Rod plamene a stínu
Sarah J. Maas
Půlměsíční město série
< 3. díl
Spojeni vášní, rozděleni temnotou. Třetí díl bestsellerové fantasy série. Bryce nikdy nečekala, že uvidí jiný svět než Midgard, ale když už se tak stalo, chce jediné – vrátit se. V Midgardu je všechno, co miluje: její rodina, její přátelé, její druh. Jak se tam ale bezpečně dostat, když neví, komu může věřit? Hunt byl v životě už v mnoha dírách, ale ta současná je asi ze všech nejhorší. Po několika měsících, kdy měl vše, po čem kdy toužil, se opět ocitl v kobkách Asteri a netuší, co se stalo s Bryce. Zoufale by jí chtěl pomoct, ale dokud neuprchne, má svázané ruce. Doslova.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , CooBooOriginální název:
House of Flame and Shadow, 2024
![krychle krychle](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Ach jo. Miluju dvory, čtu je minimálně každý rok znovu a znovu. Půlnoční město je trochu slabší, ale náznak spojení obou světů na konci druhého dílu mě neskutečně navnadil a počítala jsem hodiny do vydání třetího dílu. No a co pak člověk dostane...Všeho bylo prostě moc a všechno přebylo jen pekelně bezmyšlenkovité komunistické vyznění, že úplně všichni bohatí jsou zlí a prohnilí. Je potřeba zabavit jim majetky a rozdat je pracujícímu lidu. Je super, když jste nevychovaní a vulgární a vůbec by bylo nejlepší všechny chlapy vykastrovat, protože se hodí maximálně k nošení tašek s nákupy. Jasně že jsou to knížky většinově pro dámskou populaci a mám ráda silné hrdinky, ale tohle je fakt moc. K tomu, aby ženská hrdinka měla fakt koule nemusí dělat ze všech chlapů okolo pitomce.
![terikus terikus](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/326730/m_terikus-651034c338783.jpg?v=1695560900)
(SPOILER)
Koncem si přijdu podobně ochuzená jako ve Skleněném trůnu, kde Dorian a Manon neměli svůj happy end. Mám stále dost otázek - kde je Tharionova manželka a jak to s nimi dopadlo? Kde byla Ariadna? Co Ithan? Ten taky s nikým neskončí? Co Fendyrova dědička ala žnec?
Abych se vrátila k ději, Ruhnova linka mě zklamala, Bryce mohla pobýt na nočním dvoru déle, nečekala jsem, že se tak brzo vrátí zpět. Laň mě naopak velmi překvapila a dost mi připomínala Celaenu.
Celkově se mi to četlo dobře, samá akce a napětí. První půlka možná o něco lepší, než druhá. Pak už mi to přišlo uspěchané, nedotažené, některé dějové linky zbytečné a mám pocit, že autorka to chtěla rychle dokončit. Proč, to je mi záhadou.
Jsem teď trochu zmatená, protože původně tohle měl být poslední díl této série, ale dočetla jsem se, že bude další. Což by vzhledem k množství otázek dávalo smysl, ale nejsem si jistá, jestli je to správná volba.
![Sabininblog Sabininblog](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/157683/m_sabina4546-HkH.jpg?v=1610571668)
(SPOILER)
Prostě Maasová - všechno propletené, úžasně vymyšlené.
To že Bryce nakonec přežije bylo jasné. Ale za mě prostě furt geniální. A propojení s Dvory!!
![Monybook Monybook](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/490967/m_monybook.jpg?v=1725354667)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Áchám....nejlepší nakonec. Kniha je plná akce a zvratů. Potěšilo mě i propojení s mojí srdcovkou (Dvory). I když víte, že happyend přijde, stejně hltáte každou stránku...Normálně moc nemusím vulgarismy, ale tady vyzněly tak nějak přirozeně. Smála jsem se, měla jsem husí kůži i slzu v oku....Jediné co mě trošku iritovalo, bylo načasování romantiky a erotiky....Jako scéna na kterou jsme všichni čekali (a netvrďte že ne) se odehrála po okamžicích plných stresu, tak nějak uměle, když Bryce odtáhla Hunta kamsi do zahrady a všem oznámila, ať je neruší....nebo Laň, která se vrhla na Ruhna v okamžiku, kdy nechtěla myslet na své unesené syny....jako vážně?
Nicméně se ke knize určitě někdy vrátím, protože prostě Maasová :)
![JLiebzeit JLiebzeit](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
(SPOILER)
Vyvrcholení trilogie byl nejakčnější díl, přitom za mě z celé trilogie nejméně povedený. Nechci tím říct, že by se mi nelíbil nebo jsem byla zklamaná, jen je tam toho na můj vkus až moc.
Pozor SPOILERY!
Dějová linka Bryce byla skvělá. Nápad propojit světy je nejlepší, co mohla autorka udělat. Až mě mrzelo, že to bylo tak krátké. Nečekala jsem, že se Bryce tak rychle vrátí.
Ona je jednoduše svá, totálně nad věcí, držkatá, svérázná, chytrá… má prostě koule. Ale na druhou stranu mi vadilo, že nebrala ohled na své blízké.
Dějová linka Hunta a Ruhna mě taky bavila. Bože klobouk dolů kluci, že i když jste v pořádné prdeli, neztrácíte smysl pro humor.
Ruhn mě v tomhle díle přesto trochu zklamal. To, jak pořád myslel jen na to, jak by ohnul Lidii, bylo fakt otravný.
Ona mě však mile překvapila. Já čekala, že Lidie bude super, ale ne až takhle. Její linka byla opravdu silná. Celý její příběh by v klidu mohl vydat na celou knihu a já bych ji hltala od začátku až do konce. Proto mě mrzelo, že Ruhn a Lidie neměli dostatek času a prostoru vybudovat kvalitní a důvěryhodný vztah, bohužel se vše událo na můj vkus až moc rychle.
Mimo mísu pro mě byla dějová linka Ithna. Jako ne jen, že všechno možný zkazil, ale jakou tam měl vůbec roli? Získat vlky, kteří vlastně před bojem zdrhnou? To jsem nepochopila…
Konec SPOILERU!
Celý svět je naprosto geniální a propojení fantasy s moderním světem se autorka chopila skvěle. Bylo zde hodně akce, zvratů i humoru. Závěrečná bitva by byla skvělá, kdyby do ní autorka nezapojila jisté okřídlené blbosti a i ten závěrečný souboj byl na mě už trochu moc.
V ději mi také chybělo nějaké velké drama. Něco, co by mi třeba zlomilo srdce a nebo mě vystřelilo z kalhot. Sice tu žádné velké drama nebylo, ale všeho ostatního tam na můj vkus bylo až příliš. První dva díly byly sice pomalejší, ale za to kvalitně propracované. Tady jsem postrádala tu preciznost. Působilo to na mě, jakoby to Maasová chtěla mít už rychle za sebou a vše rychle ukončit.
Sice to s celou tou negativní kritikou zní špatně, přesto chci aby jste věděli, že se mi kniha celkově líbila a určitě nejsem zklamaná.
![DreamerX9 DreamerX9](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/277507/m_dreamerx9.jpg?v=1734125891)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tohle je asi nejnižší hodnocení co jsem kdy královně fantasy dala. Nevím prostě mi připadá že už nepíše jako dřív a také mám pocit že trochu ztratila na originalitě i čtivosti. Skleněný trůn a Dvory jsem hltala tohle těžce prokousávám.
První dil mě bavil moc ale tenhle už mi přijde až příliš překombinovaný a dějově ne tolik záživný. Mně by stačila dějová linka Bryce Hunt a Rhun jenže kolem nich je nespočet zamotanců a postav že jsem si to musela psát. Vsuvka (nezdá se vám že se v knihách Maas pořád zvrací?) Za mě tento díl jedna velká prokousávačka a žádné strhující finále jak bylo zvykem.
![petitsoleill petitsoleill](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/461359/m_petitsoleill-65dc93641e410.png?v=1708954468)
(SPOILER)
Říkejte si co chcete, Maasová mi od jara chyběla a beru za vděk i novým Půlměsíčním městem!
Miluju její bichle, miluju, že ne každý plot twist na vás řve na kilometry předem a nebo že přehršel postav zajistí, že na některé do poslední chvíle klidně zapomenete. Její styl psaní mi zkrátka sedne, stránky ubíhají a čte se jedna radost.
Děj samotný má své mouchy a autorčin strach nechat některou z hlavních postav umřít je trochu otravný, ale třeba se časem dočkáme.
Jsem zvědavá, jak jí vyjde propojení celého Maasverse.
![Ee_v_ee Ee_v_ee](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Prosím vás, zabte me někdo!!!
Nebo ne, zabme tu, která knihu překládala a dělala korekturu.
Na knížku jsem se strašně těšila, no prozatím ji nemám dočtenou jsem někde za stranou 100 a už teď mám chuť ji prohodit oknem.
Ten překlad je tak strašně špatný, stylistika otřesná, gramatické chyby, složitá krkolomná souvětí a ty paskvily jako například: "Proč šels sem?" nebo "Proč nepřišels pro pomoc za náma." Toho je plná kniha.
Takže paní Jano, gratuluji, úplně jste mi zkazila požitek ze čtení. A myslím že nejen mě.
![Elize Elize](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/273264/m_elize-YNg.jpg?v=1574177311)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
(SPOILER) UF... Tohle bylo jedním slovem náročné a nevím úplně, zda to autorka dobře odhadla. Kniha je velmi hutná, dějově velmi náročná a ačkoliv je psaná v perfektním neustálém napětí, které vás pohání číst stránku za stránkou, tak je to velmi únavné a vyčerpávající.... zpočátku zde máme jednak brutální mučení Hunta a jeho dopadených společníků a Brycino cestování Nočním dvorem společně s Nestou a Azrielem... které obsahovalo hodně vysvětlování a velmi, opravdu velmi obsáhlé zahrnutí historie vílího světa, kdy se za mě autorka nechala kapku unést... čekala jsem výbuch emocí, když se Bryce konečně setká s Huntem a Ruhnem, ale to se nestalo. Romantické linky se tady jakoby všechny vytrácejí, akorát na konci je několik erotických scén rychle před samotným závěrem. Bryce a Hunt se většinu knihy neshodují a rozhodně jsem tady neměla pocit, že jsou ony spřízněné duše a za mě autorka bohužel zatím ničím nepřekonala romantický příběh Rhysanda a Feyre... k mému velkému zklamání se zde vytrácí i linka Ruhna a Laně, místo toho nám autorka naservírovala linku s Ithanem a Tarionem, které nebyly za mě zajímavé a byly vlastně uplně zbytečné, neb děj nikam neposouvaly. Bryce se zde stává jen mocí opojená víla, která si jde tvrdě za svým bez ohledu na ostatní včerně jejího milého a je doplněna řadou rádoby vtipných hlášek - chápu, že je tam autorka dala, abychom věděli, že je to stále naše dobra stará Bryce, ale mě to spíš rozčilovalo a ne za každou cenu se to tam hodilo a vůbec celý ten přerod z obyčejné holky Bryce na mocnou vílí královnu mi přišel hrozně na sílu. Závěr knihy byl velmi dlouhý, utahaný a velmi náročný, kdy jsem opravdu byla ráda, že je konec. Z celé téhle trilogie byl za mě nejlepší bohužel první díl a tento díl byl sice nadupaný a vězí za ním extra porce literární práce, ale není to kniha, po které bych sáhla znovu.
![Nytherisa Nytherisa](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/75694/m_nytheris.jpg?v=1737579085)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
(SPOILER) Druhý díl nás zanechal s otevřeným koncem. Kniha je velice rozsáhlá, dějově náročná, obsahuje mnoho zvratů. Co se týče samotné hlavní hrdinky, tak ta mě vysloveně iritovala. Z hrdinky stává mocí opojený subjekt, který činí kroky za zády svých bližních, nebere ohledy na city druhých, má nedospělé hlášky, opakovaně prezentuje „badass pozu“ ačkoliv se dušuje, že ze světa chce odstranit nerovnosti a sama takto prezentuje opak. Ostatní hrdinové ji vykreslují jako zlatíčko a osobu, která vše myslí dobře. Mrzí mě, že děj kolem Oriona ustoupil trošku do pozadí. Samotný konec pak vyznívá až naprosto idylicky, mám za to, že autorka ráda ve 3. dílech oživuje. Čekala jsem, že bude dán větší prostor Ruhnovi a Lidii, na což jsem se těšila, místo toho jsem dostala výplňové kapitoly o Ithanovi a Tharionovi, které byly někdy úplně zbytečné. Závěrečné kapitoly mi přišly jako výsměch. Jak chce hlavní hrdinka nastolovat demokracii ve světě, kde každý rod má vlivné vůdce? Je to přitažené za vlasy. Knížka mě sice nutila číst stále dál a dál, ale ve výsledku jsem v samotném závěru unavená a jsem ráda, že jsem vysvobozená z dalšího čtení…
drogy sex magie erotika americká literatura násilí romantika mysteriózní, mystéria pro dospívající mládež (young adult) vulgarismy, nadávkyAutorovy další knížky
2015 | ![]() |
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2016 | ![]() |
2020 | ![]() |
Závěrečný díl? Tak nějak doufám, že ano. Postavy si toho prožily tolik, že by bylo načase je nechat odpočívat. Druhý díl skončil hodně zajímavě, takže má očekávání byla obrovská. Nejsem si zcela jistá, zda autorka je splnila, ale rozhodně se musí nechat, že má všechno do puntíku promyšlené. Spojení světů i postav bylo něco, co jsem rozhodně nečekala, a líbilo se mi to, i když jsem očekávala něco více. Autorka nám opět dává pohledy od všech postav a tím i plno informací, takže na jednu stranu jste pořád zásobeni akcí a informacemi, na druhou stranu je toho možná už moc.
Kniha o 824 stránkách je bolest. Četla jsem ji 14 dní a přišlo mi to nekonečné. A to nemluvím o tom, že pokud ji držíte v rukou, tak hodně štěstí! Kniha by klidně mohla být rozdělená na dvě poloviny. Bylo tam moc informací a scén, které jsem si ani nedokázala představit. Ztrácela jsem se ve jménech, protože jich bylo tolik! Nejvíce mě bavilo číst z pohledu Bryce, která v tomto díle působila jako nejchytřejší a nejsilnější ženská pod sluncem, a její humor a hlášky jsou prostě boží. Lydie je láska – ukázala se nám v novém světle. Byly tam chvíle, které jsem rozhodně nečekala.
Vážně klobouk dolů před autorkou, která dokázala něco takového vytvořit. Podle mě se tohle nepodaří jen tak někomu. I když mám k tomu nějaké menší výtky, autorka opravdu umí spojit moderní svět s původním, což bylo úžasné. Ocenila bych více částí z tohoto. Humor tady byl na jedničku i s hvězdičkou.
Stále mám nějaké otázky, na které neznám odpověď. Proč je Ruhn podobný Rhysovi? Netuším, zda mi něco uniklo... Zjištění, kdo je otec Hunta, bylo trochu zklamáním, a proto nedoporučuji číst konspirační teorie, protože lidé vymyslí něco lepšího než autorka a pak jsou zklamaní.
Celková zápletka byla pro mě trochu náročná, měla jsem si vést poznámky. Určitě tento díl nečtu naposledy! Ta válka, ke které se schyluje, mohla být trochu epická. Ráda bych napsala, jak jsem si to představovala, ale nechci nic spoilerovat.
Na konci jsem přeci jen měla na krajíčku. Všechno končí, ale věřím, že autorka možná napíše novelu? Nebo knihu z pohledu jiné postavy?
Za mě 4,5 z 5 hvězdiček.