Útěk

Útěk
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295920/bmid_utek-IjZ-295920.jpg 4 497 497

Román o tom, jak nás formují naše touhy a jak rozhodující, avšak proměnlivou roli hraje v našich životech přátelství. Je rok 1965 a pětice teenagerů pod vedením sedmnáctiletého Jacka Mackaye opouští své domovy v Glasgow a míří do Londýna. Jack nemusel přátele dlouho přemlouvat, aby utekli před svými nudnými životy a násilnickými rodinami a aby jako kapela vyrazili za slávou a štěstím. Jenže chlapci brzy zjišťují, že realita nemá s jejich sny nic společného, a tři z nich se do osmi týdnů od útěku vracejí domů s nenávratně poškozenými životy. O padesát let později dojde v Londýně k brutální vraždě a tři muži, nyní téměř sedmdesátníci, se musejí vrátit do města a čelit démonům, kteří je po pět desetiletí strašili a ničili jim život.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host

Runaway, 2015

petunkav
01.02.2018 5 z 5

Po ostrovní a čínské sérii jsem zkusila Útěk - a musím říct, že jsem nadšená. Kniha z úplně jiného prostředí, jiný žánr a opět úžasná. Pan Peter May je Pan spisovatel. Člověk by ani neřekl, že tak rozdílné knihy opravdu napsal jeden autor.
Děj se příjemně prolíná, je to moc pěkné počtení.

milena8281
25.01.2018 4 z 5

Tak jako si člověk často "škatulkuje" herce, škatulkuje si i autory. Peter May - autor skvělých detektivek. Jenže tady ukazuje, že je hlavně vypravěč skvělých příběhů, realistických a napínavých. Hned na začátek umístí záhadu .... vraždu, aby vás pak další stovky stránek vedl příběhem, aniž by se k ní přibližoval. Pořád vás drží napjaté a v očekávání vývoje. Říkáte si, co se stalo? Kde se to najednou zvrtlo ke zločinu? Nutí vás soucítit s těmi kluky, kteří tvrdě narazili na skutečný život a během pár hodin přišli o všechny své sny a iluze. Příliš tvrdě. A drží vás napjaté až do samého závěru. Chvílemi vás až mrazí. Chvílemi vás baví.
May mě baví. Bylo to jiné, než knihy, které jsem od něj dosud četla. A ráda příště zase sáhnu po další .

Magnovak
25.01.2018 5 z 5

A tohle bylo zase z úplně jiného soudku, pane May!

Velmi čtivě napsaný "obyčejný" příběh jednoho útěku za štěstím. Ačkoli se toho mnoho stane, všechno je uvěřitelné a až bych i věřila, že se to všechno opravdu stalo...

Příběh je taková "road-movie" a jsem ráda, že konec knihy a epilog napsal autor tak, jak to napsal. Rozhodně zajímavá kniha a doporučuji přečíst.

Iki1
20.01.2018 4 z 5

Jedná se o dostatečně silný příběh, dobře zpracovaný. Autor vychází z dobré znalosti tehdejších reálií (hudba Beatles, Rolling Stone..., vyzkoušení drog jako LSD, první objevování sexu ve všech podobách), výborný jazyk, charakteristika postav. Příběh se občas líněji posunuje vpřed, ale to je vyváženo svižným střídáním časového děje. Román tedy celkově přináší dobré počtení.

haski
07.01.2018 5 z 5

Očekávala jsem napínavou severskou detektivku, ale pořád se nic nědělo. Postupně jsem přicházela na chuť "obyčejnému" vyprávění, kde se střídaly dvě časové linie. Nakonec mě to vtáhlo do děje a nepustilo. Moc se mi líbil i pohled stáří, které vzpomíná na své mládí. Moc pěkné a od autora (pro mě) nečekané. Doporučuji.

hanulka26
31.12.2017 5 z 5

Peter May je prostě skvělý vypravěč a mistr ve střídání časových rovin.Hořký střet naivity mládí s realitou života ve velkoměsta, zase výborná kniha, která mě hodně bavila.

Lemurka
21.12.2017 3 z 5

Má první kniha od autora. Nebylo to špatné, ale ani žádný zázrak. Za mě průměr.

Miláček484
04.12.2017 5 z 5

Kniha mě úplně pohltila, velmi zajímavé čtení, úžasná zápletka.

Andulka VK
03.11.2017 5 z 5

S klidným srdcem dávám pět hvězdiček ... zatím jsem ostrovní trilogii nečetla,tohle byla po Výjimečných lidech teprve má druhá kniha od Petera Maye,ale naprosto mne uchvátila.A obě linie příběhu se plynule prolínaly,návraty do roku 1965 a zpět do roku 2015 byly psány nenásilně-moc se mi tato kniha líbila-a i ta konfrontace mládí(unuděného Rickyho)se zkušeností starší generace mne silně oslovila...každopádně stojí za přečtení,přestože při čtení komentářů je mi jasné,že všem se tento styl psaní líbit nemusí.Peter May prostě psát umí !

šipek
10.10.2017 4 z 5

Tak spíše než detektivka je tato kniha román v kterém se prolínají dvě časové linie. Vražda je pouze okrajová záležitost. Pěkně napsané jak je u tohoto spisovatele zvykem, ale ostrovní trilogie je nesrovnatelně lepší.

Roubas
06.10.2017 5 z 5

Šedivá realita narážející do snů, nerozvážnosti a ideálů mládí zabalená do Mayova dokonalého vyprávění. Kniha o síle přátelství, ale hlavně o tom, že je třeba žít. Aby se nestalo, že až se vlak bude blížit do poslední stanice, nás ohlédnutí za ujetou trasou nesežralo zaživa.

Sonik1974
02.10.2017 4 z 5

Moc se mi kniha líbila. Příběh o tom, jak stáří může být prospěšné mládí.

sofi
29.09.2017 5 z 5

Je to už třetí kniha, kterou jsem od tohoto autora četla a myslím si, že tahle zatím vítězí. Do poslední chvíle nevíte, co strašného se vlastně v minulosti odehrálo a jak to souvisí s přítomností. Když jsem dočetla, tak na mě padla nostalgie a řekla jsem si: "tak to byla bomba."

jeduna
14.09.2017 3 z 5

moje máma toho Maye sem tam koupí, pak mi to dá a já to přečtu. žádnej výraznější literární zážitek z toho nemám, ale takhle jako před spanim... je to dobrý, čtivý, ale zároveň mě to nenutí zírat do toho celou noc :) ty jeho ostrovní knížky byly každopádně lepší.

Maanna
28.08.2017 3 z 5

V knize je uplatněn postup proplétání minulosti a přítomnosti, který už se objevil v předchozích autorových knihách. Plusem jsou hlavní postavy, jejich vztahy a popis prostředí, i když tady to zkrátka nemá sílu ostrova Lewis. Na druhou stranu mi přišly některé motivy trochu na efekt a nedotažené - třeba celý Simon Flet a jeho vražda by tam snad ani nemuseli být a podobně i motiv projektu ve Victoria Hall byl takový nakousnutý a nevyužitý.

Pet007
30.07.2017 4 z 5

Knihu jsem vyhrála v soutěži. Autor patří mezi mé oblíbence. Příběh je spíše smutný. Vražda je jen takovou okrajovou záležitostí. Jde hlavně o to, že čas letí a je potřeba příležitost chytit za pačesy. A je pravda, že starý člověk se uvnitř cítí stejně jako mladý, můj bývalý tchán mi to nedávno potvrdil. Jen ta tělesná schránka už to prostě občas nezvládá.

marieke
08.06.2017 3 z 5

Nebylo to špatné, hlavně kvůli mým oblíbeným 60. létům, ale trošku to působilo spíš jako cestopis Británie, zas nějak strhující to nebylo. Každopádně naléhavé poučení, že nejhorší v životě je litovat věcí, které člověk mohl nebo měl udělat a neudělal...nějak se s těmi knížkami o seniorech v poslední době roztrhl pytel, ale je to zas něco jiného a ráda si je přečtu.

Marčullkas
18.05.2017 3 z 5

Peter May mě nepřestává překvapovat a nikdy nevím co od jeho knížky můžu očekávat, ale vždycky jsem přesvědčená, že to bude výborné čtení!

konicekbily
15.05.2017 5 z 5

Nádherná kniha z trochu jiného soudku nápadů autora. S příběhem se ztotožní mnoho vrstevníků po celé Evropě - taková byla léta šedesátá! Obě linie příběhu jsou provázané a konec je srozumitelný.

Melanka
01.05.2017 4 z 5

Zase skvělé čtení. Jiná doba, jiné kulisy, ale opět napínavé a zajímavé. Hned jsem si pustila Dylanův klip a mrkla se, jak to teď vypadá v Leedsu.

Peter May
skotská, 1951