Ranhojička
Ricarda Jordan (p)
Mohuč, 1330. — Porodní bába Rachel spěchá k porodu a na ulici najde rodící ženu. Mladá matka umírá a Rachel přinese sirotka k majetné rodině von Speyerových, kde je Lucie vychovávána společně se stejně starou Leou.Když po letech vypukne v Mohuči mor, zřizuje Lucie – která byla v domě von Speyerů zasvěcena do tajů arabské medicíny – společně s morovým lékařem Clemensem von Treist „morový dům“, v němž pečují o nemocné. Lucie si brzy získá úctu jako „ranhojička“, ale pak se nálada ve městě změní a ona musí uprchnout bez milovaného Clemense. Najdou se ti dva ještě někdy?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
Die Pestärztin, 2009
Je to taková středověká pohádka. Soužití židů a křesťanů nebo období moru je dobře vylíčeno. Četla se moc dobře, jen některé části bych zkrátila, byly trochu zdlouhavé.
Lucie mi k srdci příliš nepřirostla. Kniha je spíše romantickým příběhem z historie než knihou o osudu ranhojičky. Navíc s velmi předvídatelným dějem.
Podle názvu jsem čekala kapku jiný příběh, ale kniha se mi hodně líbila. Tedy hlavně její první část, kdy žije Lucie v Mohuči a léčí... Velmi dobře vylíčené žití ve městě, kde žijí jak křesťané, tak židé a co se stane, když přijde mor...
Poté mi už připadalo, že autorka chvílemi ztrácela dech a byla honorována za počet stran, protože žití v židovské rodině v dalším městě a pak na hradě...
Určitě jsem se u této knihy nenudila, tolik zvratů a náhod...
A také jsem se dozvěděla spoustu věcí o životě ve 13. století v Německu.
Člověk se spoustu věcí dozví ve škole, ale když to tak čte, je to úplně něco jiného.... Lidi se špatnou hygienou a pak nemoc svalí na židy, na morového anděla... v dnešní době nepředstavitelné, ale takový středověk byl.
Hodně mne překvapilo, co už tehdy lidé věděli o léčitelství tolik věcí... ale houbičky... to už bylo moc, ne? :)
A utvrdila jsem se v tom, že když člověku teče do bot, je schopný všeho... hlavně, když jde o život dítěte...
Sáhla jsem po ní v rámci většího zásobení se knih v knihovně na léto. Očekávala jsem silnou podobnost s Ranhojičem od Gordona a byla jsem zvědavá, co z toho autorka vytříská.
A kupodivu vytřískala. Velice poutavě popsané prostředí židovské komunity a čtvrti zasazené do období morových ran. Příběh má spád a autorka píše dobře, takže přečteno jedním dechem. Vřele doporučuji.
Knížka se mi líbila, první část byla super, další část už sklouzla do "červené knihovny", ale četlo se dobře.
Pro člověka milujícího historii, potažmo historii lékařství, je příběh opravdu poutavý. Nechybí mu informace z dějin, tehdejší lékařské postupy léčení, táhne se jím růžová nit lásky... Knížku jsem měla s sebou na dovolené a přečetla ji během dvou dnů jako nic (má zhruba 550 stránek). Doporučuji.
První polovina knihy se mi moc líbila. Lucii jsem si zamilovala a doufala jsem, že skončí dobře. Ale druhá polovina mě celkem zklamala. Stal se z toho sladkobolný příběh, při kterém mi až trnuly zuby.
Užívala jsem si knihu jak z hlediska historie lékařství, tak i popisu života židovské komunity. Nádherná kniha. Asi se k ní v budoucnu ještě vrátím.
Příjemné oddechové čtení, tak nějak jsem doufala, že Lucie bude hlavní postavou, co se léčení týče, ale v druhé části knihy jakoby to opadlo.
Jedna z nejhezčích knížek, co jsem četla. Historické romány mám ráda. Díky za připomenutí, že ne vždy byla svoboda vyznání a že soužití křesťanů se židy nebylo vždy růžové. Samotný příběh Lucie se mi moc líbil. Jen ten konec mi přišel přitažený za vlasy. I tak dávám všech pět hvězd.
Knížka byla hezká a dobře se četla. Jednu hvězdičku ale ubírám za konec. Ten už se mi zdál trochu zbytečně natahovanej a chvílema nudnej.
Knížka se mi moc líbila. Dozvěděla jsem se o (ne)soužití židů a křesťanů ve středověkém Mohuči. O této době a prostředí jsem ještě nic jiného nečetla, bylo to velmi zajímavé. Děj je velmi zajímavý a napínavý, hrdinka dost předstihla svou dobu.
Kniha se mě moc líbila.Místy jsem tajila dech z prostředí,moru a podmínek života.Knihu mohu doporučit.
Čtivá, květnatá knížka, zajímavý, romantický děj vsazen do skutečné historie. Hezky popsané náboženské rozdíly mi daly nahlédnout do počátku dobových nesvárů a židovských pogromů. Postavení žen v tehdejší společnosti, morové epidemie, likvidace, pronásledování nepohodlných a nenáviděných židů, to vše jsou nitky vedoucí od středověku až k současnosti.
Příjemná četba a hezký příběh s velmi výraznými předěly, který nás protáhne skoro všemi vrstvami tehdejší společnosti. Některé spiklenecké akce byly opravdu roztomilé a ten závěr, který vypadá jak Romeo a Julie, kdyby to nedopadlo obráceně... :-) Prostě jsem si početla!
Miluju knihy tohoto ražení - léčitelství , napětí, historie... Moc se mi líbila. Doporučuji.
2011 | Ranhojička |
2010 | V zemi bílého oblaku |
2014 | Ostrov tisíce pramenů |
2011 | Maorčina píseň |
2012 | Volání ptáka kivi |
Krásná kniha a pěkný příběh, který byl místy rozvláčný.