Selekce
Kiera Cass
35 dívek. 1 princ. Životní šance. To je SELEKCE! Pro dívky je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu to znamená otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
The Selection, 2012
Túto knihu som zhltla ako malinu. Výborne sa čítala, dej mi prišiel veľmi zaujímavý a hneď ma pohltil. Po prečítaní mi však kniha neprišla bohvieako úžasná, skôr taký horší priemer. Samozrejme som chcela vedieť ako to bude pokračovať a prečítala si všetky knihy série. Po dočítaní som si pripadala ako po zjedení veľkého taniera plného nezdravých zákuskov. Taký ten keď viete že niečo pre vás nie je dobré, ale nemôžete odolať.
Kniha se mi docela líbila, až na některé podobnosti. Těmi podrobnostmi myslím podobnost s Hunger games. Aspen (trochu jako Hurikán), reality show (to snad nemusím vysvětlovat) a milostný trojúhelník (ale ten je asi všude). Příběh mi přišel vše na jedno brdo, protože jsem všechny tři díly přečetla hned po sobě. To nedoporučuji jinak se vám to vše slije dohromady.
Super YA kniha, která je neotřelá. Hlavní hrdinka sympatická, ale i ostatní (Maxon...) :-) Přečteno za jeden den.
Když už opravdu nevíte co číst, nebo je potřeba oddechovka, tak tuto knihu doporučuji - nenadchne, neurazí, příjemně se čte i když od první kapitoly je jasné, jak to dopadne... Ale neva ;)
Do této série jsem se zamilovala! Budu se sice opakovat ale musím se přidat k tomu, že je to jedna z nejkrásnějších knih a jak obálkou tak i obsahem. Ze začátku jsem byla dost skeptická kvůli té obálce. Ale nenechte se odradit. Sice to vypadá jako "princeznovská slaďárna" ale je to opravdu moc krásný. Pravda, je to taková pohádka, ale myslím že potěší i dospělejší čtenáře. Za mě jistě 5 hvězd a klidně bych dala víc. Určitě bych chtěla i filmové zpracování :) Zatím jsem jí četla 2x a myslím, že ne naposled...
Když jsem tuto knihu dostala.. moc jsem nadšená teda nebyla. Jednou když mi ležela na stole jsem si řekla, že si ji teda a přečtu a uvidím. Najednou se mně strašně zalíbila a musím říct, že ihned jsem si koupila ostatní díly trilogie. Mám už je přečtené a moc se těším až si koupím další díly.
Jedna z nejkrásnějších knih, které jsem letos četla :-) Je to taková pohádka, která pohladí, potěší, ale taky občas vynerví. Místy mi hodně připomínala Deníky Princezny. Ona tam ve skutečnosti až taková podobnost není, ale několikrát jsem si na ně při čtení vzpomněla. Z příběhu jsem nadšená natolik, že bych mu přála filmové zpracování!
Dlouho se mě drží čtecí krize, ale tato kniha mě z ní okamžitě vytrhla a měla jsem ji přečtenou za pár dní. Okamžitě jsem si musela sehnat další díly, abych zjistila jak bude příběh pokračovat.
Tuhle knihu jsem dostala jako dárek a už jen kvůli tomu, že v popisu byly šaty, šperky a princ, tak jsem ji číst nechtěla. Nakonec jsem ji během jednoho dne přečetla, opravdu nadšená. Navíc jsem si hned musela koupit pokračování. Knížka je velmi pěkná a až se budu někdy nudit, přečtu si ji zas.
Nádherná kniha a velmi dojemný příběh. Mírně fantasy, ale teoreticky by se to za nějakou dobu stát mohlo. Jistě si ji přetu znovu.
Ve třinácti jsem milovala fantasy knihy, ale později mě přestali bavit. Jediné fantasy knihy, které mám teď ráda je série skleněný trůn, dvůr trnů a hněvu, Harry Potter a pán prstenů. Nyní můžu říct, že selekce se přidala do mého seznamu fantasy knih. Krásná kniha.
Z prve bych dala Selekci plný počet hvězd, ale když se nad tou knihou zastavím a podívám se jak hodnotím knihy, tak si nemyslím, že byla tak dobrá aby se vyrovnala tímto knihám (např.: Harry Potter, Divergence,...). Proto 4 a možná kdybych mohla tak 3 a půl nic zázračného to nebylo a nic bez čeho bych nemohla žít.
Ano, je to jednodušší četba, nic náročného a je to hlavně pro ženy a když jsem to přinesla domů, můj přítel se zhrozil, co to čtu... ale mě to opravdu bavilo. Na oddech a jen tak pro zábavu je kniha geniální a děj je skoro až roztomilý. Jsem zvědavá na ty další, prý nejsou tak dobré, jsem slyšela, ale třeba to ani nezaregistruju. :)
Pěkný přechod z pohádek k románům pro ženy. Sice se další dil chystám přečíst, ale už nyní je mi skoro jasné, jak to skončí.
Za mě knížka opravdu pro náctileté slečny, další díly číst nebudu. Námět celkem dobrý, ale postavy a děj celé takové divné. Nedám to ani jako oddechovku.
americká literatura intriky první láska pro dívky romantika Severní Amerika reality show pro dospívající mládež (young adult) zranění kasty, kastovní systém
2014 | Selekce |
2015 | Elita |
2016 | Dcera |
2016 | Šťastně až navěky |
2020 | Zaslíbená |
Milá oddychová romantická knížka, která i když není dějově tak obsáhlá, vás udrží při čtení díky tomu, jak je psaná. America mi nepřirostla k srdci, jedná unáhleně a zbrkle, občas až moc naivně. Aspen se taky chová jako arogantní idiot, který dá nejdřív Mer košem, a pak se zničehonic rozhodne, že ji chce zpátky. A to samozřejmě až ve chvíli, kdy by jim šlo o život, kdyby mezi nimi něco bylo.
Zato Maxona jsem si oblíbila. Byl milý a laskavý, zároveň ale autoritativní. Občas až roztomile škrobený.
Co mě nejvíc zaujalo, bylo to, že tady s s častým tématem rebelie setkáváme z druhého pohledu.