Radost ze zdravých dětí přehled
Vladimíra Strnadelová , Jan Zerzán

Jedinečná kniha, která respektuje přírodní zákonitosti a jejich vliv na stravu a výchovu dětí! Publikace je určena všem, kteří si přejí dát svým dětem to nejlepší a využívat přitom zákonů přírody. Inspiraci v ní však nenaleznou pouze rodiče. Kniha Radost ze zdravých dětí může být bohatým zdrojem poznatků pro každého, kdo se zajímá o to, jaký vliv má příroda na náš jídelníček, na náš zdravotní stav a celkovou pohodu. Co v knize naleznete? Nechybí v ní spousta receptů a správné způsoby zpracování potravin, které zohledňují nejen věk dítěte, ale i ostatní jevy ovlivňující náš zdravotní stav, např. roční období, denní doba či nemoci. Kniha obsahuje jednoduché přírodní léčebné prostředky, které je možné využít při běžných onemocněních dětí i dospělých. Druhé vydání knihy je doplněno o pohled na jednotlivé orgány v těle, jejich projevy ve zdraví i nemoci. Najdete zde stručný návod, čím ve stravě a v životě tyto orgány posilujeme a také co jim prospívá, včetně jednoduchých prostředků na posílení či pročištění jednotlivých orgánů. Dále kniha obsahuje snadná cvičení pro harmonizaci organismu. Knihu doplňuje barevná příloha. Součástí je i DVD s ukázkami přípravy složitějších či nezvyklých jídel, ukázky způsobů krájení a seznámení s některými surovinami, které jsou prospěšné pro naše zdraví.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Radost ze zdravých dětí. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (15)


První část knihy je teoretická - obecně o výživě, a to hlavně z pohledu jin a jang (jednotlivé potraviny, způsoby jejich úpravy, roční a denní cykly atd.). Autoři doporučují stravu založenou na obilovinách, luštěninách a zelenině (plus koření, semínka, ořechy). Nedoporučují konzumaci brambor, banánů, mléčných výrobků, sádla, cukru nebo např. kombinaci obilné kaše s ovocem atd. Doporučují minimalizovat pečivo, maso a vejce. Zeleninu konzumovat především tepelně upravenou atd.
Autoři vychvalují rýži, přitom ale v celé knize není ani jediná zmínka o tom, že rýže přirozeně obsahuje arsen (a příp. jak jeho množství přípravou minimalizovat). Vychvalují sóju a o fytoestrogenech v sóje se sice opakovaně zmiňují, ale ani slovem o jejich negativních účincích.
Z tohoto pohledu mi kniha přišla nevyvážená a nekompletní.
A mimochodem, když si k tomu přečtete publikaci třeba o nízkosacharidovém stravování nebo o raw food, budete z toho mít dobrý guláš.
Každopádně druhá část knihy - recepty - mi přišla pro zpestření jídelníčku velmi inspirativní. Sice na můj vkus se v nich až moc často používá sójová omáčka, umeocet a podobné ingredience, ale celkově je tam mnoho tipů na jednoduché úpravy obilovin - přílohy, kaše, knedlíky, noky, záviny, nákypy. A také hodně tipů na kombinace a úpravu zeleniny (blanšírování, sotýrování, napařování, presování, kvašení aj.).
O výživě dětí se v knize píše, ale není to stěžejní téma, spíše jsem to vnímala jako doplňující informace k popisovaným obecným principům.
Tři hvězdičky za recepty.
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Radost ze zdravých dětí v seznamech
v Právě čtených | 3x |
v Přečtených | 53x |
ve Čtenářské výzvě | 8x |
v Doporučených | 6x |
v Mé knihovně | 31x |
v Chystám se číst | 18x |
v Chci si koupit | 12x |
v dalších seznamech | 1x |
Nejsem zastánce makrobiotiky, nicméně knihy paní doktorky Strnadelové a pana Zerzána jsou opravdu komplexní a podrobnou inspirací, jak se k životosprávě postavit jinak. S obdivuhodným nasazením předávají zkušenosti a v knihách čtenář najde mnoho praktických a funkčních tipů.