S láskou, Lukov
Mariana Zapata
Kdyby někdo požádal Jasmine Santosovou, aby popsala posledních pár let svého života jediným slovem, určitě by bylo neslušné. Po sedmnácti letech – a bezpočtu zlomených kostí a nesplněných slibů – tuší, že se doba, kdy ještě bude soutěžit v krasobruslení, chýlí ke konci. Ale když přijde životní nabídka od arogantního idiota, kterého si posledních deset let představovala, jak ho strká pod rozjetý autobus, Jasmine možná bude muset všechno přehodnotit. Včetně Ivana Lukova. Vtipný tzv. slow burn příběh o rodící se náklonnosti mezi dvěma mladými lidmi v atraktivním prostředí krasobruslařských soutěží. Typický autorčin styl vyprávění z pohledu hlavní hrdinky, rázné dívky, která se musí prosadit v tvrdém konkurenčním prostředí a využít životní příležitosti i za cenu toho, že jí může dosáhnout jedině v partnerství s nenáviděným kolegou.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2021 , Fragment (ČR)Originální název:
From Lukov with Love, 2018
Mám ráda knihy ze sportovního prostředí a z krasobruslení obzvlášť. Tato kniha nebyla špatná, ale přišlo mi, že tam bylo spoustu omáčky a okecávání a přitom se toho v knize při její tloušťce zas tak moc nestalo.
Moje nejoblíbenější kniha z krasobruslařského prostředí, tak zůstává Zlatý sen od Maynard F. Thomson
Naprosto dokonalé, nemám co vytknout. Hlavní hrdinové skvělí. Zatím za mě nejlepší kniha od Zapaty.
To bylo taaak krásný. Moje první kniha od autorky a není poslední. Kniha se četla svižně, na autorčin styl jsem si zvykla téměř po první kapitole. Jediné co mi trochu vadilo bylo dlouhé handrkování mezi hlavními postavami. Furt jsem si říkala, tak sakra kdy už to přijde, pojďte k věci, všichni víme, co za tím pošťuchováním je. Po přečtení však musím uznat, že tak hezky propracovaný vývoj mezi dvěmi postavami jsem asi ještě nečetla... Směle do Kulti, který už teď věřím, že bude díky fotbalu srdcovka.
Dříve jsem měla dny, kdy jsem byla schopná prosedět spoustu hodin u videí o krasobruslení a naprosto jsem ujížděla na všech dílech Ledového ostří, takže na knížku z krasobruslařského prostředí jsem se těšila moc. Jako takhle, tohle byla moje první knížka od Zapaty a obávám se, že i poslední.
Asi největším problémem téhle knihy je to, že je až moc dlouhá. Já chápu, že se jedná o slow burn romantiku, ale tam se skoro vůbec nic nedělo. Autorka je schopná rozvést jednu myšlenku i na čtyři stránky, a když se konečně začne dít nějaké vzrůšo nebo se začne řešit nějaký problém, hrozně rychle se to utne a takové ty závažné záležitosti, jako je například stalking zde třeba vůbec nebyly dořešené, což mě dost mrzelo. Moc tomu nepomáhá ani zabedněná hlavní hrdinka, která se většinu času chová naprosto příšerně. Lukov mě sice se ze začátku štval a nechápala jsem, co na něm všichni v té knížce vidí, ale nakonec jsem si ho celkem oblíbila.
Ale abych jenom nekritizovala, musím uznat že ta romantická linka mezi nimi mě fakt bavila a epilog o pár let později byl prostě hrozně sladký. Navíc zde bylo krásně vykreslené celé to prostředí krasobruslení a líbilo se mi, že jsme tak měli možnost poznat ten sport i z druhé strany. A i když mi úplně nesedl autorčin styl psaní, čtivost se tomu musí nechat a garantuji vám, že se jako já u čtení dokonce i párkrát zasmějete.
3⭐/5⭐ Věřím, že si tahle knížka najde spoustu příznivců, ale já už teď vím, že Zapata asi nebude nic pro mě.
Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media
Kniha se mi moc libila. Urcite ji doporucuju. Trochu mi vadilo, ze se hodne myslenkovych pochodu opakovalo, klidne bych se bez nich obesla a bylo by to tak o sto stran kratsi. Taky mi vadi, ze jsem se nedozvedela, jak vlastne Ivan schovaval svuj monstrozni penis v prilehavem kostymu.
A tak mi bylo na chvíli zase čtrnáct. Můžu se přece nechat jednou unést, ne, to není zakázané?
O Marianě Zapatě jsem nikdy neslyšela, asi žiju v jiném vesmíru, když koukám, jak je oblíbená a kolik má knih, hah, na tuto knihu jsem narazila úplnou náhodou, bylo to pro mě překvapení, ale skrývá se v ní mnoho mých guilty pleasure - krasobruslení, slow burn romantika a hate to love zápletka - a to stačilo k tomu, abych byla spokojená a když popustím uzdu svého náctiletého já, i nadšená. Sice tento typ knih už víceméně nečtu, protože většina těchto příběhů nedostačuje mým intelektuálním potřebám, tady jsem vystoupila ze své momentální komfortní zóny, a kdyby to nebylo o krasobruslení, vyhnu se tomu, ale v tomto případě se povedlo skloubit zápletku s celkem chytrým příběhem, kde jsem nemusela každou druhou stránku obracet oči v sloup a strkat si prsty do krku nad primitivností a trapností situace.
Nemyslím si, že autorka jako taková a všechny její knihy budou pro mě, ale tahle mi sedla. Přesně tohle jsem od knihy očekávala, takže jsem dostala, co jsem chtěla a navrátila se na chvíli do svých holčičích let. Když budu zcela upřímná a kritická, ten příběh sám o sobě samozřejmě není nijak výjimečný, ale autorčin vypravěčský styl a um je tak čtivý, záživný a příjemný, že mě to bavilo číst od začátku do konce a i přes tu délku jsem to slupla jako nic. Líbily se mi postavy, líbil se mi vývoj příběhu, který měl spád, skvěle plynul bez jakékoliv pauzy a slabšího místa, a hlavně prostředí, za které přidávám plus navíc. Jediné co, tak ten epilog si autorka mohla odpustit, tam se mi ze sladkosti a štěstí křivil obličej v neskutečných grimasách. Ale chápu, když romantika, tak se vším všudy.
Ačkoliv nejsem cílová (především věková) skupina a jen při pohledu na obálku je jasné, o čem kniha je, jak se bude vyvíjet a jak skončí, bavilo mě to a nestydím se za to, přesto, že mi je, kolik mi je, a že to je, o čem to je.
Ďalšia kniha od autorky, ktorú som si zamilovala. Jednoznačne kniha S Láskou, Lukov si ma získala na plnej čiare. Celé krasokorčuliarske prostredie, v ktorom sa dej odohráva bolo veľmi skvelo vykreslené a autorka ma do neho vedela veľmi rýchlo vtiahnuť.
Hlavná hrdinka Jasmine ma hneď uchvátila, keďže ma bavia svojské postavy. Veľmi sa mi na nej páčila jej cieľavedomosť, tvrdohlavosť a zbožňovala som jej sarkazmus, ale zároveň bola milá a pre svoju rodinu by bola schopná urobiť hocičo. Čo mala s hlavným hrdinom spoločné bol sarkazmus a ich doťahovanie som zbožňovala. Ivan Lukov bol typ hlavného hrdinu, ktorý mi v knihách veľmi imponuje. Na začiatku sa môže javiť ako chlap, ktorého by ste najradšej kdesi "zakopali", ale presne v týchto mužoch sa skrýva veľké srdce, plné citov, o čom ma aj Ivan neskôr presvedčil svojimi gestami a činmi voči Jas. Ivana jednoducho nejde nemilovať, pretože jeho činy ma vážne dostali. Ako to u slow-burn románov býva všetko ohľadom citov ide pomaly. Autorka postupne vybudovala medzi Ivanom a Jas úžasnú chémiu a osudovú lásku a opäť mi potvrdila, že je kráľovná slow-burn románov.
Nejde mi nespomenúť rodinu hlavnej hrdinky, pretože tá si ma hneď získala, no pravdepodobne to bude aj tým, že aj ja pochádzam z veľkej rodiny, a to ich doťahovanie a doberanie medzi súrodencami mi bolo veľmi dobré známe. Pri jednej pasáži som si povedala, že presne takto to funguje medzi mnou a mojimi sestrami.
Toto je jedna z TOP kníh, ktoré som mala možnosť prečítať.
Moje první Zapata. Noo, musím říct, že jsem čekala něco jiného, víc romantiky a erotiky. Bylo to vlastně takové utahané,a štvalo mě, jak autorka odbíhala od tématu a rozepisovala se o minulosti. Velká škoda, že konec byl moc rychlý a uspěchaný. Jinak její styl psaní je vtipný, hodně jsem se pobavila :)
Paráda. Pomalé čtení, zpočátku možná trochu ukecané, ale jednoduše krásné. A ty jejich rodinky, prostě paráda. Jak čtu hodně a tenhle typ knih obzvlášť, autorku musím hlavně pochválit, že nepoužila klasický střih podobných knížek s rychlou romancí a rádoby šokujícími zvraty apod. Dokonalé.
Popravdě od této knihy jsem příliš nečekala. Hlavně kvůli románu Kulti, který se až neskutečně táhl. Jenže opak je pravdou a autorka si pro mě připravila velice příjemné překvapení. Děj odsýpá, hlavní hrdinové jsou úžasní, stejně tak jako jejich věčné hašteření, člověk se ani nenaděje a už obrací poslední list s přáním, aby tohle ještě nebyl konec. Příběh rozhodně není obvyklý a autorka si na něm dala záležet. Přesně tady autorka ukázala, jak její příběhy dokáží být skvělé a že opravdu umí psát. Už se těším, až si přečtu její další dílo.
Hodně mi to připomínalo Kultiho, příběh se vyvíjí v podobném slow-burn rytmu, obě hrdinky nadevše milují sport který provozují a obě hlavní mužské postavy jsou úspěšní sportovci schopni velice upřímné lásky. Moc se mi líbil překlad, ale i autorčin um nepřehnat hašteření hlavních postav. V Malychinovi to bylo do očí bijící a až nepříjemné, Lukov s Koulí byl tak akorát, přesně vyvážené. Ikdyž mi vše Kultiho hodně připomínalo, pořád jsem si příběh strašně užívala. Akorát se nemůžu rozhodnout kdo z těch chlapů je lepší, Lukov nebo Kulti
Jak už je u Zapaty zvykem, tak je to zase milá a pomalá romantika. Opakují se tam podobné situace jako z Kultiho. Plus vidím v tom, že konec nebyl příliš sexuální a také skončil jinak než ostatní příběhy. Bohužel vážně zbytečné scény, kde se hlavní hrdinka stále dokola opakuje a Ivan ji stále dokola utěšuje. To už by si spisovatelka mohla odpustit a hned by to bylo kratší a čtivější. Dlouho se příběh táhl, ale ke konci to samozřejmě krásně dopadlo.
Zbytecne dlouhy. Zbytecna kvanta popisu zbytecnych udalosti. A naprosto nevyuzity potencial ze zacatku knihy. Prumerny americky film o krasobrusleni nebo serial na netflixu je zajimavejsi nez tohle.
Proc je to tak dlouhe, jsem vazne nepochopila, kdyz to nemelo zadny dej a konec byl sesmoleny na rychlo na poslecnich dvaceti stranach, coz me nemelo moc prekvapit… tak to bylo u obou predchozich knih.
Vlastne i hlavni hrdinka je prakticky ta sama, je jedno, jestli krasobruslarka nebo fotbalistka, a o protejsku plati to same. Zapata proste zkusila opisovat sama od sebe a ackoliv to u Kultiho tak nejak vyslo, tohle uz bylo vazne… zbytecne.
Timto s autorkou koncim, protoze se nesnazi psat nic noveho, jen drzi linii “deje”, postav a zaveru u vsech knih naprosto stejne. To muzu rovnou cist dokola jednu knihu a ty jeji to nebudou.
To byla taková krásná, milá knížka. Neskutečně jsem se bavila, to jejich dobírání bylo super. Knížku jsem si fakt užila. Doporučuji
Četlo se to jedna báseň. Chvilku mi trvalo si zvyknout na svéráznou hlavní hrdinku, ale pak jsem si ji oblíbila. I když musím říct, že mi přijde, že Zapata má ty postavy dost podobné - no, uvidíme, co přinesou další její knihy. Dost mi tady chyběl pohled Lukova, pasoval by tu přesně. Taky by možná nebylo na škodu knihu rozdělit na dva díly a trochu se podívat i na to, jak byli spolu, takhle to bylo bum prásk a byl konec. A z nějakého důvodu mi jméno Ivan vůbec k postavě nesedělo.
Nejlepší autorka, všechny knihy jsem četla a všechny byly úžasné.
Líbí se mi, jak autorka mění prostředí, jednou to byl fotbal, pak hudba a teď krasobruslení.
Odmalička miluju krasobruslení a když jsem se dozvěděla, že tato kniha vyjde v češtině, byla jsem štěstím bez sebe.
Musím se přiznat, že jsem dlouho nečetla knihu, která by mě tak moc pobavila a pohladila po srdíčku. Skvělá hlavní hrdinka, která se sebou nenechá zametat a Ivan Lukov? No ten je prostě k sežrání. A musím se přiznat, že u toho epilog mi dojetím i slzička ukápla :-D
Styl psaní autorky mě moc baví a já si díky němu užila celou tuto skvělou krasobruslařskou knihu.
Knihu S láskou, Lukov jsem si hrozně moc užila a já vám ji mohu jen a jen doporučit.
P.S. !Spoiler! Když koukám na krasobruslení a bruslař/ka vyskočí, jsem napjatá jestli se něco nestane a v této knize tomu nebylo jinak. Celou dobu jsem se děsila toho, kdy se tam něco opravdu pokazí a neumíte si představit, jak se mi ulevilo, když se nikomu nic nestalo:-)
Bože, to bylo tak dokonalé. Miluju to.
Mariana se právem řadí mezi mé oblíbené autorky. Ona ví jak na mě.
Zamilovala jsem se do hlavních postav. Líbilo se mi jak se mezi sebou kočkovali a jak si nadávali, aniž by se naštvali jeden na druhého. Líbilo se mi, jak si hlavní hrdinka šla za svým snem. Jedna věc mě na ní trochu štvala, jak byla tvrdohlavá a chovala se jako malé dítě, ale chápu, že to neměla jednoduché, Ivan ( Váňa :D) byl neoblomný a neústupný. Zkrátka to k tomu příběhu patřilo.
Miluju to, škoda jen, že to mělo tak málo stránek, i když to je celkem objemnější kniha, já chtěla zkrátka víc.
Doporučuji všem.
Autorka opět nezklamala. Sice chvíli trvalo, než se to rozjelo, ale bylo to naprosto dokonalý. Prostředí krasobruslení bylo skvělé a hrozně jsem si ho užila. Jasmine byla dobrá a silná hlavní hrdinka. Zbožňovala jsem ji i celou její rodinu. Ivan byl taky skvělí, i když trochu zahalený do tajemna, jak si chránil svoje soukromí. Milovala jsem jejich společné hádky a hašteření, u který jsem se nejednou smála nahlas. Ostatní postavy byly taky vtipné a hrozně super. Určitě si knížku ještě někdy přečtu.
2019 | Kulti |
2021 | S láskou, Lukov |
2020 | Rytmus, já & Malychin |
2022 | Srdcem proti zdi |
2023 | Drahý Aarone |
Kulti zůstává neporažen, ale Ivan Lukov mu dýchá na krk. Opět sportovní prostředí pro které mám slabost a opět hlavní hrdina pro, kterého budou mít slabost téměř všichni. Knížky od Zapaty mají stejný rukopis a pro někoho to může být již lehce otravné. Já sama se přiznám, že v některých pasážích jsem si říkala, hmm to už je na mě moc pubertální a dětské. Občas si hlavní hrdinové odporovali sami mezi sebou, ale kdo by tu řešil logiku.....Po téhle knize sáhnu ze stejného důvodu, jako když si pouštím romantický film. Takže příští léto se těším na nový příběh :-)