S láskou, Lukov
Mariana Zapata
Kdyby někdo požádal Jasmine Santosovou, aby popsala posledních pár let svého života jediným slovem, určitě by bylo neslušné. Po sedmnácti letech – a bezpočtu zlomených kostí a nesplněných slibů – tuší, že se doba, kdy ještě bude soutěžit v krasobruslení, chýlí ke konci. Ale když přijde životní nabídka od arogantního idiota, kterého si posledních deset let představovala, jak ho strká pod rozjetý autobus, Jasmine možná bude muset všechno přehodnotit. Včetně Ivana Lukova. Vtipný tzv. slow burn příběh o rodící se náklonnosti mezi dvěma mladými lidmi v atraktivním prostředí krasobruslařských soutěží. Typický autorčin styl vyprávění z pohledu hlavní hrdinky, rázné dívky, která se musí prosadit v tvrdém konkurenčním prostředí a využít životní příležitosti i za cenu toho, že jí může dosáhnout jedině v partnerství s nenáviděným kolegou.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Fragment (ČR)Originální název:
From Lukov with Love, 2018
(SPOILER)
Má první Zapata a teda vůbec nelituji ani jedné strany! Prostředí krasobruslení bylo moc hezky poddané a já si připadala, jako bych byla taktéž na ledě.
Pomalu rozvíjející se romantická linka byla strašně sladká a místy trochu nerozhodná, což dělalo příběh ještě lepší. Úžasný pár, kterému jsem fandila od začátku. Jejich hašteření a provokace mi bylo hrozně sympatické.
Ivan byl super a jeho popis postavy byl prostě mňam. Líbilo se mi zachraňování zvířat a hlavně jeho ochranitelská povaha.
Jasmin byla velikánská bojovnice a já si neumím představit tu únavu a bolest, co musela prožívat, ale stálo to za to.
Kniha je vtipná, romantická a objevuje se zde i nějaké to těžší téma. Opravdu příběh doporučuji a těším se na další Zapatu.
Poslední dobou na mě Mariana Zapata vyskakuje skoro všude, tak jsem se nechala ukecat a pustila se do čtení. Začátek knížky byl sice pomalejší, ale po pár stranách mě to začalo bavit. Krasobruslařské prostředí autorka představila moc hezky a pomalu se rozvíjející romantická linka byla příjemná. Jen kdyby se ti dva chovali přiměřeně ke svému věku a ne jako praštění puberťáci. Příběh se otřel i o několik vážnějších témat, ale přišlo mi to trochu nedotažené, což byla škoda. Celkově byla knížka prima a jestli od autorky potkám nějakou další, tak si jí ráda přečtu.
(SPOILER)
Nádherná kniha, krásně napsaná. Celých skoro 500 stránek se něco dělo a já se nestihla ani nudit. Pozvolná romantická linka se mi líbila a byla jsem překvapená, že tam nebyla vyloženě zápletka mezi hlavními postavami (když pominu jejich hašteření, které se mi líbilo). U většiny knih, které jsem četla (romantických knih) se ve třičtvrtě knihy něco stane a hrdinové spolu začnou mluvit až ke konci. Vůbec mi to nechybělo.
Ivan byl mým oblíbencem, víc než Jasmin, ale ve výsledku mi ani na jednom nic nevadilo. Ivan mě zaujal svým ochranářským postojem a moc se mi jako partner líbil. Dokázala jsem se vcítit do té romantiky, jako kdybych ji sledovala na vlastní oči. 93%
Krasobruslařka Jasmine dostane pracovní nabídku od jedničky na ledě, Ivana Lukova. Vývoj vztahu mezi nimi je pozvolný a vtipný, dřina ve vrcholovém sportu popsána naprosto parádně. Je to čistá romantika, ale já si to užila.
Špatný to není, má to spoustu vtipných momentů (někdy je to možná až trochu na sílu - nebo to naopak vtipné není vůbec), pár nosných myšlenek - otec, možnost zranění, vztahy mezi sourozenci, peníze, práce, financování, láska ke sportu... (bohužel ale ještě víc jenom naznačených, nedořešených nebo úplně vypuštěných linek, které by mohly knihu natáhnout minimálně o dalších 100 stran, což by v konečném důsledku knize moc neuškodilo - např. Paul, další partneři, Karina, čtveritý odhazovaný salchow, autonehoda, zranění, syndrom vyhoření, fotky, alkoholová historka, konečný úspěch...)
Je tu spousta hezkých momentů (scény s otcem jsou dobré, ale svým způsobem "zbržďují" hlavní dějovou linku, která by měla být o krasobruslení. Konec je až strašně moc rychlý, jakože extrémně - nemluvně o celém tom "zranění", které působilo jako cringe - omlouvám se -, sem tam je i to napětí, které je ale opět hrozně rychle vyřešeno nebo přeskočeno.
Dovětek je prostě ...mech...pravděpodobně vznikl, aby tak nějak shrnul dalších kolik 8 let jejich života, ale prostě...za mě nepůsobil úplně přesvědčivě. Nejen, že v sobě nesl víc těžkých i hezkých momentů, o kterých bych si chtěla přečíst, ale zároveň ustřihl podstatný kus jejich příběhu, a celé to pak vyznívá, že jsou prostě o mnoho lepší, protože jsou zamilovaní, a to je vlastně celé poselství knihy.
Co se týče postav...Ivan je prostě takový ...no ...sexy hromotluk, který moc nemluví, pořád se mračí a ušklíbá, ale když něco řekne, je to tak strašně krásné, dojemné a romantické, hm...na rozdíl od Jasmine, které se chová tak max. na 18/19 a až teprve na konci se konečně nějak mentálně posune.
Krásná romanťárna, kde přesně víte, jak to dopadne... ale je to tak krásně napsaný, že to prostě budete milovat. Ivana jsem milovala už od začátku, kdy se choval jako debil :D ale doufala jsem, že to bude miláček a nepletla jsem se - charismatickej, milej, pozornej kluk. I Jasmin byla autorkou krásně popsána, její vlastnosti, chyby, její dosavadní život.
Krásná dějová linka, která není jen o sexu. Nenávist, přátelství, láska, krásně popsané, ne nijak zdlouhavé i když má knížka skoro pět set stran, pořád se něco děje.
Jen to jejich společné focení mi přišlo trošku divný :D že na to oba tak jednoznačně kývli :D já bych to teda nedala :D .. ale jak ji vyznal lásku, kdy ji poprvé řekl, že ji miuje... no moje romantická dušička byla hodně spokojená
Začátek četby této knihy jsem nějakou dobu odkládala, cca 2 měsíce, ale jak jsem teď ráda, že jsem ji konečně začala číst a za 2 dny ji také celou přečetla.
Je to má první zkušenost s touto autorkou a tedy musím říct jedno velké wou!
Prvních 100 stránek se začítáte a mnoho věcí okolo Jasmine je nejasných, ale v momentě, kdy začnou tréninky, kniha Vás vtáhne a už nepustí. Přesně to se stalo mně.
Nezáleží na tom, zda se Jasmine a Ivan nenávidí, přátelí nebo milují, Vy je milovat budete.
Jasmine má trnitou cestu krasobruslařky a už to vypadá, že její kariéra je možná u konce, i když doopravdy ještě nezačala, ale ona se s tím nechce smířit.
Ivan naopak dokázal jako krasobruslař už vlastně téměř vše, je úspěšný a oblíbený. Jasmine je neúspěšná a nese si nálepku problematické krasobruslařky.
Navíc se nenávidí, nenávidí se, co se znají.
Co se stane, když se na 1 rok spojí jejich cesty a oni se stanou sportovním krasobruslařským párem?
Jasmine celý život usilovala o to být úspěšnou krasobruslařkou, až s Ivanem je šance, že se svému snu přiblíží, ale cesta to nebude jednoduchá, protože Jasmine se pořád ději ty špatné věci.
Nevěří si, její otec ji shazuje, okolí ji nebere, fanoušci nejsou vždy tak ukáznění, smůla se jí lepí na paty. Ivan ji učí, jak si začít důvěřovat, jak začít důvěřovat jemu a svému talentu.
V knize spolu mají tolik nádherných scén, že chcete další a další.
TOP scény - jejich společné nahé focení, Jasmine se cítí jako největší loser, Jasmine je nemocná a Ivan se o ni stará, Ivan se dozvídá o stalkerovi, Ivanovo přiznání a proslov o důvěře, Ivan brání Jasmine před jejím otcem, Jasmine a její zranění, to, jak se omlouvala Ivanovi, to, jak jsi Ivan myslel, že to byla jeho vina, přiznání, že to on chtěl brečet, když ji na tom ledě viděl, Jasmine si uvědomuje, co vlastně k Ivanovi cítí, ale ví, že po roce jejich společná cesta skončí, zjištění, že už v minulosti Ivan na Jasmine dohlížel, jejich první závod, jejich první milování, epilog.
Vím jistě, že tuto knihu si brzy přečtu znovu - dokonalá, nádherná, uvěřitelná, romantická.
Famózní! Nejdřív jsem se bála, jaká kniha bude, protože mi popisem připomínala film Ledové ostří nebo Na tenkém ledě. Taky jsem nebyla nějak extra velký fanoušek krasobruslení, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Autorka opět napsala úžasnou knihu.
Prostředí, které autorka v knize popsala, vykreslila, je opravdu záživné, příjemné, originální a fascinující. Sice mi nepřišlo, že ani tady byla nějaká extra velká zápletka, ale ani tentokrát to příběhu vůbec neuškodilo. Během příběhu se pořád něco řešilo. Moc se mi líbil epilog. Jen mě mrzí, že některé situace v knize popsány nebyly. Třeba hodiny baletu, u kterých bychom se skvěle pobavili, nebo že se jen tak přeskočilo z jednoho témetu na druhé. To mohlo být popsáno lépe, ale dá se to překousnout.
Vztah mezi hlavními hrdiny... téda! Hlavní hrdiny jsem občas nenáviděla kvůli jejich chování, a občas jsem je milovala... Líbilo se mi, jaký vztah měli hlavní hrdinové. Nenávist, která přejde v přátelství a pak to přejde v lásku. Neskutečně jsem se bavila, jak se bavili, hašteřili, soutěžili spolu, hádali se, dost jsem se u toho zasmála. Líbilo se mi, jak byl v knize popsán vývoj jejich vztahu od úplného začátku. Rozhodně kniha není jenom o sexu. Nechybělo vzájemné sbližování, svěřování se, popisování svých nejistot a obav, jizev. Vlastně i poznávání toho druhého, jaký je.
,,Zastávám názor, že pokud chcete něco dělat, měli byste se snažit být v tom nejlepší. A přesně to Jasmine dělá."
Zapata ma hooodne pomalé romanricke linky. Tato byla vtipna a jejich hadani mě bavilo hodne a překvapilo mě kdo prvni řekl Miluju tě.
Moc pěkná oddychovka, sice se tam občas objeví nějaká ta chybička (jako např. otravné opakování v dialozích "ano - ne - ano - ne" až to bylo fakt přes míru, ale naštěstí jen na pár místech) nebo by něco chtělo lepší vysvětlení/ zdůvodnění (třeba Mindy či podivní mazlíčci), nicméně atraktivní prostředí krasobruslení (a nechybí ani vyložený odkaz na film Ledové ostří, který mi to od začátku připomínalo :-) za mě vytáhlo knihu z lepšího průměru na čtyři hvězdičky a určitě se k ní ráda někdy znovu vrátím :-)
Uff. Tři dny mi trvalo tu bichly přečíst, ale neznamená to, že se čte špatně ale za má asi tisíc stran. Od Mariany jsem četla už Kultiho. Dost oceňuji výstavbu charakterů i celý proces vzniku lásky mezi hlavními protagonisty. Postavy byly reálné a měly charakter, hlavní hrdinka tedy dost komplikovaný, fakt byla hádavá. Ale někdy taky měnila názory a rozhodnutí. Trochu mě mrzelo, že na závěr chybělo nějaké: kdy jsem se do tebe zamiloval. Protože já si toho při čtení nevšimla a nakonec to vyznělo, že jí miloval od začátku? Ale jistá si v tom nejsem. Charakter Ivana pak taky byl takový protikladný, ke konci to byl jiný muž. Humor a rodinné vztahy výborné.
Myslím, že ide o autorkinu najznámejšiu knihu doteraz. Ja som si túto knihu nechávala až na koniec, pretože som počula veľkej chvály na ňu. Inu, chválu určite nemôžem vyvrátiť, ide o skvelé prerozprávanie dlhodobého príbehu, kedy sa postupne zoznamujeme s hlavnými hrdinami a zároveň sme svedkami ich postupného zbližovania. Téma krasokorčuľovania je mi cudzia, napriek tomu autorka krásne vykresľuje jednotlivé prostredie, ktoré je neuveriteľne náročné.
Musím říct, že do třetí kapitoly to bylo naprosto o ničem. Zbytečné a zdlouhavé, a jak se později ukáže i zkreslené líčení pocitů, myšlenek, nadějí a snů hlavní hrdinky. Teprve u čtvrté kapitoly se to začalo pomalu měnit a od páté kapitoly už jsem poznávala typický autorčin styl, který jsem už v předchozích titulech velmi oceňovala. Pak už to bylo poutavé a docela řízné čtení, které jsem si užívala. Špičkování mezi Jasmine a Lukovem samozřejmě nemohlo dopadnout jinak. Oba dva jsem si od začátku oblíbila, takže jsem se těšila, jak se to mezi nimi vyvine. A nebyla jsem zklamaná, i když byl výsledek předvídatelný.
Dala bych tak 4,5 hvězdy za ten začátek, ale jinak se mi kniha moc líbila.
Slow-burn příběh z krasobruslařského prostředí. Líbilo se mi právě to krasobruslení a tak mě mrzelo, že jo tam nebylo tolik, kolik jsem si přála. Chemie mezi hl. postavami zpočátku nefungovala. Lukov byl prostě zm*d a pak se najednou proměnil jak čarodějnice na vílu dobrodějku. Působilo to dost divně. Jinak to byl hezký příběh, zajímavá "zápletka", nebo spíš zajímavá témata, jako je stalking. Někdo mi říkal, že je tato kniha dost sprostá, ale nezdálo se mi. Za mě tedy lehký nadprůměr ve svém žánru, díky krasobruslení, čtivosti a podnětným tématům.
Nemohu jinak než dát plný počet hvězd.
Neříkám, někdy mi maličko přišlo, že se to vleče, ale autorka má zvláštní dar jakým píše. Pokaždé když začnu trochu pochybovat, naprosto mě kniha vtáhne a nemohu ji odložit. Všem doporučuji na zpříjemnění večerů. :-)
Autorka má vždy zajímavou osu příběhů.Převlada v nich náboj a humor mezi dvojici.Ale co mě na tom vadí je vždy to že kostru příběhu a ten srandovní náboj mezi dvojicí vždy až moc protahuje ve svých knížkách což je vidět i na počtu stránek které jsou mnohdy o ničem a v knize by nemuseli vůbec být.A pak po zdlouhavém protahování je hned rychle useknutý konec a je z toho taková limonáda až je to na to až příliš sladká než aby to byla v reálném životě pravda.Hold dávám jen 3*jako dobré ale fakt autorce za mě chybí větší promýšlení a děj jejich knih a příběhů zkrátka námět dobrý ale zpracování pokulhává alspoň pokud můžu říct názor za sebe jako českou čtenářku.
Nechápu jak jsem mohla žít tak dlouho a o autorce nevědět, ani jednu z jejích knih tak dlouho nepřečíst. Kniha je skvěle napsaná, je čtivá a děj má spád. Narážíme i na oddechové pasáže, ale nejsou nijak nudné, příběh zlehka doplňují.
Líbil se mi vývoj osobnosti Jas. V příběhu se dovídáme o příčině jejího trápení a snahy být nejlepší, zároveň je Jas vystavena velké zkoušce, kterou nechce "podělat", a tak začíná pracovat na své povaze a dívá se na situace a lidi z jiné perspektivy. Pomalu se propracovává k přátelství s Váňou, až si uvědomí, že je její láska k němu mnohem hlubší.
Oceňuji krasobruslařské prostředí v ději. Tento sport je mi nejbližším, proto jsem si užila popisné části jednotlivých prvků.
No a Váňa, co k němu dodat? Je to prostě dokonalý chlap, až tak moc, že je jasné, že nemůže být reálný..fňuk :D
Ach můj bože, mě se kniha strašně líbila. Jas mi byla u začátku protivná, ale Ivan Lukov rozhodně nezklamal:d DOPORUČUJU!!
Já tady půjdu proti proudu. Upřímně nechápu to dobré hodnocení, ale mám pocit, že u romantických knížek to tak často je - přemrštěné hodnocení. Děj je strašlivě předvídatelný, nic mě v něm nezaujalo. Obsahuje spoustu klišé. Proboha, to musí být v romantickém příběhu každý chlap bohatý a každý ženská na pokraji chudoby, aby to fungovalo??? Jasmine mi lezla na nervy děsně. Chovala se jak rozmazlené děcko, ještě navíc vulgární. A ten styl psaní dialogů?! Na větu ten druhý člověk odpoví za dvacet stránek, a celých těch dvacet stran mezi otázkou a odpovědí si užijeme myšlenkových průjmů Jasmine. Všechno se donekonečna opakovalo..... Jsem ráda, že je to utrpení za mnou. A to mám na nočním stolku další knihu autorky. Už nevím, kdo mi knihy doporučil, jinak by to fakt schytal! Dávám dvě hvězdičky, protože úplný odpad to zase není.
2019 | Kulti |
2021 | S láskou, Lukov |
2020 | Rytmus, já & Malychin |
2022 | Srdcem proti zdi |
2023 | Drahý Aarone |
absolutne nechapu co všichni na téhle knížce vidí. autorka ma opravdu jiny styl humoru a na mne to bylo proste nevtipné a trapné, kazdopadne chápu, ze každému sedne nebo jiného. postavytaky nejsou zrovna sympatické, ikdyz teda Ivan je skvělej je to hrozne slowburn, takže stejně než se mezi nimi neco trvá to extremne dlouho, což teda pro mne taky nebylo úplně to prave, ale ne ze. by mi slowburn vadil, tady mi to proste jen nesedělo. krasobruslení je tam krásně vykreslené, to se musí nechat hahah, ale jinak se mi to proste vůbec nelíbilo.