V bílém plášti
* antologie
Svorníkem povídkové sbírky jedněch z nejlepších českých autorů současnosti jsou postavy mužů a žen v bílých pláštích, na jejichž práci závisí naše zdraví a mnohdy i život. Šest příběhů z prostředí nemocnic, sanitek i zubařských ordinací, ve kterých na nemoci, přicházející stáří, naděje, životní prohry i náročnost lékařského povolání nahlížíme očima doktorů, zdravotních sester, ale i samotných pacientů i jejich příbuzných.... celý text
Literatura česká Zdravotnictví Příběhy
Vydáno: 2020 , TémbrInterpreti: Martina Hudečková , Martin Preiss , Jana Stryková
Povídky z lékařského prostředí převážně se zabývající vztahem zdravotnického personálu s pacienty. Podle mne je snahou této antologie přiblížit různé scénky, či události, čtenářům - možným nebo i stávajícím pacientům, aby si porovnali příhody z povídek se svými zážitky s lékaři, nebo s jinými pacienty - měli-li možnost odpozorovat "souboj lékař-pacient". Za mého života jsem podobných příhod jako svědek zažil spoustu a s úsměvem vzpomínám.
Povídky z lékařského prostředí. Nejvíce se mi líbily povídky Do důchodu a Ježíšek má taky zuby.
Příjemný poslech povidek z lékařského prostředí.
Nejvíce se mi líbila povídka od Petry Dvořákové-Do důchodu a povídka Ježíšek má taky zuby od Ireny Hejdové.
Povídky od známých českých spisovatelů, které pár dní po dočtení a už nevím o čem byly. Nezaujalo mě to.
Povídky byly všechny milé, nejlepší ty zubařské. Příjemné zpestření od čtení celých dlouhých knih.
Krátké povídky z lékařského prostředí od různých autorů. Nejhezčí asi od paní Morštajnové.
Povídky mne také nezaujaly, od autorů bylo zřejmé, že zdravotní prostředí neznají, až na paní Dvořákovou a její povídku Do důchodu, ta se mi líbila, jelikož se ve zdravotnickém prostředí orientuje. Zklamaná jsem byla povídkou od paní Mornštajnové, čekala jsem něco víc.
Evidentně jsem četla něco jiného, než všichni nadšení komentátoři pode mnou.
Jediná povídka, která se mi líbila: Ježíšek má taky zuby.
Tam byl trosku přesah, střídání dvou pohledu bylo osvěžující.
Zbytek se mi nelíbil.
Povídky nebyly vtipné, jazykově nijak zvlášť povedené a neměly žádné poselství
Ale já nejsem ten správný kritik. Literaturu ze zdravotnického prostředí zásadně nečtu ( tady se asi dostavilo nějaké přechodné pomatení smyslů, ze jsem si to půjčila) a seriály z lékařského prostředí nesnáším.
… a tak to i zůstane dal.
Sbírka mě nepřesvědčila.
Zdravotnictví je díky četným mezilidským interakcím
studnicí až neuvěřitelných příhod.
Z těch veselejších:
P: “ Ty čípky už mi prosím vás nepište”
L: “ Nepomohlo to?”
P: “ Ale trosku je to lepší, jenom už se mi další do toho ucha nevlezou”
L:” Na kontrolu přijdete za týden a přinesete s sebou sbíranou moč”
…
Paní za týden přišla.
S sebou na kontrolu vezla kárku a na ní obrovský demižon žluté tekutiny.
Lékaři nezbylo než ji významně pochválit.
Anesteziolog se sklání před operací nad lehátkem s pacientkou.
“ … a zuby máte svoje?”
Pani si přejede jazykem po horním patře a nahodí provinilý výraz : “ jezismarja, já jsem si vzala dědkovy!”
Jak erecept šetří ve zdravotnictví čas:
“ Haló, ordinace, napište mi léky tlak”
“ Dobrý den, kdo volá a jaké léky potřebujete ?”
“ No ty zelené prášky na tlak“
“ Paní Opičková, ale jak se to jmenuje, ty zelené prášky na tlak?”
“ Moment, já se jdu podívat do kuchyně “
Po deseti minutách.
“ už jsem to našla sestři - Persativum.”
“ aha, to bude Prestarium. Pani doktorka vám to napíše. Tak nashledanou”
“ Haló sestři ale napište mi všechny léky”
“ Pani Opickova, vy jich mate asi deset. Pani doktorka to vezme podle karty, ať zase nemusíte do kuchyně”
“ To jste hodna sestři, tak nashledanou”
“ Haló sestři a pošlete ty recepty Evě”
“ Evě? Jaké Evě?”
“ No naší Evě. Vy neznáte Evu?”
“ Neznám”
“ A mate na ni telefon?”
“ To teda nemam”
“ Já taky ne. Bude na kartě. Tak si ho opiste”
“ Tak dobře, nashledanou”
“ Haló sestři, už jste ty recepty poslali?”
“ Ano poslali”
“ Tak děkuji”
“ Haló sestři, ale ten telefon co jste našla na kartě neplatí. Tak to pošlete ještě jednou.”
“A mate číslo?”
“ Nemam”
“ Tak mi ho musíte zavolat”
“ Haló sestři, tak tady je to číslo na Evu: …….“
“ Pošleme. Nashledanou.”
“ Haló, to číslo, co jsem vám nadiktovala nebylo na Evu ale na Radku”
“ Už jsme to tam poslali.”
“ To nevadi. Tak já ji řeknu, ať vám zavolá a nadiktuje to správné číslo “
Vola Eva :)
Lékařské prostředí mě prostě baví a mám ráda české autory. Spojeno dohromady to u mě mělo úspěch. Povídky jsou krátké , líbivé, dobře se čtou. Prostřídat rozsáhlé romány krátkými povídkami, určitě není na škodu.
Knihu som si vybrala kvôli pani Mornštajnovej a aj téma zdravotníctva mi je celkom blízka. Poviedky ma však nejako výnimočne nezaujali, ale krátky rozsah mi padol celkom vhod. Hodnotím 3*.
Výběr povídek z lékařského prostředí se mi velmi líbil. Nejvíce se mi líbila povídka od Petry Dvořákové a Aleny Mornštajnové.
Ze začátku jsem se trochu bála, že z toho zdravotníci vyjdou jako ti zlí a nepříjemní a pacienti jako chudáci, kterým je ubližováno. Což nepopírám, že se nemůže stát, ale jako zdravotník vím, že i pacienti umí být “sví”… Nakonec se mi to ale celkem líbilo. Nejlépe hodnotím povídky Do důchodu a Ježíšek má taky zuby.
Moje první povídková kniha z této edice a možná i poslední. Asi nejsem úplně povídkový čtenář. Některé povídky mě vůbec nebavily a nechytly...u jiných bych zase uvítala delší dějovou linku.
Tentokrát se mi výběr povídek líbil, kvalita je vyvážená a jednotlivé příběhy zajímavé a čtivé. Řekla bych, že lékařské prostředí je většině lidí dost blízké na to, aby prožitky některých hrdinů, a pacientů zvlášť, šly čtenáři pěkně pod kůži. Mě tedy minimálně z ty zubařské ano...
Škoda, že je kniha tak útlá, bavila mě. :) Název V bílém plášti mi k obsahu ale úplně nesedl, čekala jsem vyprávění ryze očima zdravotníků, ale takto to nebylo. :)
lékařské prostředí lékař a pacient pacienti
Část díla
2009 | Thriller |
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Všechny povídky byly podařené - příjemné počteníčko.