Strážce nádrže
Zdeněk Svěrák
Starý strážce vodní nádrže Jiří Smrček si dopisuje s generálním ředitelem povodí. Jsou to zprávy o stavu přehrady, ale také o stavu jeho duše. Nevadí, že ředitel ani na jeden z 23 dopisů neodpoví. Smrček, bývalý venkovský učitel, na sebe prozrazuje i věci, které každému nesvěříme. Je zjitřený úkolem, který ho zaskočil: má najít mezi spoluobčany obce Horní Znělá svého nástupce. Bude to plukovník Dekl, nebo někdo jiný? Je možné, aby to bylo veselé čtení? Zdeněk Svěrák se o to pokusil.... celý text
Humor Literatura česká
Vydáno: 2019 , Supraphon (Editio Supraphon)Interpreti: Zdeněk Svěrák
pf....no...nevím...forma monologu nevím jestli je dobrý nápad....nedává logiku, proč by se strážce nádrže takhle svěřoval svému šéfovi....
první kniha od Pana Svěráka poslouchal jako audioknihu 3,5h mi ukrátil pracovní dobu.Parádně to utíká průřez dějinami a trefil se i do rodného kraje.
krásná práce hrázného na Soušské přehradě.
Hořkosladké, jak jen to Zdeněk Svěrák umí. A nemyslím to jako kritiku. Když člověk tuto knihu čte, úplně autora slyší. Jen moc nechápu komentáře, které zmiňují Cimrmanovský humor. Ano, na pár místech probleskne, ale celkově jde spíš o Kolju nebo Vratné láhve.
Tak milou a půvabnou knihu jsem už dlouho neměla v ruce. Typický humor pana Svěráka potěší a pohladí na duši.
Z pana Spisovatele se nám na stará kolena stal psavec. Tenhle dojem jsem měl z prvních stran knížky. Jenomže pak se v dopisech rozvíjí osudy jednotlivých lidí, ožívají příběhy a čtenář je nenápadně pohlcen. Okouzlen prostředím a hrdinou knihy, tím starým puntičkářem a bystrým glosátorem. Okouzlen Svěrákovým jazykem a milým humorem, okořeněným nostalgií a špetkou smutku. A tak z posledních stran jsem měl dojem úplně opačný než na začátku: škoda, že už knížka končí.
Knížka plná laskavého, inteligentního Cimrmanovského humoru. Celou dobu jsem se usmívala a velmi bavila. Jen škoda, že nebyla delší, byla to taková knižní jednohubka :-)
Knížku jsem zhltnul na dvakrát.
Krásná hra s češtinou, klasický Cimrmanovský humor.
Vnucuji každému, kdo potřebuje zlepšit náladu :)
Je to takový milý příběh. To je první, co mi napadlo, když jsem se do knihy začetla. Taková milá kniha, při které se budete usmívat, protože je prodchnuta sympatickým a inteligentním humorem.
Plný počet dávám za to, že jsem si hezky odpočinula a pokochala se krásnou češtinou.
(audiokniha) Působí to na mě, že pan Svěrák vytáhl ze šuplete nápady, u kterých by rád, aby ještě spatřily světlo světa, a ty se snažil pospojovat do jedné knihy. Bohužel mi toto pospojení formou dopisů přišlo až moc nekonzistentní a takové uměle vytvořené.
Škoda, na knihu jsem se celkem těšil a některé příběhy byli i celkem nápadité, ale tahle forma mi prostě nesedla.
Mila jako vsechno od ZS. Krasny jazyk, vystizne chrakterizuje hl. postavu - poctivou, duverivou....
Zdenek Sverak je proste uzasny a kazda jeho kniha je pohlazenim na dusi. U Strazce nadrze me ale trosku mrzelo, ze konec nebyl takovy jaky jsem doufala :) davam ale plne hodnoceni :)
Tradičně krásná slovní zásoba, úsměvné momenty, zajímavé myšlenky, člověk vše v podstatě “vidí před sebou”, jenom způsob psaní formou dopisů mě bohužel moc nepohltil. Rozhodně ale mohu doporučit!
Zvláštní styl psaní a na konci jsem se nemohla rozhodnout zda se mi líbila nebo ne. Ale vzhledem k tomu, že jsem se k ní opakovaně vracela, tak teď mohu s klidným svědomím říct, že v mé knihovně má své místo. Je to krásné čtení od pana Svěráka, jeho knihy mám moc ráda a s touhle překvapil.
Kniha se mi líbila, ale není to čtení pro každého. Pokud máte rádi příběhy spíše akční, asi si nepočtete. Pro mě to bylo v dnešní uspěchané době velmi milé "pohlazení"...
Ehm... zvláštní kniha o zvláštním člověku, co si ani sám nevypere. Hlavní hrdina mi k srdci nijak nepřirostl, přišel mi takový povýšený. A docela mi vadila ta samochvála, ta to celé nějak shodila. Jasně, skvělé divadlo a z herců byl nejlepší Zdeněk Svěrák a hlavně dobře vyslovuje? Ach jo.
Bylo mi doporučeno jako humor, ale cítila jsem těžkou melancholii... Možná jsem ze spíše tragikomického vyznění víc vnímala tu tragičnost.
Několik vtipných momentů, krásná čeština, užívala jsem si audioknihu načtenou přímo Zdeňkem Svěrákem, takže se to krásně poslouchalo, ale i tak jsem asi čekala trochu víc. Posledních pár dopisů mě už nebavilo... Dala bych 3,5*
humor přehrady, přehradní nádrže romány v dopisech, epistolární romány
2013 | Po strništi bos |
2000 | Dobytí severního pólu |
2008 | Povídky |
2011 | Nové povídky |
2009 | České nebe |
Sáhla jsem po téhle knížce, protože jsem zdravotník a po koronakrizi jsem potřebovala trochu pohladit po duši. Jazyk a způsob vyjádření pana Svěráka mě strašně bavil, nasmála jsem se, pobavila, ale i zamyslela. Moc mě to bavilo a opravdu pohladilo. Děkuji, pane Svěráku:)