V šedých tónech
Ruta Sepetys
Moderní klasika od Ruty Sepetysové nově v brožované vazbě! Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera ale k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití, a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2020 , CooBooOriginální název:
Between Shades of Gray, 2011
Ruta Sepetys opět nezklamala, vybírá si důležitá témata a historické úseky, o kterých se moc nemluví, zasadí do nich příběh a je z toho pecka s přidanou hodnotou.
Všechny tři knihy, které dosud v Česku od této autorky vyšly, obdržely ode mě 4*. Vždy mě zklamala poslední kapitola, která tam je na můj vkus zbytečná.
Přesto jsem vděčná za tato obohacující díla a budu je ráda doporučovat všem.
Silné téma. Kus historie, který byl minimálně třem generacím zamlčen nebo vykládán velmi pokrouceně. Pobaltské státy se nikdy nedočkaly řádné satisfakce a omluvy od zbytku světa. Kniha a její příběh je napsána tak, že by ji mohl zvládnout každý. A taky by měl.
Hodně silná kniha. Drsná, někdy až krutá, a opravdu smutná, ale zvláštním způsobem krásná. Kontrast nelidské bestiality na jedné straně a jímavé humánosti a pomoci na straně druhé je odzbrojující.
Tenhle titul mi určitě rozšířil i obzory. Mám sice jisté povědomí o těchto historických údálostech, ale přiznávám, celkem vágní.
Nejsem úplný historický analfabet, ale přiznávám bez mučení, že o osudech pobaltských států za druhé světové války i po ní moc nevím. Tato kniha mi tím pádem rozšířila obzory a zároveň potvrdila to, co si myslí každý rozumný člověk - totiž že nacismus a komunismus si nemají vůbec co "vyčítat". Příběh hlavní hrdinky i všech ostatních na mě silně zapůsobil a stejně jako u zážitků těch, kteří přežili pobyt v koncentračních táborech, i zde člověk jen zírá, jaké zlo jsou lidé schopni napáchat a zároveň, co vše lidské tělo i duše dokáže přežít. V případě sovětských obětí je o to horší fakt, že zatímco zajatci z německých koncentračních táborů mohli svá traumata sdílet se světem již po válce, oni museli další dlouhé roky víceméně mlčet...
Proč knize, která je na slabé 2*dávám 4? Vedla jsem vnitřní dialog a je pro mě důležité, aby se udržela na žebříčku top knih a nezapadla. Ještě je příliš mnoho lidí, kteří o té době neví téměř nic. Tohle čtení zvládne i méně náročný čtenář a možná, že ho přivede k dalším knihám o teroru a moci diktatorů ovlivňovat životy lidí na celé generace. Jsem ráda, že nepatřím k národům s takovým stigmatem.
Skvělá a velmi silná kniha, která ve vás zůstane dlouho. Další slova jsou zbytečná. Přečtěte ji.
Stejně jako knihu Sůl moře i tuto knihu prostě musíte za každou cenu dočíst. Velmi čtivě napsaná kniha se silným příběhem.
Silná, drsná kniha o tom, že i při největších hrůzách se najdou čestní a odvážní lidé. Vzpomněla jsem si na knihu V plesových střevíčkách sibiřským sněhem - na vězněni na Sibiři vzpomíná žena z Lotyšska.
Nemám ani špetku pochopení pro zastánce komunismu!
Skvělá kniha! S každou přečtenou kapitolou jsem si musela říkat, že jsem moc vděčná za život, jaký mám!!!
Neuveritelne silny pribeh vypraveny ocima dospivajici divky.. pokud nekoho zajima historie holocaustu a antisemitismu, urcite ho bude zajimat i deportace do sibirskych oblasti. Tuhle cast lidskych dejin nesmime zapominat a prehlizet! Zobrazuje nesmirne obrovskou vnitrni silu lidi odhodlanych prezit.
Tohle jsem si vybrala do čtenářské výzvy, a to podle spousty dobrých hodnocení. A dobře jsem udělala. Už dlouho jsem nepřečetla knihu takto - jedním dechem a na jeden zátah, takže dočteno ve tři hodiny v noci. Ocenila jsem autorčino střídání současného líčení se vzpomínkovými vstupy. Styl psaní mi velmi vyhovoval. Četlo se mi to rychle. Mám jedinou výhradu - když si kluci balili cigarety do listů z knihy, tak vyjádření, že byly vytrhány stránky 6 až 11, je nepřesné. Asi spíš byly vytrhány listy, a to od stránky 5 do strany 12. No jo, já vím, jsem takový detailista a hnidopich.
Velmi silný příběh, nemůžu ho dostat z hlavy. Neměli bychom zapomínat na minulost.
Od této autorky jsem přečetla nejdřív knihu Sůl moře, která velmi volně souvisí s touto knihou a je lepší ji přečíst jako první.
Tato knížka skutečně stojí za přečtení. Příběh se odvíjí před očima malé dívky, což ho nedělá o nic méně zlým, ba právě naopak - některé situace čtenáře nutí přemýšlet, jak je neskutečné, že tyto hrůzy prováděné na obyvatelích pobaltských států zůstávají do dnešní doby opomíjeny a zpochybňovány. Pro mě bylo zajímavé si díky knize uvědomit, že nepřítelem se může stát i ten, kdo je pro jiné "osvoboditelem" a že bychom neměli slepě důvěřovat každému...
Při čtení této knihy mi mé vlastní problémy připadaly naprosto nicotné. Kniha popisuje hrůzy, které museli lidé v pracovnich táborech na Sibiři prožít. A i přesto si dokázali vzájemně pomáhat, povzbuzovat se a dodávat si odvahy. A to je důvod, proč si tuto nádhernou knihu přečíst. Pro ten příběh plný smutku, zoufalstvi, ale také nadějí a malých vítězství. Doporučuji, za mně 6*.
2013 | V šedých tónech |
2016 | Sůl moře |
2020 | Mlčící fontány |
2014 | Potrhaná křídla |
2022 | Musím tě zradit |
Drsná, krutá a zároveň něčím krásná kniha, kterou jsem přečetla jedním dechem.
Doporučuju každému přečíst.