Inferno - Peklo
Dan Brown
Robert Langdon série
Vzrušujúci život Roberta Langdona pokračuje! Známy a uznávaný symbolista sa tentoraz ocitá v srdci Talianska, kde sa rozpúta napínavé dobrodružstvo okolo jedného z najtajomnejších literárnych diel v histórii. Langdon sa musí postaviť tvárou v tvár súperovi, ktorý ho zavedie do sveta klasického umenia, tajných chodieb a futuristických zbraní. Kľúč na nezodpovedané otázky je skrytý medzi riadkami Danteho Pekla a symbolista sa opäť vrhá do boja s časom, aby odvrátil skazu sveta...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2013 , Ikar (SK)Originální název:
Inferno, 2013
Jak už tady bylo řečeno, má Brown všechny knihy dle jedné šablony, ale osobně mi to vůbec nevadí. Právě naopak si myslím, že to jednoduše napomáhá plynulému ději. Tahle knížka mě naprosto uchvátila, nemám nejmenší výtku. Brown pořád patří mezi mé top ♥
Je jasné, že Dan Brown píše všechny knihy podle jedné šablony. Profesor a jeho krásná asistentka unikají mezi pamětihodnostmi a uměleckými díly před pronásledovateli a přitom luští jednu hádanku za druhou. Zhruba ve dvou třetinách knihy dojde ke zvratu a celý děj je hotov během 24 hodin.
Inferno mě, především v první půli, bavilo víc než Šifra mistra Leonarda a rozhodně je to dobrý turistický průvodce po Florencii. Později však začal být děj už docela přitažený za vlasy a hlavně zdlouhavý, především díky neustálému opakování již řečených informací. Úplný závěr mi přišel také trošku nedomyšlený. Další knížce od Browna dám zřejmě šanci zase až za pár let.
Moc mě to nechytlo. Je to jako několikrát převařený Da Vinciho kód, ze kterého už vyprchaly všechny skvělé ingredience.
Do půlky mě to moc nebralo, pak se to rozjelo, Brown opět klame čtenáře, několikrát jsem se musela vracet, abych pochopila zvrat, který právě nastal. Konec skvělý, libilo se mi to morální dilema. Jinak ale oproti prvním třem dílům dle mě nejslabší.
Takže Inferno… Tohle bude delší. Na knihu jsem se moc těšila. Předtím jsem od Browna nic nečetla, ale mám ráda filmy Šifra mistra Leonarda a Andělé a démoni. Tak jsem si řekla, že udělám výjimku, a koupím si i knihu, protože jsem zároveň fanoušek Danta Alighieriho. Do první poloviny se mi knížka líbila, byť samotná zápletka byla trochu přitažená za vlasy a ačkoli se ji autor snažil podat napínavě, větší emoce ve mně nevzbudila. Ale ohromily mě popisy Florencie, všech těch památek a turisticky atraktivních míst. Přimělo mě to k tomu, že jsem do Florencie jela na výlet. Dva dny tady stačily k navštívení mnoha míst z knihy (Dantův kostel, Starý palác s posmrtnou maskou a Sálem pěti set, katedrála Il Duomo, zahrady Boboli ad.). Potom, když jsem byla něco za půlkou knihy, jsem udělala hroznou chybu. Do kina šel zrovna nový film podle Brownova Inferna. A protože se mi líbily ty předchozí, šla jsem. Myslela jsem si, jak je kniha fajn a bude mě bavit i po zhlédnutí filmu. Jenže film byl slabý. Nejslabší ze všech. Památky z Florencie se tam jen stručně mihly, žádné podrobné vyprávění, žádný atraktivní příběh. A v mnoha věcech se to lišilo hned od začátku (hrdinka má jinou barvu vlasů a ani nenosí paruku). No, od filmu uplynul asi rok a já knihu pořád nedočetla. Postupně jsem se několikrát přemlouvala. Až včera konečně jsem ji definitivně zavřela a teď píšu tento dlouhý komentář. Posledních 60 stran uplynulo svižně, protože se příběh bohudík začal rozcházet s filmem. A závěr byl rozhodně lepší než ve filmu, za to patří knize též jedna hvězdička. Ale celkově? Nuda. Už mě to tolik neupoutalo. Jako turistický průvodce je to skvělé, ale občas mi vadilo, že se řada informací neustále opakuje a omílá dokola, jako by si autor myslel, že je čtenář úplně pitomý a nezapamatuje si to. Občas to bylo dost zdlouhavé... Takže s těžkým srdcem, ale jen tři hvězdy. A, Dante, rozhodně to není tvoje vina!
Poslední dobou jsem si říkala, že bych mohla trochu zpřísnit hodnocení a plný počet dávat jen opravdu výjimečným knihám. A ejhle, přijde Brown a zase mi to celé zamotá :)
U Browna už jsem zvyklá na precizní zpracování, rychlý spád děje a velké množství informací z historie a architektury, ale stejně mě jeho knihy vždy uchvátí. Téma knihy mě velmi zaujalo, ale nejvíc musím žasnout nad Brownovou schopností čtenáře si zcela podmanit a donutit ho myslet si to, co on chce. Zásadní dějové zvraty v ději knihy jsem upřímně nečekala a velmi mi zpříjemnili čtenářský zážitek.
Dan Brown nezklamal. Opět velice poutavý příběh. Nemohla jsem se od knížky odtrhnout a neustále jsem na internetu hledala, jak vypadají místa, o kterých píše. Zcela mě jeho vyprávění vtáhlo do děje.
Dan Brown opět nezklamal a nábídl nám další napínavý a pozoruhodný příběh, v němž se prolíná historie se špetkou sci-fi. Jako vždy se dozvíme mnoho zajímavých hostorických faktů a navštívíme spoustu zajímavých míst.
Příběh se mi líbil, opět úžasně napsaný, jen mi přišlo, že by možná mohl být o malinko kratší. A popravdě mě také malinko deprimovala fakta o lidské populaci. Ale jinak rozhodně palec nahoru.
Pozitivem této knihy je to, že je to takový malý naučný průvodce po památkách, člověk se něco dozví. Druhé pozitivum je, že to má spád, děj plný zvratů. Negativem je samotný příběh. Protože člověk moc nechápe, o co jde, za čím se furt honí a hlavní hrdina si nepamatuje vůbec nic. Na konci si všichni konečně všechno vysvětlí a čtenář dostane lekci science fiction virologie.
Tak jsem se k tomu konečně dostal. Prvotní nadšení z nového Browna bylo rychle sníženo chladným přijetím kritiků, rozpačitými názory známých a hlavně filmovou adaptací. Tu jsem se po úvaze rozhodl shlédnout jako první, a tak si nejsem jistý, jestli bych knihu vnímal jinak, kdybych nevěděl, jak to dopadne. Protože kniha je nesrovnatelně lepší než film.
Po počátečním odpichu (a predchozim těšením se na dalšího Browna) pro mě značné zklamání ze zápletky, trochu přitažené za vlasy (i když hodnotím zpětně s odstupem několika let).
Třetí kniha,kterou jsem od DB četla a podle mě zatím nejslabší. Neuvěřitelné se střídá s těžko uvěřitelným a místy je kniha zbytečně překombinovaná.
Dočetla jsem ji a až mě přejde zklamání,pustím se do nějaké další
Trochu jsem měl obavy, jestli se Dan Brown bude držet své zavedené šablony. A drží. Pravděpodobně to u čtenářů funguje, tak proč něco měnit, že? Je to škoda, protože autor má vnikající témata, úžasně propracované a knihy mají spád. Ale pokud je to pošesté naroubovaný příběh na stejnou kostru, trochu to kazí ta překvapení a zvraty, o kterých víte, že přijdou, kdy zhruba přijdou, a jen čekáte na, proč.
S příběhem jsem naopak velmi spokojen, kniha pěkně utíkala a téma bylo více než bravurně zpracované. Sympatizovat se dá v podstatě s kýmkoli v románu a spousta myšlenek zde popsaných, se hodí do dnešního přelidněného světa.
Knihy Dana Browna mám ráda nejen proto, že jsou velmi čtivé, ale hlavně proto, že se mi líbí jakou zábavnou formou seznamuje masové čtenáře s dějinami umění a vědeckými poznatky. Nejinak je tomu i Inferna. Do četní jsem se moc nehrnula, protože už z vyšlých recenzí a názory z mého okolí, se dalo čekat, že to bude spíše zklamání. Očekávání jsem tedy veliké neměla, a zklamaná jsem nebyla. Rozhodně to za mě není kniha, na kterou bych nějak vzpomínala ještě po letech. Samotná zápletka je dost překombinovaná, což ubírá na mém hodnocení minimálně jednu hvězdičku. Ale jak už jsem psala, čte se to dobře a jde poznat, že rešeršní fázi přípravy knihy Brown opět nepodcenil. Za mě solidní průměr, který mě určitě neodradí od přečtení Brownovy další knihy.
Už dlouhou dobu jsem se chystala na tento díl s hlavním představitelem Robertem Langdonem. Šifra i Andělé se mi velice líbily, hlavně proto, že mám ráda tajemno a hledání záhad i tam kde nejsou. Ovšem po přečtení tohoto dílu cítím rozpaky. Asi už se linie příběhu hodně opakovala z předchozích dílů, děj byl místy dost zamotaný a vyznat se v motivaci a jednání ,,kladných" i ,,záporných" hrdinů bylo dost obtížné. Zvláště, když se pak ukázalo, že vše je úplně jinak, jen iluze a zdání a klaďasi a záporáci si prohodili svá místa...
No, když už nic jiného, alespoň mě spisovatel donutil vyhledat si místa na internetu, po kterých bloudil profesor Langdon i umělecká díla, o kterých je v knize zmíněno a shlédnout jejich krásu alespoň na fotografiích, když ne na živo. Ale kdo ví, třeba se jednou do Florencie vypravím.
Na další díl této série jsem se moc těšila, ale mám pocit, že už to není ono, že už to ztrácí dech a občas i celkem nudí. Ale vůbec se nebráním tomu, aby vznikl nějaký další díl o Robertu Langdonovi.
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |