Slepá mapa - Alena Mornštajnová | Databáze knih

Slepá mapa

Slepá mapa
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/bmid_slepa-mapa-7BH-363903.jpg 5 6408 6408

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky. V roce 2018 dotisk.... celý text

Aleh
10.05.2017 5 z 5

Autorku tohoto díla jsem poznala tady na DK. A jsem ráda, neboť se mi její román o životě tří generací jedné rodiny velmi líbil. Hned na začátku mě zaujal nápad vyprávět osudy tří žen a jejich blízkých právě tou nejmladší z nich. A tak se dovídáme mnohé o životě babičky Anny, maminky Alžběty a samotné Anežky na pozadí historických událostí, kterými prošla naše země od 1. světové války až do konce 20. století. Kolikrát jsem si při čtení vzpomněla na svou babičku a maminku a jejich vyprávění o dobách dávno minulých a vzpomněla jsem si na tu či onu dobu v životě naší rodiny a mě samotné. Moc se mi líbí styl psaní Aleny Mornštajnové a těším se na její další knihy.

Len04
06.05.2017 5 z 5

Ma prvni kniha od Aleny Mornstajnove a musim rict, ze odted budu vzdy netrpelive vyhlizet jeji novinky. Skutecne prijemne vypraveni, moc hezky styl, paradne vykresleny pribeh obycejnych lidi a jejich nekdy neobycejnych osudu. Od knizky jsem se nemohla odtrhnout. Zaslouzenych pet hvez a jen tak dal.

sabca
27.04.2017 4 z 5

Tři generace žen, každá trochu jiná. Přesto, že se jedná o prvotinu, povedla se. Období zahrnující od konce první světové války až téměř do konce 20 století, popsané příjemným jazykem. Knihu jsem si vybrala k plnění Čtenářské výzvy a líbila se mi. Doporučuji

pavlinka0250
23.04.2017 5 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila při brouzdání na Databázi knih a anotace i komentáře rozhodly, že ji musím mít.
A bylo to opravdu pohlazení na duši. Moc krásně se příběh četl, je to skvěle napsáno, vtáhlo mě to do děje a nechtělo pustit a bylo mi líto, že už mě čeká pouze poslední stránka.
Slepá mapa má nyní čestné místo mezi mými nej knihami a určitě si tento knižní skvost znovu s radostí přečtu.
Vřele doporučuji. *****
Další dva tituly od této výborné autorky, mám již objednané.
Prostě to nešlo jinak.

Alča I.
22.04.2017 5 z 5

Nebylo to zrovna moje oblíbené téma, ale kniha je velmi pěkně psaná a i příběh mě vtáhl do děje. Určitě si přečtu další knihu od této autorky.

gumkacik
18.04.2017 5 z 5

Kniha je psána příjemným stylem. Čtenář není rušen komplikovanými větami, ani překombinovaným dějem a může se do příběhu bez potíží ponořit. Vzhledem k širokému záběru knihy (co se časového rozpětí i množství postav týče) je styl psaní zvolen velmi vhodně. Postavy jsou promyšlené, z každého období sálá určitá atmosféra. Nejzajímavější mi připadal příběh Anežky, která je nucena konfrontovat se jak s komunistickým režimem, tak se svou vlastní povahou.

Majdule
16.04.2017 5 z 5

Tento příběh mě okouzlil. Rodinná sága mapující osudy tří silných (byť u poslední z nich spíše nevědomky) žen je také fascinujícím výletem do historie. Přináší otázku viny, kterou nelze vykoupit, přesto s ní musíte žít. Je o pravdě a její roli v životě.
Hodně jsem přemýšlela o názvu a tom, jak se mi zdá tentokrát důležitý a výstižný. Vykládám si ho jako paralelu se životem, který je také slepou mapou a my se jen snažíme odhadovat pevná místa, jasné obrysy a učinit správná rozhodnutí.
Osudy krásné a odhodlané Anny, neústupné, přímočaré a chladné Alžběty i životem vláčené Anežky nám předkládají tři výrazné prototypy žen i způsobů, jak uchopit život. Nezdolnost, která v nich všech byla, vzbuzuje sympatie, nejvíc snad u Anežky, která ve svých očích prohrává srovnání s babičkou a matkou a přes to stále jde dál, krok za krokem, rozhodnutí za rozhodnutím, tragédii za tragédií.
Slepá mapa vzbuzuje empatii, porozumění, umožňuje vhled a to je deviza, kterou zas tak často nenajdete.

kalinkacz
15.04.2017 5 z 5

Tak tohle se povedlo! Po přečtení autorčiny nové knihy "Hana" jsem si utíkala pro tuhle... Proč? Protože se mi styl psaní a samotné příběhy tolik líbily a zaujaly! "Slepá mapa" byla skvělý román, který výborně vykreslil historii naší země na osudech obyčejných 3 žen... Jejich osudy vás určitě neskutečně dojmou a připoutají ke knize až do jejího konce... Obrovské doporučení!

Haen
15.04.2017 5 z 5

Výborná kniha! Jsem z ní nečekaně nadšená, přesně se trefila do mého vkusu. Příběh tří generací žen tak poutavě napsaný, že si určitě tuhle knížku přečtu ještě jednou.

Liilith
08.04.2017 5 z 5

Slepá mapa od Aleny Mornštajnové si ke mně našla cestu přes kamarádku ...Po jejím dočtení jsem hodně dlouho přemýšlela a hledala slova, která by nejlépe popsala dojem, který ve mně knížka zanechala. Příběh klenoucí se několika generacemi jedné rodiny. Jejich osudy, omyly, úspěchy. Život, takový obyčejný život, obyčejně napsaný a přitom neobyčejný.
Jsou knížky, které si chcete přečíst znovu hned, jak je dočtete. Tahle pro mě byla jednou z nich.

OliP
08.04.2017 5 z 5

Opravdu krásná kniha, doporučuji. Líčí osudy tří žen ústy té nejmladší, ve kterých se promítají všechny více i méně smutné etapy 20.století. Přečteno jedním dechem a velmi se těším na další knihy této autorky. Píše opravdu velice pěkně a čtivě.

zupri
06.04.2017 5 z 5

Já tu knížku miluji. Zas a znovu jedním dechem. Děkuji za ni!

Ywonek
04.04.2017 5 z 5

Naprosto uzasna knizka, co me dostala. Nevim co vic napsat . Urcite si prectete.

harena
31.03.2017 5 z 5

Tak to je knížka mého srdce. Hluboce lidská , emotivní, vlídná, čtivá a ke konci jsem napětím přestávala dýchat. Strhující románový příběh života tří generací a sledující zejména drama života babičky, matky a dcery. Žila jsem s každou postavou, prožívala jejich ztrátu, bolest a spadl mi kámen ze srdce, když to dobře dopadlo. Část té doby jsem také prožila a vím, že to tak opravdu bylo.
A děkuji moc za krásný a optimistický závěr knihy. Slepá mapa patří k nejkrásnějším knihám, které jsem četla. Za mne je to šest hvězdiček.

cecetka
17.03.2017 5 z 5

Ke knize jsem se dostala nahodou a jsem z nadsena. Mozna je dobre, kdyz knihu napise vyspely autor, jako je tomu v tomto pripade. Kniha je napsana nadhernym jazykem, ktery je balzamem na dusi. Zivotni pribehy jsou smutne, presto je kniha misty i vtipna. Zakonceni hezke, mile, az mi bylo lito, ze uz je konec.
Jsem plna dojmu a vim, ze par dnu po jine knize nesahnu, protoze si chci ten pozitek vychutnat. Podobne dojata jsem byla z krasneho jazykoveho podani Hany Andronikove a jejiho Zvuku slunecnich hodin.

Magdalena5
17.03.2017 4 z 5

Slepou mapu jsem četla dva roky zpět a dost se mi líbila, zvlášť popis česko-německých vztahů. Moc dobře se četla.

pet9
08.02.2017 5 z 5

Skvělá kniha ! Doporučuji !

Premek81
04.02.2017 4 z 5

Knížka je napsaná vypravěčskou formou, děj má spád, dobře se to čte. Představte si, že jste na návštěvě u milé paní, která vypráví o svém životním osudu a peripetiích svých rodičů a prarodičů. Chvíle radosti a obyčejného života se střídají s peripetiemi, které přinesou světové války, tvrdý komunismus v 50. letech i porevoluční "odkrývání karet". Vyprávění letí a vy sedíte, usrkáváte čaj a posloucháte.. protože příběh je skutečně zajímavý a vás s každou novou historkou zajímá jak to bude dál...

květáček
23.01.2017 5 z 5

Skvěle napsáno, děkuji paní autorce za velmi zajímavou a dobrou četbu. Velmi se těším na novou knížku "Hana", která brzy vyjde. Určitě si ji přečtu a neb pracuji jako knihovnice, budu paní Mornštajnovou doporučovat i našim čtenářům.

Koňadra
21.01.2017

Hmmmmmm. Nie je to zlé. To určite nie. Ale v Čechách bolo knižiek s podobnou témou vydaných viacero a ... aspoň podľa môjho skromného názoru, niektoré sadnú lepšie, sú farebnejšie, plnšie života.
Určite však knižôčka nie je na zahodenie a čítať ju nie je stratou času. Nakoniec, nie je náročná ani rozsiahla, veľa toho času ani nezaberie.