Skleněný trůn

Skleněný trůn
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538854/bmid_skleneny-trun.jpg 4 4742 4742

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.... celý text

Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Throne of Glass, 2012


více info...

Přidat komentář

Edona
16.09.2024 3 z 5

Chápu, že tato knižní série je velice populární. Možná jsem díky tomu měla příliš vysoké očekávání, které se nenaplnilo. ALE i přes to mě to bavilo, postavy byly charismatické (zejména Celaena, Chaol), děj čtivý ( nelogičnosti autorce odpustíme). Jako úvodní díl série? Dobrý start.

Didi15
16.09.2024 5 z 5

Nevím, proč jsem se tomu tak dlouho vyhýbala. Je to skvělé a moc jsem zvědavá na další díl.


mujkniznisvet
10.09.2024 4 z 5

Před nedávnem u nás vyšla reedice Skleněného trůnu s nádhernou obálkou i ořízkou.
Můžete si tak být jistí, že se tahle kráska musela ocitnout i v mé knihovničce.

A to nejlepší na ní je, že tahle kniha není úžasná jen navenek.
I příběh, který v ní najdete, vás jistě chytne za srdce.

Ve Skleněném trůnu sledujeme primárně příběh Celaeny, kterou odvedou z otrockého tábora jménem Endovier do Skleněného hradu, kde se má stát bojovnicí prince Doriana v nadcházejícím klání.
Proč zrovna ona?
Je to nejtalentovanější adarlanský zabiják.
A proč by s tím měla souhlasit?
Protože pokud v klání zvítězí, stane se královou bojovnicí.
A až si na tomto postu odslouží čtyři roky služby, bude volná.
Svobodná.

No co vám budu, moje nadšení při čtení téhle knihy skoro jako by neznalo mezí.
Kláním mě provázely zajímavé smrtelné úkoly i souboje.
Zakázané zásahy zvenčí.
Dostala jsem zajímavě vystavěný svět, v němž je zakázáno používání magie a celému by mu nejradši vládl jeden roztahovačný král.
Zároveň ale také prastarou formu magie, která jako by dokázala všechna pravidla obejít.
Bez čeho bych se obešla byla lehká klasika v podobě naznačeného milostného trojúhelníku mezi Celaenou, Dorianem a Chaolem.
Ale nebyl to natolik důležitý prvek, aby mi dokázal knihu znechutit.
Vztah, který byl ale v téhle knize moc krásný, je ten mezi Celaenou a Nehemií - hezké přátelské vztahy mezi ženami jsou podle mě v knihách bohužel až moc často opomíjeny.

No, co víc dodat, aniž bych vám vykecala úplně všechno?
Asi stačí říct jen to, že si jdu okamžitě dokupovat další díly, které již v reedici vyšly, abych mohla co nejdřív číst dál a postupně tak odkrývat, kam až všechny ty záhady a tajemství sahají!

4,5/5

Za knihu v rámci spolupráce moc děkuji #Humbookblogeri

ester4597
05.09.2024 5 z 5

V rámci #spoluprace s @humbook @humbook_blogeri mockrát děkuji #humbookblogeri

Tohle je ten typ knihy, ke které se budete neustále myšlenkami vracet. Fanoušci fantasy mi určitě dají za pravdu. Dokonale propracovaný svět, postavy, intriky, zápletky a neuvěřitelné zvraty, které vás nechají koukat s otevřenou pusou.

Hlavní hrdinka Caleana Sardothien je mladá vražedkyně, která je odsouzená strávit svůj zbytek života v solných dolech. Nicméně jednoho dne se na scéně objeví princ Dorian se svým kapitánem a nejlepším přítelem Chaolem. Caleaně se naskytne možnost soutěžit a být tak králův vrah. Jenže v království není něco v pořádku. Temné síly vraždí soutěžící jednoho po druhém a Caleana se vydává tomu na kloub.

Jak už to skoro u všech knih bývá, tak ani tady se to neobejde bez nějaké té špetky romantiky. Já rozhodně nejsem zastáncem milostného trojúhelníku, ale tady jsem byla velmi zvědavá s kým vražedkyně skončí. Nicméně Maasová zamíchá kartami a vše nakonec bude jinak, jak je to u ní zvykem. A to mě na celé sérii neuvěřitelně baví ! Když máte ponětí kam děj povede a jak se bude dál vyvíjet, pokaždé nám Maasová hodí klacek pod nohy a celý děj se otočí o třistašedesát stupňů.

A pokud se vám náhodou první díl nebude až tak líbit, neváhejte a přečtěte si další. Každý díl je lepší a lepší. Otvírají se nám tu další zápletky, které zamíchají kartami a samozřejmě přibývají do děje další postavy, které mají svůj velký důvod být v příběhu.

Tahle série patří mezi mé srdcovky a nedoporučit ji by byl velký hřích ! A jestli si ji ještě nečetl utíkej to napravit HNED !

andreamrs
05.09.2024 5 z 5

Svět, ve kterém žije vražedkyně Celaena, je dost temný. Nemůžeš v něm nikomu věřit a častokrát, pokud jsi potížista jako právě naše hlavní hrdinka, ti v něm jde o život. Krutovláda krále nezná mezí... Celaena se setkává hned na začátku s jeho synem, Dorianem, a dostává ponuku, kterou nelze odmítnou. Tím se rozehrává hra o svobodu a moc, o to, kdo se stane novým zabijákem krála. Celaena stojí před rozhodnutím, zda potlačit své hodnoty, nebo zemřít v dolech...

Její postava se mi opravdu líbila. Od začátku děje ušla velkou cestu, od zbídačené zajatkyně, po znovu silnou a nemilosrdně nebojácnou ženu. I když byl první díl asi takový zoznamovací se s příběhem, už tady se rozvine solidní milostná linka. Už v prvním díle se začíná hrát na týmy princ Dorian x kapitán Chaol. Ostatně Chaol byl také skvělou a zajímavou postavou, stejně tak princezna Nehemia. Postavy často nejsou racionálně smýšlející (ehm, ehm Celaena), příběh obsahuje hodně dramatu, napětí a i bojových scén, romantiky, zkrátka všeho. Autorka stejně jako ve Dvorech vytvorila úchvatný "vesmír", celý nový svět plný různých bytostí, magie a války dobra nad zlem. Úžasnější první knihu série bych si jen stěží dokázala představit.

V tuto chvíli už mám přečtené první 3 díly a pokud stejně jako já nemáte sérii zatím načtenou, opravdu se toho nebojte a pusťte se do toho. Navíc teď vychází celá série v reedici s barevnou ořízkou a to je takový skvost v knihovně, nádhera! Tuto knihu jsem dostala jako recenzní výtisk od Humbook, dekuji #Humbookblogeri za spolupráci!

Pierette
05.09.2024 5 z 5

Protože autorku znám, ale Dvůr trnů a růží mi prostě nějak nesedl, tak jsem se do knížky dlouho nutila, protože jsem se bála, že ji brzy odložím, ale opak se stal pravdou. Kniha mě hned chytila a nepustila až do konce a už se těším na další díl. Všechny postavy mají co do sebe a příběh také, těším se, že příště bude více magie. Moc doporučuji :)

magdalena2377
03.09.2024 3 z 5

Tak i já jsem se k ní konečně dostala. Pomalý rozjezd, těším se na druhy díl.

kristynatjxo
28.08.2024 4 z 5

Nejprve jsem se trochu bála, jaká knížka bude. Protože se s hlavní hrdinkou nesetkáváme zrovna v ten nejlepší čas. Je na tom chudák špatně. A pořád jen čteme o zabíjení a její krutosti.
Ale postupně během knížky, máte pocit, že tahle vražedkyně a Celaena jsou dvě osoby. Protože Celaena vystupuje někdy jako celkem milá přidrzlá holka. Takže si pořád říkám, zda bude moment, kdy z ní fakt půjde strach.

Líbí se mi, jak se postupně zlepšuje její stav, ale i její osobnost. Tím, že potkává nové lidi, z kterých se stávají její přátelé. Poznává i něco jiného než násilí.

Chtěla bych vidět všechny její šaty naživo. Většinou oblečení není to, co řeším, ale popis jejích šatů, mě vždy přiměl se zastavit, a fantazírovat nad tím, jak by asi vypadaly.

Nemám ráda milostné trojúhelníky. Opravdu nemám a nějaké knížky, jsem kvůli nim přestala číst úplně. Jenže jsem si oblíbila Doriana i Chaola. Každý měl něco. Někdy to, co druhému chybělo. City jednoho byly přímočařejší, a city toho druhého, dle mě zase hlubší. Tohle rozlousknutí mě bude určitě zajímat.

Takže až na pár drobností mě knížka fakt moc bavila a vzhůru na další díl.

Elenleb
27.08.2024 4 z 5

Zatím za mě takový pomalejší rozjezd série. V porovnání s Dvory to vypadá více do fantasy a romantická linka prozatím v tomto díle upozaděna. Jsem zvědavá na pokračování.

LadyD
24.08.2024 3 z 5

Po tom, co jsem nadšeně, i když emočně zdevastovaná, dočetla sérii dvorů, řekla jsem si, že potřebuju trochu zvolnit. Tak jsem sáhla po této knize. Nečekala jsem nic extra i když ji spousta lidí vychvaluje, nakonec jsem byla mile překvapená. Příběh začíná pozvolna a postupně graduje, což se mi na knihách líbí. Hodně mě baví dialogy mezi postavami protkané mým oblíbeným sarkastickým humorem.
Četlo se mi to dobře, vlastně skoro samo, na první dojem je to taková pěkná milá fantasy. Jak už jsem psala, začali jsme pěkně pozvolna, takže já začínám na třech hvězdách, které jsou podle mě zasloužené a budu se těšit, že v dalších dílech se to pěkně rozjede.

HannyLough
22.08.2024 5 z 5

V temných, špinavých dolech Endovieru si trest nadoživotí už rok odpykává osmnáctiletá dívka jménem Celaena, kterou od malička trénovali na to, aby se stala nejlepší vražedkyní.

Solné doly, kde Celaena pobývá, navštíví korunní princ Dorian spolu s kapitánem stráží Chaolem. Princ chce dát Celaeně nabídku, aby se stala jeho soutěžící v turnaji o titul králova bojovníka. Cealena tuto nabídku přijme, a tak se z temných dolů přesouváme do skleněného hradu, kde klání proběhne. Pokud Celaena turnaj vyhraje a stane se královou bojovnicí, dočká se možná jednou i úplné svobody..

Abych pravdu řekla, tak začátek knihy mě vůbec nenadchl a měla jsem chuť přestat číst. Nějak se to zlomilo tam, kde se dostáváme do hlavního příběhu a stává se z toho naprostá pecka!

Postavy jsou skvělé, Cealena má super charakter a Dorian s Chaolem jsou sympaťáci, nevím kterého z nich mám radši. Jsem vážně nadšená a musím si v této nové, upravené edici s ořízkami koupit i další díly.

Co vy? Jste tým Dorian nebo Chaol? Já se asi zatím přikláním k Chaolovi.
~ za tuto nádhernou knihu děkuji @humbook_blogeri @humbook #spoluprace

katee21
16.08.2024 4 z 5

Knížce bych dala něco mezi 3,5 a 4 hvězdiček.
Je to zbytečně dlouhé na to co se tam stalo, ale zároveň to tak musí být, aby se z toho mohlo něco vyvinout.

Čekala jsem že na konci bude nějaký wow efekt a děj začne pořádně šlapat. A ono ne. Jo bylo tam pár “uvědomění si momentů, ale nic šíleného se nestalo.

Přirovnala bych ji k prvnímu dílu dvorů autorky, kdy se vlastně nic nedělo a v dalších dílech děj šlapal neskutečným tempem. Otázkou je, jestli se druhý díl víc rozjede. Tak uvidíme …

Avrilenicka
13.08.2024 5 z 5

Nechápu, že tu knihu čtu až teď. Jak mi mohla uniknout? Přesně něco takového jsem hledala. Úžasný začátek série.

xmajl
11.08.2024 3 z 5

Ja nevím, nějak mi nesedí ten šilený hype, kdy je hlavní hrdinka ultra top nejlepší ze všech. Pritom na každé desáte stránce jí tečou slzy, nechá se zatknout a zavřít v dolech. A jakožto mega zabiják nepozná ve víně jed? Přečíst se to s dalo, ale nijak mě to nezaujalo. Jen z důvodu zdejšího hodnocení zkusím dát šanci druhému dílu, který je údajně už lepší.

Járinečka
08.08.2024 5 z 5

Naprosto dokonalá kniha. Děj byl napínavý a moc mě bavil. A těšila jsem se, s kým nakonec hlavní hrdinka skončí. Takže moc a moc doporučuji.

nicole1990
02.08.2024

Moje první série od autorky a nezklamals už se těším na další díl . Měla jsem trosku problém s množstvím postav .

stejfina
03.07.2024 2 z 5

(SPOILER) Po knize jsem sáhla z jednoznačného důvodů a tím je sama autorka. Nedávno jsem dočetla dvory a tohle byla jasná volba.

Kniha je napsaná skvěle, Sarah psát prostě umí. Nicméně autorka tuto knihu začala psát kolem 16. let a tomu také odpovídá. Rozhodně ne tvorbě jakékoliv náctileté spisovatelky, ale konkrétně Sarah. Když psala například 2. a 3. díl dvorů byla se svou tvorbou už úplně někde jinde. Její nynější tvorba je nesrovnatelná. Hodně mi to připomnělo, když jsem se po přečtení Sněhuláka vtrhla na Netopýra od Nesba.

Ke knize jsem se musela nutit, nebyla špatná, ale chyběla jí nějaký přidaná hodnota, nějaký šmrnc, pořádný twist plot, který by mě posadil na zadek.

Co je pro mě, ale to nejdůležitější a to kvůli čemu vím, že sáhnu po další knize je POTENCIÁL. A za mě ho tato série rozhodně má. To, že na jejím konci vlastně nevíme vůbec nic, je to o co se může autorka v dalších dílech opřít. V podstatě, ať si vymyslí cokoliv bude schopná to na první díl napasovat a já si to nenechám ujít.

Náznak světa jaký pro nás připravila, má něco do sebe a nekonečné možnosti v jeho rozvíjení. To samé mohu říct i o jednotlivých postavách. Ne, že by byly úplně ploché, ale k dokonalosti mají ještě dlouhou cestu.

A jako milovník dvorů, který už trošku Sarah zná, zkusím hodit pár otázek do pléna:

Jak je to s prstenem, který dostala od Chaola? Má nějaký skrytý význam?
Při jaké další příležitosti budou využity tajné chodby, ať už na špehování ve velkém sálu nebo ta vedoucí z hradu? A co dalšího se dole ještě skrývá?
Jak je to s magií obecně? Tady bych se mohla ptát hodně dlouho. Např.: jak je to s královo magii? Jak je to s magií naší vražedkyně, chápu-li správně, že je příbuzná s Elenou. Co magie a Chaol? A co princezna Nemia?
Kde konkrétně byl král na výpravě a proč se vrátil sám?
Co se stalo s přítelem hlavní hrdinky a hlavně kdo jí zradil?
Podobných otázek mám mnoho...

Sečteno podtrženo,
1 díl = dobré prostřední pro pořádný příběh.

Veruza
27.06.2024 5 z 5

Moje oblíbená spisovatelka zas nezklamala. Je to fakt skvělá kniha přečetla jsem ji jedním dechem a už se nemůžu dočkat až začnu číst další díl .

meredith6677
20.06.2024 3 z 5

Musím říct, že na to, jakou chválu jsem na ToG slyšela, jsem nejspíše očekávala něco víc. Možná je můj pohled zkreslen tím, že jsem nejdrieb četla sérii Dvorů, která mě naprosto ohromila a nejspíše zůstane mezi mými nejoblíbenějšími knihami...
Nicméně...
Sarah píše prostě úchvatně a ToG má své vlastní kouzlo, do kterého se mi sice chvíli trvalo dostat, ale když se děj rozjede, začíná to být zábavné. Jak bývá u Maasové zvykem, posledních cca +-100 stránek čte pak čtenář jedním dechem. A s koncem dílů zůstává v čtenáři několik otázek, které ho nutí sáhnout po dalším z dílů - me nevyjímaje, takže se vrhám rovnou na další díl.

KajinaH722
16.06.2024 4 z 5

Ze začátku mi chvíli trvalo se do knihy začíst, ale jakmile se Celaene začala připravovat na turnaj šampiónu, tak to začalo být napínavé. Je to zajímavý příběh, ale trošku na mě zdlouhavý. Uvidíme co nám přinesou další díly. Za mě Dvory mě bavily o něco víc. Jinak mám určitě v plánu v sérii pokračovat.