Stalker

Stalker
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461181/bmid_stalker-qhQ-461181.jpg 4 4365 4365

Joona Linna série

Majster trilerov Lars Kepler je tu opäť s knihou, od ktorej neodtrhnete zrak! Ak sú lampy rozsvietené, môže ťa stalker vidieť zvonku, ale ak sú zhasnuté, ty neuvidíš stalkera, ktorý je už vnútri. Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán. Polícia dostala ďalšie video, ale neobsahovalo nijaký záchytný bod, podľa ktorého by bolo možné ženu identifikovať. A potom už bolo neskoro. Björn Kern našiel doma surovo zavraždenú manželku Susannu a utrpel takú ťažkú psychickú traumu, že vyupratoval celý dom a mŕtvu uložil do postele. Možno videl nejaký dôležitý detail, ale bol v akútnom šoku a policajti ho nemohli vypočuť. Vyšetrovatelia pri pátraní po sériovom vrahovi povolali na pomoc psychiatra a psychoterapeuta Erika Mariu Barka a ten uviedol Björna do hypnotického stavu. Lenže to, čo mu muž v hlbokom tranze porozprával, spôsobilo, že Erik sa rozhodol polícii klamať. V roku 1921 zverejnil francúzsky psychiater de Clérambault štúdiu o pacientovi, ktorý mal imaginárny milostný vzťah. Tento prípad považujú mnohí za prvú odbornú analýzu stalkera. Dnes sa za stalkerov označujú ľudia, ktorí trpia syndrómom prenasledovateľa, chorobnou posadnutosťou pozorovaním inej osoby. Takmer desať percent ľudí sa počas svojho života stalo obeťou nejakej formy stalkovania. Krátko po vydaní v októbri 2014 sa Stalker stal najpredávanejším románom vo Švédsku, a to aj v kategóriách e-book a audiokniha.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Ikar (SK)

Stalker, 2014

Space.Junkienka
17.12.2015 4 z 5

S napětím jsem očekávala, co se z pátého dílu švédských manželů vyklube, a musím uznat, že jsem byla překvapená. Stalker mi přijde jako úplně jiná detektivka než všechny předchozí. Podrobnější popisy, sexualita a hlavně zamotanost se s předchozími díly nedají srovnat. Nevím, jak mají manželé tvorbu rozdělenou, ale tentokrát mi to připadalo, jako by to psal snad i někdo jiný... Každopádně vrah pro mě byl velkým překvapením a zklamáním.... Zakončení je sice jedinečné, originální, ale pro mne trochu nereálné, nepřirozené, ale to ať si už posoudí každý sám.

bivkova
15.12.2015 4 z 5

Joona Linna je prostě sympaťák!!! Nebýt tolik překombinovaného závěru (jak už bývá u seveřanů pravidlem) dala bych 5 hvězd...

maličkán
14.12.2015 5 z 5

První moje kniha od autora, super, moc se mi líbila, škoda, že už je to navazování na předchozí díly, některé věci jsem si musela domýšlet. Ale napětí od začátku do konce, rozuzlení nečekané. Prostě bomba. Budu shánět další knihy .

alexis818
13.12.2015 4 z 5

Kniha se mi líbila,byl to až brutální zážitek.Musím,ale říct,že předchozí dva díly se mi líbily o kousíček víc.

LucieRossi
11.12.2015 5 z 5

Strhující začátek a pro mě naprosto nečekaný závěr. Jen v některých situacích mi hlavní postavy připadali spíš jako super hrdinové, co všechno dokázali přežít a ještě přitom utíkat. Proto 4*.

DejnaDee
10.12.2015 2 z 5

Ano, plně souhlasím s uživatelkou Melanka, zase jeden superdetektiv, který je téměř supermanem a dokáže opravdu nemožné. To samé je na konci příběhu kdy padouch vydrží takové věci, že by ostatní byli nejméně dvakrát mrtví!

Lenka.Vílka
10.12.2015 5 z 5

Předchozí díly jsem přečetla rychle za sebou (po vydání dílu čtvrtého), takže čekání na Starkera bylo strašné a nekonečné. Ale možná to bylo lepší, protože jsem si tento klenot o to užila víc. Další skvělá kniha ze série, která baví a fascinuje. Jednoznačné doporučení!

KattyV.
09.12.2015 5 z 5

Je to už nějaký čas, co jsem Stalkera přečetla. Ale i teď, po takové době můžu říct, že to teda byla nejstrašnější kniha, co se popisů vražd týče.
Hrůza, bála jsem se, i přes to jsem hltala každé slovo.
Rozhodně je to nejlepší kniha z celé série, ale jedno vám řeknu, Keplerovy knihy nemohu číst, když jsem sama doma. :-)

Dandy1
09.12.2015 5 z 5

Jak snadno se může váš život obrátit naruby. Kniha je akční, má spád i závěr, který byste nečekali.

Pája-91
08.12.2015 5 z 5

Od prvního dílu jsem nadšená, skvěle propracovaný příběh a ten konec.. prostě super !! doufám, že bude pokračování..

Germaina
07.12.2015 4 z 5

ale jo

Melanka
29.11.2015 2 z 5

Příběh přitažený za vlasy, zbytečně nechutné detailní popisy vražd, další zničený detektiv, který se vždy dokáže vypnout k výkonu (viz Hole). Od chvíle, kdy víte, kdo je vrah, je to už úplně zbytečné číst a že je to ještě dlouhé...

Ankavi
27.11.2015 4 z 5

Nejlepší, kterou jsem od autorské dvojice dosud četla. Kniha má spád, napětí, překvapivé rozuzlení. Chvílemi jsem se opravdu bála, závěr je adrenalinový. Skoro bych řekla, že už to bylo tak nějak moc...přetaženo. Ale to je jen nepatrný stín na kráse, jinak velmi povedená detektivka.

MKrat
25.11.2015 5 z 5

complimenti.... dynamický psaná kniha.. opravdu skvělá ...není co dodat.

kubusz
23.11.2015 4 z 5

Keplerovic knihy jsem znal především díky audioknihám, kterými jsem doháněl velký náskok načteného kolegy Nesba. Všechny mě bavily tak, že jsem Stalkera vyhlížel s chorobnou nedočkavostí. Musím říct, že se mi líbila asi nejvíce, snad krom Paganniniho smlouvy. Myslím si a taky doufám v to, že Jurek ještě po smrti není a vrátí Joonu zpět do hry, ale milerád si mezi tím přečtu i Playground.

Kosmik
19.11.2015 5 z 5

Krásná, mrazivá kniha - vzlášť, když člověk bydlí sám :)

Nelly
16.11.2015 5 z 5

"Keplerovky" mají stoupající tendenci - opět velmi čtivé, výborně napsané. Jen Joonovi je toho na hřbet naloženo v životě opravdu dost. Ale je mi tím rozhodně více sympatičtější než Harry Hole se svým pijanstvím...

peteveli
16.11.2015 5 z 5

Výborné....přečteno za tři odpoledne, děti neměly téměř co jíst, máma četla :-D :-D

zelenoockaa
15.11.2015 5 z 5

Tato kniha má jednu opravdu velikou výhodu - překvapivého pachatele. Doporučuji.

AAndulka
14.11.2015 3 z 5

Musím říct, že po předchozích dílech a především Písečném muži, zklamání. Nemohla jsem se do knížky pořádně zakousnout jako u předchozích dílů, chybělo tomu ono kouzlo napětí. Je pravdou, že posledních cca 150 stránek knihu hodně zvedly a přečetly se prakticky jedním dechem a to i přesto, že už byly dost přehnané, ale zbytek knihy? Na sérii Joony Linny slabota...