Směšné lásky

Směšné lásky
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310288/bmid_smesne-lasky-sTJ-310288.jpg 4 2197 2197

Sedm povídek, jejichž námětem je láska zasazená do komických souvislostí, anebo spíš to, co lidé v komických souvislostech pokládají za pokus o milostný vztah. Svazek obsahuje povídky Nikdo se nebude smát, Zlaté jablko věčné touhy, Falešný autostop, Symposion, Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým, Doktor Havel po dvaceti letech, Eduard a Bůh. Podle dvou povídek byly natočeny filmy: Nikdo se nebude smát (režie Hynek Bočan, 1965) a Já truchlivý Bůh (režie Antonín Kachlík, 1969).... celý text

Povídky Literatura česká
Vydáno: , Atlantis

Směšné lásky, 1970

rajtrmiros
10.11.2013 5 z 5

Skvělé i úsměvné a výstižné povídky. Skvěle se čtou a některé slova vedou i k zamyšlení a vytváří realistický obrázek o dnešní době.

felia
28.08.2013 5 z 5

Kunderovy Směšné lásky se mi líbí z jeho díla nejvíc, ale nedokážu vysvětlit proč. Mám při jejich čtení příjemný pocit.

BellC
24.08.2013 3 z 5

Čím víc Kunderu čtu, tím víc mi přijde stejný. Netvrdím že špatný, ale jednoduše stejný. Je to má třetí kniha a vím že víc už od něj nepřečtu. Osobně bych spíš vyzdvihla Nesnesitelnou lehkost bytí, protože povídky v této sbírce jsou jedna jako druhá.

Michaela91
17.07.2013 3 z 5

Některé povídky mi sedly jiné vůbec, bylo to tak půl na půl.

tatruszka
16.06.2013 3 z 5

Přečetla jsem pouze povídku Falešný autostop, námět by zajímavý a určitě originální, ale není to žánr, který bych přečetla celý.

Gizminek
17.04.2013 4 z 5

Dokonalý popis smýšlení a myšlenkových pochodů hlavních postav, díky Kunderovi si dokáži představit všechny postavy v knize skrz na skrz.

liletka_a
06.04.2013 4 z 5

Četla jsem jí jen kvůli maturitě a i přesto se mi moc líbila. Nejvíce asi Falešný autostop a Symposion, ty mi asi nejvíce utkvěly v paměti.. :))

zamek
03.04.2013 5 z 5

Málo kdy se u knihy směji nahlas. Některé povídky z této sbírky mě skutečně donutili se smát.

Warana
22.03.2013 2 z 5

Kundera má několik slabých míst: neumí zacházet s jazykem; má velmi omezenou slovní zásobu, některá slova se nesčetněkrát opakují na minimu stránek, tematicky je to prašt jako uhoď, stále rozvíjí jedno a totéž téma a podobné motivy, jenže k jeho škodě rezignuje i na variace. Dobré momenty opustí, nebo je utne, nejhorší varianta je, když zaniknou pod prapodivnou monologickou slátaninou. Sbírka povídek se slije po krátkém čase v matné vzpomínky. Souhlasím s Kachorou, že pohled na lidi a vztahy jsou jeho plusem, bohužel mohl by s tím udělat mnohem více. Pro mě dvě hvězdičky a čtení spíš z musu.

Kachora
21.03.2013 4 z 5

Mně tenhle styl psaní a tenhle pohled na lidi a jejich vztahy prostě seděl. Chvílemi jsem přikyvovala; jako by Kundera popisoval některé mé známé a jak to oni "mají". Podle mě dost realistické, i když si chvílemi člověk až říká, jak je vlastně ta realita někdy smutná a prázdná...

lucinecka210
15.03.2013 3 z 5

Nejzajimavější falešný autostop,jinak docela miš maš kniha :-D tak když chlap píše o myšlenkách chlapů :D docela zábavné, jako žena jsem se občas cítila divně :-D

Yorika
12.03.2013 3 z 5

Mé první setkání s Kunderou nedopadlo z mého pohledu příliš dobře.Nějak si nemohu zvyknout na autorův styl psaní a v podstatě mi po celou dobu louskání této knihy dělalo problémy se pořádně začíst.Snad si ji přečtu ještě jednou až budu mít více času.

Tinuse
07.03.2013 2 z 5

Jedna, dvě povídky byly fajn, maximálně trochu zajímavé, jinak mne ale nebavily a mnohdy jsem se přemáhala je vůbec dočíst.

Amnesiac
26.10.2012 4 z 5

Veľmi slušné. Ako to u zbierok býva, poviedky sú jedna lepšia, iná horšia, ale vyslovené zlú a nepodarenú tu nenájdete. 100% Kundera

Benedygtus
25.09.2012 4 z 5

Ja nevim proc, ale teto knize bych dal nazev Nesmrtelnost, mozna proto, ze je laska nesmrtelna, mozna proto ze M. Kundera si opet neodpustil zavitat na temata jemu blizka a ktera ztvarnuje v te knize, ackoli mozna s trochou nadsazky. Mimochodem, kdyz to ted pisu mozna bych prejmenoval i Nesmtelnost na Nesnesitelnou lehkost byti...
Nastesti to mel a ma v rukou pevne muj milovany romanopisec a napsal dalsi skvele dilo. Rozlozeni do kapitol je v teto knize velice prijemne a asi i diky tomu jsem knihu precetl na muj vkus az prilis rychle.

Zuzvil
30.06.2012 4 z 5

Povídky se mi líbily především svojí čistou ironií, s jakou je autor zobrazuje. Autor opakovaně obnažuje zrádnost a dvojznačnost pojmů jako pravda a lež (Eduard a Bůh), konfrontuje lidské sebehodnocení s obrazem, jaký si o člověku utváří jeho okolí (Nikdo se nebude smát) nebo autentičnost a odvozenost názorů i citu (Falešný autostop). Nejvíce se mi líbila povídka Zlaté jablko.

Zuzaňák
23.06.2012 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila, moje nejoblíbenější povídka je Falešný autostop.

Violetti
29.04.2012 4 z 5

Pohodové oddechové počtení. Kundera má svůj vlastní styl, trochu drzý a svérázný, ale v podstatě neodradí. Asi nejvíc se mi líbila povídka "Já truchlivý bůh". Obecně mi u Kundery spíše vyhovuje ich forma, takže mě logicky nejvíc zaujal první sešit. Třetí mi naopak přišel nejslabší. Přesto to je kniha, po které klidně sáhnu i podruhé.

zuzulique
17.04.2012 5 z 5

Vhodné na zoznámenie s pánom Kunderom. Ja ho milujem na život a na smrť, takže tieto poviedky boli taktiež pohladením i pobavením pre moju čitateľskú dušu :-)

Skip
11.04.2012 5 z 5

Sice pochybuji, že by lidé, o kterých ve svých povídkách Kundera píše, uvažovali, tak jak uvažují, ale beru to tak, že nám skrz své postavy a jejich myšlení, uvažování, vnitřní život, chce autor sdělit své názory, svůj pohled na (makro/mikro)svět. A daří se mu to velmi dobře. I když jsou některé pasáže intelektuálně náročnější, přeci jen jsou snadno pochopitelné díky Kunderově schopnosti vyjadřovat složité věci čtivou a jakoby (zdánlivě) odlehčenou formou. V povídce Ať staří mrtví ustoupí mladým mrtvým popsal s velkou přesností mnohé z toho, co napadá i mě v mém věku. Kundera je vskutku velmi dobrý pozorovatel, který umí jít až na dřeň, aniž by svůj objekt surově odřel.