Jan Zerzán
česká, 1947
Populární knihy
Nové komentáře u knih Jan Zerzán
Radost ze zdravých dětí
„Když je tak věhlasná měla by vědět že děcku nemůže stačit pouhý makro... čili děs“
— DominaCZ
Radost ze zdravých dětí
„První část knihy je teoretická - obecně o výživě, a to hlavně z pohledu jin a jang (jednotlivé potraviny, způsoby jejich úpravy, roční a denní cykly atd.). Autoři doporučují stravu založenou na obilovinách, luštěninách a zelenině (plus koření, semínka, ořechy). Nedoporučují konzumaci brambor, banánů, mléčných výrobků, sádla, cukru nebo např. kombinaci obilné kaše s ovocem atd. Doporučují minimalizovat pečivo, maso a vejce. Zeleninu konzumovat především tepelně upravenou atd.
Autoři vychvalují rýži, přitom ale v celé knize není ani jediná zmínka o tom, že rýže přirozeně obsahuje arsen (a příp. jak jeho množství přípravou minimalizovat). Vychvalují sóju a o fytoestrogenech v sóje se sice opakovaně zmiňují, ale ani slovem o jejich negativních účincích.
Z tohoto pohledu mi kniha přišla nevyvážená a nekompletní.
A mimochodem, když si k tomu přečtete publikaci třeba o nízkosacharidovém stravování nebo o raw food, budete z toho mít dobrý guláš.
Každopádně druhá část knihy - recepty - mi přišla pro zpestření jídelníčku velmi inspirativní. Sice na můj vkus se v nich až moc často používá sójová omáčka, umeocet a podobné ingredience, ale celkově je tam mnoho tipů na jednoduché úpravy obilovin - přílohy, kaše, knedlíky, noky, záviny, nákypy. A také hodně tipů na kombinace a úpravu zeleniny (blanšírování, sotýrování, napařování, presování, kvašení aj.).
O výživě dětí se v knize píše, ale není to stěžejní téma, spíše jsem to vnímala jako doplňující informace k popisovaným obecným principům.
Tři hvězdičky za recepty.“... celý text
— Petrush
Radost ze zdravých dětí
„No... pro lidi, co věří tomu, že vejce má jangovou energii asi dobrý...“
— iceVS
Radost ze zdravých dětí
„Práci autorů knížky považuji za celkem ojedinělou ve své kategorii. Lékařka zabývající se celostní medicínou i dietologií, druhý z autorů se ke studiu vlivu stravování na lidské zdraví dostal zase z opačné strany, ale společně tvoří silný tým a tato "kuchařka" není jejich jediná.
Knížka se díky podstatnému vlivu TČM může na první pohled může zdát jako založená na makrobiotice, ale je vpodstatě univerzálně použitelná pro všechny výživové směry - žádná dogmata...
Filozofií, praxí i konkrétními výsledky dobře podložená, se spoustou receptů se zvláštním zřetelem na potřeby dětského organismu i tipy, jak lze dětem jednoduchým způsobem ulevovat při zátěžích nemocemi...
Doporučuji všemi deseti. Ověřeno praxí, skvěle prospívajícím dítětem i velkou podporou naší pediatričky.“... celý text
— M-arta
Radost ze zdravých dětí
„Nelze jinak než doporučit... Strava současné populace je opravdu postupné otravování těla.“
— Skawin
Jan Zerzán - knihy
2021 | Radost z bezlepkové stravy: Zdravé vaření bez lepku a bez mléka |
2010 | Radost ze zdravých dětí |
2011 | Radost z jídla |
Žánry autora
Literatura naučná Kuchařky Rodina Zdraví
Štítky z knih
děti vegetariánství příručky makrobiotika bezlepková dieta DVD kuchařské recepty zdravá výživa prevence onemocnění lidské zdraví
Zerzán je 0x v oblíbených.
Osobní web autora