Slepá mapa

Slepá mapa
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363903/bmid_slepa-mapa-7BH-363903.jpg 5 6286 6286

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky. V roce 2018 dotisk.... celý text

evvva
08.08.2017 5 z 5

Tuto knihu jsem přečetla po Haně, nelituji, opět úžasně čtivý a poutavý příběh, krásné odpočinkové čtení mezi "Kingy" :), které jsem četla před ní. Děkuji

monte
04.08.2017 5 z 5

Vynikající, nemám co dodat. Snad jen to, že díky čtenářské výzvě jsem si nejdříve přečetla knihu Hana. Paní Mornštajnová mě zaujala natolik, že jsem se pustila i do této knihy a rozhodně nelituji.

haki34
29.07.2017 5 z 5

kladné recenze a doporučení z mého okolí mě přivedli k Aleně Mornštajnové...a nelituji. Začla jsem hezky od začátku Slepou mapou...jednoduchá knížka, obyčejný příběh 3 generací žen v jedné rodině...
Obyčejný a možná neobyčejný právě tou jedoduchostí, přímostí, popisem historie, která se se spoustou lidí vůbec nemazlila...
nejvíce mi utkvěla v paměti Alžběta...realistka pevně stojící nohami na zemi. Její dcera Anežka naopak jaako věčně nezralá jholčička hledající jistotu, lásku a v dobré víře nechtěně kosící lidi kolem...líbila se mi i postava Boženky, ALžbětiny sestry.. dále dobří lidé, které často potkáme kolem sebe - Královy, Hermannovy....a je jedno, jaké jsou národnosti
Kniha připomněla hrůzy komunismu, plíživost a jednoduchost , s jakou tlačili už na děti ( šátkyy, vlaječky, nemožnost studovat vysněnou školu....). výslechy, rozbité rodiny, připomněla hrůzy druhé světové války, která rozdělila rodiny nejenom smrtí....

Knížka mi taky tak trochu jednoduchostí a sílou výpovědi 3 generací připomněla Heřmánkové údolí od H.M. Körnerové....a ano, taky jsem na konci setřela slzu dojetí...dopadlo to pro všechny nejlépe jak mohlo...a snad i Anežka najde klid a mír :)

těším se na Hotýlek !!!

ajasin
28.07.2017 5 z 5

Skvěle napsaná rodinná sága, zahrnující celé dvacáté století. Kdybych mohla, dám i šest hvězd. To hovoří za vše. Víc není co dodat.

petunkav
17.07.2017 5 z 5

Jsem velmi spokojená. Po knize jsem sáhla po dobrém doporučení a v žádném případě nezklamala. Skvěle podané, opravdu moc pěkné.
Už mám i další dvě knihy autorky a brzy se do nich pustím.

nikola2817
17.07.2017 5 z 5

Jedním slovem WAU! Takhle nadšená jsem byla snad jen z knihy Hana od stejné autorky. Morštajnová prostě umí! Její skvělý vypravěčský talent by jí mohl kdejaký spisovatel závidět. Po dlouhé době to byla kniha, která mě dostala, a u které jsem si vyloženě hledala každou volnou minutu, abych mohla číst! Tak hluboce emotivní příběh, poutavý děj, každá postava má své místo a je popsán osud všech lidí, se kterými jsme se v knize setkali. Navíc psán jako kronika tří generací jedné rodiny, které si prošla obdobím od 1. světové války až po dobu pádu komunismu. Konec mě úplně dostal. O téhle knize budu ještě dlouho přemýšlet a jen tak na ni nezapomenu. Za mě 10 hvězdiček z 5 ;)

Aimee1
17.07.2017 5 z 5

Vynikající (stejně jako další knihy autorky), ačkoliv po přečtení celé její produkce musí člověk nutně dojít k dojmu, že se už trochu opakuje :) ale zase na druhou stranu, každá "rodinná kronika" je svým způsobem originální... a tato je navíc velmi dobře napsaná.

aktijnov
15.07.2017 5 z 5

Zajímavá kniha (trochu jako rodinná kronika), kterou jsem přečetla jedním dechem...

Marčullkas
08.07.2017 5 z 5

Obuj si moje boty a projdi moji cestu.

bronulka
01.07.2017

Kniha se mi velice líbila. Nejen svým tématem, popisem doby, ale i prolínáním vypravěčů. Určitě doporučuji

pinussilv
26.06.2017 4 z 5

Slepá mapa vypráví hluboký příběh, popisuje životní drama a navíc je zcela pravdivá. Trochu mě jen zklamalo, že tak hluboce emotivní příběh je vyprávěn "ploše", čtenář by měl prožívat mnohem hlubší emoce, ne pouze naslouchat poněkud nevzrušené vyprávění. Líbivě šťasný konec vyznívá nepřesvědčivě v kontrastu s předešlými událostmi. Závěrem musím velmi ocenit, že takových příběhů by mělo být víc, protože lidská paměť je krátká a mladá generace by měla vědět, jak se skutečně žilo v naší zemi.

slesicka
25.06.2017 5 z 5

Krásný příběh! Skvěle popsané postavy a poutavý děj. Moje druhá přečtená kniha od autorky a opět plný počet hvězd. Doporučuji k přečtení.

zdenek118
24.06.2017 5 z 5

Poutavý příběh tří generací žen, babičky matky a dcery odehrávající se v období od 1. světové války až skoro do současnost. Každá z nich se popasovala se svým životem ne vždy veselým a jednoduchým v českém pohraničí po svém. Kniha se mi velmi líbila nejen svým zajímavým příběhem i čtivým zpracováním autorky. Přečtu si i další knížky od této autorky. Doporučuji i dalším čtenářům.

SakuraLuci
21.06.2017 5 z 5

Úchvatná kniha, po dlouhé době 5 *, klobouk dolu.

kalinka99
15.06.2017 5 z 5

Krásné kniha o osudu tří žen. Občas jsem měla pocit, že jsem součástí příběhů. Rozhodně čtivě napsané. Jen škoda, že třeba nebyly upřesněny místa nebo data abych byla více v obraze. Jinak určitě doporučím dále.

Juliatta
14.06.2017 5 z 5

Jsem maximálně nadšená. Celá kniha mě téměř nenechala spát. Četla jsem dlouho do noci a někdy zase brzy ráno, prostě nešlo přestat. A ten konec to byl úplný top! Přesně takhle někdy přemýšlím když se má stát něco zlého a nějakým záhadným způsobem, kterému říkám "štěstí" se nic nestane. 5 bodů, to jsem nedala hodně dlouho :-) . Víc Aleny Mornštajové :-*

kiraa
14.06.2017 5 z 5

Jsem nadšena další knihou této dámy. Generační příběh​ Anny, Alžběty a Anežky je sepsán na pozadí těch nejdůležitějších historických událostí 20. století. Skvělý vypravěčský talent mě opět uchvátil. Dá se říci, že jsem knihu nečetla, já ji žila.

Evule81
10.06.2017 5 z 5

Další skvělá kniha. Doporučuji.

Mandalka74
10.06.2017 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Jedná se o velmi zajímavý příběh jedné rodiny, se kterou prožije čtenář spoustu let, připomene si historické události. Tři ženy, tři generace, plno životních zvratů, vztahů, které by za normálních okolností nebyly. Tak nejdříve prožijeme příběh Anny, potom Alžběty a pak Anežky. Tři velmi zajímavé příběhy, tři výjimečně ženy, které i přes těžké životní lekce, si život užívaly. Knihu doporučuji.

bábuška
08.06.2017 3 z 5

Po přečtení románu Hana jsem byla mírně zklamaná, i když se kniha četla pěkně, ale zcela bez emocí. Asi proto, že jsem podobné osudy sdílela ve své vlastní rodině. Mladším čtenářům ovšem může děj knihy osvětlit mnoho z české historie.