Teorie podivnosti

Teorie podivnosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391779/bmid_teorie-podivnosti-u12-391779.jpg 4 640 640

Vypravěčka Ada Sabová, mladá vědkyně z „Ústavu mezioborových studií člověka“, je v mnohém typickou (nikoli však stereotypní) moderní intelektuálkou, která se pokouší vybalancovat osobní život a kariéru. V obojím už má za sebou leccos, a tak není prosta jistého cynismu, či spíše poučeného, sarkastického vnímání světa, lidí kolem sebe i sebe samé. Na pozadí pátrání po zmizelém synovi své kolegyně zaznamenává kolem sebe zdánlivé nahodilosti, za nimiž však tuší zákonitost a provázanost. Pro všechny tyto jevy hledá zastřešující definici, svou „teorii podivnosti“, a zjišťuje, že nekonečnou spletitost světa pouhým rozumem neuchopí. A zatímco společnost kolem ní čím dál více lpí na vyprázdněných pravidlech, Ada její struktury jednu po druhé opouští a vydává se vstříc svobodě.... celý text

Ossisa
29.01.2019 3 z 5

Čtivá kniha, drobné úvahy se mi líbily a spojování zdánlivě nesouvisejících věcí mě velmi bavilo. Na druhou stranu děj téměř žádný a pointa taky vlastně žádná. Závěr mě spíš zklamal, asi jsem čekala víc.

iška
21.01.2019 3 z 5

Podivnostmi je obklopen každý z nás, jen ne všichni jsme schopni to takhle dobře analyzovat. Nedá se říct, že by to byla kniha překypující dějem, ale mě bavil autorčin styl.

anena
14.01.2019 5 z 5

Kniha se dá číst mnoha způsoby. Je nabitá postřehy, reáliemi, nápady. Musím si ji přečíst ještě jednou. A taky jsem se nasmála.

TipsyChipsy
31.12.2018 5 z 5

Při četbě této knihy jsem si nebyla moc jistá, co si mám myslet. Stále takové monotónní tápání a hledání pravidel v běžných nahodilostech. Drobnými teoriemi je kniha nabitá. Líbilo se mi, že se děj odehrává v lokalitách Prahy, které mají samy o sobě nějakou magii: přímka od Vltavy přes Karlovo náměstí na I.P.Pavlova. Odehrávají se tam zvláštní jevy, podivné banality a k tomu sny, zprávy ze Šumperka a zvláštní výzkumný ústav. Co z toho vyleze? Není to jen pseudointelektuální vršení nesmyslů? Nakonec po přečtení knihy jsem byla spokojená, příběh který ani moc nebyl, se dobře propojil, všechny ty podivné drobnosti dostaly smysl. Jakoby přinesl do racionálního života příjemný metafyzický úlet. Jakoby se člověk podíval na svůj život z jiné dimenze a pak si uvědomil, že je mu dobře.