Stačí mávnout křídly

Stačí mávnout křídly
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540793/bmid_staci-mavnout-kridly.jpg 4 222 222

Stačí mávnout křídly série

1. díl >

Úsměv hezkého kluka. Špatná rada nejlepší kamarádky. Důvěra vložená do rukou nesprávné osoby. To všechno vedlo k událostem, na které Cilka nikdy nezapomene. I tak je ale rozhodnutá udělat za svojí minulostí tlustou čáru a začít znovu v novém městě. Hned první den ve škole však končí usazená v lavici vedle nevrlého spolužáka, který na první pohled přitahuje problémy, a zároveň zaujme svého upovídaného souseda, jemuž se marně pokouší vysvětlit, že o jeho – a vlastně číkoli – pozornost nestojí. Jenže je těžké být neviditelná, když napovrch vyplave její tajemství… Důmyslně napsaný debut o síle přátelství, první lásce a nových začátcích. 2. vydání.... celý text

baru.smisek
21.11.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka!

Objeveno a přečteno díky Klubu psáčů, jehož autor natočil skvělý rozhovor s autorkou a redaktorkou, a tak mě to zaujalo, že jsem knihu hned další den sháněla v knihovně. Přečteno jedním dechem během dvou jízd vlakem.

"Trochu depka", ale opravdu realisticky popsané, poutavě vymyšlená struktura (střídají se kapitoly z přítomnosti a minulosti, které spolu navzájem souvisí)... prostě taková jiná, lepší YA o přátelství. A taky třetí kniha, u které jsem měla na krajíčku (předtím Zvuk slunečních hodin a dětská Čekání na vlka). Trochu jsem z toho měla vibes 13 Reasons Why (které doma taky dost prožíváme), ale zároveň to má hodně svého...

No a co musím opravdu podtrhnout, je grafická úprava knihy! Je to vážně vymazlený kus, takže klobouk dolů před malým, "dobrovolnickým" nakladatelstvím YA čtu. :))

tatjana1737
01.10.2024

(SPOILER) !!! POZOR, i když neurčité, komentář obsahuje MOŽNÉ SPOILERY !!!

Druhá zkušenost s YA.čtu a mohu říct, že já tedy rozhodně YA.čtu a číst budu. Páni... dočetla jsem před chvilkou, takže je to všechno čerstvé, a protože nechci převypravovat děj a prozrazovat, mohu konstatovat alespoň tohle: krásně vizuálně zpracovaná kniha (jen motýlci po stranách textu + číslování stránek na okrajích po stranách a ne dole, jak jsem zvyklá, mě dost dlouho rušili), ale především dobře napsaný příběh (Vážně autorce před vydáním nebylo ještě ani 19??? Smekám!), krásný jazyk, stylistika, promyšlená kompozice knihy - kterou by člověk vlastně mohl po dočtení začít číst znovu a plynule navázat, nebo by ji mohl číst "na přeskáčku" časových rovin, tedy tak, jak byla napsaná, anebo si přečíst jen kapitoly arabsky číslované a pak ty očíslované římskými číslovkami, nebo naopak, a příběh si složit chronologicky. Jako... WOW. Jistě bych dokázala najít nějaké výhrady, a možná se objeví, až si dojmy trochu sednou, ale v danou chvíli jsem opravdu nadšená a - teď se budu opakovat - obdivuji autorku, že v raném věku dokázala napsat něco takhle vyzrálého a (kompozičně, stylisticky, jazykově...) propracovaného. Jistě za ní bude stát i tým YA.čtu, který odvedl svůj díl práce, ale i tak...

Mimochodem: Zásadně čtu i předmluvy autora, doslovy či poděkování, protože to mám stejně jako v kině - zaplatila jsem si celý film, takže zhlédnu i titulky, a stejně tak - zavázala jsem se přečíst celou knihu, a tak si přečtu i poděkování a tiráž. (Teď kecám. Vydavatelské údaje čtu tak ve 2 případech ze 100.) A kdybych to měla zhodnotit, ono i to poděkování je vymazlené a promyšlené, stejně jako zbytek knihy :-).

Ač jsem svým rokem narození spíše Old Adult, kniha se mi líbila, příběh mě vtáhnul a s blížícím se koncem byly momenty, které mi vháněly slzy do očí (za mne zejména závěrečná scéna s Beou). Cynicky nevěřím, že by někde byli takoví klaďasové jako Robert a Damián, ale lidsky chci věřit tomu, že ano, a vlastně v dobré konce doufám a i když všechno křičí, že nebudou, chci, aby byly. Při čtení jsem si říkala, že "až tak moc se Cilce nestalo" - aniž bych to chtěla bagatelizovat, jen jsem se při čtení anotací a komentářů bála mnohem horšího a varování na knize mým dobrým pocitům nepřispělo. O to víc mě zabolelo, co se stalo dál, i proto, že jsem v podobné situaci byla taky a taky byla naprosto paralyzovaná. Ale jinak jsem neměla tendenci si do příběhu cokoli projektovat ze své zkušenosti a Cilčin příběh vnímala sám o sobě. Jako rodiče mě pak zasáhly ani ne reakce hrdinčina otce, které byly na facku, ale tak nějak jsem je čekala a brala to tak, že byl schválně takhle napsaný, jako spíše rodičovská bezmoc a fakt, že máma a táta dlouho nevidí či úmyslně přehlížejí, že se něco děje, a pak, když by to chtěli řešit, jsou naprosto bezmocní. O tom, že v případě gymnázia, kam Cilka chodila, selhaly všechny další dospělé autority, nemluvě.

U nás v knihovně je zařazena v dětské sekci a mně by zajímalo, jak na ni nahlíží dětský či mladistvý čtenář, který ještě v životě nenarazil. Ač pro někoho příběh asi vyzní mravokárně a v knize uvidí hlavně varovně vztyčený prst, souhlasím s tím, že jde o důležité téma a že kniha za přečtení rozhodně stojí. Na přidané hodnotě (a tady se i já začínám vracet na začátek vlastního komentáře) jí pak přidává to, jak je napsaná.

Luccinda
26.08.2024 5 z 5

Pokud máte rádi příběhy, které se věnují důležitým a citlivým tématům, Stačí mávnout křídly by vás rozhodně nemělo minout. Za mě je to jedna z nejlepších heavy contemporary, co jsem kdy četla. Knížka ve mně dokázala vyvolat celou škálu emocí, a to hlavně díky tomu, jak krásně byla napsaná. Opravdu klobouk dolů, vůbec bych nepoznala, že knížku napsala takhle mladá autorka.

Příběh je rozdělený na dvě časové roviny, část "Předtím" a část "Potom". Postupně tak odkrýváte Cilčinu minulost a zjišťujete, co zlého se jí v životě přihodilo. A musím říct, že mi Cilčino vyprávění hned několikrát zlomilo srdce. Bylo to opravdu silné, dojemné a bolestné. Cilka mi neskutečně přirostla k srdci a v průběhu čtení jsem často měla potřebu jí obejmout a říct, že všechno bude dobré. A přesně takhle si představuju dobrou heavy contemporary.

Jajinka713
23.08.2024 4 z 5

Na knížku jsem slyšela samou chválu, takže jsem se do ní s chutí pustila. Knížka se četla hezky, líbilo se mi její grafické zpracování a jak se střídaly kapitoly z minulosti a současnosti. Stačí mávnout křídly bylo moje první heavy contemporary, i když to není můj žánr (fantasy), tak jsem si ji užila.

Hlavní postava Cilka vypadá na první pohled na bezproblémovou holku, kterou ale vůbec není. Postupně jsem zjišťovala, jak se to všechno stalo a co bylo špatně. Cilka byla holka, která jen toužila po tom někoho milovat, a proto byla často hodně naivní, což mě někdy štvalo, ale docela jsem ji i chápala.
Chvílemi jsem měla na krajíčku a málem se dokonce rozbrečela, ale nestalo se tak. Cítila jsem všechny emoce, jenž by měli být u dobré knihy vnímány.
V příběhu se objevují lidé, které budete nenávidět, ale i lidé, které budete zbožňovat. Vedlejší postavy byly také krásně napsané.

Knížku určitě doporučuji a těším se na volné pokračování Pilná jako včelka

posterka
10.08.2024 4 z 5

(SPOILER) Grafika? Krásná obálka, motýlci na stránkách...
Typografie? Konečně jsem zase četla knihu, kde není 100 překlepů a je hezky upravena
Forma a styl psaní? Kniha se dá číst dvěma způsoby. Řeší se v ní dvě linky, minulost a přítomnost. Moc se mi to líbilo!!!

ALE!

Dojem celkověho čtení zkazila druhá polovina knihy, kde se psaní zvrhlo v preventivní četbu, kterou jsem od příběhu absolutně nečekala a ani upřímně čekat nechtěla.

První polovina knihy je čtivá, úplně jsem se do ní zažrala. Jsou tu věci, které jsem si já jako náctiletá prožila, takže to pro mě občas bylo emotivní. Cítila jsem z knihy úzkost, "temnotu" ale zároveň na ději na lepší zítřky, což tak bez pochyby mělo být a velmi se to povedlo!
Když jsem ale dočetla do poloviny knihy a začala přicházet na to, co se vlastně Cilce stalo, že se ocitla na nové škole a je tak uzavřená vůči svému okolí, začala jsem být strašně zklamaná. Posledních pár stran jsem upřímně i přeskočila, jak jsem těch poučných preventivních řečí byla přeplněná. Já samozřejmě chápu, že je třeba o věcech mluvit, ale tlačit takhle na pilu? Opravdu jsem si pak přišla spíš jak na školní přednášce... Čekala jsem kvalitně propracovaný konec a místo toho autorka rychle protlačila ještě poučení o sociálních sítích a zážitek se znásilněním, který mě nestihl zasáhnout, protože byl do příběhu vyloženě vtlačen, abych si uvědomila ty strašné následky činů, když se něco v pubertě stane, co nemá.

Závěr? Jako preventivní četba dobrý, je to úderné a s citem napsané. Asi ybch to dala přečíst svoji dceři, až ji bude 13. Ale já osobně jsem se asi sekla a čekala prostě něco jiného, omlouvám se...

lucakuca
11.07.2024 4 z 5

Stačí mávnout křídly a průser je na světě!
Čtivá, napínavá a moc krásná. Od začátku jsem v napětí a na jehlách, cože se vlastně stalo!?
Pomaloučku jako cibuli se kniha odhaluje. Musím říct, že to samotné odhalování mě bavilo víc, než samotný závěr.
Neříkám, že konec je nějaký špatný, to vůbec!
ŘÍKÁM, že autorka umí temnotu nasadit od začátku a zvostra.

KnihoMolka-_-
08.07.2024 5 z 5

Krásná důležitá kniha.
Dekuju za ni

Onceuponthetime
28.04.2024 5 z 5

Po přečtení této knihy ve mě zůstala motanice pocitů. Úzkost a vztek spolu s nadějí. Tato kniha je o důležitýh věcech, o věcech o kterých je těžké mluvit, ale zároveň je to nutné, o věcech před kterými by člověk nejraději zavřel oči a předstíral, že neexistují. Jenomže ony se dějí a bohužel je to častěji, než by člověk řekl. Tahle kniha vám ukáže, jak těžké je dostat se zpátky na nohy a jak důležité je v životě potkat lidi, kteří neodsuzují.
Obdivuji autorku, že dokázala vystavět nádherný, bolestivý a důležitý příběh.
(P.S. To jak je kniha překrásná navenek, nádherně odráží, jak krásně je napsaný příběh uvnitř)

Lily101
18.03.2024 3 z 5

Čekala jsem od knihy mnohem, mnohem víc, než jen pohádku. Hvězdičku navíc dávám s ohledem na to, že byla autorka v době vydání mladá (pouhých 19 let) a současně jsem zcela mimo cílovou skupinu.

Prosím, pokud se Vám stane něco hrozného, běžte na policii hned. Pak už nebudou důkazy a dost možná pachatel nebude nikdy potrestán.

Kdyby si z této knihy měl každý čtenář bez ohledu na věk vzít jednu cennou radu, byla by to tato: “Když se něco stane, vyslechněme napřed druhou stranu, než si uděláme závěr a na osobu navždy zanevřeme.

zamilov.do.knih
10.03.2024 5 z 5

4,5/5
tahle knížka byla krásná, ale během čtení mi bylo docela smutno. příběh se mi vryl do paměti, ale taky si pořád pamatuju, jak mi během čtení bylo úzko. tím chci říct, že tahle knížka je určitě moc důležitá a hluboká, ale chtěla bych upozornit na to, že to není moc veselé čtení, tak abyste s tím počítali. co se postav týče, tak ty mi byly sympatické (oblíbila jsem si hlavně roba, kterého jsem obdivovala v tom, že to s cilkou nevzdal, i když ho pořád odbývala, a ten jejich moment u vchodových dveří v bonusové brožurce byl hrozně cute), styl psaní se mi moc líbil a grafické zpracování knížky je nádherné. bůh ví proč knížku v hlavě pořád srovnávám s alespoň prozatím, i když vím, že tyhle dva příběhy jsou od sebe hrozně odlišné a porovnávat je je blbost, ale stejně musím říct, že alespoň prozatím je asi přece jenom víc můj šálek čaje (feel good jsem měla vždycky radši než nějaké heavy příběhy) a moje srdce si asi proto ukradlo trochu víc. stačí mávnou křídly je ale každopádně krásně napsaná knížka, která rozebírá mnoho těžký a důležitých problémů a témat, a proto toho dokáže čtenářům mnoho předat. (jo a pro brňáky je bonusem i to, že se část příběhu odehrává v nám známém prostředí hihi.)

Nejlin
09.03.2024 5 z 5

(SPOILER) krásná kniha jen bych nejradši kdyby se Cilka radši zamilovala do Damijána než do Roba.

Fortuna7
23.02.2024 4 z 5

Velmi čtivá contemporary kniha z prostředí české střední školy, která zpracovává důležitá témata, ale hlavně ukazuje na neskutečně podstatnou myšlenku. Celý příběh je napsán citlivě a já se od čtení nemohla odtrhnout. Střídání kapitol z minulosti a současnosti mi vyhovovalo a krásně celý příběh pospojovalo dohromady. Velmi oceňuji I vedlejší postavy, které jsem si oblíbila o trochu víc než hlavní hrdinku, se kterou jsem sice soucítila, ale jinak mi úplně nesedla. Celkově ale knihu můžu vážně jen doporučovat a jsem ráda, že takové knihy vycházejí.

Anie94
21.02.2024 5 z 5

Příběh sledujeme v mých oblíbených dvou časových rovinách - v minulosti a současnosti, a tak pomalu přicházíme na kloub tomu, co se vlastně stalo. Knížka se dobře četla, stránky ubývali pod rukama. Hodně oceňuji to, že byl do příběhu zasazen problém - duševní zdraví dospívajících a to se mi moc líbilo. Také oceňuji to, že tento "problém" byl v popředí celého příběhu a nebyl rušen romantickou linkou, která nám krásně zůstala v pozadí a jen celý příběh vhodně doplnila. Knížka to je krásná, citlivá a najdete tam spoustu krásných myšlenek. Takže určitě doporučuji všem k přečtení.

ZNellyZ
17.02.2024 5 z 5

České autory nečtu, ale obálka mě zaujala, tak jsem zkusila udělat vyjímku a vyplatilo se. Kniha se velmi dobře čte a příběh, který se v ní odehrává je citlivě uchopen a přesto dokáže čtenáře šokovat svou realističností.

Audrina
12.02.2024 5 z 5

Opravdu velice povedený příběh, ze kterého člověka až mrazí. I když už dávno nejsem na střední a podobné problémy už vlastně neřeším, dokázala jsem se vcítit do hlavní hrdinky a bylo mi opravdu smutno, čím si musela projít.
Rozhodně bych příběh doporučila dospívajícím i rodičům

virgo_books
08.02.2024

Pokud chcete opravdu skvěle napsaný YA comporary příběh, který zpracovává vážná témata, tak tuhle knihu rozhodně nesmíte minout.

Naše hlavní hrdinka se snaží začít znovu na nové škole, ale i tam ji provázejí následky z té předešlé.

Rozhodně doporučuji si přečíst trigger warnings, než se do knihy pustíte.

Je to velmi silný příběh, který jsem celý probrečela, ale rozhodně vám ho doporučuji.

Není to sice typ knihy, kterou bych četla často, ale rozhodně si volné pokračování ráda přečtu.

Za knihu děkuji nakladatelství YA.čtu

Knihovnice226
28.01.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla za dvě odpoledne. Určitě bych ji doporučila nejen dospívajícím dívkám, ale i rodičům, učitelům a všem, kteří někdy nerozumí mladým lidem.
Oceňuji jak byly všechny postavy detailně vylíčené a děj extrémně napínavý. Strašně se mi libílo prolínání současnosti a minulosti.
Doufám, že brzy autorka vydá další knihu! :-D

natalie.carsen
27.01.2024 3 z 5

Krásně popsané emoce, až mě to přeneslo do mých teen let kdy člověk všechno prožíval 2x více :) velmi těžké téma velmi hezky popsané

Kniholenka9
13.01.2024 4 z 5

Smekám před osmnáctiletou autorkou. Krásně a citlivě napsala příběh ze života dnešních studentů gymnázia. Hlavní hrdiny jsem si oblíbila, akorát popisy některých Cilčiných emocí už na mě byly moc. Nedokáži si představit, co by se mnou v tomto věku udělala zrada kamarádky a nepodpora v rodině. Kniha má krásnou obálku. Doporučuji.

baru.s
13.01.2024 5 z 5

Nádhera, nádhera, dokonalost. Při čtení se mi chtělo brečet, ječet, smát se a křičet. Příběh ve mně vyvolal nekonečně mnoho emocí a je opravdu nutnost, aby si ho přečetl každý. Všechny události v knize působily až děsivě reálně a postavy byly do detailu promyšleny. Dokonce jsem v nich poznala pár lidí z mého okolí a spolužáky.