Šikmý kostel

Šikmý kostel
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533197/bmid_sikmy-kostel-65e02ad0ebdde.png 5 7494 7494

Šikmý kostel série

1. díl >

Šikmý kostel série

1. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh někdejší pastevecké vesnice, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavních budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů. 2x CD MP3... celý text

martina.bella
18.06.2020 5 z 5

Úžasná věc. Je znát, že autorka důkladně studovala historické prameny, mluvila s pamětníky, díky tomu je všechno naprosto živé a uvěřitelné. Do postav jsem se vcítila a prožívala všechno s nimi.

Pavlína197
16.06.2020 5 z 5

Po dlouhé době opravdu pěkný český román. Mám ráda, když mě příběh vtáhne, dobře se čte a ještě se něco nového dozvím.

marekr19
16.06.2020

Perfektní a působivé čtení na jeden zátah.Vzhledem k tomu,že sám pocházím a stále žiji na Karvinsku,dokážu si dost situací a prostředí představit a zároveň vím,jak to tam vypadá dnes.Patřím k tzv.husákovým dětem,takže starou Karvinou si samozřejmě nepamatuji,ale třeba těžní věž dolu Gabriela,poblíž které stojí,,šikmý kostel" je dodnes vidět ze silnice Ostrava-Karviná,kostel je přímo u této silnice.Možná ,,my domácí" máme u této knihy jiné pocity,než jaké mají ,,přespolní",není to myšleno ve zlém.V každém případě kniha alespoň ukazuje,jak se tady kdysi žilo.A možná svým způsobem pomůže alespoň některým lidem změnit názor na tento kraj.

sonkovaj
16.06.2020 5 z 5

Moc krásné čtení. Knížku jsem přečetla jedním dechem za jeden a půl dne. Hodně na mě zapůsobil příběh o čekání na papežský dispens a krásné vyprávění o solné pouti do Wieliczky. Jak sama autorka v doslovu popisuje, nikdo nikdy ještě tuto cestu a tradici nakupování soli nezmínil. Také bylo působivé vyprávění z válečného lazaretu což mě zaujalo jako zdravotní sestru. Moc tuto knihu doporučuji.

BobaKozu
14.06.2020 4 z 5

Kniha pro mě byla zajímavá hlavně kvůli tomu, že pocházím z této oblasti a chtěla jsem se "dovzdělat" o její historii. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavého o věcech, na které jsem se nestihla zeptat svých předků. Nevim, jestli bude zajímavá i pro někoho, kdo nemá k regionu žádný vztah. Děj sice pro mě nebyl napínavý, knihu jsem mohla na pár dní odložit a pak se k ní vrátit. Nicméně ji hodnotím velmi kladně a těším se na pokračování.

katynais
13.06.2020 2 z 5

čekala jsem si trochu více, z nejakeho duvodu me nedokazala pohltit...ale jsem vdecna ze ziju v teto dobe...ukazala mi jak lidi meli hrozne tezky zivot a na jednu rodinu spousta nestesti a bidy.. nedokazala bych tam zit

karinga
13.06.2020 5 z 5

Úžasné. Bála jsem se, že to bude jedna z těch depresivních knih o těžkém údělu, ale tady pořád probleskovalo světýlko naděje a především se ti lidi tenkrát měli tak nesobecky rádi... Postavy jsou propracované tak, že brzy máte pocit, jako by to byli vaši přátelé nebo sousedé. Lednická dokázala, že je skvělá vypravěčka a pracuje s historickými prameny i výpověďmi místních. Napsat komentář je málo, napsat recenzi je málo. Prostě si to přečtěte, prožijte těch třicet let spolu s hrdiny a pak si zhluboka oddechněte, že teď máte úplně směšné starosti a dost času i na to, si číst.

Zdero
12.06.2020 5 z 5

Skvělá kniha, která skutečné historické reálie a dobu popisuje především z pohledu žen, jejich těžkého života.
Už se velmi těším na pokračování.

Janahan
12.06.2020 5 z 5

Tak tohle bylo tedy super! Je pravda, že podle názvu a obalu, by mě knížka nezaujala, ale bylo zde tolik kladných recenzí a i obsah velmi zajímavý, že jsem si řekla - tu si musím přečíst. A rozhodně jsem udělala dobře. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Tvrdý osud lidí v příběhu knížky mě moc zaujal. Doufám, že paní Lednická brzy napíše další knihu, protože já už se na ní moc těším.

helenah
12.06.2020 5 z 5

Trochu silná káva, po které mi to nešlo spát a ke knížce jsem odbíhala od žehlení a vaření a četla i v noci. Chtěla bych napsat, že je to krása-ale není. Nebo lépe-je to krásná kniha o těžkých, přetěžkých a ne-krásných životních osudech lidí, kteří stejně jako my chtěli žít klidně, milovat svou rodinu, radovat se....Upřímně doporučuji. Paní autorka dokázala vyprávět o těžkých a depresívních událostech velmi čtivě a poutavě.
Z celého srdce děkuji za tuto knihu. I kvůli tomu, že v tomto kraji - v Havířově - byl v padesátých letech můj nespolehlivý táta tři a půl roku v dolech jako černý baron...a protože díky Bohu přežil, mohli jsme se s bratrem narodit...

michalon
10.06.2020 1 z 5

Soap opera zkombinovaná s (nepřesnou) naučnou stezkou. Postavy své sudičce Lednické nemohou utéct (ani se o to nepokusí) a děj je poměrně předpokládatelný. Důležitější jsou pro autorku dějinné události a snaha popsat místní život. Je otázka, zda by neudělala lépe, kdyby spíše vytvořila výstavu nebo zlepšovala články na Wikipedii.

Nejsmutnější je ale autorčino mentální vězení, do kterého knihu i sebe zamkla. Zde je povolen pouze speciální mix patosu a afektu. Povoleno je pouze zdůrazňovat tíži osudu a složitost života. Přísně se zakazují jakákoliv překvapení či dokonce ironie a humor. I popis děje a přístupnost odpovídá kombinaci Julesa Verna a Geralda Durrella.

DAVRE
10.06.2020 5 z 5

Narodil jsem se v Havířově, takže místa pro mne známa včetně vzpomínek dědy havíře a babičky pocházející z Orlové.V rámci mé školní praxe jsem měl možnost poznat doly ( Dukla, Lazy a ČSM ) Osudy lidi jsou velmi osobní. Kniha mne hodně zaujala a to díky faktům založených na reálných příbězích. Už se těším jak opět navštívím tato i, když neexistující místa díky dobové mapě a budu se těšit na další pokračování. Moc fandím Karin Lednické.
Dokonce jsem si vytvořil takový strom života hlavních postav, abych se mohl pohybovat v časové ose. Děkuji za příjemné a dojemné chvíle strávené s touto knihou, kterou jsem si koupil na narozeniny.Díky.

Boboking
08.06.2020 4 z 5

Tak jsem neodolal, a přečetl knihu, o které se v posledních měsících mluví nejvíce a nejčastěji – Šikmý kostel od Karin Lednická. Kronika nejen místa, ale i lidí, kteří v tomto kraji rázovitém žili. Národnostní babylon, ve kterém se mísila polština s češtinou, slovenštinou, i specifickou prajzštinou. Příběhy, do kterých autorka dokázala skvěle vložit i každodenní reálie s přelomu 19/20 století, i často až zatajovaná fakta o vzniku „báječné“ První republiky. Čtivě napsána kronika, sága zdejších lidských pokolení. P.S.: Osobně mne pobavilo, jak nelichotivě je vyobrazena Ostrava.

Limonadovyjoe
07.06.2020 5 z 5

Život tady u nás na Karvinsku, Těšínsku, Ostravsku je a byl vždycky těžší. To nám říká už pětidenní pouť s rozedranými zády se solí na hřbetě. Hornický kraj, na jednu stranu velmi bohatý, pro obyčejné lidi velmi velmi chudý. Kronika popisuje život Barbory až po dospělost jejich dětí a vnoučat a ukazuje, že je třeba radovat se z každého dne, kdy se chlapi vrátí domů, protože neštěstí nechodí po horách ale po dolech..
Závěr knihy je pak věnován česko polskému konfliktu, o kterém jsem věděla jen pramálo, a nikdy mi nepřišlo nijak zajímavé, že na jedné straně Olzy je český a na druhé polský Cieszyn. Osamělý šikmý kostel u Karviné, byl vždy jen atrakcí pro cestě do Karviné, nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že tam byly desítky domovů. A právě proto kniha je, aby oprášila staré zapomenuté pravdy. Výlet ke kostelu si zase udělám, tentokrát s pokorou.
Díky za tu písničku "sedí mucha na stěně", vzpomněla jsem si na svou babičku. Vzhledem k tomu, že půlka postav v knize mluvila polsky, přidala bych více nářečí, ale vím, že zbytku republiky by se kniha četla hůře. I tak se těším na další knihu autorky.

Vlasta155
07.06.2020 5 z 5

Skvěle popsané osudy lidí žijících v těžké době. Styl psaní autorky je velmi kultivovaný a ráda si od ní přečtu další knihy.

vendulkajenika
07.06.2020 5 z 5

Strhující, čtivé jedním dechem nádherný příběh.... těším se na pokračování

monika1521
07.06.2020 5 z 5

Vynikající literární počin!!Jsem nadšená,úplně mě to pohltilo..a pár dní bude tento krásný příběh ještě ve mě doznívat...autorce patří poděkování ❤️

Jana512
06.06.2020 5 z 5

Chtěla bych autorce poděkovat za obsáhlou historii místa, kde lidé žili v těžkých podmínkách a vzájemně si dokázali pomáhat a nevzdávali se ani v nejtěžších situacích, kdy přišli o své nejbližší v důsledku důlních neštěstí a války. Území, kde se nachází šikmý kostel jsem před léty navštívila a knížka, ještě obohacena životními příběhy lidí, kdysi zde žijícími, mí toto prostředí přiblížila. Moc děkuji!

Kopretina
06.06.2020 4 z 5

Začala bych tím, čím autorka končí. Kéž by. Kéž bychom se již poučili z minulosti pro budoucnost. Kéž bychom se jedni nevyvyšovali nad druhými, jen proto, že jsme se narodili někde, s jinými možnostmi a s jiným náhledem na život. Kéž by pro náš mír a láska byli prioritními hodnotami. Kéž bychom dokázali vnímat přírodu jako dar a nejen jako zdroj k obohacení se.
Děkuji za nový příběh a přiblížení událostí, o kterých jsem nevěděla. Kniha se mi četla dobře. Autorce přeji další náměty na literární skvosty.

marcela8908
06.06.2020 5 z 5

Velmi zajímavá kniha, skvěle popsaná historie. Obdivuhodná znalost prostředí,těžké práce a skvěle vykreslené postavy. Chvílemi jsem při čtení byla na místě a prožívala příběh společně s hlavními hrdiny.