Tmavší než jantar
John D. MacDonald
Travis McGee série
V detektivním příběhu z Floridy se „havarijní poradce“ Travis McGee, svérázný amatérský detektiv, a jeho přítel Meyer při nočním rybolovu stanou náhodnými svědky pokusu o vraždu dívky, kterou s uvázanou zátěží vhodí její vrahové do řeky. Jejím zachráněním se dostanou na stopu organizované prostituci a řetězu vražd vytipovaných klientů, zámožných a osamělých mužů středních let. Pátrání je ztíženo tím, že dívka svým vrahům neunikne a zemře pod koly kradeného auta. Za přispění tanečnice Merrimay a využití její podoby se zavražděnou dívkou je zločinecký gang dopaden.... celý text
Typická americká krimi. Oceňuji autorův styl, který vynikl ve vztahu a komunikaci dvou kamarádů havarijního poradce Travise McGee a profesora Mayera.
Vyslechnuto jednim dechem:-)) výborné. Přednes p. Honzoviče na jednicku, dal tomu přesně to, co text vyžadoval. Kniha velmi dobře napsaná, už se dívám po dalších dílech autora.
Nejlepší je důvěřovat značce autora a na anotaci se vybodnout.jako audičetba od p. Honzoviče nebyla ani potřeba si něco vyhledávat, a tak mi byl obsah neznámý, a o to lepší poslech v excelentním provedení.
Příběh má náboj jisté přitažlivosti, jenž v opakovaném popisu by být nemusel.
To, jak svodům hrdina odolává, je správně bizarní - množstevní představa, národnosti, zvyklosti a zvrhlosti - proti půvabům, inteligenci, křehkosti a situaci "na odstřel".
Vydařené dílko.
Je fajn, když anotace detektivky (kdo hodlá toto dílko číst, za žádnou cenu se nedívejte výše) prozradí v podstatě vše, co si chtěl napětíchtivý čtenář užít pomalu a sám na stránkách knih:-)))
I když jsem zhruba věděla, co se bude dít, audioknihu jsem si užila. Interakce mezi dvěma kamarády byla zábavná.
Detektivka podle mého vkusu. Dvojice detektivů se výborně doplňuje, rozhovory nejsou fádní, naopak pobaví. Některé odstavce se mi líbily tolik, že jsem si je přečetla opakovaně. Dívka vytažená z vody přivede ty dva na horkou stopu organizovaných vražd. Děj má spád a není v něm hluché místo. Mé první setkání s autorem, příště se musím v knihovně podívat, co tam od něj všechno mají. Jeho styl vyjadřování je přesně pro mě.
Svižná detektivní novela je od začátku do konce plná kvapem ubíhajícího děje. Nic jiného jsem ani neočekával a tak jsem s dílkem spokojen. Typická americká současná krimi - napsaná tak, kdyby se poštěstilo prodat práva na filmové zpracování, bylo by jednoduché napsat scénář.
1987 | Třikrát detektiv amatér Travis McGee |
1983 | Uragán Ella |
1994 | Třikrát havarijní poradce Travis McGee |
1991 | Tmavomodré sbohem |
1995 | Tři případy a Travis McGee |
Chandler zůstává nepřekonán, ale tohle se mu docela přibližuje.