Tiché roky

Tiché roky
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408674/bmid_tiche-roky-Vcp-408674.jpg 5 6870 6870

Bohdana je uzavřená dívka žijící jen s mrzoutským otcem a dobrosrdečnou, leč poddajnou Bělou. Trápí ji napětí v domě a tajemství, které jí nepřestává vrtat hlavou: Proč ji těžce nemocná babička při poslední návštěvě v léčebně oslovila „Blanko“? Vedle toho se odvíjí příběh Svatopluka Žáka, oddaného komunisty, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, lásce ke své ženě a dceři, jejíž budoucnost měla být stejně zářivá jako hvězda na rudém praporu. Ale jak se říká: Chcete-li Boha rozesmát, povězte mu o svých plánech. A tak se v jednom okamžiku oba příběhy slijí do jednoho a ukáže se, že nic není takové, jak se doposud zdálo, a už vůbec ne takové, jaké by to být mělo. Nový román Aleny Mornštajnové je jiný než ty předchozí. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky. Cenné na jejím psaní je nejen zvolené téma, ukotvené v autentické české minulosti, ale především práce s jazykem. Mornštajnové psaní je nesmírně citlivé, přitom však nikterak sentimentální, bez kapky sebelítosti, směřované k postavám.... celý text

anna_gun
29.05.2019 3 z 5

Necekala jsem happy end, ale cekala jsem neco. Po precteni posledni stranky jsem hledala dalsi, pak byla priserne vytocena a ted je mi lito, ze neprislo zadne rozuzleni. Celou knihu clovek ceka od Bohdany aspon nejake emoce a stejne nic.

Marci70
29.05.2019 5 z 5

Knížka opět nezklamala.. Poklona paní spisovatelce.

Hana62
28.05.2019 5 z 5

Krásný příběh. Spisovatelka má nadaní vystihnout lidské povahové rysy. A hlavně nabídnout pochopení...

yettojedno
28.05.2019 5 z 5

Knihu silnou jako Hana napíše autor jednou za život. Tiché roky s ní proto nelze srovnávat. Na Mornštajnové je vidět, že se vypsala a je na vrcholu. Málo slabých míst a vynikající příběh, zdánlivě slabší než u předchozí knihy. Doufám, že využije svých schopností a brzy přibude další titul.

Janniska

Možný SPOILER
Opět krásný příběh.Paní Mornštajnová píše úžasně.Nechápu jak,ale že je Bohdana němá jsem pochopila skoro ke konci,celou dobu jsem myslela že měla potíže s mluvením jako dítě.Teď už chapu ty “Tiché roky” :-)

certik003
28.05.2019

Příběh o tom, jak jedna nešťastná nehoda a následné sobectví a zbabělost jedné osoby dokáže změnit život několika lidí nehezkým způsobem. Knížka se moc dobře četla a líbí se mi, že autorka nemá postavy jenom kladné nebo záporné.

Kaspiy
28.05.2019 5 z 5

Tiché roky jsou literárním pohlazením po duši. Pro mě nejlepší kniha paní Mornštajnové. Jak jsem již psala u Hotýlku, tak nelze jednotlivé knihy srovnávat. V každé se řeší jiná životní i historická situace, každá je trochu jinak psaná. Co ale oceňuji na všech knihách, je lehkost, žádné dlouhé historické pasáže, ale jen díky skvěle podanému příběhu nasajete atmosféru doby a historické souvislosti člověku pak snadno zapadnou.

KristýnaMy
27.05.2019 5 z 5

Dokonalá, další Hana. Jediné, co mě na stylu psaní paní Mornštajnové plete jsou kapitoly (střídání podle postav), však to je jediné. Rozhodně doporučuji přečíst ;)

wiana82
27.05.2019 5 z 5

Příběh je vyprávěn z pohledu otce (minulost) a dcery (přítomnost), na konci se oba příběhy spojí. Bývala bych ráda četla dál.
Opět velmi čtivá kniha, pro mě zatím nejlepší.

pipixy
27.05.2019 3 z 5

Řeknu to upřímně. Četlo se to samo, jako vždycky, dočetla jsem během 4 dnů jen při cestě do práce a z práce. Ale vlastně je to na jedno brdo jako Slepá mapa nebo Hotýlek. Svatopluk mi přišel, že je podobnej "kus vola" jako Václav z Hotýlku (oba bych s chutí propleskla, i když každého z jiného důvodu :-). Jen si nejsem jistá, jestli krásný jazyk a čtivost bude stačit i v příštích knížkách (kecám, stejně si další knížku zase koupím, ale třeba Hanišová to zvládne napsat líp).

capricornus
27.05.2019

Kniha se krásně čte, nemůžete se od ní odtrhnout. Příběh uvěřitelně neuvěřitelný, nemám, co dodat. Vlastně něco ano, pěkná finesa, která se vine celou knihou.
Knihy jsem od paní Mornštajnové četla všechny. Všechny jsou krásné, ale Hana je jen jedna!

Katerina015
26.05.2019 5 z 5

Moje druha kniha od pani Mornstajnove.
Naprosto fantasticke. Hana to sice neni, ale pribeh je i tak silny, ze Vas nepusti a musite cist dal a dal :-).

DasaN
26.05.2019 5 z 5

Autorka opět nezklamala...kniha má spád, velmi dobře se četla a po tolika přečtených thrillerech je to příjemné odlehčení.

Agida
26.05.2019 5 z 5

Krásný příběh ze života, moc se mi líbil, vždy se vcítím do postav a prožívám s nimi jejich životy. Přečteno jedním dechem. Za mě zatím nejlepší knížka od autorky stále zůstává Hana.

bigben

Opět autorkou nezklamána...

josska
25.05.2019 5 z 5

Na knihu jsem se moc těšila,přečetla jsem ji jedním dechem a co napsat..knižka je užasná,čtivá,měla jsem i slzy v očích...všechno do sebe zapadlo a postavy i děj byly propracované a prostě nejlépe 10 hvězd....jsem zvědavá na další knihu a moc se těším,spisovatelka je v reaálu moc příjemná a vstřícná..

any37
25.05.2019 5 z 5

Slabší než Hana, ale pořád dokonalé - upřímně, divila bych se kdyby autorka nebo celkově někdo jiný dokázal napsat lepší knihu, než je Hana.
Líbí se mi psaní Mornštajnové, vybere si nějaké období - holocaust, totalita -, ale nepíše jen o tom, jak se v té době žilo, převažují tam vztahy, dobře charakterizované postavy.

Marčullkas
25.05.2019 5 z 5

Pro mě je kniha opět srdcovou záležitostí. Přečteno jedním dechem a občas i bez deší.

perpe2a
25.05.2019 5 z 5

Nádherný, citlivě napsaný příběh. Po dočtení mi vyhrkly slzy a já autorce tleskám a chci další díl, chci pokračování. Skvěle vykreslené postavy, mezilidské vztahy..všechno se mi líbilo. Za mě jedno obrovské ANO, přečtěte si.

Dimas
25.05.2019 5 z 5

Stala se ze mě sběratelka vzpomínek...