Přitažlivost planety Krypton

Přitažlivost planety Krypton
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493852/bmid_pritazlivost-planety-krypton-DFG-493852.jpg 4 481 481

Románový debut oblíbeného herce, scenáristy a režiséra. Neobvyklý vztah Martina a Veroniky trvá s přestávkami několik let. Oba mladí lidé si dopisují ve virtuálním prostoru zvaném Planeta Krypton. Jejich příběh lemují témata jako hledání domova, budící se sexualita, láska a složité rodinné vztahy. Odvážné vysvlékání dětských šatů a cesta k dospělosti jsou vzrušující, ale náročné procesy a Martinovi i Veronice je komplikují jizvy z minulosti. Dali si slib, že naživo se nikdy nepotkají. Dodrží ho?... celý text

kanitsuj
15.05.2023 4 z 5

Zprvu jsem měla trochu problém s orientací, kdo je kdo a i po hlubším začtení mi nevyhovovalo přeskakování mezi mluvčími a místy děje. Příběh se mne nedotýkal, protože jsem naštěstí nikdy nemusela řešit problémy hlavních hrdinů a mnohé jejich myšlenkové pochody mi byly velmi vzdálené. Překvapilo mne však, že kniha je napsána velmi citlivě a s velkým porozuměním. Autor mne zaujal už svými filmy a kniha rozhodně potvrzuje jeho talent pro psaní.

Ristridin
24.04.2023 5 z 5

Nejedná se o knihu, která by přepisovala dějiny (a možná bych dal normálně spíše 4 hvězdičky), ale musím hodnotit to, že se jedná o debut Jiřího Mádla, který mě velice překvapil svým způsobem uvažování a jak to dokáže lidsky a čtivě přenést na papír. Děj nebyl vůbec lascivní, zajímavě podané téma navazování vztahů. Vše v minulosti má nějaký vliv na naši budoucnost. Buďme na sebe co nejvíce hodní.
Velmi příjemné čtení s hezkými myšlenkami. Pokud Mádl nevyčerpal všechen střelný prach hned první knihou, mohl by z něj být velice dobrý netuctový spisovatel. Tleskám.

klára1230
21.04.2023

Nechápu, o čem se tady basní. Já to nezvládla dočíst a to dočtu téměř vše.

Glivuska
14.04.2023 5 z 5

Super Mádlova prvotina.. když jsem četla začátek, řekla jsem si, ježiš, o čem to bude.. bude to vůbec pro mě.. pak se samozřejmě ukázalo, že to nebude celý jen 'o tom' :) hezkej nápad, povedený zpracování, četla se sama. Doporučuju si naordinovat na odpočinek :)

ještěrka38
06.04.2023 3 z 5

Takový jako běžný příběh, jaké v poslední době píši. Nic co nadchne, ale ani neurazí. Každopádně pan Mádl by se měl držet spíš herectví a režii.. V příběhu jsem docela ztrácela a ta Itálie byla úplně o ničem, zbytečná část knihy..

0450
01.04.2023 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila, velmi povedená a čtivá

sidonka
29.03.2023 3 z 5

Byly chvíle, kdy jsem chtěla knihu odložit, protože mi ten příběh přišel dost ujetý, ale nakonec jsem dočetla a ta poslední třetina knihy už se dala

ibs
23.03.2023 4 z 5

Madl vazne prekvapil. Dostala som sa k nej uplne nahodou, vravim si - zo zaujimavosti - skusim trochu z nej precitat, co je to za literarny pocin. Zaciatok knohy je na urovni pubertalneho vylevu, az prilis sexu v online chate, zrazu sa vsak vela vysvetli a uz sa to vyborne zamotava, deje sa prelinaju, sucasnost a minulost, on a ona, ale ten styl - ten styl ubieha rychlo a cita sa skvele. Vsetko ostava otvorene, maloco Madl napise priamo, pri citani ide hlava na 100 percent. O tom romany predsa su - premyslat o pribehu. Mozno trochu prilis vsetkeho a primalo ineho, rozumiem vsetkym komentom predo mnou, ale aj tak to bolo na par miestach az vynikajuce citanie. Minochodom, velmi to stylom pisania pripomina Sally Rooney - Normalni ludia alebo Osamelost prvocisel.

Anna 13
12.03.2023 5 z 5

Jiří Mádl je hvězda. A touto knihou dokazuje, že nejen herecká, scénáristická a režisérská, ale že září i na poli české literatury. A to tak razantně, že nevěříte, že je tato kniha jeho prvotinou a bez mrknutí oka byste ho zařadili k nejpopulárnějším českým autorům, co se kvality textu týče.

Nadchnul mě od prvních stránek. A nutno říct, že jsem to nečekala. Vždycky jsem ho měla ráda ve filmech, proto jsem si neodpustila poznat jeho literární dílo. Neměla jsem však velká očekávání, což bylo hloupé, když scénář k filmu Pojedeme k moři, považuji za to nejlepší, co se tady za poslední roky pro děti natočilo.

Přitažlivost Planety Krypton je knihou, kterou jsem si pro nedostatek času vychutnávala sice dlouhé dva týdny, ale pokaždé jsem se k návratu do děje strašně těšila. Milovala jsem postavy, které byly hmotné a propsané emocemi, fascinovaly mě zápletky, jež jsem dosud v žádné jiné knize neobjevila.

Kniha má souvětí, která blaží na duši. Má v sobě krajinu, do níž se toužíte vpít. Má vzduch, stránky naplněné tím, co vám rozbuší srdce a zůstane to ve vás ještě dlouhé týdny doznívat.

Obdivuji Jiřího Mádla. Jsem fascinovaná tím, co se v něm odehrává a co dokáže přenést na papír tak dobře, že se vám zdá nemožné, aby měl jeden muž tolik rozličných talentů. Doufám, že Česku ze sebe ještě hodně dá. Ať už jakýmkoliv způsobem. Jeho umění je prostě... uměním.

Děkuji za Veroniku a Martina, pane spisovateli.

petulkapeta
05.03.2023 4 z 5

,,Možná jsme víc tím, čím ze srdce toužíme bejt, než tím, co nám svět z různých důvodů bejt nedovoluje."
Příběh Veroniky a Martina začal v internetovém světě a na jejich planetě Krypton žili jen oni dva, než došlo k setkání a naslednem skoku v čase...jsem ráda, že se nakonec potkali a jejich životy pokračovali vzájemně.

cukrovka
19.02.2023 4 z 5

Zajímavý příběh. Nejdříve jsem měla problém se střídáním vyprávějících a časových linek. Postupně jsem se ale začetla a ke konci už nemohla knihu odložit.

Bramborak81
12.02.2023 3 z 5

Byla jsem zvědavá na autorovu prvotinu. Četla se velmi dobře. Nečetla jsem si předem recenze ani anotaci, a tak mě trochu překvapil žánr, který jsem úplně dle názvu nečekala. O hvězdičku víc bych dala, kdyby se neřešilo tolik témat najednou a bylo více prostoru věnováno prokreslení hlavních postav.

Hani77
04.02.2023 4 z 5

Kniha se mi četla velice dobře. Na začátku jsem se sice nestačila divit, pak mě ta zápletka začala velice bavit, v polovině knihy přišla slabší část, pak se zase začal hezky rozvíjet příběh, ke konci přišel velký smutek a na závěr slzičky dojetí. A upřímně, v postavě Martina jsem pořád viděla i slyšela Jirku Mádla.

Mikik
02.02.2023 2 z 5

Tak mě bohužel příběh vůbec nenadchnul. Nic jsem od knihy nečekala, ale vůbec jsem se nezačetla a nevytvořila si k postavám žádný vztah. Kniha nakusuje opravdu vážná témata, ale že bych byla tímto příběhem něčím obohacena , to ne. Tak snad příště.

Gugu
24.01.2023 3 z 5

Takhle - asi jo, sice jsem to četla s přestávkami, ale dalo se to. Na druhou stranu jsem tak nějak očekávala víc, i když vlastně nevím, čeho nebo co víc. Na debut bych řekla, že docela dobrý. Ze začátku, jak už psal někdo níže, zbytečně moc erotiky, jakoby se dneska knížky bez toho nemohly obejít. Výsledný pocit spíš rozpačitý, ale třeba příští počin bude zase o něco lepší.

danazeskolky
29.12.2022 4 z 5

Bavilo mě to. Pravda, zpočátku jsem se trochu zarazila, té erotiky tam bylo na rozjezd docela dost. Ne, že bych byla puritán, jen mi to přišlo rychlé, nevěděla jsem nic o těch dvou, tak to kolem mě vyšumělo úplně naprázdno. Pak už se mi děj začal dostávat víc pod kůži. Bylo to poměrně smutné čtení, ale rozhodně nechyběla naděje a vůle postavit se osudu. Popsané Martinovy úzkosti působily opravdu věrohodně. A nechci se ani vžívat do pocitu Veroniky, když jí nebylo dovoleno (spoiler) projevovat lásku k synovi. Na prvotinu fakt dobrý. Ale možná že film by byl víc propracovaný.

Vevericka.eva
26.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Nešťastná dívka s těžkým dětstvím a příšernou matkou. Přetížený chlapec, který se snaží uniknout předčasné zodpovědnosti. Dva lidé, kteří se náhodou potkají na internetu a po mnoho let sdílí své životy online, až nakonec dojde na očekávaný happy end. Příběh je inspirován životem Jiřího Mádla, je čtivý, milý, prostě příjemná kniha.

hanka_reading
24.12.2022 5 z 5

Zajímavý příběh Veroniky a Martiny, jejichž vztah trvá s přestávkami několik let. Potkávají se ve virtuální světě, na své planetě Krypton. Navíc si dají slib, že se nikdy nepotkají. Ani jeden z nich nemá lehký život, táhnou si své stíny z minulosti a každý se s nimi vyrovnává po svým.
Nevěděla jsem, co od knihy čekat a jsem mile překvapena - bavily mě obě postavy a moc jsem jim oběma fandila. Takže o to víc mě potěšil konec.

AngeliS
17.11.2022 2 z 5

Pardon, ale ne! Druhá půlka knihy pro me už byla vyloženě utrpení. Při dočítáni už mi bylo skoro fyzicky zle, jak jsem věděla, že už se jen okrádám o čas. Doufala jsem, že to ještě nějak dopadne. Ale ne! Ve výsledku asi ani nechápu o čem to jako K… bylo?!?!?!? Jo o ničem. Nakousneme 100000 problémů, povrchně, vyplníme vatou a máme 300 stran. Jirku Mádla mám ráda, těšila jsem se, ale fuj! Už to nedělej! Raději filmy.
Teda! Ta knížka mě fakt vyotočila! Jaká to byla blbost! Konec fuj! Grc! Nikdy víc!

Dimas
08.11.2022 4 z 5