Rod zeme a krvi
Sarah J. Maas
Půlměsíční město / Mesto Luny série
1. díl >
Epická urban fantasy novinka od autorky bestsellerových sérií Trón zo skla a Na dvore z tŕňov a ruží! Bryce Quinlanová mala dokonalý život, až kým jej démon nezavraždil najbližších priateľov. Po takmer dvoch rokoch je obvinený za mrežami, ale vraždy sa začínajú nanovo a Bryce sa ocitne uprostred vyšetrovania, odhodlaná urobiť čokoľvek, aby pomstila smrť priateľov. Hunt Athalar je neslávne známy padlý anjel, zotročený archanjelmi, ktorých sa kedysi pokúsil zvrhnúť. Jeho šéf využíva Huntove neľútostné schopnosti a neuveriteľnú silu na jediný účel - aby bez zbytočných otázok zabíjal jeho nepriateľov. Keď začne v meste démon rozsievať paniku, predostrie mu neodolateľnú ponuku: ak pomôže Bryce nájsť vraha, slobodu bude mať na dosah. Pátranie hlboko v podsvetí mesta Polmesiac ich však zavedie na najtemnejšie miesta a Bryce spolu s Huntom odrazu čelia sile, čo ohrozuje všetko a všetkých, ktorí sú im drahí... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2020 , Slovart (SK)Originální název:
House of Earth and Blood, 2020
Tak nějak nevím, co si o Půlměsíčním městě myslet. Váhám mezi 2 a 3 hvězdami... Nakonec jsem se rozhodla pro 3, a to jen pro to, že poslední kapitoly byly nabušené emocemi, že i slza ukápla. :D
Nicméně. První třetinu jsem naprosto nedávala. Totální guláš v postavách, rasách, celkové hierarchii... Myslím, že by nebylo na škodu to dávkovat postupně a ne stylem "hrc, hrc, tady to máte". Měla jsem sto chutí knihou švihnout do kouta a nikdy se k ní nevracet. :D
V pořadí několikátá YA fantastika, kde hlavní hrdinky fetujou, pařej... nebo rovnou všechno dohromady. To už se musej sjíždět i víly, proboha?
Další věc,co mi vadila, byly totálně super krásný kočky a nadsamci. O nikom se nedočtete, že by byl nějak slabý nebo něčím odlišný, nedejbože ne zrovna koukatelný. Naopak všichni oplývali děsnou krásou, šarmem a odvahou.
Co se mi naopak líbilo, byla pomalá, sice od třetiny okatá, romantická linka. To jsem žrala. :D Chvílemi mi bylo úplně fuk, jak to nakonec s městem dopadne, hlavně se dozvědět, jak na tom bude vztah hlavních protagonistů!
A nečekané závěry, ty byly super.
Mé první setkání s autorkou a jsem nadšená. Asi tak dvě kapitoly jsem váhala zda to bude pro mne, bylo tam mnoho postav a názvů a já se tak trochu ztrácela.
Ale s každou přibývající stránkou vše začínalo dávat smysl a já hltala příběh čím dál tím víc.
Popis fantasy světa a starobylého města byl super, vše jsem si dokázala představit, navíc mapa která je v knize vše krásně doplňuje. Popis postav skvělý, mnoho z nich se staly mými oblíbenci. Vše jsem prožívala s Danikou i Bryce, Huntem a spoustou dalších. Byla to emoční jízda, bála jsem se, smála jsem se, plakala, byla naštvaná, šokovaná, překvapená i dojatá.
Byla to pecka, dlouho jsem nic tak dobrého nečetla.
Tohle byla pecka! A já to opravdu nečekala, protože mám s autorkou poněkud komplikovaný vztah. Její tvorbu miluju, ale zároveň ji kvůli některým aspektům (zbytečně dlouhé, nicneříkající pasáže a opakovaní konkrétních výrazů) nesnáším. Její novinku jsem si předobjednala a nemohla se dočkat až si ji přečtu.
Jedním slovem - doporučuji! Bylo to dlouhý, skvělý, užila jsem si každou stránku, zamilovala si postavy, byla nadšená, dojatá, naštvaná i zklamaná. Vyzkoušejte a uvidíte sami !
Hodnotím 5/5
Pomalý rozjezd, trochu otravná podoba k předchozím příběhům Trůnů nebo Dvorů, ale ke konci neskutečně napínavé a skvělé!!! ;-)
Ahoj lidi .
Že začátku mě příběh s klamal čekala jsem něco jiného. páč sem četla celou sérii Skleněný trůn a Dvůr růží.
Pribech mi prijede spíš na spusob detektivky z jiného světa ( do detektivek semslo zactu spíš nečtu)
Ale čím víc se blížím ke konci knížky tím je to napínavější a těší se člověk jak to dopadne
Osobně takový konec sem nečekala a těším se a doufám že bude pokračování .
Ze začátku jsem byla dost otrávená. Vadilo mi, že autorka míchá různé kultury (Řeckou a Severskou mytologii). Navíc ani ze spojení magie a techniky jsem nebyla nadšená. Na jednu stranu středověkké chování a na druhou stranu mobily. Ale po pár stránkách mě knížka vtáhla do děje a úplně mi to bylo jedno. Smála jsem se a plakala a užívala si každou stránku.
PERFEKTNÍ! Od autorky jsem přečetla sérii Skleněný trůn a na to, že tohle je první díl série mi rozhodně přišel lepší než první díl Skleněného trůnu. Postavy mi přišly sympatické, zamilovala jsem si Lehabu. Jediné co bych tomu vytkla by asi bylo to, že byl začátek docela natahovaný - ano pořád se něco dělo, ale bylo to rozprostřeno do mnoha kapitol, ale co už :) Každopádně jsem knihu v poslední čtvrtině nemohla odložit a prostě jsem ji musela dočíst. Neskutečný konec. Moc mě zajímá, čím bude pokračovat druhý díl.
A moc se mi líbil Easter egg ze Skleněného trůnu :)
Probrečela jsem posledních asi dvě stě stran! Na začátku mi to přišlo celé chaotické a už jsem si říkala, že je to asi první kniha od SJM, která se mi nebude líbit. Ale po nějaké době jsem si zvykla na svět i na postavy a zamilovala jsem se do ní skoro stejně jako do Skleněného trůnu.
Tak já dočetla před dvěma dny, ale stále nevím, jestli dokážu sesumírovat všechny myšlenky a pocity :D
Nejdřív jsem Půlnoční město nechtěla kupovat vůbec, protože u Skleněného trůnu jsem skončila u trojky a řekla si, že tohle už nikdy víc; pak jsem si i modlila, aby to nebyly zbytečně vyhozený peníze :D. Ale tohle? Ještě že jsem se nenechala odradit a koupila si ji!!!
Asi tak do půlky téhle bichle jsem si říkala, proč někdo dává do anotace tak velkej spoiler, ale v porovnání s událostma, které přišly později, mi pak hlavou proletělo, že nám vlastně nic moc neprozradili.
Tahle kniha je naprostá bomba a jízda. Na každé straně se něco děje, všechno má svůj smysl. Autorka nás sice hodí do úplně nového světa a plav si, ale postupně jsem se v tom začala orientovat a už to jelo. Ta kniha má všechno: od radosti a drzých poznámek, až po flirtování a neskutečné jiskření mezi Bryce a Huntem, až po smutek a slzy (bože, asi tak 150 posledních stránek jsem skoro v kuse probrečela :( :))
Jo, sice tam jedou drogy a sakra dost vulgarismů, ale je to součást téhle bichličky a příběhu a něco, co mě k ní z části přitahuje.
Akorát teda škoda, že máme k dispozici jen dvě sexuální scény a ani jedna dokončená. Snad příště :D.
Je to opravdu skvělá knížka, troufám si říct, že doknce ta nejlepší, co jsem přečetla (nebo se k těm nejlepším alespoň řadí).
Takže Maas moc děkuju a už se nemůžu dočkat dalšího dílu!
"That´s the point of it, Bryce.. Of life. To live, to love, knowing that it might all vanish tomorrow. It makes everything that much more precious."
Tahle autorka u mě skončila. Dostala druhou šanci, je to větší hrůza než ten její "Dvůr." Ten byl jenom nudný. Tady se snažila o jakýsi "cool" jazyk, protože teď to napsala pro teens přece. Jediné co udělala bylo, že postavy jí mluvily sprostě a brali drogy. Nedoporučuji to tedy vůbec číst. A už vůbec si nepřeji, aby to četly děti. Při čtení knih se mi v případě "programovacího" obsahu zapne kontrolka. Dávám na intuici. Nelíbilo se mi ani oněch milion druhů a ras, v "Černé čarodějce" se to dalo, tady to bylo nepřehledné. Haló nad jejími knihami upřímně nechápu. Na téhle bichli se mi líbilo pouze jediné - obálka. Toť vše.
Včera jsem dočetla a musela, jsem se na to prospat, abych mohla napsat komentář. :D
Jedna z nejlepších knih do Sarah. Jo řekla jsem to. Nemůžu jí vynachválit dostatečně, pokaždé mě autorka překvapí tím, jak dokáže vymyslet zcela nový svět.
ZA MĚ SI TO MUSÍTE PŘEČÍST VŠICHNI protože:
- jsou tam skvělé postavy, jedna lepší jak druhá, hodně jich je na zabití, které ehm ehm nebudu nic spoilerovat ;)
-zajímavý nový svět, který mě pohltil svojí obsáhlostí, absolutně nepobírám jak Sarah dokázala tohle vymyslet a směstnat do 800 stran, má za mě velký obdiv
-romantická linka mezi hlavními postavami není vytvořená uměle, postupně se vyvíjí a na nic se nepospíchá, poznávají se a utváří si pouto, což je velké plus, ke konci knihy vás to donutí je milovat
- Bryce mi strašně připomíná v něčem Celaena ze Skleněného trůnu - panovačná, drzá, odvážná, neodpouští, ale na druhou stranu jsem se k ní klaněla v posledních 300 stranách za její odvahu, sílu a lásku k Danice a dalším.
- Konec knihy nám naznačuje, že vše tak lehké nebude a nastanou další šokující odhalení
- Ani na minutu, jsem se nenudila, každá strana měla smysl
- Jsem ráda za pohled tří lidí, opravdu jsem si Ruhnana, Bryce a Hunta oblíbila :) nejlepší bylo jejich trio, když společně pracovali
- Sarah ubrala erotických scén, které jsou jí často vytýkány, za to jiskření mezi Huntem a Bryce bylo neskutečné :D
- V neposlední řadě - ne uprostřed knihy nemáte ani zdání, co se stane na konci, všechny vaše teorie se změní a Sarah vás dostane do kolen
- Slzičku za všechny padlé postavy, kromě těch dvou hajzlů (kdo ví, ten ví)
Za mě to má vše - skvělou strašidelnou atmosféru, napínavý děj u kterého budete hltat každou stranu a budete číst do noci, skvělé postavy, které si prošli hellem, ale pořád bojují, slibující další díl, plný další akce, odhalení.
"Through love, all is possible"
Hlavní postava je starší než ty z Dvorů a Trůnů, takže je víceméně rozumná a rozhodně mi sedla víc. Knížka je jedna velká jízda a téměř není co vytknout. A ten konec, ani nejde popsat jak moc mazec to je. Ale, ale to jako vážně, ale vážně, v celé knize není, ale opravdu není jediná dokončená sexuální scéna?! Aspoň jako epilog?! Mám kvůli tomu chuť odebrat jednu hvězdičku, protože tyhle scény Maas fakt umí..no nic, doufám, že to v dalším dílu dožene, protože tohle mě vážně, ale vážně frustruje!
Začnu tím, že knížku rozhodně všem fanouškům YA fantasy doporučuju!!! Pro lidi, kteří milují různé mýtické postavy tak, jako já, to zaručeně bude velká jízda, protože se jich tam vyskytuje opravdu hodně a jsou velmi hezky vykresleny :) Jakékoliv popisy oněch druhů, jejich minulosti atd. jsem si užívala a doufám, že se v dalších dílech detailněji dostaneme i k dalším z nich. Pozitivně taky hodnotím to, že ačkoliv je tento magický svět spojen s moderní dobou, což obvykle moc nemusím, tady mi to vůbec nevadilo a naopak mi to přišlo zajímavé a originální. Taky bylo fajn, že i přes extrémní tloušťku knihy to čtení odsýpalo rychle a kniha neustále držela moji pozornost. Přesto mám ke knize pár výhrad, kvůli kterým jsem se rozhodovala mezi 5 a 4 hvězdičkami, i když nakonec ta pětka prostě musela vyhrát. Zaprvé jsem měla docela problém s Bryce, která mi byla celkem dost nesympatická, vlastně stejně jako její vlčí kamarádka. Asi to ale bude tím, že život plný klubů, drog a náhodného sexu mi není blízký a ani sympatický. V souvislosti s hlavní hrdinkou mi taky moc nesedělo to, jak byla ochotná obětovat se naprosto pro každého. Zkrátka mi to přišlo trochu přehnané a k její osobnosti mi to vůbec nesedělo - měla jsem z toho pocit, že tím se nám autorka snažila vnutit něco jako ,,Podívejte, ona je hrozně hodná, milujte ji!’’, přitom zbytek jejího popisu mi připadal jako pravý opak. Tohle moje hodnocení je ale samozřejmě hrozně subjektivní, věřím, že sposta čtenářů si Bryce skutečně zamilovalo :) Nicméně další výhradu mám k tomu, jak se v knize neustále řešila nadrženost hlavní hrdinky a vlastně i ostatních postav. Myslím, že kdybych počítala, kolikrát se v knize vyskytlo nějaké sprosté označení penisu, skončila bych na vysokém čísle :D Sexuální scény mi taky přišly divné a vůbec mě to nebavilo číst - nejsem žádný odpůrce sprosťáren nebo milostných scén v knihách, ale autorčin styl mi v tomhle ohledu prostě moc nesedl a často mi to přišlo ,,až moc’’ a vlastně úplně zbytečné. Asi poslední mojí výtkou je postava Sandriel. Na základě toho, jakou hrůzu z ní Hunt měl, jsem čekala opravdu skvělou záporačku, ale toho jsem se nedočkala. Huntovo vyprávění ji vykreslovalo jako zrůdu, nicméně když jsme se s ní setkali, působila na mě jako úplně obyčejná ženská lačnící po moci, ze které ale vůbec nejde strach a nemá žádnou osobnost. Od ženy, před kterou se klepal zabiják démonů, bych teda rozhodně čekala něco víc, ale třeba Micah mi oproti ní připadal mnohem děsivější... Navzdory téhle mojí lehké kritice se mi ale kniha líbila a i přesto, že mi nesedla hlavní hrdinka, se v knize objevuje spoustu skvělých a zajímavých postav, na které se budu v dalších dílech těšit :)
Kdo někdy vzal do ruky knihy od Sarah J. Maas, jistě mi nebude odporovat v tvrzení, že jsou sakra skvělé. A ani Půlměsíční město nebylo výjimkou.
Po předchozích zkušenostech s autorkou jsem od knihy měla opravdu velká očekávání. A přesně jak jsem předpokládala, je Sarah ještě předčila. Neuvěřitelný příběh, brilantně prokreslené postavy, smysl pro detail, originalita a stupňované napětí - zkrátka všechno, co očekávám od dokonalé četby.
Sarah je skvělý vypravěč, umí napínat, šokovat, rozesmát i rozplakat. Příběh je čtivý, srozumitelný, slovní zásoba je pestrá a mnohdy expresivní.
Co se týče děje, je to jedno překvapení za druhým. Neuvěřitelně čtivé, neuvěřitelně poutavé. Sarah Vás přiměje všechno prožít spolu s hrdiny, ne o nich pouze číst.
Ačkoliv má knížka necelých 800 stran, i tak mi to bylo málo, chci toho příběhu víc, víc, víc. Zkrátka - světy, které Sarah vytváří, jsou nové, neokoukané, neskutečně propracované. A já jsem nesmírně ráda, že jsem se s její tvorbou setkala, protože se mnou doposud žádné knihy nezamávaly tolik, jako ty její. Smekám. Už aby vyšlo pokračování.
Závěrem chci jen říct - přečtěte si to, vřele doporučuji.
Autorka opět nezklamala a kniha byla opravdu skvělá.
Zpočátku jsem si nebyla jistá, zda na mě všechny vyskytující se ,,fantasy postavy'' nejsou na jednu knihu příliš, ale Sarah si mě svým stylem psaní získala již dávno, a tak jsem neměla problém se do příběhu plného různorodých postav začíst.
Někoho by mohla zarazit obsáhlost této knihy, přece jen je to mnoho stran, ale autorka využila opravdu každou stránku smysluplně a osobně bych mohla ve čtení i pokračovat. Příběh je opravdu poutavý, postavy si zamilujete a o nečekané zvraty také není nouze. Rozhodně tedy doporučuji k přečtení!
Jedna z nejlepších knih vůbec. Geniální příběh, skvělé zpracování postav a styl psaní, od kterého se člověk jen tak neodtrhne.
Miluju tuto knihu a doporučuji všema deseti. Tato kniha patří mezi první, kterou jsem od Maasové přečetla a není poslední. Její styl psaní je prostě boží. Strašně dobře se mi kniha četla a já rychle nečtu...přes to jsem knihu skoro s 800 stran přečetla za dva dny, protože jsem se nemohla od ní odtrnout. Nemůžu se dočkat dalšího pokračování a už netrpělivě čekám...
Příběh Bryce mě strašně zaujal. Je mi líto její ztráty (nechci spoilerovat). Pak se v příběhu objeví padlý anděl Hunt a já omdlévám :D... Hunt je skvělá postava, opravdu!
Bryce a Hunt se k sobě moc hodí a já doufám, že to paní Maasová nezmění v dalších dílech jako třeba u Dvorů...(i když jsem za tu změnu vděčná), ale tady bych to asi nepřežila....bez Hunta...ne :), tak doufám, že se mi přání vyplní.
Knihu doporučuji všema deseti!!
"...jeho výraz byl tak plný bolesti, že si pomyslela, že takhle nejspíš vypadá její duše."
"Přišel čas na ten tvůj působivý trik, kdy se dokážeš koukat spatra na lidi o stopu vyšší než ty."
Moc se mi líbila tuhá vazba, chyby v textu (v latině, překladu, gramatice) už nikoliv. Nemohla jsem se začíst, svět je hoodně překombinovaný. Bryce se postupně vybarvila jako nejoddanější kamarádka, jakou byste si mohli přát, Hunt pak jako nejsoucitnější zabiják. Děj vyplňuje jejich flirtovné pošťuchování, odkrývání bolestné minulosti, rodící se vzdor - občas se to zbytečně táhne, ale aspoň jsem nebyla nezdravě zažraná. Hodně mě pobavili zmijí měniči-kobromrdi :-D Seznámení Hunta s Lele bylo největší roztomilostí, jeho vyznání na straně 698 nejkrásnější pravdou života, návraty z "práce" největší beznadějí, při které mi pro něj chtělo srdce vyskočit z hrudi. Často jsem přemýšlela o tom, kam až by měl zajít trest a že když to s ním preženete, nevyhnete se další (ehm, třeba druhé světové) válce. Dvory to rozhodně nepředčilo, ale stejně se těším na pokračování (třeba na Ruhna a Hypaxii ;)).
PS: S láskou je všechno možné, ale Shahar Hunta nemilovala, tak si držím naději...
drogy sex pro dívky romantika městská (urban) fantasy víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult) fantasy vulgarismy, nadávky americké rományAutorovy další knížky
2015 | Skleněný trůn |
2016 | Dvůr trnů a růží |
2017 | Dvůr mlhy a hněvu |
2016 | Královna stínů |
2020 | Rod země a krve |
Knížka se mi vesměs líbila. Slyšela jsem názor, že by vlastně ani nemusela být tak dlouhá, ale já si třeba detektivní pátrání Bryce a Hunta užila, hlavně pro to, že jsme tak posupně a detailněji poznávali ostatní postavy, a zároveň jsme mohli sledovat, jak se vztah B a H postupně mění. I tak, posledních 200, 250 stánek jsem přečetla jedním dechem - je to psané tak, že knížku prostě nemůžete odložit.