Císařovna
Roman Bureš
Propast času série
Na konci prvního dílu jsme hrdinku Antonii opustili ve chvíli vítězství – se svými římskými legiemi se díky pomoci futuristického vojenského robota ubránila nacistům a založila Nový Řím. Vládnutí už ale tak jednoduché není. Kdo to kdy viděl, aby Římu vládla žena! Na problémy naráží i její spojenec generál Laudon, který spravuje Toskánsko, kde se uchovalo 18. století. K narůstajícím vnitřním rozporům přibude i další nepřítel vnější – sicilský chalífa Jusuf, militantní islamista konce 21. století se svou ideologií i supermoderní výzbrojí. Kartami zamíchá také nevyzpytatelný Viktor – plod vojenského experimentu z daleké budoucnosti. Jenže proti největšímu nepříteli se Antonie nakonec zdá málem bezmocná… a tentokrát jí nepomůže ani Serena a její neporazitelný robot.... celý text
První díl se mi líbil více, v tomto díle je méně humoru a o hodně více bojů a bitev. Ale je to napínavé a mnohdy realisticke sci-fi, co stojí za přečtení
Toto pokračování série je stejně kvalitní jako první díl. Kniha přečtena bleskurychle a stále je to velmi čtivé. Za mě doporučuji a už se těším, až si přečtu Impérium ;)
Pokračování stejně dobré jako jednička. Tuhle sérii musí te mít doma. Už kvuli Viktorovi...
Objevování světa je za námi, přichází čas upevňování moci.
Zatímco v prvním díle se postavy (a čtenář) se světem rozvráceným poruchou v časoprostoru vyděšeně a zmateně seznamují, ve druhém díle už mají první krůčky za sebou. A tak přichází čas na pořádný interdějinný koktejl a znovuvybudování mocné římské říše: tentokrát za pomoci samopalů, penicilinu, moderního hasičského sboru, Beethovenovy hudby a taky nepřemožitelného pětimetrového robota.
Druhý díl plyne v poklidnějším tempu než jednička (přestože finále je opět monstrózní) a zdánlivě mění žánr - mnohem více připomíná klasický historický román, ovšem doplněný ingrediencemi napříč dějinnými epochami. Vývojem (k dobrému) prošly i hlavní postavy - ty, které v jedničce připomínaly spíš produkty on-line generátoru fantasy postav, ve dvojce konečně získávají osobitost a vlastní charakter. Třetí díl bude velký :-)
první díl mě bavil trochu víc. místa a sem se musel do čtení nutit. nicméně ten závěr opět vyšvihl knihu na 5 hvězd.
posledním několika desítkám stran sem obětoval noční spánek.
Hned jdu na poslední díl. jestli bude minimálně podobnej bude to nejlepší trilogie jakou sem zatím četl...
Pokračování, které bylo stejně poutavé jako první díl Propast času. Rozhodně doporučuji všem příznivcům sci-fi.
Páni, tak i Císařovna u mě za jedničku. Přestože už druhý díl nemůže těžit z toho, na čem je postaven díl první - z překvapení hlavních postav z propadu časoprostoru, tak díky novým nápadům (Viktor, islámští fundamentalisté) je kniha velmi zábavná a čte se výborně. Líbí se mi také, že autor přiliš nešetří "kladné hrdinky" a nemají to vůbec jednoduché. S tím souvisí tato citace z knihy, která mě velmi pobavila: "Tonin úsměv potemněl: "Kdybych se já setkala s autorem tohoto příběhu, nechala bych ho ukřižovat." :-) :-) Souhlasím. Super, jdu na třetí díl.
V časově promíchaném světě se vůči Antonii, která vede Nový Řím, sbíhají noví protivníci. Přestože těchto nepřátel je několik, každý z nich představuje trochu odlišnou hrozbu. Dokonce se tu objevují protivníci, kteří jsou nebezpeční i Sereninu modernímu bojovému robotovi. Do hry se také zapojí vysoká politika a intriky, ve kterých je Antonie zoufale nezkušená, a její humanistické ideály, kterých se zuřivě drží, jí život ještě více komplikují. Druhý díl Propasti času se směle vyrovnává s prvním dílem. Fakticky má jedinou slabinu, slabinu většiny sérií, že ztrácí na originalitě nápadu. Na druhou stranu má Roman Bureš dostatek fantazie, aby do děje zapojil nové historické časy z budoucnosti, takže i kousek té originality tu přeci jen nechybí. Doufám ale, že třetí díl přinese i nějaké historické období z minulosti. Třeba takové mongolské výboje by nemusely být špatné.
Tento díl již není tak akční, ale vůbec to nevadí, naopak. Přibylo několik nových nápadů, které nabízí spoustu možnosti pro 3.díl. Už se těším na finále.
Druhý díl mi přišel nudnější a utahanější.
Autor se mohl více zabývat Severusem Septimem a naopak méně Viktorem a možná by příběh byl více zajímavý. No nic..... uvidíme co přinese třetí díl.
Druhý díl je krásný, nejsou tam úvodní seznámení s tématem, jen prohloubení děje. Musím říct, že se mi moc líbil, někdy mi to přišlo malinko rozvláčné, ale i tak mě to neomrzelo. Přibylo mnoho nových faktorů a postav, Toňa se stane vládkyní Říma a vše má svůj smysl - krásně to do sebe zapadá a i téměř neřešitelný problém v podobě Viktora se nakonec daří vyřešit. Super a už se moc těším na třetí závěrečný díl.
O něco lepší než díl předchozí. Tedy - vypadá to, že pan autor s každým dalším dílem zvedá laťku. První díl je jen jakási ochutnávka na to co příjde potom. A vy jste zvědaví jak to bude dál. Tak se začtete, a začtete se pořádně, pač je to velmi čtivé a čtení odsejpá. No a najednou konec! :D ... 400 stran nebo kolik ani nemrknete.
Jsem ráda, že jsme byli ušetřeni té romantické linky z jedničky. Tenhle díl je akčnější, propracovaní záporáci. (fuj hnus, někteří lidé a ty jejich neřesti, psychopati ... ) - v dalším díle je té nechutnosti ale už trošku moc -
Druhý díl je parádní. Celý svět se začíná ztotožňovat s tím, že se něco stalo a každý se z toho snaží vytěžit co nejvíce. Antonie zápasí s tím, aby ji uznávali, začíná se pletichařit, politikařit a obecně bojovat o moc. Navíc pochopila, že moc se musí držet pevně a podle toho také jedná. A to mi sakra líbí. Tím, že příběh není lineární ve smyslu boj, boj, boj = vítězství, ale pořád se komplikuje a vyvstávají nové překážky a informace, chcete pořád číst dál a dál. Alespoň u mne to tak bylo. Přibývají hlavní postavy a u těch stávajících se rozvíjí jejich postoje a motivy. A jako vždy, ke konci vše vrcholí dokonalou zápletkou :)
Parádní pokračování série. Jediné co bych trochu vytkl je zdlouhavé politikaření v první čtvrtině knihy, ale nakonec to bylo pro dobro věci a pak už se celý děj stupňoval a odvíjel. Opět výborný záporák (úplně jiný než v prvním díle). A jde se číst Impérium :)
Bylo to napínavé čtení. Knihu nešlo odložit, ačkoliv tyhle apokalyptické příběhy mě moc nebaví. Ale smíchání různých dob mě zaujalo už v prvním díle. I když na můj vkus je tam dost násilí. Fakt je, že ve většině historických období to tak asi bylo.
Roman Bureš to dokázal! Navázat na první díl,a neztratit nic z toho co jej činilo tak vyjímečným byla opravdu výzva.Ubylo sice střetů mezi "časovými obdobími" a děj se soustřeďuje na Nový Řím ale v žádném případě děj neztrácí intenzitu a spád.Bravo,těším se na poslední díl trilogie!
Skvělé pokračování prvního dílu, kde nám přibylo zase několik záporáků. Zajímavé zpracování myšlenky střetu různých civilizací z odlišných časových období a z toho vyplývajících společenských následků. A teď malý spoiler. Trošku už bylo na mě moc ukřižování jedné z hlavních postav, protože tady nejsou vykreslovány postavy jako u Kotlety nesmrtelní upíři, kteří pomalu umírají co dvacet stránek a znovu stávají a jdou dál. Tady člověk tu popisovanou bolest atd. více prožívá. Jinak v tomto díle se umírá už po tisících. Pan autor se toho nebojí :-D
Tak opět za plný počet. Bureš mne svým koktejlem různých epoch a historických osobností neskutečně baví. Možná není vhodné psát, že jde o to nejlepší, co jsem poslední dobou četl, ale nejzábavnějsí rozhodně. I když mi zejména z počátku přišlo pokračování malinko slabší, než první díl, nakonec ho takřka dohnalo. Opět skvělý záporáci s rozdílnými motivacemi, technologiemi a úchylkami (jen se zde objevují i lehká klišé jako treba pedofilní kněží). No a Toňa je trochu naivní husička, ale to vám nebude bránit užít si tuhle pecku. Propast času by si zasloužila Hollywoodskou péči!
roboti cestování časem Římané bitvy české sci-fi
Zajímavé pokračování Propasti času. Kdyby k takové katastrofě došlo, dovedu si představit, že by dějiny mohly probíhat tak, jak je zde popsáno. Je to čtivá a napínavá kniha, jen závěr se mi zdál trochu nelogický a dost ovlivněný náhodami. Mělo to asi dodat na napínavosti. Děj by byl však napínavý i bez těch náhod.