Radost ze zdravých dětí
Vladimíra Strnadelová , Jan Zerzán
3. vydání Jedinečná kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na stravu a výchovu dětí je určena všem, kteří si přejí dát svým dětem to nejlepší a využívat při tom zákonů přírody. Recepty pro každý den či roční dobu Inspiraci v této knize nenaleznou pouze rodiče. Může být bohatým zdrojem poznatků pro každého, kdo se zajímá o to, jaký vliv má příroda na náš jídelníček, na náš zdravotní stav a celkovou pohodu. Nechybí v ní spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy ovlivňující náš zdravotní stav, např. roční období, denní doba či nemoci. Ne jen kuchařka, ale i kniha o zdraví Knížka Radost ze zdravých dětí obsahuje jednoduché přírodní léčebné prostředky, které je možné využít při běžných onemocněních dětí i dospělých. Nabízí pohled na jednotlivé orgány v těle, jejich projevy ve zdraví i nemoci. Najdete zde stručný návod, čím ve stravě a v životě tyto orgány posilujeme a také co jim prospívá, včetně jednoduchých prostředků na posílení či pročištění jednotlivých orgánů. Dále obsahuje snadná cvičení pro harmonizaci organismu. Knihu doplňuje barevná příloha. Součástí je i DVD s ukázkami přípravy složitějších či nezvyklých jídel, ukázky způsobů krájení a seznámení s některými surovinami, které jsou prospěšné pro naše zdraví, a rovněž ukázka cvičení Orgánové sestavy.... celý text
Přidat komentář
První část knihy je teoretická - obecně o výživě, a to hlavně z pohledu jin a jang (jednotlivé potraviny, způsoby jejich úpravy, roční a denní cykly atd.). Autoři doporučují stravu založenou na obilovinách, luštěninách a zelenině (plus koření, semínka, ořechy). Nedoporučují konzumaci brambor, banánů, mléčných výrobků, sádla, cukru nebo např. kombinaci obilné kaše s ovocem atd. Doporučují minimalizovat pečivo, maso a vejce. Zeleninu konzumovat především tepelně upravenou atd.
Autoři vychvalují rýži, přitom ale v celé knize není ani jediná zmínka o tom, že rýže přirozeně obsahuje arsen (a příp. jak jeho množství přípravou minimalizovat). Vychvalují sóju a o fytoestrogenech v sóje se sice opakovaně zmiňují, ale ani slovem o jejich negativních účincích.
Z tohoto pohledu mi kniha přišla nevyvážená a nekompletní.
A mimochodem, když si k tomu přečtete publikaci třeba o nízkosacharidovém stravování nebo o raw food, budete z toho mít dobrý guláš.
Každopádně druhá část knihy - recepty - mi přišla pro zpestření jídelníčku velmi inspirativní. Sice na můj vkus se v nich až moc často používá sójová omáčka, umeocet a podobné ingredience, ale celkově je tam mnoho tipů na jednoduché úpravy obilovin - přílohy, kaše, knedlíky, noky, záviny, nákypy. A také hodně tipů na kombinace a úpravu zeleniny (blanšírování, sotýrování, napařování, presování, kvašení aj.).
O výživě dětí se v knize píše, ale není to stěžejní téma, spíše jsem to vnímala jako doplňující informace k popisovaným obecným principům.
Tři hvězdičky za recepty.
Práci autorů knížky považuji za celkem ojedinělou ve své kategorii. Lékařka zabývající se celostní medicínou i dietologií, druhý z autorů se ke studiu vlivu stravování na lidské zdraví dostal zase z opačné strany, ale společně tvoří silný tým a tato "kuchařka" není jejich jediná.
Knížka se díky podstatnému vlivu TČM může na první pohled může zdát jako založená na makrobiotice, ale je vpodstatě univerzálně použitelná pro všechny výživové směry - žádná dogmata...
Filozofií, praxí i konkrétními výsledky dobře podložená, se spoustou receptů se zvláštním zřetelem na potřeby dětského organismu i tipy, jak lze dětem jednoduchým způsobem ulevovat při zátěžích nemocemi...
Doporučuji všemi deseti. Ověřeno praxí, skvěle prospívajícím dítětem i velkou podporou naší pediatričky.
Nelze jinak než doporučit... Strava současné populace je opravdu postupné otravování těla.
Koupila jsem ji kdysi na základě kladných hodnocení. Bohužel nikde nebylo uvedeno že se jedná o makrobiotiku, proto mi nesedla.
Malinko mě tato kniha zklamala. Čekala jsem,že to bude více zaměřené na dětský věk,s příkladnými jídelníčky např. na 6,8,10 měsíc,rok,rok a půl,..je psaná dost všeobecně.
Ale jinak,jó,hodně informací,recepty,fotografie. Průměr
Skvělá kniha, plná informací, receptů i návodů, rozhodně se k ní budu stále a stále vracet.
Super knizka plna zajimavych informaci a uzasnych receptu. Urcite recepty z ni vyzkousim a brzy prectu znovu (pro osvezeni pameti). Doporucuji nejen ten, co se zajimaji o zdravou stravu, ale vsem, kdo maji deti a chteji pro ne jen to nejlepsi
Souhlasím s komentáři. Je to má "bible". Nikoliv kniha jen abychom měli radost ze zdravých dětí. Kniha určená pro celou rodinu a na celý život. Nejvíce mne baví a co jsem zavedla, je strava podle ročních období. Doporučuji všem, kdož se zajímají pořídit a mít po ruce. ;)
Naprosto skvělá kniha! Je plná nabitá informací nejen o dětské výživě, ale co mě nejvíce nadchlo, jsou recepty. Spoooustu jednoduchých, chutných, zdravých, úžasných receptů. Přečetla jsem spoustu knih o výživě, ale tahle je prostě top! :)
Naprosto souhlasím se SPimy, není to klasická kuchařka spíše rádce, jak sestavit vyvážený jídelníček tak aby byl zdravý a zároveň chutný nejen pro děti
Po každého, kdo chce poradit, jak zdravě jíst. Návody, jak správně připravit různé potraviny, vždy k tomu pak několik receptů. Nejen vaření pro děti.
Když je tak věhlasná měla by vědět že děcku nemůže stačit pouhý makro... čili děs