Wolf Hall
Hilary Mantel
Thomas Cromwell série
1. díl >
Hrdinou košatého románu, oceněného slavnou Booker Prize, je Thomas Cromwell, syn chudého kováře, který se v Anglii 16. století dostane až na vrchol politické moci. Autorka propojuje portrét individua a líčení bouřlivých historických událostí. Cromwell se obratně propracovává na vyšší a vyšší pozice, stane se pravou rukou krále Jindřicha VIII. Právě v době, kdy panovník usiluje o zrušení svého manželství s Annou Boleynovou, aby se mohl oženit s Jane Seymourovou, která mu snad dá mužského dědice. Právě sídlo Seymourových dalo románu název, ale přeneseně se odkazuje i na to, že v boji o moc je "člověk člověku vlkem". Rozvod královského manželství přivodí roztržku s Římem, Anglie se odvrátí od katolicismu a vzniká anglikánská církev… Thomas Cromwell navzdory papeži, politickému establishmentu i parlamentu pomáhá změnit tvář Anglie podle přání krále.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2010 , ArgoOriginální název:
Wolf Hall, 2009

Kniha byla poměrně náročná, měla jsem problém zorientovat se v lidech v období, které bylo politicky takto náročné...
Dlouho jsem se nemohla začíst, ale pak už mě děj bavil.
Postava Cromwella mě velmi zaujala. Byl popsán jako velmi schopný a loajální člověk.

Pan Cromwell je básník. Jeho vidění světa je jako obraz od Moneta. Jen mě děsí, co všechno s klidem udělal. Jak si pěkně pracuje a ta jeho láska k Rodině. A Jindřich je buď stvůra nebo nevzdělanec. Anebo, Bože, obojí.

Nádherný román, skvěle, čtivě napsaný. Vzbuzuje prudké emoce vůni hlavním hrdinům, je napínavý svými prostřihy v ději. Nejprve útržky z běhu času, to podstatné, pak kousky skládačky, které mnoho (ale ne všechno) vysvětlí. Strhující je i osobnost hlavního hrdiny, jehož zemitému kouzlu jsem propadla. Obrovskou dynamiku tomuto příběhu samozřejmě dodávají samy dějiny. Vždyť my víme, jak to dopadne, stín popraviště dává hořkou příchuť i sebevětšímu úspěchu, který Cromwell zažívá. Na stránkách románu vznikl plastický a plnokrevný obraz doby, kterou jsem jen nerada opouštěla.

Kdyby šly hvězdy dělit na desetiny, asi by to bylo tak na 3,8, ale nicméně jsem se sáhodlouhým příběhem prokousala. Asi by mne to bavilo víc, kdybych o této době nečetla už tolik jiných příběhů a neviděla seriál Tudorovci - takhle mne zaujalo spíše to vidění očima postavy, která nebývá nikdy tolik akcentovaná a nikdy moc pozitivně vylíčená. A bylo zajímavé sledovat, jak zvolna, ale o to účinněji jedna elita nahrazuje druhou. Myslím, že si časem z tohoto hlediska vychutnám i pokračování.

Nesouhlasím s tím, že by kniha byla napsaná nesrozumitelně. Mně se naopak líbilo, jak autorka přeskakovala z postavy na postavu, z události na událost v jedné jediné větě. Po pár stránkách mi bylo jasné, že když autorka píše ,,on´´, vždycky tím myslí Cromwella. A to, že autorka nevysvětluje, proč měl Jindřich některé z postav chvíli rád a chvíli ne, je podle mého zapříčiněno tím, že král to možná sám nevěděl-přece jen jeho povaha (nebo alespoň jak ji známe ze zdrojů, které o něm hovoří) se přelétavostí a nestálostí vyznačuje. Autorčin bohatý styl psaní, který si i přes hutnost textu zachovává lehkost, se mi moc líbil. A Cromwella jsem si zamilovala. Je hezké být donucena přemýšlet o povaze osobnosti z historie, která bývá předkládána jako vyloženě záporná. Oceňuji také to, že se autorka nesnažila popsat celý příběh, ale jen jeho úsek.

Styl vyprávění není zrovna tuctový. Činy i myšlenky hlavního hrdiny jsou popisovány velmi zevrubně a zároveň mozaikovitě. Díky tomu vzniká jedinečně plastický obraz nejen Thomase Cromwella ale i celé jeho doby až do nevídaných podrobností každodenního života u dvora Jindřicha VIII. Zároveň je vyprávění maximálně nestranné. Autorka nepostrkuje čtenáře po předem dané morální mapě, ale nechává ho vytvářet si vlastní. Cromwell, pragmatický obchodník a nesmlouvavý politik, jakýsi uvědomělý oportunista, který ale dovede sladit zájmy vlastní se zájmy státu (potažmo panovníka, což tehdy dost splývalo) a není mu cizí soucit, budí sympatie aniž by o to autorka nějak zjevně usilovala.
Její navenek odtažité líčení dvorského mikrosvěta a jeho hemžení by se dalo označit za rozmáchlou historickou fresku, kdyby knihám s takovou nálepkou většinou nechybělo to, čím Wolf Hall naopak přetéká: realistická drobnokresba dějová, sociální i psychologická. Tenhle rozměr románu je fascinující, Mantelová skutečně umí čtenáře přenést v čase i prostoru, ale nezapřu, že jsem se rozsáhlým textem, kterému vlastně chybí nějaký dramatičtější dějový oblouk, často dost ztěžka prokousával a někdy bohužel i nudil.

Wolf Hall splňuje moji představu o historickém románu - košatý, se spoustou postav a hlavní postavě "vidíte do hlavy".

Dajte mi do rúk knihu s Tudorovskou tématikou a to predsa nemôže byť zlé. Tento príbeh poznám a čítala som niekoľko verzií a pohľadov, a nikdy sa pri tom nenudím. Toto bol príbeh Thomasa Cromwella a oplatí sa prečítať, ak máte radi túto éru anglickej histórie. AJ

Velmi zajímavý námět použila spisovatelka, tím myslím téma Thomas Cromwell. Tato kniha se mi líbila, jen bylo občas obtížně její styl psaní.

Milá Ellesime, tvůj komentář není nepřehledný ani zmatený. Naopak vyjadřuje přesně pocity a dojmy, které mám i já při čtení této knihy. Někdo prostě umí psát a někdo už to tak neumí. Napsat srozumitelnou knihu je podle mě daleko těžší. Někdy mám ale pocit, že to co je nesrozumitelné se mnohdy považuje za umění a všichni dělají, že tomu rozumí. Trochu mi to připomíná císařovy nové šaty. I já mám ráda historické knihy a jsem nadšená, když kniha obsahuje hodně historických faktů, dat nebo dokonce mapy a rodokmeny. Kniha ale musí být napsaná čtivě a srozumitelně. Čteme přece pro radost a ne z povinnosti, tak proč se trápit s knížkou, která nám prostě nesedí. (obzvlášť když víme, jak to dopadne :)
Jestli můžu doporučit, tak moc pěkná je knížka Tajemné víno od Dinah Lampitt

Chtěla bych o té knize něco napsat, ale nějak nevím co a jak. Historie, a zvlášť ta anglická, mě baví, takže mi vůbec nevadila spousta faktů, postav, události, jen kdyby to nebylo napsané tak, jakt to říct, složitě? Nebo možná zbytečně složitě? Vím, že nemůžou být pouze knihy napsané jasně a čtivě, ale tady mi přijde, že to autorka snad dělá schválně. Na přítomný čas vyprávění si ještě lze zvyknout, i když jím v jedné větě popisuje události, které se staly před desítkami let, s těmi současnými, ale zbytek? Ano, přiznávám se, že čtvrt knihy mi trvalo, než jsem pochopila, že když napíše ON, tak myslí Cromwella a ne postavu, o které mluvila v předchozí větě. Na co jsem si nemohla zvyknout je skákání z jedné události na druhou během jedné věty; pojmenování dvou postav jmény, která potom už nepoužije v následující větě, ale pojmenuje je jinak, takže dokud se nepodíváte do slovníku, nevíte o kom mluví, atd. Ale asi nejvíc mě štvalo to, že bez slovníku bych se prakticky nedozvěděla, co se v té knize stalo. Nemyslím příběh krále a Anny, ten je vcelku jasný, ale příběhy vedlejších postav jako Tyndale nebo Wolsey. Prostě jsem z textu nepoznala, proč se s nimi jednalo tak, jak se jednalo, proč skončili tak, jak skončili, proč je chvíli měl král rád a potom zase ne atd., což je zvláštní na to, o jak objemnou knihu se jedná. A to, že se každý druhý jmenoval Thomas, přehlednosti taky moc nepomohlo, ale za to autorka nemůže :) Možná, že je můj komentář trochu nepřehledný a mírně zmatený, ale přesně odpovídá mým pocitům z knihy. Ale asi je chyba ve mně, když knížka dostala takové prestižní ocenění...

Velmi dobře napsaný historický román. Autorka má zvláštní styl psaní, který se čte občas obtížně. Určit, která postava románu promlouvá nebo mlčky přemýšlí, jsem mnohdy musel z kontextu. Jinak se na druhý díl těším. O Thomasi Cromwellovi a o době Jindřicha VIII., se čtenář dozví hodně.

Knihu jsem nakonec dočetla, i když jsem ji po první třetině chtěla odložit. Celý příběh Thomase Cromwella se skládá z drobných epizod a setkání a rozhovorů. Je to taková "kecací" mozaika, v níž se popisuje, co kdo komu řekl a co druhý odpověděl. Nenajdete zde žádné akční scény. Nejvíc mě asi zaujaly Cromwellovy vzpomínky na mládí a na jeho dcery. Kniha končí popravou Thomase Morea.

Další z mnoha knih popisující tudorovské období,které hýřilo intrikami,politikařením i násiliím.Kniha je na můj vkus příliš faktická a proto není tak strhující,jak by si příběh zasloužil.Ale milovníci historických románů si jistě přijdou na své.

Bohužel jsem to v angličtině nedočetla, a to odložím máloco. Ne kvůli tomu, že by mě to nebavilo, Tudorovce mám ráda, ale bylo to napsáno zbytečně zmateně a s minimem emocí.
Anglie zfilmováno 16. století anglická literatura Tudorovci Thomas Cromwell historické romány fiktivní životopisy, biografie Bookerova cenaAutorovy další knížky
2010 | ![]() |
2013 | ![]() |
2012 | ![]() |
2021 | ![]() |
2016 | ![]() |
Těžké a komplikované čtení. Poloviční rozsah knihy by stačil na úžasný příběh, takhle je ke své složitosti ještě nekonečný.