Škola Malého stromu

Škola Malého stromu
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38598/bmid_skola-maleho-stromu-hKs-38598.jpg 5 834 834

Kniha je vyprávěním "skutečných událostí" ze života indiánského chlapce v Tennesee třicátých let, kterého se po smrti rodičů ujali babička a dědeček, moudří lidé z kmene Čerokíů. V Americe se stala bestsellerem a postupně vyšla ve všech světových jazycích. Vyprávění o zážitcích vzešlých ze skotských a čerokíjských tradic amerického východu. Podstatou knížky není historická dokumentace, ale oslava Čerokíů a skotského odporu k životu v područí. Inspirativní koncepce amerických dějin z pohledu podceňovaných minorit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kalich

The Education of Little Tree, 1976

MiškaČíta19
26.05.2020 4 z 5

Malý strom...Je to kniha, na ktorú nepotrebujete špeciálne vyhradený čas. Dá sa spokojne čítať na niekoľko krát, keďže nerozpráva nejaký veľký príbeh. Je skôr o zamyslení sa nad sebou a možno aj nad svetom. Kam spejeme? Je potrebné sa stále náhliť, často celkom bezvýznamne? Vôbec si nevážime svet okolo nás, nevidíme, čo všetko máme k dispozícii. Hľadáme šťastie, ale nie sme šťastní... Malý strom mi dal priestor, aby som sa zastavila, poobzerala sa okolo seba a nechala sa unášať ...

TajemnýSmrad
08.05.2020 4 z 5

Kniha je obsahově mimo to, co jsem kdy četl a snad jde i proti tomu, čemu věřím, ale znáte to - darované knize na obsah nehleď.

Do Malého Stromu jsem se začetl trošku s despektem... První, co jsem ocenil byly popisy krajiny. Sám nedokážu popsat jak vypadá moje manželka a tady autor vymaloval ty nejnádhernější scenérie, jaké jsem kdy v životě (ne)viděl s takovou lehkostí... Že proto nemám přirovnání.
Děj některých kapitol mi malinko drhnul a kulhal, jak Stará Maud, ale závěrečné kapitoly jsem už četl jedním dechem. Chtěl bych napsat, jak jsem nesnášel toho haj*la z katolické školy, co... Ale psát to nebudu, abych náhodou nespojleroval.

Takže kniha je krásná, smutná a dostává čtyři hvězdičky navzdory tomu, že knihy takový tipu vůbec, ale vůbec nečtu (takže to je vlastně skoro, jakoby dostala pět).

Nočnípták
29.03.2020 5 z 5

Neřeším, jestli je kniha autobiografická, nebo autor podváděl. Pro mne je vzácným malým pokladem. Setkala jsem se v ní s takovým množstvím lásky, pravdy a života, jako snad ještě v žádné knize.
Nyní jsem poslouchala jako audioknihu. Vždy říkám, že kniha je lepší, ale tady si tak jistá nejsem. Poslech byl pro mne velkým zážitkem.
"Dědeček řekl...."

Beebee
06.02.2020 5 z 5

Velmi dojemná kniha o křehkých věcech, jako je identita, láska, svoboda, starost o druhého, svébytnost a soužití s přírodou. Těžko bylo tuto knihu přečíst a udržet srdce, aby nesmutnilo.

olma
25.01.2020 5 z 5

Děkuji za tuto krásnou knihu. Byla pro mne opravdovým zážitkem a prožila u ní všechny emoce. Děkuji

FaV
24.01.2020 5 z 5

Poetická, dojemná kniha o souznění duše, těla a přírody malého kluka, indiána

mot33
13.01.2020 5 z 5

Krásná kniha o dospívání malého indianského chlapce.Mě se tato kniha líbí ,třeba díky tomu že to není žadný slaďáček.

Lessana
31.12.2019 4 z 5

Na začiatku čítania som mala pocit, že knihu odložím - pre ťažkopádny slovenský preklad, drobné písmenká a rozčuľujúcu sadzbu. No povedala som si, že to ešte skúsim a dám tete prekladateľke šancu. Dobre som urobila, od druhej tretiny sa "chytila" a pôžitok z čítania sa dostavil. Dokonca v závere knihy sa mi po lícach gúľali slzy ako hrach, čo sa mi ešte pri čítaní nestalo... Pocit a posolstvo (v podobe vzdania holdu našej matke prírode, slobode, poznaniu, úprimnej a nezištnej láske v protiklade s absurditou žitia, myslenia a rozhodovania v "civilizácii") sa teda napokon podarilo odovzdať, a to je hlavné. Vďaka starej mame, starému otcovi, Malému Stromovi i Vŕbovému Johnovi za potvrdenie toho, čo viem, čím žijem a čo napĺňa.

Malýmedvěd
26.11.2019 4 z 5

Mě se to líbilo, i když jsem si pořád říkal, že ten pohled na indiány je to trochu přikrášlený, ale u dětské knížky se to dá odpustit. Jaké bylo moje rozčarování, když jsem se dozvěděl, že to nebylo myšleno jako dětská knížka a když jsem zjistil, že se jedná o mystifikaci, byl jsem velmi překvapen a po přečtení autorova životopisu, už jsem se nestačil divit vůbec.

Eorin
01.10.2019 5 z 5

Krásné vyprávění plné poetiky i zamyšlení. Indiánské myšlení i střetávání současných indiánů s realitou, tedy jejich způsob myšlení vs. "náš" způsob myšlení..
Moc krásné nejen pro malé děti, ale i pro dospělé. Doporučuji

wiix
15.09.2019 5 z 5

Veľmi dlho som knihu takto nezhltla. Knihu, ktorá bola tak nežná a poučná zároveň.

Hanka_Bohmova
09.09.2019 5 z 5

Tuhle knížku mi v mládí doporučili moji dobří přátelé, formovaní myšlenkami woodcraftu. Už to je důvod, proč k ní mám pozitivní vztah. Kromě toho jsem holka z hájovny, která se odmalička toulala sama v lesích a objevovala v sobě instinkty pravěké sběračky, kteréžto jí zůstaly zachovány dodnes.
Carter rozhodně dokáže vzbudit ve čtenáři soucit a dojetí spojené s citlivostí pro důstojnost člověka - to už jsem si před pár měsíci prožila v Odvedu vás do Sierry Madre. A jeho vyprávění v nás obnovují smysl pro vnímání skutečnosti přírody. Konrad Lorenz píše, že moderní člověk má tendenci nadhodnocovat význam a možnosti materiální kultury, která ho obklopuje - prostě jen proto, že ho obklopuje, že je neustále přítomná a že s ničím jiným se příliš nesetkává. A tak je mu nutno připomínat, že peníze nejsou k jídlu, voda neproudí sama od sebe z kohoutku a "hlína se nekupuje v Hornbachu", jak to včera v jednom rozhovoru vyjádřil pan docent z ČZU. I podstatu práce (nikoli "chození do zaměstnání"), i vlastní smrt je mu nutno připomínat.

Teo71
03.09.2019 5 z 5

Závěr knihy je fakt nutné číst s kapesníkem.

oladnb
12.08.2019 5 z 5

V první třetině jsem chtěla dát 3 hvězdy, ve druhé 4 a ve třetí 5. Stále jsem zpočátku zbytečně čekala na nějaký poutavější děj. Proč? Vždyť tato kniha nic takového nepotřebuje. Děj a smysl knihy jeukrytý jinde a to jsem poznávala postupně. Když jsem ji začala číst, neměla jsem ponětí o čem bude. A že bude tak krásná, hluboká. Ten vztah k přírodě a její znalost mě opravdu hodně zasáhla a ráda bych se uměla více po přírodě koukat. Jak byli naši předkové moudří. No a vztah dědečka, babičky a vnuka ani nebudu komentovat. Konec knihy jsem probrečela.. Děkuji za zážitek

Mateo67
03.08.2019 4 z 5

Něžná kniha. Pocta přírodě, svobodě, hrdosti, moudrosti stáří. Způsob, jak dědeček s babičkou vychovávali Malého stroma, jak s ním jednali a komunikovali, jak silné mezi nimi bylo pouto, byl neuvěřitelný. Kéž bychom měli všichni v těžkých chvílích svou Psí hvězdu.
Krásný je i film.

kofee
22.07.2019 5 z 5

Šustění kukuřice, teplo ohňů, hvězdná obloha, tajné stezky, hovory beze slov, vděčnost zemi, důvěra v lásku. Babiččino čekání na zápraží srubu, dědečkovo řemeslo, ochrana Vrbového Johna a jejich šťastný Malý Strom. A taky Psí hvězda ????

Laška082
23.04.2019 5 z 5

Nezapomenutelná kniha. Nádherný, dojemný příběh. Málokdy při čtení brečím, vlastně nikdy, ale tady jsem v určité fázi bulela jako želva.

Terezulina
08.04.2019 5 z 5

To byla tak milá knížka….. Já se budu opakovat, ale miluju knížky s Indiány a ty jejich moudra….já nevím, někdy prostě řeší člověk opravdu nepodstatné věci….Doporučuji přečíst.

evask
21.03.2019 5 z 5

Prosté a moudré.

Sůvička4
20.03.2019 5 z 5

Velmi poutavě napsaný příběh o tom, že je pro dítě důležitější láskyplné prostředí prarodičů, kteří předávají moudrost předchozích generací než zdánlivě spořádáný sirotčinec, kde se ve jménu Boha a dobra dějí velmi zlé věci a ničí se dětská duše. Kniha ukazuje, jak je pro nás důležité znát své kořeny, rodinnou historii a jejich životní moudrost a zkušenost. A že mnohem více než slova jsou pro výchovu dětí důležité naše činy. Moc se mi líbila, stejně jako mému 11letému synovi, který ji četl sám od sebe už 2x.