Tajemství pramenů
Jennifer McMahon
Když psycholožka Jackie najde devět nepřijatých hovorů od své starší sestry Lexie, zprvu se domnívá, že se jedná jen o další ze sestřiných manických stavů, při nichž se často ocitá mimo realitu. Právě kvůli nim s ní Jackie před více než rokem přerušila kontakt. Druhý den je ale Lexie nalezena mrtvá – utopená v jezírku na babiččině pozemku. Když Jackie dorazí na místo a probírá se věcmi po své sestře, dozvídá se, že Lexie zkoumala historii rodiny a tohoto sídla. A tak se sama rozhodne ponořit do výzkumu a pomalu jí dochází, že toto místo skrývá mnohem temnější minulost, než si vůbec kdy dokázala představit. Píše se rok 1929 a sedmatřicetiletá, čerstvě vdaná Ethel Monroeová zoufale touží po miminku. Ve snaze ji trochu rozptýlit ji manžel Will vezme na výlet do Vermontu, kde byl právě dostavěn moderní přepychový hotel, jenž se pyšní přírodními prameny, velkým lákadlem pro hosty. Během pobytu zde Ethel zjišťuje, že je místní voda opředená legendami. Údajně totiž plní přání. Netuší však, že když jezírko dává, stejnou měrou také bere. Strašidelný, velice čtivý román plný zvratů, z něhož budete mít husí kůži po celém těle. Tajemství pramenů je moderní duchařský příběh, jenž je důkazem toho, že minulost, ač často pozapomenutá, je ve skutečnosti blíž, než si myslíme.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The Drowning Kind, 2021
Na obálce knihy je napsáno duchařský horor, já bych ho spíše nazvala mysteriózním. Dvě dějové linky jsou provázané domem zvaným Vrabčí vrch. Vedle domu je jezírko a v něm léčivá voda, která prý i plní přání. Voda však nejen dává, ale stejnou měrou i bere.
Kniha, kterou jsem si už nějaký ten rok chtěla neskutečně moc přečíst. A musím říct, že to bylo naprosto dokonalé. Autorka umí čtenářům navodit pocit husí kůže a do hlavy se zavrtat natolik, že když jsem včera byla plavat, musela jsem nad příběhem pořád přemýšlet. Hlavně mi v hlavě utkvěla tato slova, která otevírají tento příběh:
"Všem, na které tak trochu padne strach, když plavou v hluboké, temné vodě. Říkáte si, že tam dole nic není, ale něco tam přece jen je. Vždycky."
Dvě časové linky člověku lépe pomůžou porozumět. Z příběhu mrazí a rozplétání historie domu a jezera je velmi poutavé a dechberoucí. Sama ráda a často v historii hledám odpovědi na otázky.
A závěr? Toho jsem se bála a musím říct, že byl dokonalý. Do poslední tečky naprosto skvělé.
(SPOILER)
Na obálce je uvedeno, že se jedná o "duchařský horor" ale celou dobu jsem měla pocit, že čtu spíše mysteriózní thriller - dlouho se tam nic nedělo a když už ano tak mi to prostě na horor nestačilo.
Máme tu dvě dějové linky - současná s Jackie, rok 2019 a minulost s Ethel, rok 1929... Bohužel mi nesedla ani jedna z postav, Ethel mi lezla krkem s tím jejím "Jsem paní Monroeová..." a to, že do sebe píchá špendlíkem apod. mi teda normálně moc neznělo... Jackie je na tom o něco lépe ale i ta se mi zdála příliš plochá než abych si k ní vytvořila vztah. Největším zklamáním byly momenty, kdy Jackie (mimochodem psycholožka) začne přemýšlet nad tím jestli zápisky v deníku její sestry (která mimochodem přestala brát léky a dostala se do té své mánie) neměla v něčem pravdu, potom zase změnila názor a tvářila se jako racionálně smýšlející, načež zase změnila názor a to všechno klidně v průběhu pár stran... Nemám nic proti tomu když se snaží postava smýšlet racionálně a s odstupem, potom prožije nějakou situaci, která její myšlení ovlivní a ona tak začne přemýšlet nad tím jestli by na tom něco nemohlo být ale tohle za mě nefungovalo :-/
Při zjištění, že v pramenech evidentně žije jakási bytost, která nejen léčí ale to co dá i bere tak jsem byla nadšená! To je přece perfektní základ pro horor! S tím se dá pracovat! Takže - co to je za bytost? odkud se vzala? proč tam vlastně je? uvidíme ji? Tolik otázek a autorka nám nedá žádnou odpověď protože tím, že tam ta bytost je to skončilo, žádné vysvětlení, nic hororového, možná maximálně pár návštěv Lexie ale to bylo všechno...
Abych pravdu řekla tak co se týče pramenů mi přišla mnohem lepší ta část z minulosti - linka s hotelem, proč už tam nestojí a místo něj Vrabčí vrch atd.
Konec mě celkem zklamal, čekala jsem nějaký boj dobra proti zlu a ne, že hlavní hrdinka Jackie utone a stane se součástí té bytosti nebo co to vlastně bylo (opět nevysvětleno)...
Od autorky to je moje první kniha a zatím bohužel nic moc, sice je to napsáno čtivě a měla jsem tak knížku přečtenou během chvilky ale těch negativ je trochu více než bych si přála. Nápad je ovšem dobrý a jako mysteriózní thriller by to za mě fungovalo líp než jako horor.
Tajemství pramenů hodnotím jako průměr 3* a uvidím jaké budou další knihy od autorky, rozhodně jsem zvědavá.
„Klíčem k pochopení přítomnosti je podívat se do minulosti."
Lex a Jax, dvě sestry, dva propletené osudy, dvě dějové linky, jedna ze současnosti, rok 2019 a druhá z minulosti rok 1929. Příběhem ze současnosti nás provází Jax, svého času psycholožka, která se po tragické smrti sestry Lex vrací na Vrabčí vrch, kde jako malá u babičky, se sestrou trávila prázdniny a všechny volné chvíle. Čeká zde na ní spousta vzpomínek, bohužel všechny nejsou jen hezké...
Příběh z minulosti nám vypráví Ethel a postupně zjišťujeme jak spolu obě linky souvisí ;-) Musím přiznat, že zhruba do poloviny knihy mě mnohem více bavila historická linka, kde jsme se dozvěděli, že v místě léčivých pramenů stál dříve hotel, a lidé věřili v jejich léčivou až zázračnou sílu. Ovšem bylo zde také spousta tragických událostí, záhadné utonutí, a šeptanda místních, že voda dává a voda také bere...
Když po něčem opravdu toužíte, můžete pramenům sdělit své přání, které se vám možná splní, ale jak už to tak v životě bývá, opravdu nic není zadarmo ;-)
Musím říct, že se mi kniha velmi líbila. Nebyl to žádný ultra strašidelný příběh, ale občas nějaký mrazík nebo husí kůže přeběhli :-D
Mám autorčiny knihy moc ráda, každý její příběh je opravdu originál :-) Pokud se vám líbí mysteriózní příběhy s kapkou tajemna a napětí, určitě si tuto knihu přečtěte :-)
„Každý zázrak něco stojí."
Jax se vyrovnává s nečekanou ztrátou své (poněkud nevyrovnané) sestry Lex. Navrací se do domu své babičky, který leží u jezera, ze kterého jde mráz po zádech. Postupně odkrývá střípky života své sestry a zároveň rodinnou historii, která není tajná, jen se o ní tak nějak nemluvilo. Proč? Mají co skrývat?
Vedle toho je příběh jejich prababičky, která zjišťuje, že jezírko je léčivé a umí pomoci opravdu každému....
Ale všechno má svou daň....
Aj napriek tomu, že som tak polknihy absolutne nechapala kto kde a skym a uplne mi unikol koniec kde som to nepochopila tiež bola kniha perfektná q zahalená tajomstvom.
Kniha je rozdelená na prítomnosť a minulosť a tieto dve dejove línie, ktoré sa nam pomaličky odhaľujú a skladajú.
Život Jax a Lexie a ich rodiny na Vrabčom vrchu a osud Ethel a jej túžba po dieťatku u Branderburdskych premenoch.
Človeku to dava par otázok -
Sú pramene naozaj liečivé?
Dokážu plniť želania?
A čo všetko si vyberú ako svoju daň za záchranu?
Kniha sa citala výborne a veru nie raz ma poriadne zamrazilo.
Určite si túto knihu budem musiet prečítať ešte raz, tak ako Zimni lidé tam mi to pocvakalo až na 3 šup
Místy napínavé, místy dost rozvleklé, konec mě neuspokojil. Doufala jsem buď v racionální vysvětlení, nebo ve zlomení kletby jezírka. Retrospektivní linka byla za mne trošku zbytečná a málo dynamická. Čte se to ale jako celek dobře a opravdu jsem chtěla vědět, jak příběh dopadne, čímž asi bylo moje zklamání větší.
No, myslela jsem si, že to bude jiná smršť. Patrně jsem se namlsala a mé očekávání bylo až příliš velké. To se občas stává.
Příběh je psaný v několika časových rovinách, ze začátku by se mohlo zdát trochu zmatečné, ale má to svůj důvod a hezky to podtrhuje děj.
Co se skrývá v pramenech, které léčí nevyléčitelné a plní všechna přání?
Dávejte si však pozor na to, co si přejete, nemusí to totiž výzvy dopadnout, tak jak čekáte.
Skvělé, poutavé, tajemné jako kniha Zimní lidé od této autorky. Tajemný příběh vyprávěný ve dvou časových rovinách je vzorec, který autorka používá, a který podle mého skvěle funguje. Nemohla jsem se od příběhu odtrhnout. Jako velké plus hodnotím autorčin literární způsob, protože v tomto žánru vzniká hodně béčkových, neuměle vyprávěných knih. Autorka je výborná spisovatelka, postavy jsou přirozené a dialogy jsou plynulé. Knihu vřele doporučuji.
Líbilo... příběh měl atmosféru která podněcovala moji zvědavost, ale ten závěr.....něco mi někde ušlo? :)
Zajímavý příběh, čtivě napsaný, ale autorčinu knihu Zimní lidé tato kniha nepředčila. Určitě bych toto čtení ale nenazvala hororem, spíš takovým záhadným příběhem s prvky duchařiny. Dvě časové roviny mi nevadily, kniha se četla velmi dobře.
Moc mě to baví a tentokrát odpustím i dvě časové roviny.
Pokud lidé něčemu nerozumí, bojí se toho.
A jaký je vlastně rozdíl mezi duchem a vzpomínkou?
Knihy od autorky sa mi čítajú veľmi dobre, aj keď veľmi hororové mi neprídu. Aj napätie mi tam trošku chýba. Aj keď v tejto mi toho chýbalo viac. Príbeh v oboch líniách plynie pomaličky, v tej z minulosti nič hororové nie je, v tej zo súčasnosti je toho trošičku. Prostredie je zaujímavé, bola som zvedavá, čo sa z toho tajomného jazierka a predtým prameňov vykľuje. A tu nastal kameň úrazu, pretože som sa vôbec nedozvedela to, čo som chcela a prišlo mi, že záver vyšumel tak nejak do stratena, žiadne poriadne rozuzlenie. Už dlho som nebola záverom knihy tak veľmi sklamaná ako teraz. Okrem toho sa kniha celý čas čítala ľahko, postavy boli síce trochu zvláštne, či už v minulosti alebo v prítomnosti, ale nejak mi to nevadilo. Len škoda toho záveru. Aj keď ďalšie knihy od autorky si určite rada prečítam.
Zatím asi nejlepší horor, jaký jsem kdy četla. Jasně daný rámec, skvěle vystavěná hlavní zápletka, knihu jsem doslova zhltla.
Začátek dobrý,pak nastalo mírné oslabení,kniha mi přišla moc zdlouhavá,no a konec vcelku ucházející. Takový průměr.Za mě 75%.
Od autorky jsem již četla dvě knihy, a to Zimní lidé - z té jsem byla nadšená a moc se mi líbila a pak Pozvaní - o něco slabší než Zimní lidé, ale také fajn čtení.
Na Tajemství pramenů jsem se tedy těšila. Opět se jednalo o takový duchařský, mystický příběh, možná i lehce strašidelný. Námět zajímavý - čarovné, záhadné jezírko... Kniha se četla dobře, byla čtivá. Celkově vůbec nebyla špatná, konec za mě překvapivý, ale na knihu Zimní lidé to nemělo. Myslím, že se bude líbit hlavně čtenářům, co mají rádi tyto duchařské žánry.
tajemství horory sestry matky a dcery léčivé prameny duchařské romány prolínání minulosti a současnosti
2017 | Zimní lidé |
2020 | Pozvaní |
2018 | Vermontské psycho |
2022 | Tajemství pramenů |
2023 | Klub monster |
Poslechnuto jako audiokniha. Díky skvělé interpretaci Jitky Ježkové mi občas běhal mráz po zádech, protože byl příběh děsivý a plný smutku. Sociální pracovnice Jackie přijde tragicky o sestru Lexie, která trpí maniodepresivními stavy. Když přijede vyřizovat pozůstalost, zjistí, že se sestra zabývala vyšetřováním tajemné historie nejen rodiny, ale i pozemku, na kterém jsou údajně léčivé prameny. Ty plní tajná přání, ale na oplátku si vybírají krutou daň. Nakonec se sama pustí do pátrání a přichází na velmi tajemné a děsivé informace. Audioknihu určitě doporučuji.