Búrka v impériu

Búrka v impériu
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350349/bmid_burka-v-imperiu-s8a-350349.jpg 5 2396 2396

Dlhá cesta na trón sa pre Aelin Galathynius ešte len začala. Prisahala však, že sa svojmu kráľovstvu už nikdy neotočí chrbtom. Hlavne, ak je jediná, kto dokáže zostaviť armádu proti Temnému kráľovi a jeho beštiám. No Erawan neohrozuje Aelin len svojím vojskom, ale aj tieňmi z jej minulosti, bývalými spojencami a nepriateľmi. Na obzore sa však črtá vojna nebývalých rozmerov a Aelin sa musí rozhodnúť, koho a čo obetuje, aby zachránila svoj svet pred úplným zničením.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovart (SK)

Empire of Storms, 2016

Ivushaak
18.11.2024 4 z 5

Knihu jsem četla jako tandem s Věží úsvitu a musím říct, že jsem se občas do čtení musela nutit. Už od prvního dílu si říkám, sakra co mě na téhle sérii nesedí, proč ji nejsem schopna jako většina ostatních zhltnout jedním dechem a konečně mně to došlo... Je to Aelin :D Už od začátku jsem se ní nedokázala sžít, to její "super hrdinství" mi občas připadá až moc na sílu a přitom je v tomto dílu tolik fajn postav, které nakonec celou knihu zachránily.

WaspSalander
05.11.2024 5 z 5

Já tuhle knižní sérii fakt miluju, takže nemůžu jinak než dát plný počet hvězd.
Ale jsou tu jisté dokonalé nedokonalosti.

Sarah J. Maas si tak pohrává s vývojem a charaktery postav tak, že každý díl se mi k nim mění postoj.
Chaol, kterému jsem v prvním dílech fandila a byl to sympoš, se proměnil v někoho nemastého, neslaného, kterého vám bude při nejlepším líto.
Manon, která mě v třetím díle extrémně nebavila se proměnila společně s Dorianem v pořádně sexy duo, které mě extrémně baví, ale Dorian by měl dostat trochu více prostoru - uvidíme v dalších dílech.
Linka Elide + Lorcan byla taky super.
No a Aelin - ... ve třetím díle se nám začalo střídat vyprávnění z více postav, které mě hrozně štvalo a ostatní dějové linky Chaola, Manon, Aediona mě vůbec nebavili a chtěla jsem ať se děj co nejrychleji vrátí k Aelin a Jeřábovi - a Sarah Maas zase nějak dokázala zatahat za nitky mé duše a přepnout to v úplný opak. Možná to bude tím, že už je Aelin prostě moc. -nejmocnější, nejdrzejší, nejobětavější - a Jeřáb (Rowen) se proměnil z nejvíc sexy obávaného vílího bojovníka v takového oddaného, poslušného královninova druha. Teď je před ním však nová výzva, tak doufám, že se nám pořádně ukáže.

Jo a taky mi trochu vadí, jak jsou všichni nadpozemsky krásní a jak se nám to tam úplně VŠECHNO páruje. :)

Didi15
29.10.2024 5 z 5

Opět skvělý příběh a ten konec ? Hustý . Těším se na další díl .

Fifth Element
26.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Možný spoiler
Mě to prostě logika nebere
Jeřáb, Dorian, Aelin - bojovali magickou bitvu, všichni i když Aelin vydala nejvíc, ale...
Dorian nespal, Dorian si užíval... Jeřáb se coural celou noc a nespal, naopak vydával magii na proměny, a neprobudil ani Aelin, když odcházel, protože "Aelin spala tvrdým spánkem".
Takže všichni kromě Aelin nespali, ale bojovali další magickou bitvu a Aelin magii nemela, i když jí dříve spánek stačil k doplnění.
To mi tak leží v hlavě, že šla hvězda dolu...

zuzmi39
19.09.2024 5 z 5

Pátý díl série Skleněný trůn byl opět napěchován akcí, nečekanými zvraty a intrikami. Hned na začátku se ukazuje, že budování armády a hledání spojenců proti Erawanovi není tak jednoduché, jak se zdá, a hlavní hrdinové jsou nuceni měnit plány, což je zanese za nečekaným dobrodružstvím. Děj se ještě více zamotává a my se dozvídáme nové (a někdy nepříjemné) informace, které zcela ovlivní nadcházející válku.

Všechny postavy jsou velmi zajímavé a propracované. Musím ale vyzdvihnout zejména Lysandru. Je až neuvěřitelné, jak silná postava to je (jak fyzicky, tak psychicky). Za mě je to postava s největším růstem (bereme-li v potaz i to, jaká byla v Krvavém ostří). Také linka Elide a Lorcana mě bavila a po tom, jak tento díl skončil, jsem vážně zvědavá, co se mezi touto dvojicí ještě odehraje.

Konec celého dílu byl… nečekaný, napínavý, zničující. Ale zároveň s jiskrou naděje. Opět vyšly najevo plány Aelin, o kterých nikomu neřekla (jak je jí zvykem) a čtenáři zůstávají napjatí, jak tohle celé vlastně skončí. Mě už čeká poslední díl a upřímně mám strach. Mám strach, co všechny tyto skvělé postavy potká a jak to celé skončí. Zároveň mě opravdu mrzí, že čas, kdy se budu muset se sérií rozloučit, se neúprosně blíží…

Knihu jsem četla zároveň s Věží úsvitu, což vřele doporučuji. Seznam kapitol, jak to číst, se dá najít na internetu. Je to sice na delší čtení, ale krásně se vám střídají linky na obou světadílech a vy pak můžete v klidu navázat posledním dílem, aniž byste přišli o nějaké napětí.

Yila
21.08.2024 5 z 5

Stejně jako minulé díly se mi kniha líbila. Sice bych to mohlo být v některých pasážích stručnější, ale i přesto byla kniha stále čtivá. I přes vatu okolo je příběh vystavěn dobře a je zde spousta nečekaných zvratů, které děj posouvají dále. Na konci velký clifhanger, tak jsem zvědavá, jak to celé dopadne.

Járinečka
08.08.2024 5 z 5

Tahle kniha byla naprosto dokonalá, nejen, že mě bavil děj, ale také i postavy, které v něm vystupovaly. Také se mi líbilo to, že autorka popisuje příběh z různých úhlů pohledů, nebo-li z různé perspektivy.

Snapeova
04.08.2024 4 z 5

Na téhle knize mě nejvíc dostal konec. Bylo to naprosto zničující, ale určitým způsobem skvělé. Díky tomu jsem opravdu napjatá a opět netuším, jak vlastně bude vypadat závěrečná kniha.
Jinak to bylo trochu zklamání, oproti předchozímu dílu. Myslím, že tento díl už byl trochu zbytečně natažený. Chvilkami jsem vůbec neměla pocit, že potřebuji číst dál, takže než přišlo cca posledních 200 stran, četla jsem dost pomalu. Po tolika knihách už mě taky trochu iritují opakující se slova a slovní obraty. Co se týče děje, tak je autorka nepřekonatelná, ale ta omáčka kolem jí tolik nejde. Musím také zmínit to náhlé párování všech. Působilo to až přehnaně, ale chápu, je válka, to se lidi chovají trošku jinak. A všem párům konec konců fandím. Sexuální scény mi nevadily, ale přišly mi dost podobné a lépe by to celé působilo víc rozprostřené v té knize a ne všechno ve stejné části. Trošku mě překvapoval Dorian, jako by byl trochu mimo charakter, ale možná jen dostal málo prostoru a taky nevím nakolik ho změnilo to, co prožil.

apq
04.08.2024 2 z 5

Tento díl mi přišel jednoznačně nejslabší. Sice začátek a konec dílů dobrý, ale kdyby to mělo tak o 300 stran méně a autorka vynechala nepodstatné části, nebylo by to na škodu.
A také mi přišlo, že v tomto díle to všechno bylo už moc překombinované, nejvyšší čas přestat.

Kája_14
01.08.2024 5 z 5

Za mě jeden ze slabších dílů, ale nezklamal mě. Aelin si snaží sjednat respekt a zároveň vyhrát bitvu nad zlem, které se blíží. Naštěstí má při svém boku milujícího a zároveň smrtícího Jeřába, Adiona a Lysandru, také se přidá úžasná Manon se svou třináctkou (já ty postavy prostě zbožňuju). Nechybí tomu sem tam napínavý děj a konec nás opět rozdrtí... potřebuju další díl!!

Nikei
09.07.2024 4 z 5

Za mě skvělý, ale zatím nejhorší díl. Pořádně jsem se do něj nemohla začíst a některé věci už mi přišly trochu moc. Každopádně se moc těším na závěrečné díly.

Holubka
21.06.2024 5 z 5

Když strašně moc chcete číst, protože je to skvělý, ale bojíte se číst, protože víte, že se to nějak posere. No a tady se to posralo. Bylo mi jasný, že to musí přijít. Po všem tom co jim vyšlo a přežili, bylo jasný, že něco vyjít nemůže. Kdo mě na tomhle díle bavil byl Lorcan s Elide. A doufám, že mu Elide odpustí. Na konci mi ho bylo líto. Těším se na další díly, ale musím si dát teď pauzu, než se na ně vrhnu. Už u tohohle dílů jsem měla chvíle, kdy mě čtení nebavilo tak jak bych chtěla. Po všech těch dílech přečtených po sobě, potřebuju chvíli číst něco u čeho nemusím přemýšlet. Protože když Aelin odhaluje svoje plány a kroky můj mozek to nedává.

Janevl
20.06.2024 5 z 5

Wau,opět mě 5.dil nezklamal.
Plný vzrušujících napětí, a zvratů..
Těším se na 6.dil.

Veju007
14.06.2024 4 z 5

No…takhle…já neříkám, že je to špatný díl, ale třeba ten předchozí byl lepší. SJM umí naprosto bravurně napsat “vedlejší postavy, a já se tento díl ještě víc zamilovala do Doriana, Manon, Lysandry nebo Aediona. Kapitoly s Elide a Lorcanem byly taky boží! Na druhou stranu byla “pirátská část taková prostě míň záživná a úplně mě nenutila pokračovat ve čtení, i když je Aelin naprosto MVP! Možná vlastně až moc a možná se jí to vymstí…

Nejvíc nejlepší část byla na začátku u Železozubých, to byl nářez. A závěrečný climax byl přesně to, co od SJM očekáváte a chcete! To zase byla jízda!

Mimochodem - tady nebyl Chaol a VŮBEC mi nechyběl! A VŮBEC se teď netěším na další díl.

Roux
10.06.2024 5 z 5

Jak dobré to asi bylo, když jsem těch téměř 700 stran přečetla za jeden den a to jsem ještě dočítala asi 10 stran z předchozího dílu?

Peťulka3
05.06.2024 5 z 5

To byla zase jízda. Druhou polovinu knihy jsem přečetla jedním dechem. Je skvělý pozorovat, jak se každá postava vyvíjí.

Rebarborka
23.05.2024 4 z 5

Konečně jsem se k sérii vrátila a stálo to za to.
+ postavy a jejich vztahy
+ akčnost, drama, epičnost, zápornost záporáků
+ spletitost a návaznost děje
+ v rámci žánru jasný nadprůměr (včetně současné produkce)
- Aelin a její tajnůstky
(- série je šablonou pro další série Maasové)
Krotím svá očekávání pro poslední díl, ale i když mám část děje vyspoilerovaný (neasi po takové době), tak se těším moc.

Katelineth
02.05.2024 4 z 5

Četla jsem současně s Věží úsvitu (můžu doporučit) a k mému překvapení mě Věž bavila více. A to jsem se na ni moc netěšila. Když jsem se pak nad tím zamyslela, bylo to tím, že v Bouři se řeší spíše nějaké válečné strategie a i když tam byli akční scény, nějak se to vleklo. Zatímco ve Věži šlo o rozvíjení vztahů, což mě více baví číst. Taky mi v Bouři přišlo intimní sblížení mezi vytvořenými dvojici někdy moc brzké. Chvíle, kdy jsem knihu nechtěla odložit, byly vždycky u děje s Manon. Jak už tomu bylo i v předchozích dílech. Její linka je prostě boží! Hned za ní mě bavilo číst linku s Elide. A právě ta linka s hlavní hrdinkou mě bavila nejméně ( až na nějaké krátké pasáže). A ten konec dost zabolel . Bojím se toho, jak to všechno dopadne.

Da.isy
05.04.2024

Slabší než předchozí kniha, ale i tak byla dobrá.

Vadilo mi, že toho bylo místy až *moc*, ale postavy, jejich vztahy a vývoj mi to vynahradily, o světě nemluvě.
A i když byly Aelininy plány/zvraty někdy přitažené za vlasy, byla to zábava a nemůžu se dočkat, až si přečtu další knihy.

Honey0105
26.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Velkým highlitem tohoto dílu byl Lorcan. Opravdu sympatická postava, která trochu oživila celý děj. Navíc jeho cestování s Elide, top.
Aelin mě klasicky vytáčela, to se od prvního dílu nezměnilo. To její neustále tajnůskaření a namyšlenost. Navíc na každé druhé stránce opakování toho, že je Aelin G. No, to by klidně mohlo být trochu proškrtané.
Dost mě ale potěšil konec. Aelin pryč a Lorcan s Gavrielem mají zrušenou přísahu. Těším se na poslední díl. Věž se mi tolik číst nechce, ale snad se tím také prokoušu.