Sudetský dům: Jaro - léto 1945

Sudetský dům: Jaro - léto 1945
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503859/bmid_sudetsky-dum-FHu-503859.jpg 5 1370 1370

Sudetský dům série

1. díl >

Je léto 1945, krátce po válce. Mnohé české rodiny míří do Sudet, aby zde zabraly domy po odcházejících Němcích. Jiří a Marie Smolíkovi, společně se synem Františkem, dorazí s celým svým skromným majetkem do podhorské vsi Glasendorf. Tady úřaduje krutý a cynický národní správce a člen rudé gardy Vojtěch Tomeček. Svým žoviálním a podlézavým způsobem nabízí rodině krásný sudetský dům. Dům Smolíkovi okamžitě nadchne, má jen jeden nedostatek. Dosud v něm žije původní německá rodina, která čeká na odsun. Všichni se tak musejí načas naučit žít ve společné domácnosti. Jedni, kteří jsou zde novými pány, ale musejí trpět staré obyvatele domu. A druzí, kteří zde žili celý život, ale teď jsou tu vlastně cizí. A v pozadí toho všeho se objevují staré křivdy a rány, které způsobila válka...... celý text

Ivetaa
22.08.2023 4 z 5

Jednu hvězdičku ubírám za hodně hrubých chyb. Kniha mi přijde trochu jako taková slátanina více příběhů z více míst a všechno je to spojeno do jedné fiktivní vesnice. Na druhou stranu není moc knih s podobnou tematikou. Mám koupený druhý díl - nedalo mi to...

Knihomolka544
21.08.2023 3 z 5

(SPOILER) U knih Stepana Javurka mam trochu pocit, jako bych cetla nejaky naivni romanek cervene knihovny a to je skoda. Tema a namet (ceska a nemecka rodina spolu nejakou dobu musi bydlet v jednom dome) jsou totiz skvele a kniha je ctiva a poutava. Jen to zjednodusene podani postav a nekterych situaci kazi vysledny dojem. Prikladem: Frantisek ma byt dobrak, takze i kdyz se chova protivne, tak lidi (kteri ho nekdy ani neznaji - vid na zacatku Paula) v jeho ocich vidi dobro. To nezni moc realisticky. Nebo i to cele superrychle zamilovani Frantiska a Pauly vcetne odbourani predsudku - a to i u obou rodin. To mi prislo v tom kratkem casovem useku taky spis neuveritelne. K tomu az moc nahodilosti (treba ze americiti vojaci dorazi akorat v momentu, kdyz chce Tomecek Paulu odvest a znasilnit) a spis jednodussi styl psani. Proto 3* a i kdyz pribeh nebyl spatny, pokracovani si asi nekoupim.

Lka
20.08.2023 5 z 5

Audiokniha :
Moc hezký, čtivý , ale smutný příběh o nelehké době, kdy docházelo odsunutí německých rodin. Krásně přiblíženo, co se v té době dělo. Už se těším na pokračování.

Pengi
19.08.2023 5 z 5

Smutné čtení o smutné době. Ale velmi čtivé.

david9690
18.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha o těžkém tématu konce 2sv, odsunu Němců z pohraničí a novém osídlování těchto krajin. Velmi čtivé a objevné. A vše založené na reálných základech skutečných historických událostí. Autorovi se podařilo skvělým způsobem své postavy a jednotlivé charaktery nebo lépe prototypy osob zasadit do prostředí horské vesnice, výborně v příběhu zpracoval spousty rozporuplných názorů a ožehavých témat - jako např. kolektivní vina (všichni Němci jsou zloduši protože rozpoutali válku X všichni Češi jsou dobří a vyhnání Němců či jakékoli páchané násilí a nespravedlnosti jsou omluvitelné), davová manipulace a fanatizmus, bezostyšně a beztrestné jednání samozvaných "obránců svobody" jako byl Tomeček...Bylo to pro mě extrémně zajímavé a poučné a díky této knize jsem pochopil spousty historických souvislostí o nichž jsem měl jen mlhavou nebo spíše žádnou představu. Velmi mi bylo líto rodiny Fuchsových ale i ostatních Němců i Čechů, kteří se stali oběťmi lidské zlovůle a teroru aniž by udělali cokoliv špatného.
Výborná kniha a po jejím přečtení jsem se hned pustil do 2 dílu. Tohle by měla být povinná četba. Zařazeno do výzvy pro 2023 - Kniha o zakázané lásce, protože vztahu Čecha Františka a Němky Pauly opravdu nepřalo vůbec nic.

kaja77
16.08.2023 5 z 5

Téma knihy tj. odsun sudetských němců a přiblížení těsně poválečné historie dnešním čtenářům bylo moc potřebné a užitečné. Člověk si na osudu jednotlivce nejvíce uvědomí co se vlastně dělo, jak moc bylo tehdy všechno divoké a jak špatné je uplatňováni kolektivní viny. Mám výhrady k pravopisu, užívání "i a y" především u příjmení Fuchsovi a Fuchsovy, Smolíkovi a Smolíkovy mě děsně tahalo za oči.

zouharov
16.08.2023 5 z 5

Autor ukazuje, jak se válečná léta podepsala na lidech, jak těžce se žilo v prvních měsících po válce, obzvlášť v Sudetech, a že nic není černobílé.
Téma mě zaujalo i proto, že rodina mého dědy se po válce přesunula do Sudet, ale brzy se vrátili zpět, protože život tam byl těžší než se mohlo na první pohled zdát.

Sova15
14.08.2023 5 z 5

Pěkně napsaná kniha. Bylo jasné, že se osudy obou rodin protnou. Trochu byly až moc čitelné typy postav - komunisté a rusiové byli ti zlí, američané hodní. (je mi to sympatické, to jo), ale bylo to trochu okaté. Příběh byl ale zajímavý a protože jsem ze sudet, tak i historicky blízký. Ráda se k autorovi vrátím.

zbožňuju_knihy
12.08.2023 5 z 5

Velice čtivé. Za 5*

marse1
11.08.2023 5 z 5

Další nádherná, ale smutná kniha od pana Javůrka. Netrpělivě čekám na druhý díl.

Martule44
09.08.2023 5 z 5

Děkuji panu Javůrkovi za přiblížení nelehké doby, ve které lidé museli žít, byť to bylo těžké a smutné čtení.
Úžasně napsané, palec nahoru.

cérka
09.08.2023 4 z 5

Trápím se trápím. V poslední době čtu o jedné lidské tragédii za druhou a už je toho na mě asi moc.
Příběh je velmi čtivý, trochu předvídatelný, ale nádherně zprostředkovává vnímání a uvažování hrdinů z obou stran. Poválečné období, kolektivní vina, spousta předsudků. Na obou stranách se stala spousta chyb, těžko soudit.
K samotnému ději:
Moc jsem fandila Paule a Františkovi, nadchly mě krásné popisy krajiny a běžného života obyčejných lidí. Zato cynický a krutý Tomeček mi celou dobu pil krev.
Zda se vrhnu na druhý díl ukáže čas :)

miliváv
08.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Silná kniha o událostech nedávno minulých. Konec války, a začátek dalšího nelehkého období. Líbil se mi pohled jak z německé tak z české strany. Vlastně chvíli ve mě pan autor vyvolával nehezké pocity vůči Němcům a následně ty samé pocity vůči určité části Čechů. Romantická linka Pauly a Františka byla dokonalá, jen mě mrzí že to úplně nedopadlo. Líbilo se mi soužití obou rodin, které i přes veškeré události dokázali spolupracovat, protože jim šlo o to samé, udržet hospodářství v chodu. Tomeček, to byla postavička na kterou jsem měla hrozný vztek a doufala jsem, že bude alespoň nějak potrestána, ale to se v životě málokdy stane... Moc se těším na další díl. Pan autor píše velmi čtivě.

Allla9
01.08.2023 5 z 5

Velké nadšení a naprostá spokojenost - to ve mě převládá po přečtení tohoto románu. Byla jsem zklamaná, když jsem dočetla, ale jaké bylo mé překvapení, že je druhý díl. Moc se na něj těším. Pan Javůrek ve mě našel nového obdivovatele a příznivce.

85098211
01.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Mám ráda silné příběhy - a tohle byl defitinivně jeden z nich! Autora jsem do této doby neznala, ale jsem si stoprocentně jistá, že to od něj byla sice moje první kniha, ale určitě ne poslední ;-). Příběh čtenáře vrací do posledních válečných a posléze poválečných dnů roku 1945. Na jednom statku v obci Glasendorf žije již celá dlouhá léta německá rodina Fuchsových. Jenomže časy se mění a nový starosta Tomeček, do morku kostí zlý a nenávistný člověk, zde začíná vládnout pevnou a nemilosrdnou rukou. A tak do domu Hannelore, Heinze a jejich dcery Pauly přichází (původně nevítaná) česká rodina Smolíkových se synem Františkem. Postupem času se - jak se dá tak trochu očekávat - všichni sžívají a mladí se do sebe dokonce zamilují. Dojde to až tak daleko, že František se chce s Paulou oženit. Bohužel doba je hrozná a hlavně je tady Tomeček, který dělá všechno pro to, aby byli sudetští Němci potrestáni, přestože jsou (samozřejmě) povětšinou nevinní...
Kniha je skvěle napsaná a osudy jednotlivých protagonistů příběhu strhující, i když je od začátku jasné, že tohle nemůže dopadnout dobře. A zlo v osobě Tomečka zůstane pochopitelně nepotrestáno. Otevřený konec dává jasně najevo, že se příběh neuzavřel a bude pokračovat. A já si toto pokračování rozhodně ujít nenechám...

eva-lupen
31.07.2023 3 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Nad druhým dílem bych neuvažovala, ale ten konec nekonec mne k němu donutí.
Příběh pro mne zas tak objevný nebyl, protože vše již bylo řečeno ve Zdivočelé zemi. Ze začátku mne štvali obě rodiny, což se pak naštěstí vylepšilo, ale stejně jsem od toho čekala víc.

uzivatel40644
24.07.2023 5 z 5

kniha byla velmi napínavá a čtivá, to že bude drsná jsem byla připravená a tak mne to ani nepřekvapilo

martinaandulka
24.07.2023 5 z 5

Pan spisovatel umí psát čtivě,hltala jsem každé slovo,ani chvíli se nenudila a nemohla přestat číst.Soužití Němců a Čechů po válce bylo v horách kde žili jen za války Němci bylo zlé,do toho nový starosta,který je sice Čech,ale velice zlí... .Na konci kápla slza a jsem zvědavá na 2 díl.

Luca84
21.07.2023 4 z 5

Kniha začíná na konci války, vyprávěna ve dvou rovinách. Z pohledu české rodiny v Praze a německé rodiny v malé pohraniční vesničce Glasendorf.
Němci prohráli válku a přesýpací hodiny se otáčejí. Všechno německé musí ze země pryč, včetně těch, co se tu narodili, jejich rodiny tu po generace žily a hospodařily.
Příběh plyne a brzy je jasné, že dvě roviny příběhu se propojí.
Na této knize si nejvíc cením pohledu Češi vs. Němci.
Jedna válka skončila, ale okamžitě se rozpoutala další. Jenže ve válce nikdo není vítězem. A dobro se zlem svádí další bitvu.

Druhý díl si určitě přečtu. :)

Veromika
20.07.2023 5 z 5

Za mě velice pěkně napsaná kniha s emotivním koncem. Sama pocházím z města, odkud byli vyhnáni Němci, a jejich příběhy jsou cítit dodnes. Kolektivní vina je špatná a libí se mi, že v knize je na to poukazano.