Půlnoční slunce

Půlnoční slunce
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499001/bmid_pulnocni-slunce-YDS-499001.jpg 3 791 791

Stmívání / Twilight série

< 5. díl

Osudové setkání Edwarda Cullena a Belly Swanové obrátilo oběma život vzhůru nohama. Až dosud jsme jejich dramatický vztah znali jen z dívčina vyprávění, ale teď nadešel čas na Edwardův pohled. Co vše jeho shledání s nevinnou Bellou způsobilo? Jaké pocity ho ovládly? A jak mohl následovat své srdce a zároveň svou lásku stahovat do světa plného nebezpečí? Nejslavnější upíří romance se vrací v temně velkolepém stylu a má pořádně nabroušené špičáky.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Alicanto (Egmont ČR)

Midnight Sun, 2020

Gabux
30.06.2021 4 z 5

Já jsem si tuhle knížku užila. Je napsaná stejně čtivě jako všechny díly Stmívání.

Každopádně pojďme na mínusy a pak si zlepšíme náladu plusy.
Za prvé, a za to nemůže kniha, ale české nakladatelství, tolik překlepů, chyb a nesmyslných vět jsem ještě snad neviděla.
Za druhé, Edward je trošičku tragéd a v klidu bych přežila, kdyby pár jeho myšlenek bylo vynecháno (ty opakující se). Ale nebylo to nic strašnýho. Podle recenzí jsem to čekala mnohem horší.

A pojďme na plusy!
- Jak už jsem zmínila. Kniha je neuvěřitelně čtivá. Nemít povinnosti, tak ji mám za 2 dny přečtenou.
- Konečně jsme mohli trochu více poznat rodinu Cullenů. Jejich myšlenky i osobnosti. Mnohem víc miluju Alice! Oblíbila jsem si i Emmeta a Jaspera. Rosalie furt nesnáším, ikdyž ji trochu víc chápu.
- Znát myšlenky některých postav bylo opravdu poučné. A teď myslím lidských postav.
- Pochopili jsme i stopaře. Jeho myšlenky i osobnost.
- Edward není špatnej a ten hejt si úplně nezaslouží.
- Konečně jsme poznali příběh i z druhé strany. A dost ho to obohatilo. Aspoň pro mě. Osobně bych si ráda přečetla i další díly z Edwardového pohledu.

Za sebe musím říct, že kvalita je srovnatelná s prvním dílem. A věřím, že napsat tuhle knihu bylo náročné. Udržet dějovou linii, vyprávět stejný příběh, ale trochu jinak a hlavně nic nepomotat.

Doporučuju všem milovníkům Stmívání. Ale pokud jste silní v aj, tak jděte do aj.

Vjeerus
28.06.2021 4 z 5

Na knihu jsem se těšila, hlavně z nostalgie na léta, kdy Stmívání byl největší hit. Bohužel prvotní nadšení začalo pozvolna opadat.
První mi začaly vadit nekonečně dlouhé kapitoly. Vůbec bych se nebránila, kdyby jich bylo třeba 3x víc. Naopak bych uvítala míň stránek a hlavně chyb! To snad neprošlo pořádnou korekturou.
Kniha má rozhodně co nabídnout - pár událostí z historie upíří rodiny, ale i Edwardovu touhu po Belle. Avšak jeho sebeshazování se docela rychle začalo zajídat. Popravdě byl příběh opravdu až zbytečně dlouhý. Nějaká akce proběhla až na konci knihy a i ta nakonec působila dost osekaně, protože hlavní slovo dostal opět Edwardův vnitřní monolog o tom, jak je neschopný.
Největší chybu na knize ale vnímám tu, že přišla pozdě. Byla jsem jeden z těch rebelů, co před těmi víc jak 10 lety četli tu uniklou část a absolutně jsem ji hltala. Za prvé jsem měla správný věk pro ten příběh a za druhé to byl prostě hit, všichni jsme chtěli víc Cullenových. Myslím, že autorka udělala chybu, když se urazila a čekala s vydáním tak dlouho, protože co si budeme, fanouškovská základna se dost ztenčila (a dospěla).
Každopádně i přes spoustu negativ jsem si čtení užila a nelituji stráveného času nad knihou. Moje oblíbené postavy jsem si oblíbila snad ještě víc a Edwarda mám po přečtení ráda ještě míň, protože to, co se mu honilo v hlavě na konci, to fakt nemyslí vážně - vlastně asi myslí, protože víme, jak probíhal druhý díl, že?

Laf
27.06.2021 3 z 5

Bylo fajn znovu si oživit příběh Belly a Edwarda, tentokrát z jiného pohledu. Také se dozvědět víc o rodině a zážitcích Edwarda. Ale i přes tyto klady mi kniha přišla zbytečně dlouhá, nafouknutá pasážemi, které mne vůbec nebavily, a tím se mi zkazil i celkový dojem z knihy a návratu do Forks.
Za přečtení to ale stojí. Nových informací tu je spoustu :)

Ivushka_If
26.06.2021 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se mohla díky této knize dozvědět, co se dělo v momentech, kdy Edward nebyl "na scéně" ️ Celá Twilight saga je prostě srdcovka a buď ji někdo nemá rád nebo miluje - i s chybami!

Luci-_-
26.06.2021 5 z 5

Čekání na tuto knihu se vyplatilo a byla skvělá. Je tu velký prostor pro poznání nejen Edwarda, ale celé jeho rodiny, což pro mě byl vždy ten nejzajímavější aspekt z celé ságy. Myslím, že pro spoustu lidí tato kniha nebyla tak skvělá jako předchozí z důvodu velkého věkového rozestupu mezi knihami a že z toho jednoduše vyrostli. V knize bylo spoustu překlepů a gramatických chyb, ale to bude spíše ze strany českého překladu, takže to do hodnocení nezahrnuji. Ale myslím, že i přesto kniha stojí za přečtení, pokud máte zájem poznat Cullenovi více.

Ančísek
25.06.2021 4 z 5

No, na tohle jsme čekali skutečně DLOUHO. Téměř jsme se nedočkali. :) Je to samozřejmě starý známý příběh, ale úplně jinýma očima. Je užitečné získat jiný úhel pohledu. Ráda jsem se vrátila do minulosti a zavzpomínala. Upřímně mám díky této knize výrazně radši Emmetta, vychází z toho jako super bratr, kámoš a parťák v jednom. Milovat Alice a Jaspera a nakonec všechny Cullenovy (Rosalie, ehm ehm...) bylo tak nějak automatické vždy, ale náhled do Emmetta mě mile překvapil. A samozřejmě pobyt v mysli Edwarda a potažmo všech bytostí kolem byl velmi poučný. Oproti tomu Mike se pěkně vybarvil svými myšlenkami, ajaj. Edward je prostě zlatíčko a s Bellou se výborně doplňují, to jsme věděli a jen si to potvrdili. Otázka, kdo z nich miluje toho druhého víc a víc by se obětoval, prostě nebude nikdy zodpovězena. :) Hned mám chuť si dát maraton knižní i filmový. Tahle sága se prostě neomrzí, je to srdcovka a s nadějí budu vyhlížet i další díly Edwardovýma očima. :')

Jednu * strhávám spíš za formální stránku, to bylo místy utrpení. Jelikož jsme čekali dobrých 10 let, týden navíc by nás asi už nezabil. Textu by prospělo jedno přečtení a jazyková korektura navíc, je tam bohužel nepříjemně mnoho překlepů a chybek, které docela často rušily. Hádám ale, že jsem si studiem českého jazyka a literatury na VŠ naběhla sama. :D :)

elen79
14.06.2021 2 z 5

Byla jsem velmi zvědavá na tuto knihu. Sérii stmívání jsem celou přečetla a moc mě bavila. Začátek této knihy mě bavil. Bylo zajímavé sledovat pocity Edwarda než se s Bellou dal dohromady. Pak už to pro mě začala být trochu nuda a konec jsem už ani nedočetla. Nebylo tam už nic moc nového. Takže bohužel zklamání.

LadyCotton
07.06.2021 3 z 5

Bylo příjemné se vrátit do období Stmívání. Ano příběh, všichni známe takže to může působit že se v knize nic nového nedozvíme... Jenomže tato kniha má přes 700 stran. Kromě klasické linky příběhu se samozřejmě dozvíte jak to prožíval Edward a jeho "rodina" + autorka rozvádí jednotlivé příběhy ostatnich členů rodiny.
Nicméně i přesto: je to strašně ale strašně dlouhé :-( a ke konci máte z Edwarda pocit, že to je fakt ufňukánek. Takže: nebojte si knihu přečíst ale zcela upřímně: jednou to bude stačit. Nemám ani potřebu mít tuto knihu ve své knihovně (a to nejen kvůli tomu, že se graficky k prvním vydání nehodí).

Scathia
06.06.2021 3 z 5

Na výplň času asi dobré. Od poloviny knihy to ale pro ně bylo už dost nezáživné. Pohled Edwarda už nepřinášel nic nového, myslím že zajímavý počin by bylo zpracovat historii celé rodiny od jejího počátku, než znovu omílat tento příběh

Sabča92
04.06.2021 3 z 5

Je to již spousta let co jsem četla Stmívání a naprosto ho milovala. O prvním dílu z pohledu Edwarda se mluvilo už roky, dokonce kdysi uniklo na internet asi sto stran z tohoto románu.
Stmívání a Půlnoční slunce je stejný příběh jen vyprávěný jinou postavou. Už na první pohled je patrné, že je Bella o dost stručnější než Edward, což může být i tím, že je Edward o sto let starší než ona, takže má ke všemu daleko více co říci. Zejména se Edward vyžívá v ohromném množství popisků a tendencí se opakovat. Edward je nesmírně posedlý kontrolou Belliny bezpečnosti. Neustále má potřebu ji hlídat na každém kroku, uvědomuje si její lidskou zranitelnost. Nechce Bellu ohrozit, nechce ji ani proměnit, chce aby byla lidská co jen nejvíce to jde. Trošku mě zklamalo, že když se jednalo o knihu z jeho pohledu, ten okamžik zamilování přišel zničehonic. Nejprve ji nenáviděl a chtěl zabít a najednou věděl, že ji bezmezně miluje. Asi jsem tolik let čekala větší hloubku. Co se mi na knize opravdu líbilo? Konečně jsme měli více Cullenových! Setkání s Bellou a Edwardem po deseti letech bylo plné dejavu vzpomínek. Dokonce jsem se přistihla, že jsem zapomněla na své oblíbené scény z knihy, které ve filmu nebyly.
Půlnoční slunce pro mě bylo obrovským nostalgickým zážitkem, takže za sebe musím říct, že jsem si to čtení i užila. Mohlo být kratší, to rozhodně. Ale rozhodně se nejedná o žádnou kvalitní literaturu a ze všech knih od Meyerové je tato nejslabší.

Remus Hroozley
31.05.2021 2 z 5

Páni, nečekala jsem, že mi bude Edward až tak nesympatický. V jeho hlavě celý ten vztah s Bellou vypadá ještě hůř. Majetnický a nezdravý. Nevím, asi se mi to z pohledu Belly zamlouvalo víc. A taky jsem na to už možná stará. :D

niknikita
31.05.2021 5 z 5

Především musím podotknout, že tohle je kniha pro fanoušky Stmívání a protože k nim patřím, bez ohledu na věk, opravdu jsem si to v Edwardově hlavě užívala. Tečka:)

Neskutečně odbytý překlad a spousta chyb je na pár facek, ale není to důvod ubližovat nízkým hodnocením autorce.

barusa.s
30.05.2021 3 z 5

Ve zkratce bych řekla, že kniha úplně nenaplnila má očekávání. Je možné, že předchozí knihy jsem měla trochu zidealizované postpubertálním obdobím. Některé části knihy mi přinesly nový pohled na Edwarda a jeho vztah s rodinou a Belou, ale spíše mi zkazily celkový dojem z něj. Na konci už mi celkem lezl na nervy s tou svou nerozhodností, ublížeností... Možná by knize prospěla redukce počtu stran a určitě i lepší překlad. Těch chyb bylo opravdu hodně.

barcc85
24.05.2021 5 z 5

Jsem žena, pár let po pětatřicítce....a přesto jsem si tuto knihu užila. Rozhodně nepatří do rukou jen mladým...
Ano, rozumím tomu,ze někomu může přijít jako přehnaný romantický blábol, nicméně jsem přesvědčena že zrovna k této knize to prostě patří....prostě si vzpomenout na tu první lásku, na ty pocity, očekávání, překvapení,emoce...vrátila jsem se o 20 let zpět a vůbec mi to nevadilo.
Nehledě na to,že se mi pohled Edwarda líbil více,nežli Belly a že mi kniha poskytla plno nových informací a hlubší prolnutí celého příběhu.

Booky84
22.05.2021 4 z 5

Knihu jsem četla ze zvědavosti, zda mne pohltí jako před lety celá série a nejsem vůbec zklamaná, některé pasáže se mi líbily i více než ty původní z pohledu Belly. Každý den jsem přečetla jednu nebo dvě kapitoly a knihu si tak postupně dávkovala, takže mi ani tak nevadily tiskové chyby. Každý fanoušek série jistě knihu určitým vlastním způsobem ocení.

Woman
22.05.2021 4 z 5

Přijde mi, že z pohledu Edwarda je celý příběh tak nějak zajímavější než Stmívání... určitě bych dala víc bodů než za vyprávění z pohledu Belly...

SimonaM86
20.05.2021 3 z 5

Nedá se to přirovnat k tomu, když jsem četla tenkrát Stmívání... Hltala jsem jednu knížku za druhou... Poslední díl dokonce 2!
Z pohledu Edwarda zajímavý, ale možná místy až moc ukňouraný.. Jak už tady někdo psal: začátek a konec dobrý. Každopádně, když to shrnu: pro fanouška Twilight ságy stojí za přečtení

terpin
18.05.2021 4 z 5

Kniha, na kterou jsem se moc těšila, mě zklamala. Začátek ušel a konec taky, ale prostřední část se mi četla hodně špatně.

ElikaS
15.05.2021 2 z 5

Na tuhle knížku jsem se hrozně moc těšila. Celou sérii Stmívání mám moc ráda, takže Půlnoční slunce nesmělo chybět. Hned na úvod musím říct, že mě překvapilo, že knížka z pohledu Edvarda má skoro o polovinu víc stran než stejný děj z pohledu Belly. Takže jsem byla zvědavá, co nám autorka tedy přinese nového. No nakonec musím říct, že tato knížka je pro zatím mým největším zklamáním letošního roku.
Přemýšlela jsem, jestli jsem za ty roky z celého Stmívání prostě vyrostla, nebo jestli autorka zapomněla psát. Ale tohle bylo hrozné. Snad každá fanynka této série byla do Edvarda zamilovaná, ale z téhle knihy vyšel jako depresivní, úchylný stalker.
Knížka mi vůbec neutíkala a do čtení jsem se musela nutit, a to je u takhle dlouhé knížky prostě problém. Nevím, jestli to bylo jen tím, že jsem děj znala a tak mě tam vlastně nic nezaskočilo. Jiné knížky, které jsou psané stejným způsob, tedy jedna knížka z pohledu jednoho a druhá popisuje stejný příběh z pohledu druhé postavy mi nevadily.
Navíc mě rušilo velké množství chyb. Myslím, že tohle by si měl korektor pohlídat u každé knihy, natož u takto očekáváné.

martenkaaa
14.05.2021 2 z 5

Edward je ve skutečnosti ještě větší mučedník než to vypadalo a to rovnou na téměř sedmi stech stranách. A to se fakt nedá.
Jak mě původní Sága oslovila a líbila se mi, toto mě akorát otrávilo.