Telá přehled

Telá
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540065/bmid_tela.jpg 4 545 545

V matkinom tele sa ešte dlhé roky po pôrode nachádzajú bunky dieťaťa a platí to aj naopak. Materstvo robí zo žien príšery – spája čiastočky niekoľkých stvorení do jedného prapodivného organizmu. Šesťdesiatnička Marie ovdovela, žije v prenajatom byte a privyrába si strážením detí. Vo chvíli, keď vydáva svoju dcéru Rózu, má pocit, že o ňu definitívne prichádza. Dôchodkový vek, nedostatok peňazí, a najmä pocit, že sa stáva neviditeľnou, ju nútia hľadať spôsoby, ako sa znovu začať brať vážne. Róza sa zatiaľ pripravuje na vlastné materstvo, a zároveň zisťuje, že svojich blízkych pochopíme až vtedy, keď o nich začneme rozprávať. Spisovateľka Klára Vlasáková pozoruhodne spracovala tému starnutia, telesnosti, materstva a medzigeneračných vzťahov. Román Telá sa v ankete českého Deníka N stal Knihou roka 2022.... celý text

Romány Literatura česká Filozofie
Vydáno: , Literárna bašta
Originální název:

Těla, 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Telá. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (110)

lenkabej
23.09.2024

Mně to sedlo. Výborný vyprávěcí styl, sonda do ženských životů, trefné postřehy... Otevřený konec mi nijak nevadil, naopak dává prostor představivosti.

brabofka
08.09.2024 3 z 5

Výjimka potvrzuje pravidlo. V tomto případě, za mě opravdu platí, že modré hodnocení je opravdu třeba zvážit. Od knihy jsem čekala větší hloubku. Už úvod relativně dobře navodil, závěr nic nevysvětlil. Prostě to začalo, skončilo. Vztah dvou žen. Matky (Marie) a dcery (Róza). Každá je nějaká. Každá si nese nějaký cejch, něco v sobě. Čekala jsem, že by se to mohlo vyřešit, vysvětlit. Nic. Knihu jsem asi nepochopila. I když jsem matka i dcera.


Aiden888
05.09.2024 3 z 5

Jestli se autorka snažila stvořit dvě absolutně nesympatické hlavní hrdinky, tak se jí to bez výhrad povedlo. S chladnou a neustále podrážděnou Rózou jsem se nedokázala ztotožnit, její přehnaně starostlivá a lítostivá matka byla taky mimo moje chápaní. Rozumím tomu, že kniha měla mít určitou hloubku, aby popsala komplikovaný vztah mezi matkou a dcerou, ale celé mi to přišlo zbytečně filozofické, depresivní, extrémně dramatické a přehnaně ukňourané z pohledu obou žen. Takhle to přece v životě nechodí, nebo jo? Ale jako počteníčko o jednom prazvláštním (ne)poutu mezi dvěma ženami to úplně blbý nebylo.

všechny komentáře

Související novinky (5)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023


10 nejprodávanějších knih (28. týden)

19.07.2023


6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz

15.06.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (4)

Nejde přece jen tak zmizet a necítit odpovědnost za ty, co tu zůstanou.


Když spolu pár žije celé dekády, prorostou jeden druhým natolik, že přestává být jisté,kde končí jeden a začíná druhý. Jakmile toto sepětí přeruší smrt, není tomu zbylému nějakou dobu jasné, co přesně z něj zbylo.


Svou přítomností totiž neustále připomínala těm, co na tom byli lépe než ona, okraje jejich blahobytu. Nikdo z nich nechtěl slyšet, že nějaká taková hranice vůbec existuje, že to uspokojivé narůstání hojnosti může jednoho dne ustat, a že ať se zatřese světem jakkoli, vždycky bude mít své dno.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Telá v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených682x
ve Čtenářské výzvě90x
v Doporučených9x
v Knihotéce132x
v Chystám se číst346x
v Chci si koupit72x
v dalších seznamech6x