Temná kněžka
Margaret Rogerson
Vespertina série
1. díl
Artemisia se chce stát Šedou sestrou, členkou řádu, který se stará o klidný přechod duší zemřelých na onen svět. S mrtvými tráví čas raději než s živými, kteří si za jejími zády šuškají o jejích zjizvených rukou a pohnuté minulosti. Když klášter přepadnou vojáci, rozhodne se Artemisia vyvolat na jeho ochranu prastarého ducha spjatého se svatou relikvií, která je zde uložena. Je to však přízrak, nevyzpytatelná bytost, která ji může posednout, jakmile přestane být ostražitá. Na pokraji svých sil se brzy ocitá na prahu smrti. Pokud chce zůstat mezi živými, potřebuje pomoc vespertiny – kněžky znalé v umění ovládat relikvie. Kde ji však najít, netuší. Proto se obrátí s prosbou o pomoc na toho nejpovolanějšího – přízrak samotný. Pouto mezi nimi roste a prastaré zlo začne vyplouvat na povrch. Dokáže mu Artemisia čelit? Zradí všechno, čemu dosud věřila, nebo to bude přízrak, kdo zradí ji?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2022 , Fragment (ČR)Originální název:
Vespertine, 2021
Opět zcela nový svět, vykreslený do detailů, plný rytířů, duchů, světců a jeptišek. Bohužel mi to nesedlo - za mě byl nejlepší a nejzábavnější postavou několik století mrtvý přízrak, zbytek postav působil unylým a nesympatickým dojmem.
Bylo to dobré, ne tak dobré jako Kouzla rodu Thornů, ale stačilo to na 4*.
Svět je moc bezva, duchové, kněžky, tajemno, zo všechno bylo na jedničku. Hlavní hrdinka je absolutně mimo jakýkoliv stereotyp, což je zase na jedničku. Vedlejší postavy dávají smysl, jsou zábavné, šokující a komplexní.
Problém mám ale s tím, že vlastně vůbec nerozumím motivaci hlavní hrdinky. Ta má propracovanou back story, nicméně její postup v rámci příběhu je pro mě nepochopitelný a matoucí. Abych se vyhla spoilerům a navádění, nechám to otevřené, třeba to při druhém čtení pochopím lépe.
Těším se na další díl!
Tohle byla super jízda! Výborně vymyšlený příběh, zajímavá a sympatická Artemisia, skvělé další postavy, kladné, záporné i problematické, v čele s TÍM přízrakem. Možná ještě lepší knížka než Thornovi...
P.S. Už se těším na další díl!
Nejraději čtu o netypických hlavních postavách, právě proto jsem si oblíbila hlavní hrdinku Artemisii, která narazí na Přízrak, který je protivný až nesnesitelný, přesto sympatický a sarkasticky vtipný... Můžete si oblibit až zamilovat něco/ někoho takového???...
,,Jeptiško!" ... Ale to už jsem odjížděla pryč..
Snad přivane vítr další pokračování :)
Knížka nese označení Humbook tip a díky pozitivním recenzím, jsem od ní měla dost velká očekávání, která bohužel nebyla naplněna. Během čtení jsem měla pocit, že se veškeré bojové a akční scény opakují. Není tu velký prostor na poznání světa, minulosti hlavních i vedlejších postav, a hlavně bych ocenila mapu.
Ale abych nebyla jenom negativní. Musím uznat, že Vespertina je dost originální příběh zasazený do opravdu neokoukaného prostředí. Kláštery, řády, vojáci, Šedé sestry a duše zemřelých, kteří jsou rozdělení do tříd podle typu jejich úmrtí. Bylo zde skvěle popsáno, jak se přistupovalo ke světcům a jejich příběhům, jak snadno lze použít znalosti a obrátit vše naruby. Něco zatajit, překroutit, schovat a kdo bude mít jiný názor, je kacíř. Bavila mě myšlenka, že relikvie, ve kterých jsou uvězněni duchové jsou určené k tomu, aby lidem pomáhaly (ať už za účelem ochrany nebo v lékařství). Překvapila mě i osoba, která za vší tou “válkou” stála.
Hlavní hrdinka je jiná než ostatní. Je hodně introvertní, nedokáže vycházet s lidmi a všechny pocity si dusí sama v sobě. Společnost mrtvých jí vůbec nevadí, živí ji totiž akorát pomlouvají a litují za její zjizvené ruce. Artemisie a již zmiňovaný přízrak jsou dobrá dvojka. Naprosto chápu, proč si tuhle knížku všichni tolik oblíbili, jeho sarkasmus, dotěrné urážky a vtípky byly skvělé. I když mi to dost připomínalo knihy Strašlivý příběh Prospera Reddinga a Kůže plná stínů.
Od autorky jsem čekala trochu víc, ale má to být série, tak doufám, že pokračování bude lepší.
Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy. #spoluprace IG: @strana394
Dávám 3,5 hvězdiček. Svět plný duchů, přízraků nebo démonů, jak jej Margaret dokáže vykreslit, se mi moc líbí. Na druhou stranu mi děj Vespertiny přišel až moc podobný první knize, s jediným rozdílem - ve hře nebyl přízračně krásný démon, ale umrlčí kostlivý přízrak. Tentokrát se to tak nějak vleklo a ze začátku jsem měla dokonce problém se začíst. Styl překladatele mi přišel podivně kostrbatý a nezajímavý, zatímco u první knihy od autorky to šlo jako po másle. Jsem zvědavá, jestli přijde další díl, konec k tomu rozhodně vybízí.. :)
Dlouho jsem přemýšlela, zda knihu koupit, jelikož Kouzla rodu Thornů mě dost zklamaly, nicméně jsem moc ráda, že jsem se nenechala odradit.
Příběh je zajímavý, přízrak mi svým sarkasmem a pohledem na lidi byl velmi blízký. :D
Za mě má tento příběh 5 hvězdiček a těším se na pokračování. :)
Nedávno jsem dočetla tuhle knihu a jsem hodně spokojená
Vespertina mě oslovila především hlavní hrdinkou outsiderkou, takže jsem se rozhodla, že její příběh si zkrátka musím přečíst.
Sestra Artemisie, je mladá dívka, která žije ve světě plném duchů a přízraků a je jednou z obdařených zrakem, která má možnost tyto bytosti vidět a něco s nimi dělat, případně zajistit, aby vůbec nevznikaly.
Při jednom velkém útoku vojáků/duchů na jejich klášter, se Artemisie dostane ke vzácnému přízraku, který je spoután v relikvii a má sestrám pomáhat. Přízrak do ní vstoupí a Artemisie se vydává na podivuhodnou cestu jak fyzickou, tak psychickou. Doteď byla zvyklá trávit čas o samotě a nyní ji na každém kroku doprovází další bytost, která je dost pravděpodobně srkz na skrz zkažená a chce ji posednout a ovládnout.
Příběh mě moc bavil, byl napsán čtivě a já byla do děje vtáhnuta během prvních pár stran. Jen jsem tedy trochu plavala v pravidlech a nastavení magického světa, i když tam byl velmi podrobně vysvětlován.
Na konci knihy je soupis všech druhů duchů a přízraků, docela šikovná věcička, které jsem si všimla samozřejmě až po dočtení
Jelikož se jedná o první díl, tak věřím tomu, že v tom dalším už se budu orientovat jedna radost ️
(SPOILER)
Tak tohle byla kniha přesně pro mě. Fantasy svět, jehož základem jsou duchové a vládne zde církev, mě zaujal a bavil. Artemisie a přízrak jsou dobrá dvojka, bavily mě jejich rozhovory a vývoj jejich vztahu. Z Margarety se také vyklubala dobrá postava a líbilo se mi, jak se s Artemisií postupně stávaly kamarádkami.
Tak nějak jsem tušila, že za těmi útoky nebude ta postava, kterou podezřívali, ale byla jsem překvapená, když se zjistilo, kdo za tím ve skutečnosti byl. To jsem vážně nečekala.
Těším se na pokračovaní a určitě si přečtu i autorčinu další knihu Kouzla rodu Thornů, kterou si už delší dobu chci přečíst.
(SPOILER)
Artemisie je prostě skvělá. Introvert, asociál, hroší kůže, tvrdá holka. Tenhle typ hrdinek častěji prosím.
Přízrak je perfektně uštěpačný. Jeho sarkasmus, ironie, otravné poznámky..asi trochu závidím, že nežvaní i v mé hlavě.
To jak se přistupovalo ke světcům a k jejich příběhům, ta komerce, na které vydělávali ti nejzhnilejší, přesně takhle jsem si přála, aby to bylo popsáno. Jak snadno lze použít znalosti a obrátit vše naruby. Něco zatajit, schovat, překroutit, a tadá! Hned máme zázrak naší Paní na světě. A kdo bude mít jiný názor, není v opozici, ne, je to kacíř!
Co mi ale scházelo, a chápu, že zrovna sem by se to úplně nešiklo, je romantická linka, vyjma náznaků s M.
Čtení této knížky jsem si opravdu užila, dost jsem se i nasmála. Nemůžu jinak než doporučit a těším se na další díl!
"Jsi smrtelnice, jeptiško. Nejsi dokonalá. Na člověka vlastně děláš pozoruhodně málo hloupých rozhodnutí. Jenom vzácně mám sto chutí tě posednout a omlátit ti mozek o stěnu."
Po Kouzlech rodu Thornů jsem měla velké očekávání, která byla do puntíku naplněna. Nechybí skvělý cynický humor, zajímavá zápletka a charakterní postavy. Čtenář naprosto pochopí, proč je hlavní hrdinka taková, jaká je. Velmi mě zaujalo prostředí, ve kterém se děj odehrává a i ten je skvěle nastíněn. Téma duchařiny mi moc blízké není, ale tady si mě to získalo všema deseti.
Doufám že další díl bude brzy.
Mám moc ráda tenhle žánr a Vespertina byla jedna z nejlepších co jsem četla.
Hlavně Přízrak. Ten byl bomba.
Nechala jsem se nalákat dobrým hodnocením.
Kniha nebyla špatná to ne, jen průměrná.
Svět - jak fungují mrtví, živý a magie je podám krásně a zajímavě.
Všiml si někdo, že kniha nemá jasný dějový oblouk? Měla by být zřejmá motivace hlavního hrdiny - tady byla její motivace jen utíkat a nenechat se zabít.
Nakonec se sice několik záhad vyřešilo a kniha má uspokojivý konec, ale ...
Kniha mě zaujala hned, co jsem se o ní dozvěděla. Kouzla rodu Thornů naprosto miluju a tohle byla teda taky jízda. Moc jsem si čtení užila. Přízrak je prostě úžasná postava. Mám ráda jeho vtipné komentáře a rozhodně se mi teď po nich bude stýskat. Nemůžu se dočkat dalšího dílu. Určitě doporučuji přečíst!
Byla to pecka stejně jako Kouzla rodu Thornů. Asi budu jedna z mála, přesto se mi Kouzla líbila o kapku více. Nikoliv kvůli romantice, ale asi na tom má podíl hlavně Selas a Nathaniel. Láska po prvním projevu jejich osobnosti.
Každopádně, pokud bych měla určit do koho jsem se zamilovala tentokrát. Určitě by to byl Přízrak.
Neskutečně se těším na další díly.
Moc se mi to líbilo! Od autorky jsem nejdříve četla Kouzla rodu Thornů - na základě toho jsem sáhla po Vespertině. Kouzla byla fajn, ale Vespertina se mi líbila více. Možná to bylo i tím, že chyběla běžná romantická linka. Místo toho sledujeme neotřelé sbližování s přízrakem, které mne bavilo a předpokládám, že se bude vyvíjet i v dalších dílech (budeme-li mít to štěstí, že vzniknou a vyjdou u nás).
Zajímavý námět .. ve velmi nudném podání. Ke čtení jsem se musela vyloženě nutit. Posledních 50 stránek, mi dodalo naději, že kniha nebyla úplný propadák.. každopádně po rozruchu, který se kolem této knihy udál, jsem měla až moc vysoká očekávání.
duchové a přízraky pro dospívající mládež (young adult) fantasy
2021 | Kouzla rodu Thornů |
2022 | Temná kněžka |
2022 | Magie havranů |
2023 | Tajemství domu Thornů |
Od této autorky jsem zatím knihu Kouzla rodu Thornů nečetla, takže Vespetina byla moje prvotina a teda…Co to bylo?... Neříkám, že je příběh vyloženě špatný, to vůbec.. ale bohužel nejsem z toho vůbec tak uchvácená a tento příběh mě až tolik bohužel neoslovil. Jediné co bych chtěla vyzdvihnout, tak jsou vtipné dialogy právě mezi přízrakem a hlavní hrdinkou Artemise, ale na druhou stranu si nemůžu pomoct… občas se autorka chtěla až moc podobat J. Kristoffovi a celé mi to přišlo jako taková dětská verze Nikdynoci. Možná to záměr nebyl a jenom mi to nesedlo… Hodnotím jako průměr 3* z 5 a knížku doporučuji více mladším čtenářům.:)