Temná cesta
Linda Castillo
Případy Kate Burkholderové série
Před osmi lety byl Joseph King za vraždu své ženy odsouzen na doživotí. Podle místní policie to byl „padlý“ amiš a známý uživatel drog se vznětlivou povahou. Teď King utekl z vězení a míří do městečka Painters Mill. Novinky o uprchlém vrahovi se šíří jako požár a v týmu policejní náčelnice Kate Burkholderové panuje nervozita. Když se King v městečku ukáže s pistolí a z domu jejich amišského strýce unese svých pět dětí, noční můra se stane skutečností. Kate má o děti strach, a tak se vrhne do akce, jenže v průběhu zběsilého pátrání po vrahovi sama padne do jeho spárů. King ji ale propustí nezraněnou a požádá ji, aby dokázala jeho nevinu. A tak se Kate začne pídit po pravdě.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2020 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Down a Dark Road, 2017
Z vražd mezi amisi vždycky mrazí a Linda Castillo je v tomto žánru opravdovou mistryní.
Svůj vztah k sérii bych nedefinovala líp než Evaho73: prvotní čtenářské pozlátko se začalo olupovat. Zklamání jsem prožila u 3. dílu a v 5. až 7. jsem zažívala téměř krizi. V tomto dílu se ale autorka polepšila v jedné věci – a za to přiděluji hvězdičku navíc – vyvarovala se úpících pozůstalých a protahovaného nářku. Také ustálila hlavní milostný vztah (jenom jsem se znovu zarazila nad oslovováním: John oslovuje Kate jménem, ona jeho příjmením, i v osobním rozhovoru; vyzkoušejte to na manželovi a pak mi dejte vědět, jestli vám to přišlo normální, jo? Mému muži moc ne. :-)). Linda Castillo jinak jede podle schématu (zvlášť ve finále), které se zajídá, pokud čtete díly brzy po sobě. Já tu chybu už nedělám, jeden díl ročně stačí na to, abych pozapomněla, že Kate reaguje na fyzickou zátěž a zranění jako android (čili nijak) a že jí autorka kvůli zvýšení napětí vypne ke konci mozek.
Tak zas za rok, Kate a Tomasetti.
Tato kniha zkrátila moji dobu spánku, nemohl jsem ji totiž opustit, dokud ji nedočtu, tak byla zejména v závěrečné části napínavá. Určitě jedna z nejlepších v této řadě o šéfce policie v jednom městečku s mnoha amišskými obyvateli, která tvrdě bojuje se zkaženými jablky ve sboru.
Neodolala som a pustila som sa ešte do jednej "amišovky".
Čo dodať ?
Autorka sa drží stále rovnakej schémy, ktorá ma neprekvapila ani v tejto časti.
Rozprávkovo nesmrteľná Kate robí dookola tie isté chyby, z ktorých vždy zázračne vyviazne bez vážnejšej újmy...
Atraktívne prostredie a schopnosť zaujať čitateľa hneď od začiatku, aby si začal konšpirovať svoje predpoklady, ako sa bude zápletka vyvíjať, sú najsilnejšie motivačné prvky pre čitateľa, ktorými si autorka získala aj moje sympatie. Odporúčam sa príliš nezamýšľať nad logikou jednotlivých príbehov, lebo prvotné čitateľské pozlátko sa začne oľupovať, a potom vzniká tendencia uberať hviezdičky na svojom hodnotení :-))).
Pro mě asi jeden z nejemotivnějších příběhů této opravdu čtivé série. Ač si jednotlivé díly dávkuji, v poslední době jsem dala tři díly docela rychle (na mě :-)) za sebou a musím říct, že Temná cesta se mně dotkla nejvíce. Asi to bylo těmi vzpomínkami na dětství, tyto kapitoly se mi moc líbily, byly dojemné a uvěřitelné. A ten boj, v této knize nejen se zločinem, jsem Kate věřila beze zbytku. Budu se opakovat, ale tato série mě pořád baví. Nových dílů letos docela přibylo, pořád se mám na co těšit!
kniha mě dostala do konce jsem nevěděla kdo je vrah nutilo mě to číst až jsem to za dva dny přečetla stojí za přečtení.
Líbilo se mi prolínání vzpomínek a současnosti, asi každý to zná, že si pamatuje někoho, kdo už je po 20 letech úplně jiný. Kate zase všechno vyřešila a napravila, škoda těch mrtvých ...
Další skvělé pokračování úžasné série.
Napínavé, čtivě napsané a opět originální příběh, jako předchozí díly.
Těším se na další díly :-)
Jedna z nejlepších knih této série. Skvělý příběh, který pádí opravdu rychlým tempem vpřed, navíc jedna scéna, kde zasáhne odstřelovač mě vyloženě překvapila. Takže celkově ani nevadí, že jsme se skoro nic nedozvěděli o dalších postavách a jejich osudech (vztah Kate+Tomasetti, ostatní policisté atd). Když je skvělý příběh, není to potřeba.
Zase kniha, která se čte sama. Spousta zajímavostí z prostředí Amišů, solidní zápletka a drama v závěru. Jen to popíjení po barech mi chybí. Dále nevím čím to je, ale jak se bude vyvíjet zápletka mě napadlo po pár stránkách a pachatele jsem si tipnul v okamžiku jeho vstupu do děje. Nepřipadá mi přitom, že by autorka psala až tak schematicky
85%
Buďte při tom svém hledání pravdy opatrná, Kate Burkholderová. Nemuselo by se vám líbit, co najdete.
Skvělý thriller z amišského prostředí. Jeho čtení jsem si dokonale užila.
Z vězení uteče Joe King, Amiš, který byl před dvěma lety obviněn z vraždy manželky. Pro Kate se z toho stává osobní záležitost, protože Kinga zná z dětství. Ten navíc tvrdí, že je nevinný. Čím blíž se Kate dostává k pravdě, tím víc se pro ni situace stává nebezpečnou. Na konci už je jen krůček od smrti.
Knížka je mrazivá, napínavá a emotivní zároveň. Velice ji doporučuji!
Další z příběhů Kate Burkholderové a amišské komunity.
Tentokrát se jedná o příběh o jednom údajném justičním omylu, o až moc malém svědkovi a urputnosti Kate najít pravdu.
Kate se v této knize dostává do dost nezáviděníhodné situace, protože potencionálního, vlastně už usvědčeného vraha osobně zná z dětství.
I tato devátá kniha z amišské série je parádním čtením, má svižné tempo a překvapivé odhalení. Tentokrát se dost věnuje vzpomínkám na dětství Kate, odhaluje její první lásky, prostě… mimo klíčovou zápletku se dozvídáme zase něco navíc z její minulosti.
I tento díl je opět mimořádně čtivý, i když podobnost všech knih série už je dost patrná. Všechny knihy o Kate jsou svým způsobem na jedno brdo, opakuje se tam stejný model, ale kupodivu pořád baví a udržují si svou žánrovou nadprůměrnost. Takže pokud se nečtou v kuse, jeden za druhým, myslím, že většinu čtenářů moc nezklamou. Ostatně 93% procent na databázi to jen potvrzuje.
Trošku ironie: Někde jsem se dočetla, že amišská komunita má více jak 300 tisíc členů a pořád se rozrůstá, takže materiálu ke zpracování má Linda Castillo určitě ještě stále dost a dost a komunitě zatím vyvraždění určitě nehrozí.
A nakonec - opět nemůžu opomenout moc hezkou obálku.
Po delší době jsem se opět vydala s Kate po stopách Amišů a žive jsem si představovala jejich život, tak odlišný od toho našeho. Ráda se i vracím k vyšetřovacímu týmu, který má sympatické členy a hlavně drží při sobě a pro Kate je nepostradatelný, stejně tak i její přítel Tomasetti.
Tentokrát Kate řeší případ, který se týká jejího kamaráda z dětství a o to je to pro ni složitější a náročnější. Ale jelikož ji všichni dobře známe, nic ji nezastaví!!!
Knížka je svižná, nechybí ji napětí a je tam i ždibec romantiky.
Čas od času Kate zkusím, ale není to stále ono.
Tento díl patřil k těm lepším, ale nemohla jsem se zbavit dojmu, že vím, co bude, a jak to bude, ( a taky že bylo ), že už jsem ji prostě četla (ale nečetla :-)) ).
Líbila se mi romantická linka mezi ní a Josephem, mnohem víc než s Tomasettim.
2014 | Slib mlčení |
2015 | Modlitba za mlčení |
2017 | Ztracené děti |
2016 | Střípky ticha |
2018 | Do posledního dechu |
Zdolal jsem další skvělou knihu z této série. Jsem plně uspokojen.