Staroskotské ballady

Staroskotské  ballady
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344422/mid_staroskotske-ballady-dfP-344422.jpg 2 1 1

Přidat komentář

Kozel
26.08.2021 2 z 5

Příjemná sbírečka starých skotských balad. Ladislav Quis, jak sám uvádí v úvodu, nesnaží o kompletní sbírku nebo kritické vydání či velkou studii. Spíš se snaží představit někdejší lidové balady, pochopil-li jsem správně, hlavně z období 14-16. století, ač některé jsou zajisté mnohem starší. A čerpal od znalců jako Francis James Child, Peter Buchan a samozřejmě Walter Scott. Navíc každou baladu staví do srovnání s některými českými, což mnohdy vede k úvaze, jak globalizovaný, vzdor představám, byl starý svět.

Obsahově je to směska nemálo zajímavá. Sice se nejedná o vrchol spisovatelského umu a navíc 120 let stará básnická čeština umí dát čtenáři zabrat, ale představit staré zpěvy skotských bardů a minstrelů stojí za to. Je to pramen jako každý jiný. Jsou tu písně výslovně lidové, jiné zase dávají znát vzdělanosti autorů, takže pocházejí naopak spíš z vyšších či dvorských kruhů. Mnohé mají skotské písně společné a charakteristické - jsou celkem temné, ač zároveň romantické; jsou velmi krátké a stručné, budící fantazii a "domýšlivost" posluchačů; jsou velice světské a mají závan onoho divokého skotského kraje.

Pokud bych měl z těch jedenadvaceti kousků vybrat, které mě zaujaly nejvíc, byl by to celkem seznam. Přesto se sluší nějaký jmenovat. A jistě nešlápnu vedle, když zvolím následující: Paní z Usher´s Wellu, Sestra ukrutnice, Dva havrani, Synu Davie, synu Davie! nebo Zpověď královny Eleonory.