Pištoľník

Pištoľník
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328412/bmid_temna-veza-pistolnik-xtp-328412.jpg 4 2261 2261

Muž v čiernom unikal cez púšť a pištoľník kráčal v jeho stopách. Roland Deschain z Gileadu, posledný pištoľník v Stredsvete, samotár putujúci po ceste dobra a zla, stopuje tajuplného mága so schopnosťou oživovať mŕtvych, známeho iba ako muž v čiernom. Na svojej výprave po Mohainskej púšti zamorenej démonmi sa Roland vzoprie pomätenej kazateľke a jej vražedným ovečkám, zoznámi sa s príťažlivou ženou Alice, vedie rozhovor s démonom a napokon sa spriatelí s chlapcom z nášho sveta. Jake Chambers sa pridá k Rolandovi, ale zatiaľ čo pištoľník putuje so svojím mladým spoločníkom, muž v čiernom si odnáša jeho dušu vo vrecku. Kto je muž v čiernom a čo vie o Temnej veži? Kde je hranica medzi dobrom a zlom? V úvodnom diele dnes už legendárnej série Temná veža Stephen King predstavuje výnimočný svet pustatiny plný vizuálne ohromujúcich scenérií a nezabudnuteľných postáv. Pištoľník kombinuje prvky vedecko-fantastického románu, futuristickej antiutópie, spaghetti westernu, hororu a vysokej fantasy. Prvý diel vyšiel v roku 1982, novšie vydania sú doplnené o autorov úvod.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)

The Gunslinger, 1982

Katrinity_97
09.06.2016 5 z 5

Skvělá kniha!!! Autor opět nezklamal a já už se s chutí pustila do dalšího dílu!

dutch
30.05.2016 2 z 5

Ani napodruhé nejsem schopen dočíst. Moc malý kus másla natřený na moc velký kus chleba. O tom, že Stephen umí psát není pochyb.

Pixx-73
18.04.2016 4 z 5

Do ságy Temná Věž jsem se pustil podruhé. A dost mě překvapilo, jak jsem si na rozdíl od prvního čtení, úvodní díl užíval. Tehdy převažoval spíš zmatek a místy i nuda. Teď už vše do sebe zapadalo a i když to asi není tak čtivé a napínavé jako další díly, má to zase nádhernou, melancholickou atmosféru. Ti, kdo čtou poprvé, nedejte se prvním dílem odradit, Temná Věž za to stojí.

salamandrina
17.04.2016 3 z 5

Nedočetla...

Slooki
14.04.2016 5 z 5

Myslím, že k tomuto dílu není moc co dodat. Snad jen to, že by jsem si toto ještě v budoucnu někdy rád znovu přečetl, jen nevím, zda jsem ještě ochoten věnovat tomu tak dlouhou dobu. Ještě stále mám v živé paměti, mou naprostou bezmoc, kdy jsem dočítal předposlední díl, a poslední ještě nebyl v prodeji. Moje bezmoc, kdy jsem nemohl skočit ihned na závěrečný kus přerůstala v paniku a stavy úzkosti, kdy jsem byl nucen oddalovat čtení knihy, na pouhých pár řádek denně, a to jen proto, aby byla mezi jednotlivými knihami pokud možno co nejmenší časová proluka. Mé čekání a plánování mi ale přineslo toužebné ovoce, a tak jsem se i já mohl posléze prolouskat posledním dílem až na konec strastiplné Rollandovi cesty. BRAVO Pane Kingu, BRAVO

tereza1198
06.04.2016

Upřímně nevím, jak hodnotit. Kniha mi přišla zvláštní a tísnivá. Celý svět beznadějný. Kdybych nevěděla, že jde o tolik opěvovanou sérii, nečetla bych dál. Nakonec mi konec dal smysl a vůli mrknout na další díly. Protože v téhle chvíli (když mám ostatní knihy před sebou) věřím, že to byl jen začátek neuvěřitelného příběhu

Angry
30.03.2016 5 z 5

Pistolnik a cela serie Temna vez je fantasticke dilo, bohuzel ne pro kazdeho. Cim min znate Kinga a jeho zivotni filozofii, tim vic budete pri cteni tapat a putovani pistolnika Rolanda a jeho druziny neocenite tak, jak si zaslouzi. Pokud ovsem nebudete mit zadne konkretni ocekavani ohledne pribehu (napr. tykajici se post-apo sveta), ceka vas unikatni Kingovska seance.

I kdyz davam plne hodnoceni, je treba zminit, ze ne vsechny knihy ze serie jsou stejne kvalitni a v nekerych se silne projevuje autorova nachylnost ke zbytecnemu natahovani.

vnimatkrasu
28.03.2016 4 z 5

Stěží uchopitelné, střídavě boží, nakousnuté a nedojedené. Hodnotit Pistolníka jako samostatnou knížku je blbost. Je to dvě stě stran dlouhý prolog. Začátek něčeho. A silnou čtvrtou hvězdičku nepřidává Kingovi vesmírně netradiční závěr, nýbrž samotný dodatek autora. Dramatický, výpravný, famózně upřímný. A tak si druhou část Temné věže nekoupíte kvůli Rolandovi. Ale kvůli Stephenovi.

Nombeko
26.03.2016 3 z 5

Pistolník mě bohužel moc nenadchnul. Trochu mě to vyvedlo z míry, poněvadž u knih od Kinga se mi toto stalo poprvé, a že jsem jich už pár přečetla. Ale dám na zkušenost jiných a dám Temné věži šanci. Doufám, že mě Tři vyvolení namotivují k dalšímu čtení více.

povi
12.03.2016 5 z 5

Aby clovek Pistolnika pochopil,musi tu knihu cist vickrat.Snadno se stane,ze odradi od pokracovani v serii Temna vez a bohuzel,pokud clovek sahne po Pistolnikovi jako po uplne prvni knize S.Kinga,velmi casto ho od dalsich jeho del odradi.King je Kralem zanru,a Temna vez je veledilo,jemuz se priblizi snad jen Srdce v Atlantide.Aby clovek pochopil prvni dil Temne veze,cili Pistolnika,musi precist vsech osm knih(ok,Zavan klicovou dirkou je spis fairytale,ale pekne napsany,nema s dejem Temne veze nic moc spolecnyho).Proto je lepsi nenechat se odradit prvnim,temer "o nicem" dilem a pokracovat.Protoze pak vam vsechno dojde.A pokud se,tak jako ja,po letech rozhodnete znovu se s Rolandem setkat,zarucuju,ze si prvni knizku uzijete naplno.

Ikkju
29.02.2016

Temná jízda, místy jsem měl pocit že si autor sám při psaní topil v kamnech ďáblovou trávou (datura). Kniha spíš taková pocitovka, závěrečná jízda mě chvíli přiměla zatancovat si s ním pár kroků při svitu měsíce. Ale všichni víme o co mu jde... a rád bych vykřiknul že ani náhodou, ale fakt si nejsem jist...

MaxQ
15.02.2016 3 z 5

Tak nevím. Četlo se to dobře, bohužel, jak píše King v doslovu, je to něco nedokončeného, začátek něčeho velkého... do čehož se mi už nechce. A nedokážu přesně říct proč. Možná to ale později přece jen zkusím.

lilienn
03.02.2016 3 z 5

Nějak jsem se nechytla... přečetla jsem zejména kvůli dalším dílům, které jsou hodnoceny velmi dobře, ale nenašla jsem žádný úžas... nic ohromujícího, z čeho bych šla do kolen... Nesoudím zle, dávám tomu šanci, jestli budu mít jednou v životě náladu a čas na další díly, určitě se do nich pustím, ale teď bych od toho ráda nějaký čas odstup... a to jsem si myslela, že se mi budou vždy líbit všechny Kingovy knihy... Tohle období života (asi nejednoduché) mě má asi hodně co naučit - pořád zjišťuju, že ty moje 100% pravdy nejsou tak úplně dokonalé :)

premacech
27.01.2016 5 z 5

K Pistolníkovi jsem se dostal omylem a celou dobu jsem absolutně netušil, o co se jedná. Nebyl jsem schopen ho jakkoliv zařadit a po přečtení jsem pokračoval hned dalším dílem. Chytil mě do spárů. Od té doby je u mě Temná věž řazena jako jedno s nejúžasnějších vyprávění vůbec. Četl jsem již 2x a brzy přijde zase čas, kdy se otevřou dveře a temný muž zase bude utíkat s Pistolníkem v patách. Pistolník je výborný začátek, další 2 díly jsou slabší, aby série opět gradovala. 95%

BigDeal
23.01.2016 3 z 5

Úprimne si musím priznať, že som s Pištoľníkom nebol úplne spokojný. Úvodné kapitoly s masakrom v Tull mi prišli výborné - spoznával som kompletne nový svet, páčila sa mi pološialená atmosféra, morálne ťažko zaraditeľný hlavný (anti)hrdina a nepredvídateľnosť príbehu. Neskôr, napriek zaujímavému vzťahu dvoch pustovníkov, som ale začínal mať pocit naťahovania. Akosi sa mi zdali udalosti smerujúce k finále nie veľmi podstatné (opäť - okrem interakcie dvoch pustovníkov). A čo sa týka samotného finále, prišlo mi príliš doslovné. Napriek výhradám vo mne však prevyšujú pozitívne pocity a do série sa rozhodne pustím!

mpb1913
11.01.2016 2 z 5

V celé knížce jsem nenašel nic co by mě nutilo číst dál.

Phorbo
17.12.2015 3 z 5

I přes Kingův doslov, který snad měl sloužit, jako lákadlo na další díly (což se mu na jednu stranu podařilo, když byl neurčitý ve svých cílech s tím, že „sice nevím co a jak, ale vím, že je to někde ve mně a dokážu to napsat). Nic proti tomu. Pistolník je dobré dílo. Odsýpá, ale místy mě přijde postava Rolanda Pistolníka, jako úplně někdo jiný, než o kom King psal pár desítek stran zpátky. Je podle mě blbost, aby profesionální, jak říká King, „Rytíř“ jen tak najednou začal cítit nějaké city k devítiletému klukovi. Samozřejmě naprosto profesionální, ale přesto je to jakýsi paradox. Možná to má pro vývoj příběhu nějaký důležitý přínos, že se Pistolník obměkčí a pak to k něčemu bude… Je to první kingovka, kterou jsem četl, ale trošku mě to zklamalo. Jak mě kolega říkal, že King je prostě bůh, tak nevím, jestli se pustím do další temné věže, kor jestli ji přečtu nakonec celou…

Covenant
19.11.2015 3 z 5

Atmosféra ponurá a výborná, ale kniha, jako celek mi moc nesedla. Občas se mi líbilo, nechat se jen tak unášet na slovech, co mají dávat smysl, ale někdy mi přišlo, že u psaní King ujížděl na ďáblově trávě. Samozřejmě, že to není na škodu, pro někoho, kdo chce zrovna jezdit na hadovi, ale mě se líbili spíš útržky příběhů (flashbacků), které se staly. Také se mi líbilo prolnutí do "našeho" světa. Je pravda, že knihu bych měl brát spíš jako takový úvod ságy a tak zkusím i následující knihu...

kessey
27.10.2015 3 z 5

Strašně dlouho jsem váhala, jestli mám začít celou sérii číst či nikoliv. Popravdě Pistolník není úplně nejlepší začátek, ale rozhodně nejde o špatnou knížku, proto s chutí do toho a další díly Vám to vrchovatě oplatí!

Christo
24.10.2015 2 z 5

Tento magický (ne)realismus, jakým ho pojal King, zatím mi moc nesedí. Dám na rady "starších", co přečetli celou sérii a snad jim dám za pravdu, že je Pistolník nejslabším článkem řetězu. Řetězu, který se mi ještě neomotal kolem krku tak, abych celou Temnou věž odpískal.

Stephen King
americká, 1947