Vánoční povídky (3 povídky)

Vánoční povídky (3 povídky)
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47433/bmid_vanocni-povidky-a3w-47433.jpg 4 57 57

Kniha obsahuje 3 povídky: Vánoční koleda, Zvony, Cvrček na krbu; a doslov: Radoslav Nenadál - Dickensova víra v dobrého člověka.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Christmas Books, 1966


více info...

Přidat komentář

petra.kosiky
21.02.2021 4 z 5

Vánoční koledu jsem už znala z rozhlasového zpracování, tak mě vlastně nepřekvapila. Zvony se mi zprvu zdály nekonečné, potom nekonečně smutné a nakonec, hurá, na Vánoce - dobré konce. A nejvíc mě zaujal Cvrček na krbu. Sice na začátku trochu moc cvrčel, ale ten nádherný styl, jazyk, překlad, příběh, rozuzlení, všeho akorát.

Vidlička
28.12.2020 3 z 5

Atmosféru mají všechny tři povídky bezesporu. Ale co se snese u Pickwicka díky humoru, mi tady bohužel pije krev - pitoreskní postavičky hodňoučkých pánků (slovo pán se sem prostě nehodí) a cudné přesvaté přehodné dcérečky s myslí čistou jak ten sníh, co se k vánočním povídkám alespoň hodí. Ale třetí hvězdičku přidám Charliemu za altruismum, kvůli kterému psal tak, jak psal, a za výchovný efekt, který podle doslovu jeho dílo mělo.


tsal
08.01.2020 3 z 5

Já a Dickens jsme na sebe už jednou narazili a nedopadlo to dobře. Dá se tedy říci, že jsem po něm opětovně sáhla jen z vánočního poblouznění a protože je film Vánoční koleda nezastupitelnou součástí mých Vánoc.

A Vánoční koleda vážně nezklamala. Filmová verze s Patrickem Stewartem je knize věrná velice velmi. Kniha tedy sice ničím nepřekvapila, ale přečetla jsem ji se stejným nadšením a zájmem jako se dívám na film. Dickens tam jde poměrně přímo k věci, popisy nejsou v neúnosném množství, idea je originální, a byť se na konci dočkáme zázračné proměny, která je nejpohádkovější součástí příběhu, působí poměrně přijatelně. To vše zabalené v koncentrované podobě Vánoc se vší magičností a dobrou vůlí, kterou tyto svátky mají. Krom filmu do svých vánočních příprav hodlám zařadit i literární předlohu.

Další dvě povídky už tak dobré nebyly. (Začarovaného ve své verzi od Zlatorohu nemám). Zvony jsem nedočetla. Po několika stranách, kdy už jsem se svíjela nudou a zoufalstvím a chuť rozbít si hlavu o zeď dostoupila maxima, jsem jen prolistovala zbytek povídky, došla k závěru, že vážně o nic nepřicházím, a šla dál. Množství patosu tu bylo neúnosné. Text jím byl doslova nasáklý. Stejně tak tu Dickens do extrému vyvedl svoje postavy - naivní a nebozí chudí, kteří i přes svou úmornou snahu nikdy nepohnou se svou životní situací, tu ve mně i přes chápání kontextu, v němž text vznikal, probudili tak akorát touhu si kopnout do nějakého bezďáka. A karikatury radních, vzdělaných a bohatých byly tak vyšroubované, že jsem se nad nimi ani nechtěla zamýšlet. Pro mě je tahle povídka zosobněním toho, proč nesnáším Dickense.

Cvrček na krbu mi trochu spravil chuť, i když po druhé ho číst netřeba. Patos zde byl, nebozí chudí zde byli, nevrlý boháč k nápravě taky. Zápletka byla průhledná jako čerstvě umyté okno. Ale nic se zde nevyhnalo do nepřijatelného extrému a atmosféra působila správně vánočně, přestože se zde Vánoce vůbec nezmínily. Zkrátka roztomilý příběh, který zahřeje a probudí ve vás touhu zařídit si podobnou domácnost, jakou měli Punťa s Jenem.

Což mě přivádí k poznámce, že minimálně Zlatoroh má všechna jména přeložená do češtiny, takže vám tu krom Puňti a Jena běhá i Vydřigroš a Tynýnek. Za mě dobré.

zanzara
31.10.2018 2 z 5

Všechno je tady přehnané: jazyk, extravagantní a nenutná představivost, nucený happyend... Jenom ty postavy přehnané nejsou - naopak, ty jsou jednorozměrné, úplně papírové. Pohádky pro děti a milovníky sentimentality, i když autor určitě měl dobré úmysly. Ale dobrými úmysly není vydlážděna cesta do čtenářského nebe...

Damato
03.10.2018 5 z 5

Co mě přivedlo po konci léta číst vánoční tématiku? Přiznám se , že to bylo mé oblíbené nakladatelství, které jsem, jako mladá milovala a knihu, kterou jsem , jako čerstvě dospělá 15-letá dostala od rodičů byla právě z tohoto nakladatelství ( byla to Filozofská historie a já se cítila dospělá a byla najednou tak děsně chytrááááá)
A pak taky Dickens přeci píše tak krásně, že v létě můžu číst , jak píše o Vánocích a v zimě si zas přečtu něco z hřejivého léta. Krásné, milé, prostě|" diskenovsky " příjemné čtení.

niki-chan
16.03.2018 4 z 5

Úžasné příběhy nejen o Vánocích. Moc se mi líbí skrytý smysl každé povídky. Nejvíce zaujala povídka Cvrček na krbu.

denib
08.01.2018 5 z 5

Krásné povídky, ve kterých se samozřejmě skrývá poučení. Nejvíce se mě dotkla povídka Zvony. Má hodně pomalý rozjezd a nejdřív se mi ani nelíbila. Ale když jsem pochopila, kam směřuje, velmi se mě dotýkala. Je dojemná, ukazuje možné zoufalství lidí a ke konci mi i slzička ukápla. Je důležité nesoudit ostatní, když nevíme, co je k jejich skutkům vedlo. Krásný příběh.
Na okraj poznámka k názvu: O Vánocích je jen Vánoční koleda. Zvony se odehrávají v noci ze Silvestra na Nový rok a Cvrček na krbu na konci ledna.

Jane007
18.12.2016 5 z 5

Krásná vánoční knížka. Všechny povídky se mi líbily, i když u Cvrčka na krbu nevím, jestli je opravdu vánoční. Nicméně knížka má úžasnou, kouzelnou, sváteční,... atmosféru. Doporučuji. Ještě bych dodala, že se mi líbí názvy kapitol v jednotlivých povídkách (Vánoční koleda - sloky, Zvony - Čtvrtě a Cvrček na krbu - Cvrky).

bookcase
23.12.2015 5 z 5

Nestárnoucí klasika na sváteční pohodu. Vánoční koleda je nestárnoucí.

Lili
16.12.2015 4 z 5

Jelikož je období Vánoc, nemohla jsem jinak než nechat rozečtené rozečteným a sáhnout do knihovny po Vánočních povídkách. Těšila jsem se na ně celý rok!
Na to, až nastane adventní čas, Štědrý den za dveřmi a já si budu moct navodit vánoční atmosféru díky Dickensově talentu. A že ho má a že to umí! Povídky byly poučné, dojemné, s kouzelnou vánoční atmosférou a dobrým koncem!

Kousek z úsměvů, které Charles Dickens vyloudit jednoznačně umí...

„Jestli se smím zmiňovat o nohách nějaké mladé dámy v jakékoli souvislosti, poznamenal bych o nohách slečny Outlé, že byly z jakési osudové příčiny podivuhodně náchylné k podrápání, takže nebyla nikdy schopná nejmenšího výstupu nebo sestupu, aby na nich ten výkon nebyl zaznamenán nějakým vrubem podobným tomu, jakými si Robinson Crusoe označoval dny na svém dřevěném kalendáři.“

babyboar
31.12.2014 5 z 5

Tato knížka mě provázela letošními svátky a bylo to jako pohlazení po duší. Líbily se mi všechy tři povídky a ačkoli může být styl vyprávění pro současné čtenáře již vyčpělý, zdlouhavý či nudný, mému oku lahodil. Ráda bych ze čtení této knížky udělala novou vánoční tradici a sahla po ní každý rok v předvánočním čase. A určitě si přečtu i nějakou další klasiku z pera mistra Dickense!

Veru.nka
23.11.2012 4 z 5

Dokonalá atmosféra a poutavý děj. Dílo Charlese Dickense nikdy nezanikne.

WEIL
19.08.2011 4 z 5

Povídky jsou ne nadarmo i literární kritikou brány jako jedny z nejhezčích na vánoční téma.