Telá

Telá
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540065/bmid_tela.jpg 4 545 545

V matkinom tele sa ešte dlhé roky po pôrode nachádzajú bunky dieťaťa a platí to aj naopak. Materstvo robí zo žien príšery – spája čiastočky niekoľkých stvorení do jedného prapodivného organizmu. Šesťdesiatnička Marie ovdovela, žije v prenajatom byte a privyrába si strážením detí. Vo chvíli, keď vydáva svoju dcéru Rózu, má pocit, že o ňu definitívne prichádza. Dôchodkový vek, nedostatok peňazí, a najmä pocit, že sa stáva neviditeľnou, ju nútia hľadať spôsoby, ako sa znovu začať brať vážne. Róza sa zatiaľ pripravuje na vlastné materstvo, a zároveň zisťuje, že svojich blízkych pochopíme až vtedy, keď o nich začneme rozprávať. Spisovateľka Klára Vlasáková pozoruhodne spracovala tému starnutia, telesnosti, materstva a medzigeneračných vzťahov. Román Telá sa v ankete českého Deníka N stal Knihou roka 2022.... celý text

Romány Literatura česká Filozofie
Vydáno: , Literárna bašta
Originální název:

Těla, 2023


více info...

Přidat komentář

lenkabej
23.09.2024

Mně to sedlo. Výborný vyprávěcí styl, sonda do ženských životů, trefné postřehy... Otevřený konec mi nijak nevadil, naopak dává prostor představivosti.

brabofka
08.09.2024 3 z 5

Výjimka potvrzuje pravidlo. V tomto případě, za mě opravdu platí, že modré hodnocení je opravdu třeba zvážit. Od knihy jsem čekala větší hloubku. Už úvod relativně dobře navodil, závěr nic nevysvětlil. Prostě to začalo, skončilo. Vztah dvou žen. Matky (Marie) a dcery (Róza). Každá je nějaká. Každá si nese nějaký cejch, něco v sobě. Čekala jsem, že by se to mohlo vyřešit, vysvětlit. Nic. Knihu jsem asi nepochopila. I když jsem matka i dcera.


Aiden888
05.09.2024 3 z 5

Jestli se autorka snažila stvořit dvě absolutně nesympatické hlavní hrdinky, tak se jí to bez výhrad povedlo. S chladnou a neustále podrážděnou Rózou jsem se nedokázala ztotožnit, její přehnaně starostlivá a lítostivá matka byla taky mimo moje chápaní. Rozumím tomu, že kniha měla mít určitou hloubku, aby popsala komplikovaný vztah mezi matkou a dcerou, ale celé mi to přišlo zbytečně filozofické, depresivní, extrémně dramatické a přehnaně ukňourané z pohledu obou žen. Takhle to přece v životě nechodí, nebo jo? Ale jako počteníčko o jednom prazvláštním (ne)poutu mezi dvěma ženami to úplně blbý nebylo.

sgjoli
01.09.2024 3 z 5

Od autorky jsem četla již její prvotinu Praskliny, která se mi moc líbila, tak jsem chtěla vyzkoušet i její další knihu Těla. A bohužel musím přiznat, že mi to úplně nesedělo.
Určitě chci vyzdvihnout fakt, že autorka otevírá téma ženského těla v souvislosti se stářím, jak se to proměňuje, jak to vnímají ženy samy či jak to vnímá společnost obecně. Dává tak čtenářům zamyslet se nad různými aspekty tohoto tématu. Je to něco, co se v literatuře moc neobjevuje, aspoň myslím, tak je podle mne dobře, že se toto téma objevilo v našem českém knižním rybníčku. Věřím tomu, že pro řadu lidí tohle může být něco, co v literatuře hledají, chtějí to číst, dotkne se jich to a pro řadu lidí to může být důležité. Bohužel ale za sebe musím říct, že mne to trochu míjelo, úplně se mne to nedotklo a v té fázi života, ve které jsem, to není úplně téma, které bych sama nutně vyhledávala. Ale tím nechci vůbec snižovat důležitost toho toto téma otevřít. S tím, že je možné, že za pár let to budu umět ocenit více.
Autorka tu taky zpracovává téma mezigeneračního vztahu matka-dcera - z obou úhlů pohledu, což je taky skvělé, tohle mi naopak sedělo dost. Ukazují se tu rozdíly, nechtěné rozepře, strachy, nedorozumění, překážky v komunikaci či snaha je překonávat a napravovat. Tohle bylo téma, ve které jsem se docela dobře nacházela - byť je mateřství něco, co mne v životě (zatím?) nepotkalo, bylo to pro mne zajímavé a podnětné čtení, za což autorce děkuji.
Celkově hodnotím třemi hvězdami. Mohu doporučit, pokud jsou výše zmíněná témata něco, co vás láká.

hannah2000
30.08.2024 3 z 5

Po přečtení prologu a začátku první kapitoly jsem knížku na několik měsíců zklamaně a znechuceně odložila. Pak mi to nedalo a začala jsem číst tam, kde jsem předtím skončila. Ale nakonec to docela šlo. Kniha zahrnuje témata, o kterých se sice moc nemluví, ale která nás v životě provází: stárnutí, vztah matky s dcerou, potřeba si v důchodu přivydělávat, aby člověk mohl žít trochu normálně a dokázal to poplatit, … Před kapitolou 19 bych dala dokonce hodnocení ****. Ale kapitola 19 byla stejně šokující jako prolog. První polovina knihy se vyvíjela dobře, mělo to děj, byly do toho přidány úvahy hlavních hrdinek matky a dcery a jako celek to působilo dobře. Sice děj depresivní, hlavní postava se nechová jako úplně klasická šedesátnice, protože v šedesáti už člověk víceméně ví, co je v životě důležité a co ne. První polovina knížky se tedy vyvíjela docela slibně, trochu děje, trochu mudrování, ale pak se tam začaly přidávat takové nestandardní nesmysly a konec byl divný. Vlastně žádný. Na to, jak se o té knížce mluvilo jako o zajímavé, mě tedy zklamala. Do první půlky jsem jí trošku srovnávala s knížkou Rozložíš paměť, ale tam se nemotalo tolik témat a byla víc propracovaná do hloubky, ne ani dějově ale myšlenkově a zpracováním hlavní postavy. U knihy Těla si myslím, že na mě působila trošku divně tím, že ji napsala autorka ve věku maximálně mladší hrdinky. A dle mého se tím nedokázala vcítit do života šedesátnice. Určitě bych knížku nedoporučovala nikomu mladšímu, aby si nevytvořil zkreslený pohled na život okolo šedesátky. A už vůbec ne někomu, kdo prožívá nějaké ne zrovna jednoduché životní období, protože je dost depresivní. U této knížky mi chyběl nějaký závěr, takovéto WOW, které jsem od toho čekala. Něco, díky čemuž by mi to téma chvíli nešlo vymazat z hlavy. Takhle z ní mám jenom velmi velmi smíšené pocity. Ale, tak je to jen můj názor a dojem z knihy a možná jsem měla jen na základě recenzí velká očekávání.

ctuvnoci
17.08.2024 1 z 5

Asi nejsem cílová skupina:-( Naznačení problémů, budiž, ale bez jakéhokoliv vysvětlení, souvislostí... nebo se možná jen neumím dívat tím směrem, kterým autorka píše.

Arkagas
13.08.2024 3 z 5

na Těla jsem se těšila od doby, co vyšla. Obrovský hype kolem téhle knihy mě ale opět odradil a navíc byla stále vypůjčená. Po delší době se ke mě dostala a upřímně jsem čekala možná o něco víc. Téma téhle knihy je rozhodně rezonující a aktuální, nicméně nějaký obrovský přesah a waw efekt se u mě nekonal. Začátek knihy slibuje jízdu na pomezí brutality, uvědomění si svých těl a náhledu na ně. Postupně se ale opět dostáváme na půdu problémů rodinných a přátelských vztahů, které tu byly už milionkrát. Klára Vlasáková se rozhodně pustila do tématu, ze kterého by se dalo vytěžit mnohem víc, ale bohužel mi tu něco chybělo. Těla jsou rozhodně zajímavá kniha, která stojí za přečtení, ale doma bych ji nutně nepotřebovala.

Moje hodnocení: 7/10

Bustedka
07.08.2024 3 z 5

Vzhledem k tomu, že recenzi píšu o nějaké 2-3 měsíce později, je až s podivem, že si vůbec nepamatuji, o čem kniha byla a vše jsem si tak musela připomenout na googlu.

Ono je to zajímavý celý, ne, že ne, ale není to kniha pro každého. “příběh je vlastně dosti depresivní, nesympatické postavy, řešení neustále nějakých patologických vztahů, problémů, života a stárnutí. Ale pokud si knížku otevřete ve chvíli, kdy máte přemýšlivou náladu, může se vám to líbit.

Crimble
05.08.2024 3 z 5

Po přečtení vlastně moc nevím, co na to říct. Ale správný umění má v lidech vzbuzovat otázky a pochyby, takže to asi nebylo špatný.

velicevojtech
04.08.2024 5 z 5

Číst tuto knihu bylo jako neustále si sypat trochu soli do otevřené rány.

Někdo tu dal jednu hvězdičku s tím, že postavy byly příliš nesympatické. Nevím. Možná je to relevantní důvod pro odsouzení takového díla. Já ovšem postavám rozuměl. Dalo by se říci, že místy jsem populisticky souznil se všemi naráz, a chápal tu neslučitelnost různých světů a společenských tříd.
Marie byla vlastně stejným archetypem jako má babička, která je schopná se omluvit, že se jí něco povedlo, stydět se, že má s něčím potíže, a člověk s ní zároveň velmi cítí, ale neubrání se v duchu protočit panenky.
Tolik asi k tomu nejosobnějšímu, co si z knihy odnáším.

Nutno ovšem zmínit, že i ostatní témata, jako mateřství, těhotenství, fyzické stárnutí a další (a že jich v tak útlé knížce je), byla zpracována velmi kvalitně a nutí k hlubšímu přemýšlení.

Karimah
21.07.2024 4 z 5

Velice zajímavý a slibný začátek, který se však dál příliš nevyvíjí. Občas se tam mihnou zajímavé myšlenky, ale chybí větší ukotvení v příběhu.

petr8681
19.07.2024 5 z 5

Vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu. A po přečtení prologu jsem si říkal, že to bude asi dost slušnej úlet, ale je to tenký, to dám. A pak už jsem se nemohl odtrhnout, a na tak "tenké" vrstvě a pár listech se odehrává existenciální drama spojené s těly, stárnoucími, neviditelnými, rodícími, nemohoucími, v rozkvětu, vadnoucími... Udřená matka přivydělávající si v důchodu, aby vůbec mohla existovat, její dcera, zaopatřená, a nechápající matky chudobu, někdy se za ni stydí, společenské vrstvy, neustálý střet s těma, co vydělávaj a s těma, co už jen překážej (děti, starý lidi, o všechny tak nějak zakopáváte protože přece vy musíte vydělávat a živit systém, zatímco oni se jen vezou) ... po strašně dlouhý době knížka, ze které jsem si chtěl psát výpisky, myšlenky, které by se daly tesat do kamene. Brilantní výkon!

drzaja
10.07.2024 1 z 5

Opět všichni jedináčci, opět siroty v útlém věku, opět rodina, která když už má mezi sebou nějakej vztah tak přehlíživej, pasivně agresivní a všichni se k sobě chovaj hnusně. Objevný je to asi tak přibližně v čem?

Nika.
10.06.2024 1 z 5

Pro mě byla tato kniha utrpení... Kdyby nebyla relativně tenká, tak ji pravděpodobně již po pár stránkách odložím...
Nepochopitelný děj, velice nečitelné a nesympatické hlavní postavy - především tedy Marie...

zuzana8816
10.06.2024 3 z 5

Zvolené téma příběhu bylo od začátku knihy dosti depresivní. Nevím, zda mě více iritovala postava matky trpící komplexem méněcennosti nebo její dcera Róza.
Každopádně jsem se nedokázala vcítit ani do jedné z nich. Marie Dohnalová mě švala svým věčným vnitřním konfliktem mezi tím, co by skutečně udělat chtěla a tím, co ve výsledku vlastně reálně udělala... Přitom by stačilo tak málo - komunikovat. Nedělat ze sebe nepochopenou chudinku a projevit se.
Začátek knihy byl, navzdory tématu, slibný, ale dál už příběh vlastně postrádal děj a spíš mě nudil.

uzivatel2668
29.05.2024 1 z 5

Nedalo se. Hned úvod knihy se mi vyloženě hnusil. Zkusila jsem se prokousávat dal, ale morbidita tématu se mi nelíbila. Odloženo společně s dalšími romány autorky.

AdunavonBois
18.05.2024 4 z 5

Téma neviditelnosti mě hodně zaujalo. Text s lehkostí plyne. Záblesky ze života matky i dcery, jejich myšlenkové pochody působily autenticky. Je to vlastně série situací, které čtenářstvo nutí k zamyšlení, co nebo koho (záměrně) přehlížíme. Důležité téma o tělech žen a jejich významu ve společnosti.

Čičolina
17.05.2024 3 z 5

Hm, podivná kniha. Nejprve mi lezla na nervy matka. Taková ta, co nemá hranice v sebeobětování. Co se nechá od dítěte šikanovat a ještě ji to uspokojuje. No a pak překvapila. Ve všem.

Miladad
12.05.2024 5 z 5

Je neuvěřitelné jak dokáže tak mladá autorka popsat pocity stárnoucí ženy. Příběh má několik úrovní a podněcuje k přemýšlení o mnoha věcech. Mateřství, stárnutí, sebepojetí, vztah matky a dcery. Pro mě přínosný zážitek.

Renatka11
27.04.2024 4 z 5

Ke knížce mě přivedla anketa Respektu "Která kniha vám chybí v nominaci na cenu Magnesia Litera?", kde tři že čtyř respondentů zmiňovali právě Těla. Bylo to moje první setkání s autorkou a její styl psaní mě hodně bavil a navnadil na další její knížky. Moje očekávání od téhle ale byla o něco větší. S příběhem i hlavními postavami jsem jako matka dcery občas souzněla, občas jsem byla zaskočena, nechápavě sledovala chování Marie a Rózy a z jejich vztahu mi bylo hlavně smutno. Přestože otevřené konce mám ráda, a třeba u knížek Viktorie Hanišové si je vyloženě užívám, v Télech jsem se na konci sama trochu ztratila.