V šedých tónech

V šedých tónech
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452180/bmid_v-sedych-tonech-BQL-452180.jpg 5 3913 3913

Moderní klasika od Ruty Sepetysové nově v brožované vazbě! Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera ale k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití, a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , CooBoo

Between Shades of Gray, 2011

vladka321
15.03.2019 5 z 5

Krásná a přitom tak smutná kniha. Četla jsem jedním dechem a dlouho ve mě kniha doznívala. Tolik utrpení a zárověň síly, která se drala z nejzažších koutů lidských nadějí a odvahy... Knihu a stejně tak autorku vřele doporučuji

polmari
13.03.2019 5 z 5

Další příběh z "krásného dvacátého století", který se mnou mohutně zamával. Že pobaltské republiky pod Sovětským svazem trpěly, jsem věděla. Že Stalin přesidloval násilně celé národy do nehostinných míst, jsem věděla. Ale takhle silný příběh mnou opravdu otřásl a znovu jsem neskonale vděčná tomu, že (nejspíš za odměnu) žiju tady a teď.

Danielap1
11.03.2019 5 z 5

Skvělá knížka. Přečetla jsem ji jedním dechem. Silný příběh plný emocí a šílených situací z války, které si nikdo z nás neumí ani představit. Doporučuji jí všem.

MirijamFrankl
11.03.2019 5 z 5

Výborná kniha napsaná strhujícím stylem, se srdcervoucí upřímností. Velice děkuji autorce za propojení YA literatury a pro ni trochu netradičního historického děje.

cori
09.03.2019 4 z 5

Kniha určená zejména pro mládež připomíná smutnou kapitolu z dějin Litvy, kdy sta tisíce jejich občanů bylo na Stalinův rozkaz deportováno po okupaci SSSR do gulagů na Sibiři. Nejen kratičké kapitoly vybízejí k četbě na jeden zátah. Hlavní hrdinka Lina si získala mé sympatie.

chriss074
02.03.2019 5 z 5

Dojemný, strhující příběh zachycující odporné činny spáchané v minulosti.
Příběh je silný a ne při jedné scéně mi běžel mráz po zádech. O to horší, že kniha vychází ze skutečných událostí.
DOPORUČUJI!

JaKa1974
01.03.2019 5 z 5

Tuto knihu musím doporučit přečíst. Kniha je velice náročná na to, aby si člověk v hlavě srovnal, proč my lidi, jsme schopní dělat jiným lidem takové hrozné a nepochopitelné věci. Po přečtení je člověku smutno na duši...

Eliška13
21.02.2019 5 z 5

Kniha byla skvělá, napínavá, ale i smutná. Musím říct, že u téhle knížky asi nejde nebrečet. Velmi poutavý a poučný příběh. Určitě doporučiji přečíst, o těhlech věcech se musí více mluvit.

Dida86
21.02.2019 4 z 5

Velice dobře napsaná kniha, napínavý děj jak jen u takových příběhů může být. Ale ten konec byl velice rychle utnutý. Co se dělo těch dalších asi 9 let ?

alibaba72
19.02.2019 4 z 5

Co víc k této knize napsat, když už níže bylo vše sepsáno. Příběh je to velmi zajímavý, poutavý, byl jsem nadšený. Ale ten závěr, co to bylo? Na mě to působilo tak, že už paní spisovatelka usoudila, že už je to dost dlouhé a tak to utnula a rychle dovysvětlila, to mně tedy rozladilo a tak jsem dal jenom čtyři hvězdy.

verulik196
19.02.2019 5 z 5

Když se kniha dostane do první dvacítky nejlépe hodnocených knih, už to něco znamená, ale že až tak? Knížka předčila všechna má očekávání. Je plná smutku, zoufalství, beznaděje, ale i naděje, které se lidé snažili nevzdat a díky tomu přežili všechny ty roky plné hrůzy.

SakuraLuci
18.02.2019 5 z 5

Děsivý příběh z pracovních táborů protkaný útržky ze života "před odsunem". Velice povedená kniha která Vás vtáhne přímo do děje, je nutná zásoba kapesníčků.

veronikau2374
15.02.2019 5 z 5

to je tak silný a děsivý příběh! zase jin pohled na hrůzy války! čtu se slzami v očích. Autorka je neskutečně dobrá vypravěčka, jen málokomu se podaří psát příběh proložený více časovými rovinami tak poutavým způsobem.

Kamchaa
12.02.2019 5 z 5

Kniha nádherně napsaná. Několikrát jsem se při čtení rozplakala a zároveň mě neustále nutila číst další a další stránky. Krutost tohoto příběhu je velkolepá. Určitě všem doporučuji.

Stenzi
10.02.2019 5 z 5

„Pevně doufám, že listy obsažené v téhle schránce ve vás rozdmýchají i ten nejhloub zasutý plamínek lidského soucitu. Doufám, že vás přimějí něco udělat, někomu o tom všem říct. Jen tak zajistíme, aby se takové zlo už nikdy nevrátilo.“

Dela111
06.02.2019 5 z 5

I přes těžké téma ruských pracovních táborů na Sibiři se autorce podařilo knihu velmi lehce a čtivě napsat.
Příběh není jen o otřesných podmínkách v pracovních táborech a popisech hrůz, které uvěznění zažili, je i o síle a odhodlání nenechat se zlomit.
"Co by mi zbylo, kdybych se vzdala své sebeúcty?"

Děj je prokládán vzpomínkami hlavní hrdinky Liny na dobu před uvězněním. Právě ty jí pomáhají přežít. Krásné vzpomínky jsou jednou z mála věcí, které nám nemůže nikdo vzít.

Proč číst knihu píše nejvýstižněji Lina v dopise v epilogu:
"... Pevně doufám, že listy obsažené v téhle schránce ve vás rozdmýchají i ten nejhloub zasutý plamínek lidského soucitu. Doufám, že vás přimějí něco udělat, někomu o tom všem říct. Jen tak zajistíme, aby se takové zlo už nikdy nevrátilo."

Prateri
06.02.2019 5 z 5

V Litvě jsem byla. Je to krásná země. Vilnius, Caunas, Trakai - něco nádherného. Lidé jsou úžasní, přátelští. A vyprávěli nám ty hrůzy, co se tam děly. Věřit se vám nechce. Přečtěte si knížku v Šedých tónech o statečnosti Litevců a o bezpráví, které na nich bylo pácháno.

Alena1234
06.02.2019 5 z 5

Silný příběh,knihu jsem hltala a nemohla odložit.Moc doporučuji všem.

mladkovazuzana
25.01.2019 5 z 5

Čteno jedním dechem, úžasná kniha plná emocí

RájKnihoHolky
25.01.2019 5 z 5

S odstupem času si uvědomuji sílu tohoto příběhu. Chvilku po přečtení jsem si říkala, že jsem už četla lepší knihy, ale dnes musím říct, že je to vážně jedna z nejlepších válečných knih četla.

Na svůj věk byla Lina opravdu velká bojovnice a obdivovala jsem i její matku, která snad nikdy neztratila naději. Poprvé jsem se setkala s knihou, která ukázala příběh Litvy, Finska a Estonska. Tyto země bývají podle mě opomíjené. Velmi ironické mi přišlo, že doufali v záchranu od Hitlera... Je důležité si tyto události připomínat. Člověk si uvědomí, jak se vlastně dneska máme dobře, oproti dřívější době.