Selekce
Kiera Cass
35 dívek. 1 princ. Životní šance. To je SELEKCE! Pro dívky je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu to znamená otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunku.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , CooBooOriginální název:
The Selection, 2012
Nádherné čtení. Kniha se četla sama a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Příjemně mě překvapil princ Maxon, jelikož je to princ a ještě jedináček, čekala jsem, že bude namyšlený a rozmazlený. Ale byl pravý opak. Musím se přiznat, že jsem čekala daleko víc rivality a intrik mezi soutěžícími, když šlo o takového krasavce (alespoň tak jsem si ho představovala) a skvělou partii. Ve většině knih nemám moc ráda milostný trojúhelník (i když teď je to v knihách velmi moderní), jelikož to vždy přeji jen tomu jednomu a unavujeme nerozhodnost hlavní hrdinky. V Selekci jsem to ovšem měla trochu jinak. I když jsem fandila a pořád fandím víc princi než Aspenovi, i tak jsem z příběhu vycítila, že Aspen Americu miloval a chtěl jí akorát zajistit lepší život. Bylo mi ho i místy líto. Už se moc těším na Elitu a na to, jak se opět dostanu do světa princů a princezen, jelikož si myslím, že většina dívek by si přála alespoň na chvíli vyzkoušet, jaké to je být princezna.
Jedna z mála knížek, které jsem četla doslova jedním dechem. Snad každého upoutala krásná obálka. Příběh o lásce ale i životních rozhodnutích. Rozhodně doporučuju ♥.
Když jsem do toho šla, tak jsem vlastně skoro vůbec nevěděla, o čem tahle knížka má být. Ale už od první věty mě tahle knížka vtáhla do děje. Selekce nebyla ani tak těžká na čtení, spíš oddechovka, což jsem si nemyslela, že bude. Tuhle knížku jsem si chtěla přečíst především proto, že to je (nebo byl?) takový fenomén. Celkem chápu, proč tomu tak bylo. Čtení téhle knížky jsem si moc užila a bavilo mě to.
Co se týče postav, America mi jako hlavní postava a zároveň i vypravěčka celé knížky vyhovovala. Jde vidět, že je i celkem sebevědomá a to se cenní. Nerozhodná mi nepřišla (teda aspoň ne v tomhle díle), tak jak hodně lidí nadává, že je stráášně nerozhodná. Taky se mi líbil její smysl pro humor ???? Upřímně - Aspena mám o mnohem míň ráda, než Maxona. Nevím proč, ale od začátku (když jsem Maxona ještě ani neznala) jsem ho moc nemusela. Jak Americe přišla pozvánka do Selekce a ona tam nechtěla jít, tak jsem si říkala, proč ji ta její mamka tak nutí a tak. Ale potom jsem si uvědomila, jak strašná by byla chyba kdyby do ní nešla.
Na téhle knížce se mi taky hodně líbí, že je originální. Protože tenhle "svět" určitě nebylo lehké vymyslet. Americe a Maxonovi to přeju. Hodnocení dávám plný počet, protože nemám co vytknout. Bylo to prostě boží♥
Selekcia sa mi veľmi páčila. Aj keď autorka mohla do pribehu zakomponovat viac akčnich scén. Pribeh je veľmi jednoduchý a oddychový. Tiež sa musim vyjadriť k obalke knihy,ktorá je jedným slovom prekrásna. Aj keď kniha nepatri medzi najlepšie knihy, tak knihu rozhodne odporučam.
* SPOILERY *
Velmi krásné, Maxon je strašně roztomilý ... nikdy neví co má dělat, když žena pláče XD
Americy mi bylo líto, když se s ní Aspen rozešel, ale.. #TeamMaxon
Občas se člověk i zasmál, krásné početní
Pro mě překvapivá kniha, která se mi líbila a nemohla jsem se od ní odtrhnout! :) Nejen soupeření holek mezi sebou v Selekci, ale také zajímavý život Americy a ta její zamilovanost..jsem zvědavá na samotný konec, proto se už teď těším na Elitu! :)
Kniha byla moc krásná. Jak jsem dočetla první díl, tak jsem si hned chtěla přečíst druhý. A už jsme si zarezervovala i 3.
Copak mě na této knížce asi zaujalo jako první? Ano, myslíte si to správně - byla to obálka! Nebo lépe řečeno obálky... Pod naprosto sladkým vzhledem se skrývá ještě sladší příběh... :-) Myslela jsem si, že na toto budu už moc stará, ale kdepááák, bylo to super... :-D Jak jsem začala tak jsem první díl zhltla asi za jeden den :-D není možné přestat.. je to hrozně hezky napsané, čtivý příběh a vůbec super nápad napsat takový příběh.. America Singerová pro mě byla od začátku hrozně sympatickou postavou a o Aspenovi ani nemluvím! :D Takže čtěte jak se vám zlíbí... ani v 25 na Selekci není pozdě! :D
Představte si, že jednoho dne dostanete dopis s přihláškou na soutěž zvanou Selekce, kterou pořádá sám král s královnou a hlavní výhra je sňatek s krásným princem Maxonem.
Jedna z kandidátek je i America Singerová.
America Singerová o to, ale vůbec nestojí, je šťastně zamilovaná do kluka ze sousedství Aspena.
Rodina, ale i Aspen Americu přemluví a tak America přihlášku pošle.
Z přihlášených dívek vyberou 35 dívek, které se budou o prince ucházet. Jedna z finalistek je i America.
Začne se jí měnit život, najednou jí nic nebude chybět, né jako doma. Zažívá ten pravý a pořádný luxus.
Můj názor : Tuto sérii jsem si chtěla přečíst už hodně dlouho, jenže nebyl čas. Konečně ten čas nastal a já jen mohu říct, že se mi série moc líbí, je to krásná pohádka pro mladé holky, co rádi sní....
Kniha se čte velmi dobře a během dvou dnů je přečtená, rychle Vás vtáhne do děje a pak už se čte sama.
Další pokračování z této série se jmenuje Elita.
Lehká vykrádačka Hunger Games, jen se účastnice nemusí zabíjet, místo toho si navzájem očima škubou vlasy. Kniha je opravdu jednoduchá na čtení. Přijde mi, že nic nerozvádí úplně do detailu a myslím, že kdyby měla, tak by to autorka ani nedala. Postavy jednají (bohužel) přesně tak, jak byste to od nich čekali. Vtipná jsou i jména. America Singerová je zpěvačka, X Farmerová je farmářka. Je to opravdu pohádka pro starší děti. Jen mě docela překvapilo to osočování. Při třetí světové válce Čína napadla USA, Rusko napadlo USA, Čína napadla Rusko. Myslím, že pro dospělé tahle kniha není až tak záživná, pokud opravdu nemilujete princezny, ale pokud se dostanete za první třetinu, určitě ji budete chtít dočíst. Jen je škoda, že kniha opravdu nemá konec, ovšem dá se odhadnout už jenom z názvů dalších dílů.
Postapokalyptické ale přeslazené.Jak to všichni vychvalovali, ale já si z toho na prdel nesedla .
Je to trochu jako kdyby se 'Amerika hledá top modelku' objevilo v Hunger Games, ale prostě to má něco do sebe :-)
Knihu jsem si koupila v podstatě jenom kvůli Čtenářské výzvě. Nakonec byla tato pohádka příjemné překvapení.
I když nejsem cílová skupina, tak se mi tato fantasy opravdu moc líbila. Byl to pro mě krásný pohádkový příběh. Selekce umožní 30 dívkám žít v paláci a soutěžit o srdce prince Maxona. Hlavní hrdinka Amerika ale soutěžit nechce, protože má doma jinou lásku. Přesto se do soutěže dostává a potkává prince Maxona. A příběh začíná.... Knížku jsem si koupila hlavně protože se mi líbila obálka, ale příběh mě nezklamal. Je to čtení pro mladší čtenáře, ale proč si jednou neodpočinout i u takové pohádky. Je to velice čtivá knížka , která má spád i napětí, a mě se velice moc líbila.
Četlo se to lehce, byla jsem překvapená, že i když jsem si říkala, jestli nejsem na nějaké prince a princezny stará, ale vůbec to nevadilo. Je to velká romantika, ale kdo na ni má chuť tak určitě nebude zklamaný.
Kniha mě hned na začátku dost nudila. Ale asi po čtyřech nebo pěti kapitolách jsem knize naprosto propadla a asi během dne a půl ji přečetla.
Je to sice romantická knížka, ale místy jsem se dusila smíchy a dokonce i bála.
Skvěle napsané!
Ze začátku jsem byla ke knize trochu (dobře trochu více) skeptická. Dostala jsem Selekci k Vánocům a po těch sedmi měsících jsem si řekla, že tomu v nejhorším dám odpad, ale první kniha mne pozitivně překvapila. Jako třešnička na dortu byla ta obálka. Nečekejte však nějaký maga dílo. Mne to připadalo jako super čtivá odechovka.
americká literatura intriky první láska pro dívky romantika Severní Amerika reality show pro dospívající mládež (young adult) zranění kasty, kastovní systém
2014 | Selekce |
2015 | Elita |
2016 | Dcera |
2016 | Šťastně až navěky |
2020 | Zaslíbená |
Selekce je příjemné čtení pro dívky, nepřináší nic extra nového, ale autorčin styl je jednoduchý a přirozený. A umístění do budoucnosti je celkem zajímavé.