Vlci z Cally
Stephen King
Temná věž / Temná veža série
Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým (Flaggem nebo Martenem… nebo – možná – Maerlynem) se čas opět změnil. Cestovatelé pochopili, že někdo – nebo nějaká síla – je přenesl řidinou zpátky na stezku Paprsku. Poblíž, na větvi stromu, byl připíchnutý vzkaz od bytosti, kterou Roland málem v paláci zabil. „Vzdejte se Věže. To je poslední varování.“ Opravdu k smíchu. Roland by se Věže nevzdal, stejně jako by nezabil Jakeova ochočeného brumláka a neupekl si ho k večeři. Nikdo z nich by se nevzdal Rolandovy Temné věže. Bůh jim pomoz, zůstanou v tom až do konce. Vlci z Cally jsou pátou knihou z celkem sedmi knih tohoto dlouhého příběhu. Pistolníci se opět vydávají na cestu za Temnou věží. Nečekaně je vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc a úlevu, neboť jsou sužování bytostmi, jež se nazývají Vlci. Je způsobem pistolníků z rodu Eldova, že žádost o pomoc neodmítnou. A zdánlivé zdržení může znamenat další kus po cestě Paprsku.... celý text
Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2009 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Wolves of the Calla, 2003
Pomalejší rozjezd, vzhledem k názvu jsem myslela, že hlavním tématem knihy budou vlci, což není tak úplně pravda, ale závěrečná bitva je skvělá. A mým nejoblíbenějším členem ka-tet je Ochu :)
Nie je to tak celkom na 5 hviezd, ale ja som do celého vesmíru okolo Temnej veže tak zažratý, že sa nedá inak. Oproti Čarodejovmu sklu tých 650 strán neuveriteľne rýchlo zbehne, a každá kapitola je nabitá dejom (moja najobľúbenejšia je prvé stretnutie s Miou, kedy sa kŕmi pochúťkami z bažín). Postava Callahana v knihe veľmi prekvapila (rovnako ako aj "kniha v knihe" Prokletí Salemu na konci), no asi by som sa už mal naučiť nebyť zaskočený v tejto sérii naozaj ničím. Callahanov príbeh ale do knihy pasoval a jeho pasáže som čítal so zatajeným dychom. Možno som čakal od finálneho zúčtovania s vlkmi čosi viac, no cliffhanger s Miou mi to hneď vymazal z hlavy. Ľutujem len, že už mi ostávajú len posledné dve knihy. Tento ka-tet mi totiž nijaký iný už nenahradí.
Bacha na spoilery!
Tak to byl tanec! Poslouchejte mě vy mudlovští šmejdi! Říkám díky! Zpět je devatenácti ka-tet a dinh jejich Roland! Vypořádat s Vlky musí se protentokrát, s těmi jenž Cally sužují! Nechť mluví dál! Říkám díky! King Stephen opět show velikou rozjíždí, světy spojuje (u konce vy nadechnout pomalu nemóžeti, z toho jak oči valit budete!) a zamotává čím dál víc svůj příběh velkolepý u jehož konce řvat budete vy, a přát si, aby pokračoval příběh napínavý! Chcete slyšel svůj horoskop? Z Cally Vlci jsou TYP POSEL ŽÁDÁ ABYSTE ZADALI HESLO, Mia avšak hopala-prdele starosti velké způsobila a knihy další já se dočkat nemůžu. JE TO KANIBAL A JEJÍ KUNDU SEŽERE, TEN NECHCE PÍT MLÍKO Z KOZ, JAKMILE VYLEZE TAK JÍ SEŽERE! Hopala-jízda dozajista bude to! 95% STEPHEN KING? KDO TO JE? NEZAJÍMÁ MĚ KDO JE TO STEPHEN KING, ALE JÁ JSEM SKUTEČNÝ, NEJSEM VYMYŠLENÝ!
Dočteno! Jsem čím dál tím víc napjatá, jak celá tahle skvělá sága skončí. Tenhle díl přinesl ještě více tajemství a objasnil jen málo. Zamotává se to, to tedy ano. :-)
Upíři, Vlci, lidé s červenýma očima, bludní mrtví... a navíc spousta dalších světů. Podivné náhody a stále se opakující znamení... Může to být ještě záhadnější?
Někteří lidé považují tento díl za "nejnudnější". Je pravda, že určité části vyprávění nejsou tak poutavé jako v předchozích dílech, rozhodně je však nepovažuji za nudné. Konec mě lehce překvapil :)
Ke konci kniha vyvolává ještě více otázek než na začátků.Další úžasná kniha z této série.
Tak další putování našich hrdinů za temnou věží je za mnou. V tomto díle se nám děj zastaví ve městečku Calla Bryn Sturgis, kde naše čtveřice má úkol ochránit vesničany. Rolandovo ka-tet má před sebou pořádnou zkoušku věrnosti. Vše se odehrává pouze na jednom místě a působí to jakoby zpomalením děje. Několik pasáží bylo pro mě trochu nudnějších a zdálo se mi to jako předešlý díl, trochu celé natažené. Ale autor nám zase naservíruje několik překvapení a zvratů. Nehledě na to, že konec knihy je na vypoulené oči, až se jeden bojí že mu to už zůstane. Pistolník se pomalu a jistě stává mojí srdcovou záležitostí.
Nechce se mi neustále opakovat, že tato série je naprosto skvělá a jsem z ní nadšenej. Příběh se stále vyvíjí, postupně se šlověk dozvídá více a více z pozadí příběhu a o smyslu celého tohoto puvování. Tento díl pojednává o zastávce Rolandovi skupiny v jednom městečku sužovaném tajemnými nájezdníky. Takže nakonec je to pěkná svižná kovbojka ála Sedm statečných. Teď už mám rozečtený další díl.
Nářez a nelítostná řěžba proti \"terminátorům\",podobný pocit ze skvěle odvedené bitvy jsem měl při tomto závěrečném boji stejný, jako ve výpravném boji Rolanda s Cuthbertem a Alainem...skvělé
Postavy už stačily čtenáři přirůst k srdci, tuto zkoušku však už nemusejí ustát. King bezostyšně, ale naprosto funkčně variuje Sedm statečných a rozehrává tragédii vesnice Calla, terorizované neznámým nebezpečím. Vlci z Cally jsou velmi slušným pokračováním ságy, které však - stejně jako předešlá část - trpí nevyvážeností tempa a nedostatečně silným klimaxem. Narozdíl od uspokojivě emočního Čaroděje a skla tu k plnému hodnocení něco chybí, přestože je sága díl od dílu více zneklidňující 80%
Tohle si mi líbilo velmi,teď se to opravdu hnulo a četlo se to skvěle.nej díl série(zatím).Překvapením je postva Callahana.100%.
5. díl Temné věže se mi líbil zatím nejvíc, uvidíme jak to půjde dál u dalších dílů, ale je to čím dál tím lepší :-)
Serie Temná věž jsou moje první čtené knihy od Kinga a musím se přiznat že s první knihou (Pistolník) jsem ze začátku měl trochu problem,ale pak mě příběh uchvátil a každá další kniha je lepší a lepší!!
str.184 - Uviděl v hořících záhybech růže samotnou věž a na okamžik pochopil její smysl: rozděluje své provazce moci do všech světů, co jich jen je, a pevně je drží ve veliké spirále času. Pro každou cihlu, která přistála na zemi a ne na hlavě nějakého děcka, pro každé tornádo, které minulo parkoviště přívěsů, pro každou kulku, která neletěla, pro každou ruku, která se zdržela násilí, je zde věž.
Užasná kniha, neni na škodu si nejprve přečíst Prokletí Salemu .
V knize jsou zminována některá čísla, např. 99 (to je celkem jasné) nebo 19.
Číslo 19 "PRINC NEBES"
(nejpříznivější a nejšťastnější složené číslo, které naznačuje vítězství nad všemi dočasnými neúspěchy)
• úspěch v podnikání i v osobním životě
• štěstí a naplnění tužeb
Číslo 19 významně zmírní jakékoliv negativní vibrace jiného čísla a uhladí cestičku života, čímž dopomůže k úspěchu.
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Překvapivě je v této sáze velice pozitivně a sugestivně vykreslená postava kněze (marnotratného syna) otce Callahana - sympatický prototyp drsného starce, proroka...