Sbohem, má růžová zahrado. 3
Dr. Pepperco
Sbohem, má růžová zahrado série
< 3. díl
Alice konečně zjevila své největší tajemství, a odhalila Hanako, kdo se celou dobu skrýval pod jménem jejího nejoblíbenějšího autora, Victora Frankse. Avšak i s tím, jak se zbavila tohoto břemena, je stále spoutána rodinou, společností, a vlastními city. Budou někdy Hanako s Alice volné? Závěrečný díl komiksové série o zakázané lásce.... celý text
Literatura světová Komiksy Příběhy
Vydáno: 2022 , GateOriginální název:
さよならローズガーデン, 2019
Najlepšia zo všetkých troch dielov. Príbeh krásne bežal, prečítala som ju na jeden záťah. :-) veľmi sa mi páčil ten koniec. Mrzelo ma však, že sme sa nedozvedeli príliš o hl. postavách. Je to trochu plytká kniha, ale na druhú stranu príjemné odpočinkové čítanie. :-) doporučujem.
Krásný a úžasný konec série. Moc se mi na každém díle líbila kresba i prostředí příběhu, vztah obou žen byl podán moc krásně a nenásilně, takhle nějak bych si romantickou mangu představovala.
Nádherné zakončení této série. Prakticky už od začátku jsem u knihy brečela a až do konce to nešlo zastavit. Tu zakázanou lásku mezi Hanako a Alicí jsem si užívala na každé stránce. Edwarda stále nemám ráda, jeho chování k Hanako mi strašně vadilo. Na to, jak příjemně pomalé tempo má celá série, mi konec přišel příliš rychlý a odbytý. Celá série je taková jednohubka na jeden, dva večery, takže to rozhodně není naposledy, co jsem tuhle mangu četla.
~ 4,5/5 ~
Moje první manga/ kniha s LGBT tématikou. Nejsem romantik, ale tohle bylo tak milé, pěkné, nenásilné a chvilkami smutné. Za mne doporučuji! Jo a chci pokračování.
(SPOILER)
Noooo, to bylo něco.
Tak třetí a poslední díl (i když možná v budoucnu bude nějaký pokračování) vás vezme na emoční horskou dráhu :')
Chvíli se radujete z jejich vyznání citů ~ přiznám se, že mi to úplně připomnělo mojí první schůzku se ženou a slzička ukápla ~ a pak najednou svatba a vyhnání Hanako...
No, nakonec to mělo konec dobrej, ale osobně fakt doufám v nějaký pokračování, který bude třeba o Jane.
Tak sbohem, (má) růžová zahrado :')
Upřímně čtu mangu velmi, velmi zřídka, ale tohle jsem si chtěla přečíst už jen proto, že se to odehrává ve Viktoriánské Anglii. Ano, je to vcelku prvoplánový, přeslazený příběh o utajované lásce, ale zároveň je to vlastně knížka řešící kriticko - společenská témata této doby.
Čekala jsem milý, romantický příběh, což se splnilo a jako bonus okrajově i tehdejší boj za práva žen a náhled na queer problematiku téhle doby.
Oceňuju, že jako příklad tu byl použitý Oscar Wilde, kterého miluju a i když je to knížka velmi decentní a místy fakt přeslazená, je schopna čtenáři předat něco víc, než jen zakázanou lásku dvou žen.
Myslím že rozsah 3 dílů je naprosto dostačující.
Přečteno za jeden večer.
Moje hodnocení: 8/10
Tak to je solidní horská dráha. V minulém díle to skončilo nepovedeným odloučením, v tomhle se jde rovnou ke svatbě. A čím to? Protože je to finále! A to jsem vůbec nečekal. Myslel jsem, že to bude jedna z těch mang, která se táhne na desítky dílů, takže opravdu překvapení. A ono je to dobře, protože tenhle příběh je dost rozsahově omezený, takže by nemělo cenu to prodlužovat. Samozřejmě by to šlo uměle natahovat jako telenovela - návrat paní učitelky z Japonska, bývalá milenka apod., ale tohle je krásné, jednoduché, decentní. Sice tam zůstalo pár zápletek, které bych rád odhalil, ale bohužel - třeba ta služka na začátku nebo jak to pokračovalo po konci...
Skončilo to pro mě uspokojivě, i když to je takový ten typ konce, co je teprve začátkem dalšího příběhu. Celkově to bylo přeslazené a hodně otravné, mnoho zápletek tam fungovalo jen s růžovými brýlemi. Ale člověk musí někdy číst i tohle. Škoda, že se v knize víc neobjevily nějaké kulturní rozdíly, přece jen Japonsko a Británie, to je velký rozdíl. Určitě vztahy mohly být složitější a více vývojové, nejen takové to "prostě vás miluji". Ale na druhou stranu pravdu jednoduchá hezká jednohubka, která si možná brzkým koncem zachovává svěžest.
Stejně jako předchozí díly, i tenhle je šílenej a zároveň předvídatelnej. Ale jako já jsem si to vlastně docela dost užila, takže proč ne.
Komentář za všechny tři díly. Poměrně průhledná romanťárna, žádná velká překvapení ani zvraty se nekonají, příběh na začátku nastaví směr a poctivě dojede až do konce. Bohužel „neurazí ani nenadchne“ je to nejsmutnější hodnocení, co jde knížce dát. Žánrově poplatné množství bublin a vnitřních monologů je skousnutelné a příběh jako takový by plynul poměrně příjemně, nebýt neskutečně odfláklé sazby bublin a občas kostrbatě znějících vět. Obojí se částečně zlepší s třetím dílem, tak netuším, co proběhlo v redakci Dobrovského za změny. Kreslířka se sice vyžívá v pozdně viktoriánské módě, občas jí ale haprují proporce a ti chlapi jí taky moc nejdou. Nemastná neslaná jednohubka, která ale konečně dotáhla do Čech juri mangu.
Třetí závěrečný díl je nádherný. Je plný emocí, lásky, přátelství, těžkých rozhodnutí a trochu i vydírání.
Je to nezvyklé, číst o dvou zamilovaných ženách (pro mne), ale příběh vás dostane (mě dostal). Je prostě milý, laskavý, romantický.
Příběh se četl dobře a opět jej doprovázely velmi krásné ilustrace.
Hezké / milé čtení, kde se zase něco malo dozvíme o postavách. Nějaké to tajemství, každá má své. Nesouhlas doby, přátelství.
Příběh se četl dobře, krásné ilustrace.
Musela jsem si nechat projít hlavou své dojmy.
3. díl hodnotím jako nejlepší z této série. Konečně byla řečena veškerá tajemství a žačala se řešit současnost.
Za mě je to opravdu krásný a milý příběh, který nepostrádal napětí. Dojal mě. Dostala jsem od něj přesně to, co jsem očekávala/chtěla. Nádherná kresba, perfekně zachycená doba a daná společnost, zdařile zobrazeny emoce. NAkonec jsem si oblíbila obě protagonistky, ačkoliv k paní Alici jsem ze začátku měla spíše vlažný vztah.
Bylo by pěkné, kdyby skutečně vyšlo pokroačování o jeich dobrodružství v Japonsku, jak je napsáno v doslovu. Děkuji.
Když se asi v půlce dílu začalo intenzivně skloňovat jméno Pankhurstové, zbystřila jsem a čekala nějaký šílený plot-twist. No, dočkala jsem se. Popravdě, musela jsem se tomu nahlas zasmát. Pohádkové zakončení mě trochu dojalo, trochu zklamalo - vzhledem k tématice příběhu jsem čekala "reálnější" konec, možná méně kýčový, ale vzhledem k povaze celé série jsem evidentně čekala až příliš.
Přesto jde o příjemnou sérii, pokud zrovna lačníte po romantické, naivní jednohubce a chcete se pokochat pohledem na pěkné holčiny s velkýma očima, oděné v rozkošných uniformách a krásných dobových šatech, tak je tohle to pravé.
Konec mě velice překvapil.. Dokonce mě rozbrečel.. Krásné, ale vážně krásné zakončení..
Krásně zakončená série sbohem má růžová zahrado, konec byl dojemný, málem ukápla slza jak krásně pohádkově zakončen, úžasná série i když jen trilogie, co mně nevadí, aspoň nejsou nervy kdy mi vyjde další díl, stačí mi že za chvíli mi vyjde ze série Spy family - 6 díl a série tokijsky ghul Re - 16 díl - dlouhé čekání nebude, vyjdou listopadu :)
2022 | Sbohem, má růžová zahrado. 1 |
2022 | Sbohem, má růžová zahrado. 3 |
2022 | Sbohem, má růžová zahrado. 2 |
Konec mě trochu zklamal, abych pravdu řekla. Celou dobu to směřovalo k něčemu jinému a pak obrat o 180 stupňů úplně od nikud.