Upečeno s láskou: Kváskový chléb a pečivo
Iva Trhoňová , Ludmila Gottwaldová
Pekařina je staré voňavé řemeslo, které dnes s radostí opět objevujeme. Ponořte se do světa domácího pečení a s ním spojených tradic. Upečte si kváskové pečivo v troubě, domácí pekárně či v remosce. Autorky pro vás s láskou připravily knihu plnou receptů nejen na chleba, ale i na křupavé krekry, bulky, dalamánky… Vše doplnily i trochou teorie, díky které zvládnete připravit kvásek, zjistíte informace o surovinách i pomůckách a mnoho dalšího.... celý text
Přidat komentář
Předchozí kniha od paní Trhoňové se mi zamlouvala malinko více, ale ani tahle nebyla špatná. Tentokrát jsem byla poučena o moukách typu T a pekařských procentech, což se vždycky hodí :).
Úžasná knížka o kavaskovém pečení. Pro mě je tohle řemeslo umění života, kterého snad jednou taky dosáhnu. Spousta skvělých receptů a krásných fotek, chleby voní jen z fotky! Zatím jsem nepekla chleba podle receptů z knihy, ale chystám se na to, proto knížku neodkládám na dlouho. Doporučuji!
Pro začátečníky v pečení kváskového chleba absolutně nejlepší kuchařka. Vše přehledně, polopaticky, postupně. Začala jsem s pečením rovnou podle receptů této autorky a úspěšně se mi daří od prvních pokusů. Doporučuji.
Krásná kniha, díky které mě kváskové pečení baví ještě více. Oceňuji fotografie u každého receptu, člověk má alespoň představu, jak by měl finální produkt vypadat.
Krásná kniha, mnoho zajímavého o kvásku a pečení, spousta rad, chutné recepty. Kdo peče domácí chléb, určitě ocení.
Z předchozí autorčiny knížky Ruce v mouce jsem nadšená, a Upečeno s láskou je další, opět perfektní "pokračování". Doporučuji všem nejen začátečníkům, ale i již zkušeným domácím pekařkám.
Kniha Upečeno s láskou je krásně a kvalitně graficky i obsahově zpracována. Je jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé pekaře. Je zde spousta zajimavých receptů, které doprovazí lákávé fotografie upečených výrobků. Kniha vybízí nejen k pečení, ale i k listování.
Dnes zadělám na první chléb podle Upečeno s láskou. Nevím, jestli se vše podaří a zítra mi celý den ovoní čerstvý, nadýchaný kvasový chléb. Možná to vyjde, možná ne. S kvasem člověk nikdy neví, dokáže totiž překvapit i ostříleného pekaře. Jediné, co vím s jistotou, je, že tahle knížka se na mé kuchařkové poličce rozhodně neztratí. Nabízí řadu zajímavých variací na téma chléb a k tomu i pár drobností jako je zdobení nebo další využití kvasu. Velkou výhodou je i pečení s absencí trouby - tedy v remosce nebo domácí pekárně.
Upečeno s láskou je přesně ta kniha, která na vás dýchne stejným kouzlem, jakým vládne i domácí chléb. Povídání o pekařině vás zahalí teplem a vdechne do vás příjemnou, domácí atmosféru.
@marek9523. Keďže ste oslovil priamo mňa, cítim sa povinná odpovedať a dala som sa do pátrania. Sme na celoletnej dovolenke, knihu pri sebe nemám a tak som zašla do kníhkupectva, aby som si mohla pozrieť ten spomínaný recept na bulky. Žiadne bulky v knihe nie sú!!!! Možno ste mal na mysli recepty na kornbulky.
Ak sa mi podarí nakontaktovať na pani Trhoňovú, tak ju oslovím, či súhlasí s tým, aby som mohla recept na kornbulky sem vložiť. Je písaný jasne ako slza. Ako narábať s cestom, ako dlho treba nechať cesto kysnúť,kedy zapnúť trúbu, kedy vložiť plech, ako dlho a na akej teplote piect.
PRI KAžDOM JEDNOM RECEPTE su uvedené časy ako dlho a na akej teplote piecť, autorka uvádza aj orientačné časy kysnutia, napriek tomu, že kysnutie je vysoko špecifická záležitosť, ktorú ovplyvňuje teplota , suroviny a kvalita kvásku.
V povídaní je s veľkou láskou napísaná táto veta : Prosím, opravdu nehledte jen na psané časové údaje u receptu, ale používejte rozum, oči a nos. To my jsme součásti, procesu výroby pečiva a chleba, my se rídime pohybem testa, ne ono námi.
No a teraz vážne nerozumiem tomu, prečo ste napísal do hodnotenia knihy, také klamstvo, že nie su uvádzané časové údaje.
Nemám záujem po tom pátrať.
Akurát chcem znovu poďakovať za túto knihu a všetkým, čo sa chcú orientovať na pečenie svojho vlastného chleba a pečiva aby si ju rozhodne prelistovali a vlastnymi očami zhodnotili, či nevybočuje od Vašich schopností, ten chlieb upiect.
@vybusna ". Recepty sú písane zrozumiteľne a jazykom, ktorým rozumie aj úplný laik a začínajúci domáci pekár"
To nemyslíte vážně? Včera jsem začal podle knihy péct bulky. Nebyla zde informace jak dlouho péct, ani na kolik stupňů péct, ani jak dlouho nechat po posledním vypracování znovu nakynout... Nic. Ostatní recepty jsem zatím nečetl, ale s vaším výše uvedeným výrokem zcela zásadně nesouhlasím.
Nádherná voňavá kniha z ktorej človečina priamo tryská. Iva Trhoňová je pojem čo sa týka pečenia chleba a pečiva, druhú autorku bohužiaľ nepoznám a nespochybňujem jej kvalitu. Už na ceste z krstu tejto skvostnej knihy, som si pomyslene zatrhúvala recepty, ktoré by som chcela upiecť, aj keď chleby vôbec nepečiem. Recepty sú písane zrozumiteľne a jazykom, ktorým rozumie aj úplný laik a začínajúci domáci pekár, fotografie nádherné. Jeden z krstných otcov o knihe povedal nádhernú vec...mala by sa distribuovať do škôl pre pekárov, ako učebnica. A vážne si myslím, že má pravdu.
Tohle je pro mě taková bible kváskového chleba. Baví mě zkoušet nové recepty a k osvědčeným se vracím. Ráda si v ní i jen tak listuji a vybírám, co vyzkouším příště.