Půlnoční slunce

Půlnoční slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499001/bmid_pulnocni-slunce-YDS-499001.jpg 3 791 791

Stmívání / Twilight série

< 5. díl

Osudové setkání Edwarda Cullena a Belly Swanové obrátilo oběma život vzhůru nohama. Až dosud jsme jejich dramatický vztah znali jen z dívčina vyprávění, ale teď nadešel čas na Edwardův pohled. Co vše jeho shledání s nevinnou Bellou způsobilo? Jaké pocity ho ovládly? A jak mohl následovat své srdce a zároveň svou lásku stahovat do světa plného nebezpečí? Nejslavnější upíří romance se vrací v temně velkolepém stylu a má pořádně nabroušené špičáky.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Alicanto (Egmont ČR)

Midnight Sun, 2020

AnnaBa
29.09.2021 3 z 5

Jsem ráda, že jsem knížku četla v angličtině, vzhledem k tomu, co jsem slyšela o českém překladu. Nebýt AJ, spíš bych nedočetla. Kdyby vyšla pár let zpět, líbila by se mi určitě víc.

Turante
27.09.2021 4 z 5

Pro mě moc pěkné doplnění dílu Stmívání z pohledu Edwarda. Já jsem spokojená a dost dobře jsem chápala, proč neustále "fňuká". Pro fanoušky si myslím, že je to kniha která by jim neměla v knihovničce chybět.

KatChiss
23.09.2021 1 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla zbytečnost. A hooodně obsáhlá 98 % událostí jsme “viděli” z pohledu Belly, takže jsou zde navíc akorát Edwardovy myšlenky, bez kterých bych se klidně obešla, děkuju pěkně. Jako náctiletá jsem vztah Edwarda a Belly vnímala jako romantický a také jsem takový chtěla. Nyní ho hodnotím jako toxický. Vždyť se od ní ani nehnul, nenechal ji dýchat a žárlil na každého kluka, který o ní jen pohledem zavadil. Odstřihl ji od přátel, rodiny, koníčků. Ona se do něj zamilovala tak šíleně, že byla ochotná obětovat svůj život, nemít děti a vlastně ani stálý život na jednom místě.

petrulka
21.09.2021 3 z 5

Přiznám se, že knihu jsem několikrát rozečetla a opět odložila. Nemohla jsem se prokousat více jak polovinou příběhu. Bylo v něm až moc výrazu v očích, vrásek mezi obočím, temp tlukotu srdce, uvažování, přemýšlení, litování se...Bella je popsána neuvěřitelně ploše, nelze si k ní vybudovat žádný vztah. Naštěstí příběh chytne dech v poslední třetině a tam už je to opravdu zábava. Ovšem na takovou bichli slabé, pokud by se objem srazil na polovinu, obsahově by se nestalo vůbec nic.

Pipinula
14.09.2021 4 z 5

Takže :)
Nějak nemohu souhlasit s názory kolem této knihy. Ano, určitě zde zprvu Edward vypadá jako namyšlený sebestředný hlupák, ale to bychom stejně tak museli ve Stmívání Bellu označit za hysterickou puberťačku. Musím souhlasit i s chybami, které jsou v knize, ale popravdě mi ukažte knihu, kde dnes nejsou chyby. Za to autorka nemůže. Podle mě je kniha povedená a skvěle doplňuje původní ságu. Ze začátku jsem si musela zvyknout na příliv všech myšlenek, které Edward přijímá, ale pak mě příběh opět vtáhl, i když ho vlastně už znám. Bylo fajn to celé vidět z jeho pohledu..určitě bych si přečetla i pokračování.

misatrix
13.09.2021 3 z 5

Diky teto knize je Bela konecne zajimava! Pocet stranek je monstrozni, musela jsem si misty vypomoci s audioknihou.
Pro doplneni pribehu z Forks, stoji za přečtení, ale jednou stacilo.

EmillyT
09.09.2021 3 z 5

Protože jsem celou ságu v minulosti přečetla několikrát, Edwardův příběh se mi líbil. Byl pro mě stejně čtivý, jako předchozí díly. Je škoda, že vyšel tolik let po prvním dílu. Některé zdlouhavé popisy jsem občas přeskočila, protože chvílemi byl Edward zbytečně ufňukaný. Kniha se mi navíc skvěle hodila ke splnění jednoho z témat knižní výzvy.

katushah
06.09.2021 2 z 5

Nejsem moc velký fanda Stmívání, ale zajímalo mně to, filmy jsem viděla, tak mně zajímala nová kniha z tohoto světa. A je to tedy velký brak. Milion stejných zbytečných myšlenek o Belle a stejný děj jako v prvním díle, akorát s jeho postřehy. Čekala jsem něco nového, nějaké informace, co nevíme, ale 90% už dávno známe. Jediné plus je, že se to celkem dobře čte, na zabití dlouhé neděle to postačí. PS. mělo to vyjít před 10 lety, teď už jsme dospělý a je to ještě trapnější.

katynka78
05.09.2021 4 z 5

Co k tomuto sdělit.
Objektivně tak nějak mi naskakuje, že je to nastavovaná kaše něčeho, co jsme už četli a viděli. Vydělávání peněz na něčem, co už peníze vydělalo. Číst jeden příběh dvakrát, to je přeci na hlavu, no ne?
Subjektivně? Panebože, když jste fanoušek této ságy, tak toto musíte mít!!!!!!!!!! To prostě do té knihovny k dalším knihám ságy zapadne, jak poklice na hrnec.
A pohled Edwarda mi přišel naprosto úžasný, daleko víc mě to bavilo a navíc tak nějak mi to všechno do sebe více zapadlo.
Myslím, že je to úžasný nápad převyprávět příběh z obou stran, které jsou tak rozdílné.
Vůbec mi nevadilo, že se tam některé myšlenky opakují, vždyť v životě, když něco řešíme, tak si to v hlavě taky přehráváme pořád dokola a pořád o tom uvažujeme a říkáme si, co by kdyby.
Jeho pochybnosti a jednání mi přišly naprosto logické.

A milovala jsem taky to, že tato kniha odkryla více i myšlenky a jednání ostatních - hlavně ta komunikace mezi Edwardem a Alicí byla skvělá. Více se odkryl jejich svět a postupy a to mě zajímalo.
Jsem zaujatá, vím to, ale možná bych řekla, že tento pohled byl daleko poutavější než pohled Belly. Ale zároveň by to bez toho nešlo a nebylo ono.

Chyb, o kterých se všude mluví, jsem si v zápalu sice všímala, ale nějak jsem to přešla, nenechala jsem si zkazit ten zážitek.
Ovšem vzhledem k tomu, že na toto se čekalo dlouho a byla obava, že to vlastně ani nemusí vyjít, tak mohli ten překlad lépe zvládnout. Vzhledem k ceně jsou ty chyby opravdu trestuhodné, i když jak říkám, já jsem na to při čtení kašlala.

Shrnutí - fanda ságy tuto knihu musí nutně mít a bez toho nejede vlak!
Pokud jste nic z toho předchozího nečetli, toto jako první ani nečtěte, protože je nutné znát příběh, aby se vám Edwardův pohled líbil.

Lenni_3006
04.09.2021 5 z 5

Perfektná. Či sa oplatí čítať niekomu, kto má prečítanú celú sériu, videl filmy a príbeh pozná naspamäť? Áno, MÁ! Táto kniha vnesie do celého príbehu úplne iný pohľad, ktorý stojí za to poznať ho. Osobne som práve vďaka Twilight ságe začala čítať a celý tento príbeh mi už dávno prirástol k srdcu. A keď som teraz čítala Edwardov pohľad na vec, bolo jasné, že tá zamilovanosť spred niekoľkých rokov bola oprávnená. Navodí v človeku chuť znovu si prečítať všetky knihy a prežiť to celé znovu :)

preny
26.08.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila,před lety jsem se do ságy zamilovala díky prvnímu filmu,na kterém jsem byla v kině a musela jsem ihned potom koupit všechny knihy,které miluji a tato,byla takovým vysvětlením a připomenutím Stmívání. Líbilo se mi poznat některé postavy díky čtení myšlenek. Naproti tomu,některé pasáže byly zbytečné,zdlouhavé,nezáživné, nudné,přišlo mi,že někde šlo jen o to,aby se kniha natáhla.Ale jako celek se mi líbila.

hana8062
26.08.2021

Tak jo. Tohle bude láteřivej příspěvek. Povídání o tom, jak jsem vzdala Půlnoční slunce. Protože to se nedá! Jednak teda vznikla dezinformace z mojí strany o tom, že je to sága Stmívání z pohledu Edwarda. Ale ono ne. Je to jen Stmívání!
Sedm set stran, moji milí. Doslova nekonečno stránek Edwardova utrpení z toho, že každýmu může číst myšlenky, jen Belle ne! A jak ho to drásá. A že by hned teď chtěl Bellu slupnout jako malinu, ale nemůže. Protože je hodnej upír, sakra. Jo a o tom, jak věčně věků okouní Belle u postele, když spí, jako nějakej starej vobšourník. No a natahuje ušiska, co to ona říká ze sna. Jestli pak mumlá ve spánku jeho jméno? Ne!? Ještě ne? Herdek, jestli to není pech!
No a ty chyby? Škoda mluvit.

Tak tohle nedám, na tklivý, rozervaný a frustrovaný upíry už jsem asi moc velká . Šup zpátky do knihovny, ať si Edward pije krev někomu dalšímu.

Roni34
24.08.2021 1 z 5

Toto je první kniha v mém životě,kterou jsem si přála zapálit.Jsem velký fanda celé ságy stmívání.Miluju ten hluboký příběh lásky a četla jsem to celé několikrát a je mi jedno,jak moc je to kritizováno.O to víc jsem se těšila na český překlad půlnočního měsíce.Ale té knížce bylo ublíženo natolik,že jsem ji málem nedočetla.Všechny ty překlepy (koupací křeslo místo houpací atd.) byly naprosto šílené.Jeden,dva, možná pět na to množství stran odpustím,ale tohle ne.Měla jsem pocit,že celou knihu hodili do googl překladače.V české verzi za mě velký smutek.Jinak příběh sám o sobě krásný-doplňoval,vysvětloval,ukazoval to,co Bella ve stmívání neviděla nebo nedokázala vidět.

Sablu
24.08.2021 4 z 5

Setkání s Bellou a Edwardem po letech byl splněný sen. Škoda že nepřišlo dříve, byla bych jistě nadšenější. Číst Stmívání z pohledu Edwarda bylo napínavé, zajímavé a bohužel občas i zdlouhavé (popis pronásledování Jamese). Jsem rada, že jsem mohla vidět do Edwardovi hlavy a slyšet jeho myšlenek. Obraz Stmívání je tak pro mne celistvý.

Knihomůrka7
19.08.2021 4 z 5

Je to za mě stokrát skvělejší než vyprávění Belly, z pohledu Edwarda, který je přemýšlivější a oduševnělejší, určitě lepší čtení! :-)

michaella03
17.08.2021 3 z 5

Na Půlnoční sluce jsem se těšila, původní ságu mám totiž ráda. Z Edwardova pohledu to bylo dobré, dozvěděla jsem se jeho myšlenkové pochody, co ho k jeho činům vedlo - byla jsem dost zvědavá na moment, kdy Bella poprvé vešla do třídy :D, dokonce jsem i lépe poznala a pochopila jeho rodinu, zjistila jsem i nějaké nové informace o Belle. JENŽE. Edwardovy myšlenky jsou strašně zdlouhavé, opakující se a někdy i iritující - kdyby bylo možné je proškrtat, knize by to ubralo více než 100 stran a všichni by byli spokojenější. Taky mě deptaly ty chyby, kostrbaté a useknuté věty, přebývající slova v nich. Kniha zřejmě naposledy prošla přes překladatele, korektora nezahlédla ani z dálky.
Knížka samotná se mi líbila, původní Bellin pohled se mi však zamlouvá více. Pokud se k jejímu znovupřečtení vrátím, budu přeskakovat, znovu už bych to asi nezvládla, už teď napoprvé to bylo občas zdlouhavé.

Nelasp
15.08.2021 4 z 5

Co mě překvapilo bylo, že Jessica byla v myšlenkách daleko větší a zákeřnější zahořklá potvora. Ne, že by navenek nebyla, ale v myšlenkách to má jiné grády. Celý Edwardův pohled na ostatní postavy byl zajímavý, jen mi vadilo, jak byl šíleně ufňukaný a zahleděný do sebe, jeho myšlenky byly až moc telenovelové. U Belly to tak bylo taky, ale to jeho neustálé...."ach, jsem zrůda a nezasloužím si žít" v každé myšlence celkem otravovalo. Jinak se kniha četla dobře, ubíhala dle očekávání podobně jako původní "materiál".

LilianaFalcon
15.08.2021 2 z 5

Takže Edward je neskutečná fňukna a Bella jeho očima je strašná.
No prakticky jsem se knížkou promučila ke konci. Jako ráda si přečtu znovu celou sérii, ale tahle kniha byla spíš za trest. Strašně zdlouhavá a nudná.
Doufám, že autorka bude mít dost rozumu na to, aby nepřepisovala i další knihy ze série.

akinomV
14.08.2021 3 z 5

Čteno z nostalgie, ale už to byl jen průměr. Pár zajímavých momentů to mělo, ale jinak neustálé Edwardovy myšlenkové pochody, které už mi lezly na nervy

Baru7
11.08.2021 5 z 5

Už po prvních 50 stranách jsem si vzpomněla, proč bylo Stmívání jednou z mých nejoblíbenějších knížek.
Jsem teprve na straně 150 a už tu knížku miluju. Nemůžu se dočkat co bude dál...i když to samozřejmě vím.
Přijde mi to důvěrně známé a přitom úplně jiné.
Pokud se to v průběhu nějak významně nepo..., tak za mě už teď 5*.
Jen teda ty hrubky, ty mi derou nervy, to ty knížky nikdo nekontroluje?