Stalker
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Majster trilerov Lars Kepler je tu opäť s knihou, od ktorej neodtrhnete zrak! Ak sú lampy rozsvietené, môže ťa stalker vidieť zvonku, ale ak sú zhasnuté, ty neuvidíš stalkera, ktorý je už vnútri. Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán. Polícia dostala ďalšie video, ale neobsahovalo nijaký záchytný bod, podľa ktorého by bolo možné ženu identifikovať. A potom už bolo neskoro. Björn Kern našiel doma surovo zavraždenú manželku Susannu a utrpel takú ťažkú psychickú traumu, že vyupratoval celý dom a mŕtvu uložil do postele. Možno videl nejaký dôležitý detail, ale bol v akútnom šoku a policajti ho nemohli vypočuť. Vyšetrovatelia pri pátraní po sériovom vrahovi povolali na pomoc psychiatra a psychoterapeuta Erika Mariu Barka a ten uviedol Björna do hypnotického stavu. Lenže to, čo mu muž v hlbokom tranze porozprával, spôsobilo, že Erik sa rozhodol polícii klamať. V roku 1921 zverejnil francúzsky psychiater de Clérambault štúdiu o pacientovi, ktorý mal imaginárny milostný vzťah. Tento prípad považujú mnohí za prvú odbornú analýzu stalkera. Dnes sa za stalkerov označujú ľudia, ktorí trpia syndrómom prenasledovateľa, chorobnou posadnutosťou pozorovaním inej osoby. Takmer desať percent ľudí sa počas svojho života stalo obeťou nejakej formy stalkovania. Krátko po vydaní v októbri 2014 sa Stalker stal najpredávanejším románom vo Švédsku, a to aj v kategóriách e-book a audiokniha.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Stalker, 2014
Keplerovci s predošlými knihami nastavili latku poriadne vysoko, ale ich ambície pokračovať u Stalkera sa stratili v jednom chaose plnom absurdností...
Nemůžu upřít této autorské dvojici jedno; velmi poutavě psané příběhy, u kterých se přistihnu, že zapomenu jít spát. Ze všech severských autorů je řadím hned za Stiega Larssona. I u této knihy vyzdvihuji provázanost a rozmanitost příběhem. Souhlasím s "bajineckou", vrah byl i pro mě překvapivý. Škoda Joony (víc zmiňovat nebudu kvůli spoilerům), proto "jen" 4*.
Kniha je bezvadná, kdyby měla tisíc stránek, tak by mi to nevadilo. Nejsem takový čtenářský borec, abych ten příběh zvládl za dva dny (jak jsem se dozvěděl v komentářích, tak je to možné, jen nevím, jak si to ten hltoun naštosuje do hlavy a co si z toho pamatuje).
Vyhovovalo mně, že je kniha dělena do kratších kapitol , děj pěkně šlape a "Stalker" je překvapivý.Rád si přečtu další (doufám, že obsáhlou) knihu od autorů, píšících pod jménem Lars Kepler.
Musím řící,že bych ji ohodnotila jako nejlepšní knihu od Kepplera.Téma je aktuální a velmi dobře zpracované.Napětí od začátku do konce Vřele doporučuji!!!
Tak nevím,já jsem byla opět nadšená, četla jsem od Keplera vše a Stalker mi splnil to, co jsem očekávala :-)
Četla jsem jedním dechem a užívala si to napětí od začátku do konce. Jen mě zamrzelo zabásnutí Joony :))
Knížka dobrá, napínavá a k zamyšlení..Jednu hvězdičku dávám dolů za to, že autoři dovolili těhotné ženě, aby svoje ještě nenarozené dítě emočně mrzačila takovými stresy, jako ohledávání rozmašírovaných obětí apod. A taky mě naštvali, že zašili Joonu natvrdo.. :)
A pro uživatele "Velkomožný": Než bych začal podobně blábolit, zkusil bych si nastudovat alespoň zásadní rozdíl mezi STALKINGEM (který byl v knize odborně popsán a měl v ději bezpochyby zcela zásadní místo) a HACKERSTVÍM (opravdu jsem jej nikde v ději neobjevil, nepovažuje-li někdo za hackerství schopnost natočit kamerou video a následně jej umístit na youtube)
Napětí od začátku do konce! Líbí se mi ten kontrast kněží vs. feťák apod., a samozdřejmě v dnešní době "moderní" stalking. Ještě není kniha, která by od této dvojce zklamala!
Super kniha, přečetla jsem jí jedním dechem... snadno si lze představit v současnosti, že se může něco takového stát komukoliv. Nejděsivější bylo, jak člověk čte část děje z pohledu vraha a poté oběti.
No já nevím. Celé to bylo hodně přitažené za vlasy. SPOILERY !!! OK beru, nervově vysazenou nábožensky zaměřenou kolegyni. Fajn. Ale zároveň hackerka v jedné osobě ? Ale no tak. Frederick Forsyth v Seznamu smrti také potřeboval hackera, který by rozklíčoval púvod netových videí. Tam to ale mělo smysl a v ději potřebné místo. Ale tady ? 90% knihy je jen vata.
Navíc - těhotná lesbická komisařka (nebyla nahádou i cyklistická muslimka ?)
Detektiv, který má doma těhotnou manželku, si to rozdá bez ochrany se sfetovanou děvkou na swingers party ? Slepá sexy učitelka klavíru ? Její vyšinutá dcera ? Tajný pošahaný agent ? Co je to za panoptikum ?
Zajímavé postavy přitom mizí v ději - joonova ztracená dcera a zjizvená policejní agentka z minulého dílu se jen mihnou v úvodu...
No z mého pohledu žonglovali s mnoha míčky a ke konci to všechno popadalo....jako nepovedené číslo artisty.
Nikdy jsem z žádné knihy nebyla tak v šoku jako z této knihy! Kniha je skvělá, manželé "Keplerovi" jsou perfektní autoři.
Perfektní kniha, můžu jen doporučit. Četla se jedním dechem. Jsem ráda, že jsem si jí pořídila!
Ale ano, musím říct, že se mi kniha líbila. Začtená jsem byla eins zwei, což jsem poslední dobou měla spíš problém. Knihu jsem četla nezvykle dlouho jen proto, že jsem neměla dostatek volného času, jinak bych ji schlamstla jak malinu :-) kdo byl vrah bylo pro mě překvápko a tak to má být. Líbilo!!! Příště zase!
Výborný thriller. Autor bezvadně popisuje scény těsně před každou spáchanou vraždou, čtenář zažívá stejné napětí jako samotná oběť. Děj je dobře propracovaný, přiměřeně komplikovaný a autor pečlivě dávkuje odhalovaná tajemství. Závěr je pak správně vygradovaný. Čte se to vemi dobře. Doporučuji
Přes to, že se v knize objevuje spoustu podivných náhod a zvratů, vsechny do sebe zapadají a tvoří tak dokonalý příběh.
Tak trochu spoiler, ale nic co napoví
Chvíle pred vraždou jsou dokonale popisné a pokud si to čtete kdyz jste sami doma, tak z toho i docela mrazí. Závěsy jsem kontroloval hned několikrát
drogy sérioví vrazi psychiatrie hypnóza církev psychické problémy psychická traumata severská krimi stalking švédské detektivky
Moje první Keplerovka a já tleskám nadšením. Má to spád, je to napínavé, zápletka originální, odhalení pachatele překvapivé. Určitě si seženu další knížky této povedené dvojice.