Vladimíra Strnadelová

česká, 1959

Populární knihy

/ všech 5 knih

Nové komentáře u knih Vladimíra Strnadelová

Radost ze zdravých dětí Radost ze zdravých dětí

Když je tak věhlasná měla by vědět že děcku nemůže stačit pouhý makro... čili děs
DominaCZ


Radost ze zdravých dětí Radost ze zdravých dětí

První část knihy je teoretická - obecně o výživě, a to hlavně z pohledu jin a jang (jednotlivé potraviny, způsoby jejich úpravy, roční a denní cykly atd.). Autoři doporučují stravu založenou na obilovinách, luštěninách a zelenině (plus koření, semínka, ořechy). Nedoporučují konzumaci brambor, banánů, mléčných výrobků, sádla, cukru nebo např. kombinaci obilné kaše s ovocem atd. Doporučují minimalizovat pečivo, maso a vejce. Zeleninu konzumovat především tepelně upravenou atd. Autoři vychvalují rýži, přitom ale v celé knize není ani jediná zmínka o tom, že rýže přirozeně obsahuje arsen (a příp. jak jeho množství přípravou minimalizovat). Vychvalují sóju a o fytoestrogenech v sóje se sice opakovaně zmiňují, ale ani slovem o jejich negativních účincích. Z tohoto pohledu mi kniha přišla nevyvážená a nekompletní. A mimochodem, když si k tomu přečtete publikaci třeba o nízkosacharidovém stravování nebo o raw food, budete z toho mít dobrý guláš. Každopádně druhá část knihy - recepty - mi přišla pro zpestření jídelníčku velmi inspirativní. Sice na můj vkus se v nich až moc často používá sójová omáčka, umeocet a podobné ingredience, ale celkově je tam mnoho tipů na jednoduché úpravy obilovin - přílohy, kaše, knedlíky, noky, záviny, nákypy. A také hodně tipů na kombinace a úpravu zeleniny (blanšírování, sotýrování, napařování, presování, kvašení aj.). O výživě dětí se v knize píše, ale není to stěžejní téma, spíše jsem to vnímala jako doplňující informace k popisovaným obecným principům. Tři hvězdičky za recepty.... celý text
Petrush


Radost ze zdravých dětí Radost ze zdravých dětí

No... pro lidi, co věří tomu, že vejce má jangovou energii asi dobrý...
iceVS



Radost ze zdravých dětí Radost ze zdravých dětí

Práci autorů knížky považuji za celkem ojedinělou ve své kategorii. Lékařka zabývající se celostní medicínou i dietologií, druhý z autorů se ke studiu vlivu stravování na lidské zdraví dostal zase z opačné strany, ale společně tvoří silný tým a tato "kuchařka" není jejich jediná. Knížka se díky podstatnému vlivu TČM může na první pohled může zdát jako založená na makrobiotice, ale je vpodstatě univerzálně použitelná pro všechny výživové směry - žádná dogmata... Filozofií, praxí i konkrétními výsledky dobře podložená, se spoustou receptů se zvláštním zřetelem na potřeby dětského organismu i tipy, jak lze dětem jednoduchým způsobem ulevovat při zátěžích nemocemi... Doporučuji všemi deseti. Ověřeno praxí, skvěle prospívajícím dítětem i velkou podporou naší pediatričky.... celý text
M-arta


Radost ze zdravých dětí Radost ze zdravých dětí

Nelze jinak než doporučit... Strava současné populace je opravdu postupné otravování těla.
Skawin