Šikmý kostel

Šikmý kostel
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533197/bmid_sikmy-kostel-65e02ad0ebdde.png 5 7494 7494

Šikmý kostel série

1. díl >

Šikmý kostel série

1. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh někdejší pastevecké vesnice, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů. 2x CD MP3... celý text

Kuci12
28.06.2020 4 z 5

Máme rok 2020 a v učebnicích dějepisu se stále žáci neučí všechny etapy dějin, tak jak se vážně staly. Když budeme měnit historii, změníme tím i naši budoucnost. Autenticita knížky je dána podrobnou přípravou a studiem informací o kterých autorka píše v doslovu. Jde o její prvotinu a já už se moc těším na další.

Petass
24.06.2020 5 z 5

Poutavý příběh o havířích, Karwine, hraběti Larischovi a těžkých osudech jedné bezvýznamné rodiny. Ač hrdinové prožívají všemožné životní rány, text plyne a kniha je tak nějak zvláštně laskavá. Všeho je tak akorát. Děkuji za krásný zážitek a doporučuji!!

mirinda973
24.06.2020 5 z 5

Zajímavé a pro mě dosud neznámé téma o životě havířů, kdy je zasáhl výbuch v dole...tolik obětí a tolik nešťastných rodin, které se musí vyrovnat se ztrátou blízkého. Smutný, ale zároveň krásný příběh. Skvěle napsané!

mol378
24.06.2020 5 z 5

Po dlouhé době jsem četla nově vyšlou českou knihu, která vypráví o těžkém životě našich předků a drsných stránkách dějin a není přitom sentimentální. Je to kniha velmi uvěřitelná, jistě také pro poctivost rešerší, které si autorka evidentně udělala. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavého o životě česko-polské komunity a o sedmidenní a následně občanské válce na Těšínsku, o které jsem dosud měla jen mlhavý pojem. Navíc se kniha výborně čte, použití nářečních výrazů je autentické a přirozené a mohu ji doporučit všem, kdo se zajímají o život svých předků; byť i pocházeli z jiného prostředí, starosti a úděl měli podobné. Vzepřít se, či nevzepřít? Přijmout menší zlo? A co když není na výběr? Je to kniha smutná i optimistická, s přesahem, výborný moderní realismus. Čtěte.

milary
22.06.2020 5 z 5

Bolelo to čtení. Asi přejdu na leporela. Třeba „O Smolíčkovi“. Taky by se v komentáři objevilo mnohé, co momentálně chaoticky vybuchuje v mé přecpané hlavě. Akorát by to bylo drobet jednoznačnější; navíc s tím správným koncem a autoritativním ponaučením do budoucna.

Úděl. Jho. Jistota. Lpění. Poslušnost.
Pokušení. Svoboda. Vabank. Důsledky.
Rezignace. Lhostejnost. Otupělost.
Naděje. Nezlomnost.
Osud.
ŽIVOT.

O tom ta knížka pro mě byla především. Věčný život - život věčný, pokračující bez ohledu na jednotlivce, epochy, smrt. My všichni jsme součástí nekonečného proudu, vezeme si v chatrných loďkách vyměřený čas, obdarování, marnost, krutost, křivdy, viny, radost, víru, odpuštění, malichernost, závist, moudrost, nenávist, lásku, světlo, tmu…
Svůj úděl.

„Šikmý kostel“ je mi jednou velkou metaforou života, podobenstvím o naší existenci.
„Šikmý kostel“ je také výjimečný silný příběh, obohacující a podnětný, nádherně napsaný.
Jsem za tenhle mnohovrstevný zážitek moc vděčná.

ZuzaBalcarku
22.06.2020 5 z 5

Toto byl nevšední čtenářský zážitek a já Vám za něj, paní Lednická, velice děkuji. Dávám pomyslnych 6 hvězd.

Aktij605
22.06.2020 5 z 5

Pěkná knížka se zajímavým příběhem... dobře se mi nejen četla, ale také jsem se dozvěděla něco nového z jedné etapy našich dějin.... děkuji autorce a těším se na její další knihy

ViolettaCh.
21.06.2020 4 z 5

Velmi dobře zpracovaný příběh, rozvíjející se ve více dějových liniích hrdinů, jejichž osudy se následně prolínaly. I přesto, že oblast Slezska na pomezí severní Moravy a Polska, do níž je příběh situován, mi není osobně vůbec blízký, tak je třeba říci, že zaujme i čtenáře tzv. odjinud. Kniha přibližuje těžký život obyčejných lidí, zejména havířů v hornickém kraji, v časovém rozptylu cca 30 let na přelomu 19. a 20. st. Dotýká se i otázek náboženských, národnostních a sociálních konfliktů. Knihu jsem poslouchala jako audioknihu ve skvělém podání Vilmy Cibulkové. Právě její přednes dal vyniknout dalšímu pozitivu knihy - využití místního dialektu. Autorka bezpochyby musela nastudovat řadu historického materiálu, nicméně jeho interpretace není zcela relevantní, za což dávám o hvězdičku méně, a to i při vědomí toho, že jde o beletristické zpracování, nikoli o odbornou historickou práci. Kniha bezpochyby stojí za přečtení a je-li avizováno, že jde o první díl nějaké série, tak určitě si nenechám uniknout další díl.

Blaufik
21.06.2020 5 z 5

Jsem velice ráda, že si autorka nevycucala příběh jen tak z prstu, ale že se zajímala o historická fakta. Věřím, že ta hromada práce, kterou kolem knihy měla, ať už čtení historických pramenů, nebo rozhovory s obyvateli, kteří měli k historii Karviné co říct, se vyplatila.
Neboť Šikmý kostel je pro mne klenotem mezi českými knihami a věřím, že tento názor se mnou bude sdílet i spoustu dalších nadšených čtenářů.

Jestli vás mohu poprosit, na srovnávání, která současná česká autorka je lepší nebo horší, se vykašlete. Prostě se posaďte, nachystejte si něco dobrého k pití a vychutnejte si příběh, který se vám zaryje až do morku kostí.

myšpa
20.06.2020 5 z 5

Krásná kniha, chtělo by to pokračování.

Berta099
20.06.2020 5 z 5

Skvělá kniha čte se jedním dechem

PetK
20.06.2020 5 z 5

Mám ráda knížky, které mě nutí googlit a vyhledávat si informace, reálie, historické milníky, významy... a významný přínos Šikmého kostela vidím v tom, že spoustě lidí přiblížil jednu etapu našich dějin a jednu oblast, o které toho velmi málo ví (já z jižní Moravy taky). Že Ostravsko je kraj razovity tak nějak všichni víme, traduje se to, ale že tam "chleba byl vždycky ještě o něco tvrdší než jinde" a že se to táhne z historie, to už nám moc nedochází. Takže za tohle určitě díky, zase jsem se dozvěděla něco zajímavého a myslím, že i důležitého.
Z doslovu je jasné, že rešeršemi strávila autorka opravdu spoustu poctivého času a domnívám se, že nad některými údaji musí slintat i etnografové (solné pouti). Zkrátka dostanete nejen hezký román, ale taky se takto příjemnou formou trochu vzděláte.
Příběh je poutavý, sága přesahující generace. Forma vyprávění velmi hezká, příjemná a zajímavá. A emoce tomu samozřejmě nechybí, i když jsem u toho nebrečela (viz některé příspěvky v Co čteme na FB). Karin Lednická se pro mě každopádně zařadila mezi další autorky, které dokazují, že současná česká ženská próza je mimořádně kvalitní.
Jedná se prý o první díl zamýšlené trilogie, na což říkám jen - už aby to bylo!

Alena1957
20.06.2020

Skvělá kniha, výborně napsaná, už se těším na pokračování.

Laviedete
19.06.2020 5 z 5

Krásná kniha. Od začátku jsem se od ní nemohla odtrhnout a úplně mi bylo líto, když se přerušil příběh jedné postavy, aby navázala kapitola o jiné. Naštěstí ne na dlouho. Jen na konci jsem se trochu ztratila. Přišlo mi, že závěr mohl být silnější, ale možná je to jen začátek pro další díl. A ten bych si přečetla moc ráda!

sycek
19.06.2020 5 z 5

Krásná kniha. Až mi bylo líto, že už mám přečteno. Těším se na další díl.

petula22
19.06.2020 5 z 5

Nemá smysl vypisovat děj a životy hlavních postav. Ta knizka JE PROSTĚ SKVĚLÁ a vy jen s lítosti sledujete, jak rychle ubihaji stránky. Za mě jedna z TOP knih, kterou vřele doporučím!!

Lehrerin
18.06.2020 5 z 5

Krásná knížka. Smutná, ale krásná. Líbilo se mi úplně všechno. Jazyk, vykreslení postav, historické souvislosti, příběh. Jsem vážně šťastná, žese můžu těšit na další díly.

Kryštofka
18.06.2020 4 z 5

Silné příběhy, tvrdá doba, kraj, o kterém toho my z jiných koutů republiky moc nevíme. Národnostní kotel, který byl násilně rozetnut. Křivdy, které ani po tolika letech úplně nevymizeli.
A v uších mi zněl Nohavica a Divné století.
Autorka vyprávět umí a pokud bych nevěděla, že se chystá pokračování, požadovala bych trochu působivější závěr. Takto vím, že je to jen malé zastavení a nadechnutí před tím, než bude ve vyprávění zase pokračovat.

Martina023
18.06.2020 5 z 5

Kniha se mi ze začátku četla moc hezky, příběh se mi moc líbil a také tím, že pocházím z tohoto kraje jsem si dokázala představit o čem autorka píše.Bohuzel ke konci už to bylo nějaké zrychlené, neslané nemastné a to bylo škoda.Ale určitě jsem ráda že jsem si knihu přečetla.

Nelly
18.06.2020 3 z 5

Těžko hodnotit - na jednu stranu zajímavé informace z odlehlého kraje na severu (na konci knihy tedy už jaksi informační tok zrychlil, to se autorce moc nepovedlo, mohla využít napjatý stav v kraji více), na druhou stranu poněkud pro mne strnulejší děj. Nemohu si pomoci, ale často jsem srovnávala s Mornštajnovou, a ta z boje vyšla lépe. Takže za mne 3,5 hvězdičky. (Nejvíc mi vadilo velmi časté šklebení a ušklíbání postav v knize.)