale o to míň nadchne. Detektivky patřej severu. A z těch logickejch chyb se mi chtělo brečet. Tři hvězdy jen za to, že jsem měla tejden co číst.
Další případ Lincolna Rhyma, a opět mě nezklamal. Od první stránky až do poslední stránky se mi kniha líbila. Četla se jedním dechem a ani jednou jsem si neřekla že mě nebaví a že jí ani nedočtu.
Mě se naopak líbí že se setkáváme stále se stejnými osobami a jejich zvyky a jak spolu řeší další případ.
Líbí se mi i jak prokládá Deaver kapitoly s tím co dělá vrah a tak se postupně dozvídáme i o jeho pohnutkám k tomu proč to vlastně dělá a jak přemýšlel. Konec mě osobně z části překvapil a moc se mi líbí, že je na konci vše shrnuto a vše vysvětleno.
Opět dobré počteníčko. :)
Já teda moc nemusím takové to megalomanské finále, ale musím říct, že povedené. Deaver nezklamal, bohužel ale nečetla jsem Hodináře, takže jsem trochu tápala, takže musím teď svoji chybu napravit. Za mě povedené dílo.
americká literatura sérioví vrazi detektivní drsná škola krimi psychologické thrillery kriminální thrilleryAutorovy další knížky
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
Tých zvratov tam bolo až priveľa. Strašne prekombinované ale nahovorené sa to dalo v robote vypočuť. Celkom napínavé aj napriek "nedostatkom". :)